No to szybko odpowiedz ,lakierowałeś już wcześniej opis ,lub dłuższy odcinek blanku?
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 04 styczeń 2013 - 21:34
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 04 styczeń 2013 - 21:34
No to szybko odpowiedz ,lakierowałeś już wcześniej opis ,lub dłuższy odcinek blanku?
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 04 styczeń 2013 - 21:34
Napisano 04 styczeń 2013 - 21:37
Tak i robiłem to wzdłuż blanku :-) Lakier świeżyna więc nie wiem co się dzieje
pozdro
Napisano 04 styczeń 2013 - 21:49
A co to za blank? nie wszystkie naklejki dobrze się lakieruje np. MHX wychodzi OK a w Phenixe zawsze miałem jazdę.Na moje wada naklejki .Ja wytrłbym do sucha , jak uda się uratować naklejkę ,spróbuj jeszcze raz ,dobrze wymieszaj lakier.Jak znowu zacznie wychodzić kicha ,to daj sobie siana ,zdejmij ją i opisz ręcznie.
Napisano 04 styczeń 2013 - 21:49
Lekko to podgrzałem żeby się rozeszło i jest trochę lepiej ale szału nie ma :-)
Napisano 04 styczeń 2013 - 21:55
No MHX-ik 871-2 :-) więc powinno być fajnie. Cały żart polega na tym że kaligrafię mam opanowaną i nawet ostatnio eksperymentuję w tym temacie (wypukły ciekawy napis, jak dojdę do ideału zrobię tutorial i sprzedam knifa ). Dzięki Dąbek za szybkie wsparcie. Ma już dobrze przepracowane rękojeści i robienie omotek, ale do tej pory mój najgorszy element to wykończenie lakierem. Już teraz wiem czemu wszystkich świeżaków pytają: - a jak lakier??
pozdrawiam
Napisano 04 styczeń 2013 - 22:04
Może być też przyczyna w zbyt dużej ilości lakieru przy pierwszej warstwie.Czasami tak miałem przy MHX, ale zawsze udało się wyprostować podczas nakładania drugiej.Może jeszcze nic straconego
Napisano 04 styczeń 2013 - 22:08
uffff drugą mam kłaść jutro ??? czy dzisiaj za wczasu ??
Napisano 04 styczeń 2013 - 22:18
Nie wiem jakiego lakieru użyłeś i jaki czas temu położyłeś pierwszą,ale myślę ,że możesz spać spokojnie i zaatakować rano
Napisano 04 styczeń 2013 - 22:29
OK flexcoat HB jedyny i słuszny dzięki @dąbek 111 za wsparcie wiedziałem, że odśiecz nadejdzie szybko
pozdro Maciek
Napisano 05 styczeń 2013 - 11:40
Maciek ,jak lakier?
Napisano 05 styczeń 2013 - 15:07
Hejka
No niestety lipa :-) Ale udało mi się ściągnąć całość praktycznie bez śladu, więc postaram się jeszcze raz przetrenować to na jakimś starym blanku i jutro ogień :-) Przy robieniu patyków jedyną rzeczą jak mi przysparza problemów to kładzenie lakieru. Szkoda, że nie mam jakiegoś kolegi z doświadczeniem pod ręką bo bym chętnie mu pokazał jak kładę lakier i może by mi coś doradził.
pozdro Maciek
Napisano 05 styczeń 2013 - 15:45
Najgorszy jest właśnie opis.Ja stosuję ciut szerszy pędzel do rozprowadzenia,wędkę bracam w ręku nawet 3-4 razy pilnując oby lakieru nie było zbyt dużo,tak aby blank był przykryty.Suszarka u mnie na 10ob/min można nawet 8 lub 6 .Pierwszą wedkę robiłem na 20obr silniku zaraz zakupiłem 10 i jest ok .Ale najważniejsze aby nie nałożyś zbyt dużo przy pierwszej warstwie.
Napisano 05 styczeń 2013 - 16:52
Hejka
Ja używam 5obr/min. narazie postaram się potrenować na jakimś starym blanku i kupię szerszy pędzelek. Nie ma sensu się spieszyć im więcej potrenuję tym lepiej to wyjdzie na właściwym badylu.
Napisano 05 styczeń 2013 - 21:34
Ja z lakierowaniem ciągle jeszcze miewam problemy, natomiast kładzenie cienkiej warstwy mocno ułatwia równe jej położenie. Poza tym ładnie lakier "upłynnia" suszarka do włosów. Dzięki temu powierzchnia lakieru wyrównuje się. Co do obrotów suszarki, to sam używam kilku na minutę, ale chyba (może się mylę) kilkanaście byłoby lepiej. Szybciej by się lakier kładło i więcej czasu zostałoby na poprawki.
Pzdr,
Fatso
Napisano 05 styczeń 2013 - 21:44
Fatso masz rację .pierwsza warstwa cienko to podstawa .Opis jednak lepiej w rękach i poziomo ,przynajmniej ja tak mam.Jeśli chodzi o omotki i nakładanie kakieru też super uwaga ,lepiej i szubciej to idzie na wyższych obrotach np.20/min,ale po nałożeniu dobrze przestawić na drugi silnik lub zmniejszyć regulację,nie powstają śliwy na omotkach i fale na opisie.Więc tak z logistycznego punktu widzenia ,dobrze jest załatwić sprawę omotek ,a dopiro na końcu po ich dwukrotnym liźnięciu i wyschnięciu, brać się za opis ,lub odwrotnie ,jak kto woli
Napisano 05 styczeń 2013 - 22:07
No i super tipsy muszę jednak wzbogacić swój arsenał o suszarkę :-) sam mam "kudły" na 9mm więc będę musiał się przeprosić z suszarką
Wielkie dzięki chłopaki za rady o postępach będę meldować na bieżąco :-)
Napisano 05 styczeń 2013 - 22:16
Więc tak z logistycznego punktu widzenia ,dobrze jest załatwić sprawę omotek ,a dopiro na końcu po ich dwukrotnym liźnięciu i wyschnięciu, brać się za opis ,lub odwrotnie ,jak kto woli
A tu bym się nie zgodził.Lakierowanie opisu zdecydowanie przed omotkowaniem przelotek. Fakt trochę to wydłuża proces powstawania kija , ale opisywanie bez przelotek jest bez porównania wygodniejsze.
kombinowałem lakierowanie omotek na obrotach 150/200 też da się zrobić tyle że lakier HB, LS dosłownie po oczach daje
Napisano 25 październik 2013 - 19:11
Poniżej mój nowy projekt dla kumpla na duże niemieckie rzeki Ren i Men. Sandaczowa wykałaczka :-)
Blank MHX 873 7'3" 3/16-3/4oz
Przelotki Fuji Alconite
Lakier Flex Coat
https://plus.google....CPrU7Nzk6e3RgAE
Napisano 25 październik 2013 - 20:43
Ciekawa hybryda uchwytu.
Napisano 26 październik 2013 - 19:12
Hybryda ? Zwykły uchwyt fuji i do tego taliowany korek :-)
pozdro Maciek
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |