Nie wiem nie znam się ale chyba chodzi o to że przód uchwytu to jakby skss.
#61 OFFLINE
Napisano 26 październik 2013 - 19:37
#62 OFFLINE
Napisano 26 październik 2013 - 20:12
No całość uchwytu to skss 16. Nowsza wersja tego uchwytu ma plastikową nakrętkę.
pozdro Maciek
#63 OFFLINE
Napisano 29 październik 2013 - 12:32
No widzę Maćku, że masz ostatnio dużo czasu. Ten ostatni kijek to ten, o którym mi mówiłeś na pławkach? Musimy się dogadać co do wykonania czegoś na wzór mojego fenwicka tylko w gramaturze coś jak Tomek S. kupił. Świetnie ci to idzie. Szacun. Muszę te patyki dokładnie obejrzeć na wodzie.
#64 OFFLINE
Napisano 29 październik 2013 - 13:47
No całość uchwytu to skss 16. Nowsza wersja tego uchwytu ma plastikową nakrętkę.
pozdro Maciek
Uchwyt, który pokazałeś, ma górną "łapkę" od SKSS, a dolną nakrętkę od DPS, dlatego @skalek-77 słusznie nazwał to hybrydą.
Uchwyt SKSS od czasu pojawienia się na rynku polega na tym, że obie "łapki" są takie, jak ta górna... W - prawidłowo zmontowanym - takim uchwycie nakrętka przy dokręcaniu kołowrotka dojeżdża do krańca gwintu, w pokazanej przez Ciebie wędce tak się nie dzieje, co wydaje się niezbyt wygodne.
Użytkownik chub norris edytował ten post 29 październik 2013 - 13:48
- Dienekes lubi to
#65 OFFLINE
Napisano 29 październik 2013 - 16:29
To nie żadna hybryda tylko normalny uchwyt Fuji o oznaczeniu SKSPSM.
SKSPSM.jpg 8,62 KB 6 Ilość pobrań
#66 OFFLINE
Napisano 29 październik 2013 - 16:44
W każdym razie to nie SKSS, tylko jego fabryczna hybryda z DPSM.
Ale czy jej konstrukcja pozwala na takie zamontowanie, żeby po dokręceniu nakrętka licowała się z krawędzią gwintu, czy też nieunikniony jest taki "schodek", jak w tym MHX?
#67 OFFLINE
Napisano 29 październik 2013 - 17:17
Tylko kwestia dobrania insertu i nie ma żadnego schodka. Oczywiście to tez zależy od stopki kołowrotka. NIe wszystkie mieszczą sie w normie.
Standardowa długość insertu lub odległości między częściami to 34mm, jednak dla wielu kołowrotków to trochę mało i wtedy robi sie schodek.
#68 OFFLINE
Napisano 30 październik 2013 - 22:49
W moim wydaniu wykonałem to zgodnie z zaleceniami fuji czyli tak jak pisze @robbox4 było to dokładnie 34mm. Poniżej link z dokładnym opisem uchwytu i nie ma tu mowy o rzadnej hybrydzie jest to seryjny uchwyt fuji. Brak licowania się końca gwintu z nakrętką jest czysto przypadkowa i wynika z użytego kołowrotka. Wykonałem 4 wędki jak do tej pory na tych uchwytach i chyba na jednym castingowym nakrętka jest dość blisko końca gwintu w pozostałyvh mimo zachowania 34mm nigdy tak nie było. Co jasno pokazuje że jeśli robi się komuś wędkę pod konkretny kołowrotek można go w jakiś sposob zestroić żeby użyskać ten efekt. Co do wygody nie zauważyłem różnicy.
http://fishingrod.pl...spinningow.html
Schodek był zamierzony ze względu na:
1.lepsze czucie nieosłoniętego blanku (grubość blanku w tym miejscu 13,5mm)
2.uzupełnienie "schodka" orginalnymi pierścieniami fuji. W końcu po to ten design robiło fuji żeby był schodek i był bezpośredni dostęp do blanku.
Tomek mi taki blank też chodzi po głowie może zrobimy bliźniaki ? Może któryś z Phenixów FX 701-1B albo FX 601-1B?
#69 OFFLINE
Napisano 31 październik 2013 - 11:53
Zima idzie to możemy coś pokombinować. Ja się chętnie od Ciebie czegoś nauczę. Bliźniaki? Dobry pomysł. Brak mi kijka na najmniejsze zawodnicze okonki. Phenixa chyba na którymś z tych blanków ma Marek Cz. z Gliwic.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |