Terenowki potrzebujesz a nie golfa
Wędkarski kajak
#421 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2016 - 13:24
#422 Guest_buszmen_*
Napisano 31 lipiec 2016 - 13:42
Moje marzenie to Suzuki Jimi chociaż golfikiem też daję radę , w tamtym roku pozmieniałem sprężyny i amortyzatory ,dałem też pod nie tulejki , to golfik stoi troszkę wyżej , jest to wersja SDI co roku wymieniam tylko klocki , jakieś tam sworznie od 6 lat jeżdżę na tych samych świecach żarowych , nie mam problemu w największe mrozy , puki daję radę to i nie opłaca mi się zmieniać
Użytkownik buszmen edytował ten post 31 lipiec 2016 - 13:42
#423 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2016 - 15:08
Zimą również pływam kajakiem w weekendy , no chyba że jest lód na jeziorach , wtedy wolę pojechać na ryby z pod lodu mieszkam na zadupiu , do najbliższego sąsiada mam kilometr a do sklepu pięć , focia z golfem to moje podwórko na zadupiu to masz do wyboru : grzyby ,ryby , kajakowanie, bądź machanie łopatą jak śnieg zasypie
Przynajmniej masz spokój, ciszę i komornik do Ciebie nie trafi...
#424 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2016 - 21:29
A ostatnio jak złowiłem szczupaka 95 to jechał pod kajak jak rekin.:-)
Użytkownik brig edytował ten post 31 lipiec 2016 - 21:35
#425 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2016 - 08:19
Tak siedzi echo na kajaku. Niestety system montażu np od RAM jest drogi więc trzeba było zrobić to na elementach z Castoramy
Przetwornik osadzony na rurkach PCV do wody zimnej i jest podnoszony w razie wpłynięcia na płyciznę albo przy potrzebie oczyszczenia z zielska. Do tego łatwo go zdemontować do transportu. Aku wewnątrz kajak, jedna dziura i dławik na wyprowadzenie zasilania.
- thug lubi to
#426 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2016 - 10:42
GoloGolo,
serio z takim montazem na wode? Problemy w zarosnietych wodach (i nie tylko) gwarantowane... zawsze sie jakis syf uwiesi :-) O instalacji i deinstalacji juz nie wspomne...
Zerknij na YT - tam masz pod haslem "kayak traducer" 1000 sposobow na montaz przetwiornika w kajaku - 999 z nich wydaje mi sie lepszych niz ten na zdjeciu powyzej. Najlepiej wewnatrz kajaka - echo dziala przez kadlub. Musisz stworzyc wewnatrz "naczynie", np. uformowac scianke z plasteliny, wkladasz przetwornik, wlewasz garsc wody (tak, by fale sie rozprzeszczenialy) i plywasz.... :-)
#427 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2016 - 11:02
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#428 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2016 - 14:34
Jakby ktoś był zainteresowany, to w dziale sprzedam umieściłem gotowy do pływania zestaw FeelFree Moken 14" z silnikiem Haswing Osapian 55/60LBs z maximizerem, ze zrobioną prze ze mnie pawężą pod silnik do której też przykręcałem przekaźnik echosondy.
Wspawałem też w dziobie mocowanie na akumulator Toyama 80Ah.
Z mojego doświadczenia wynika że zamocowanie akumulatora pod pokładem znacznie poprawiło stabilność (obniżenie środka ciężkości), natomiast "spawanie" polietylenu nie jest wcale takie proste jak to na filmikach na Youtube pokazują
Użytkownik glider edytował ten post 02 sierpień 2016 - 14:37
#429 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2016 - 14:51
Moje marzenie to Suzuki Jimi chociaż golfikiem też daję radę , w tamtym roku pozmieniałem sprężyny i amortyzatory ,dałem też pod nie tulejki , to golfik stoi troszkę wyżej , jest to wersja SDI co roku wymieniam tylko klocki , jakieś tam sworznie od 6 lat jeżdżę na tych samych świecach żarowych , nie mam problemu w największe mrozy , puki daję radę to i nie opłaca mi się zmieniać
Vitara tez by dala rade, szczegolnie po malych przerobkach
#430 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2016 - 14:06
GoloGolo,
pytam, bo sam meczylem sie przez sezon z zewnetrzna instalacja (z tylu, w miejsce steru) - czasami sie cos zawiesilo (zielsko), czasami przestawilo, ale najgorzszy byl kazdorazowy montaz i demontaz... przy tym calym majdanie, ktory zabieram, kazde uprostszenie to ulga... Z ta temperatura to chyba nie tak do konca, jesli przetwornik jest otoczony cienka warstwa wody, potrzebnej by sygnal sie mogl rozchodzic, powinien nawet przez kadlub po pewnym czasie ja poprawnie pokazywac... Mi udalo sie znalezc rozwiazanie montazu pod kadlubem, w dedykowanej do tego celu wnece, przeprowadzenie kalbla przez dziure odprowadzajaca wode z pokladu, w innym wypadku montaz wewnatrz bybly dla mnie najlepsza opcja.
#431 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2016 - 14:19
No ja mam jak mam. Mnie pasuje. Rurki wkładam w dedykowane uchwyty montażowe na klik, podłączam kabel i tyle, 15 sekund roboty. Jak się coś zaczepi to łatwo mi go podnieść do góry i oczyścić, to samo na płyciźnie, podnoszę żeby nie zahaczył o kamienie itp. Zrobię jakąś fotkę z wody to wstawię.
Montaż we wnęce pod kajakiem to dobre rozwiązanie, chyba najlepsze ale dedykowany "korek" trochę kosztuje.
Nie mam na razie siły ani czasu na kombinowanie nad takim montażem DIY. bo kupiłem motocykl i latam po okolicy jak tylko mam wolna chwilę
#432 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2016 - 14:17
No wlasnie... tu 15 s, tam 20, niby nic ale... Na poczatku wydawalo mi sie, ze z montazem we wnece "nie da sie" - mam chyba takie samo echo jak Ty (elite4 bez chirpa) i transducer byl za duzy, az mnie oswiecilo, ze mozna zmienic stopke, ktora sobie dorobilem sam. Postaram sie wstawic zdjecie. Motocykle juz mam "za soba" ;-), faza lodzi motorowych jeszcze trawa, ale kajak - to jest to! :-)
#433 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2016 - 15:00
Tak siedzi echo na kajaku. Niestety system montażu np od RAM jest drogi więc trzeba było zrobić to na elementach z Castoramy
Przetwornik osadzony na rurkach PCV do wody zimnej i jest podnoszony w razie wpłynięcia na płyciznę albo przy potrzebie oczyszczenia z zielska. Do tego łatwo go zdemontować do transportu. Aku wewnątrz kajak, jedna dziura i dławik na wyprowadzenie zasilania.
Chej mam pytanko
Rozumiem że wpust kabla do środka kajaka to poprzez dławik? Potrzebuję puścić kable w kajak ale może się zdarzyć, że znajdzie się w tym miejscu pod wodą więc to musi być szczelne. Jakieś konkretne urządzenie polecisz?
#434 Guest_buszmen_*
Napisano 06 sierpień 2016 - 16:09
Jak idzie kajak na elektryku ? i czy mógłbyś zrobić focię jak zrobiłeś mocowanie na silnik?
#435 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2016 - 16:44
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#436 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2016 - 19:23
Jak idzie kajak na elektryku ? i czy mógłbyś zrobić focię jak zrobiłeś mocowanie na silnik?
Idzie jak zaczarowany.
Mały pobór prądu.
#437 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2016 - 20:33
Pstryknę foty jak będę blisko. Uchwyt zrobiony bez dziurawienia kajaka jedynie dobrym pomysłem będzie przełożenie aku na przód by wagę rozłożyć po całości
Pływałem teraz bez echo, a w telefonie niedokładnie mi pokazuje prędkość więc w przybliżeniu max predkość około 7km/h. czas to minimum 6h z trolem i castem - więcej jeszcze nie miałem okazji popływać w ciągu dnia. Aku 70 albo 80 nie pamiętam.
Co mi się spodobało to przy jerkowaniu na stojąco nie muszę już kontrować wiosłem czy przysiadać po wiosło bo mam pilocik który się sprawdza w 100%
Jedynie muszę pamiętać by zmniejszyć prędkość na minimum przed wstaniem bo jak już stoję a mam ustawioną prędkość do trola lub szybszą to niestety potrafi mocno pociągnąć i ryzyko wpadnięcia spore ale po chwili zabawy już wchodzi to w nawyk
#438 Guest_buszmen_*
Napisano 07 sierpień 2016 - 05:40
Przydał by mi się mały silniczek na jesień , zawsze to szybciej w górę rzeki (6km) jak na wiosłach , a potem spływ z prądem i machanie spiningiem Do łódki z braćmi mamy elektryka i Mercurego 3,5k , do kajaka to by się nadał od kosy spalinowej sthill żeby dało się przerobić
Użytkownik buszmen edytował ten post 07 sierpień 2016 - 05:41
#439 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2016 - 10:06
Adski a co to za silnik? Widze ze haswing, ale dziobowy? Czy sa rufowe z pilotem?
#440 OFFLINE
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych