Wędkarski kajak
#301 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 19:28
- xnt@ lubi to
#302 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 19:37
Tak, widziałem to na YT. Moim zdaniem robisz sobie krzywdę i jak Ci trochę lat przybędzie to się będziesz zastanawiał dlaczego musisz 3 x do roku latać do hiropraktyka. Wolę wózek.
Użytkownik Krzysiek_W edytował ten post 06 maj 2014 - 19:37
#303 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 19:50
Waga jest do obejścia i nie jest przeszkodą. Małych nie biorę pod uwagę, wolę większy niż później żałować, a miejsce parkingowe znajdę. Szerokość - pewnie większe opory i ciężej się przemieszczać ale z drugiej strony bardziej stabilny i pewnie wygodniejszy przynajmniej omawiany model.
#304 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 19:59
Jak uważasz. Tak jak powiedziałem wcześniej. Moim zdaniem ważniejsza jest szybkość niż wątpliwa poprawa stabilności. Uważaj w sklepie, nie daj się podpuścić. Na chłodno.
- Kuba Standera lubi to
#305 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 20:24
Zazwyczaj na gorąco biorę co dają ale teraz chyba przystopuję muszę być pewien, że będę zadowolony. I jednak będę szukał opcji popływania przed zakupem. Na szczęście pogoda jest licha to się też tak nie chce nad wodę na mus .
Boli mnie to siedzenie jeszcze ale między kajakiem bez czyli Trident bądz Prowler a predatorem to 1000-1300 róznicy
#306 OFFLINE
Napisano 06 maj 2014 - 20:37
Oceanem nigdy nie pływałem, ale rozmawiałem o tych kajakach przed ostatnia przesiadką - ponoć szału nie ma i płacisz za markę.
Ja bym wybierał miedzy Triumphem 13, który zadupca jak rakieta a Ride 135, na którym można ponoć wylądować harierem
#307 OFFLINE
Napisano 07 maj 2014 - 13:25
Ride 135 niestety u nas raczej nie jest dostępny przynajmniej nie znalazłem. Triumph 13 znalazłem pooglądałem filmiki może to moje wrażenie ale nawet przy zwykłym płynięciu wydaje się mało stabilny teraz nie mogę znaleźć tego sklepu więc postaram się przedzwonić po południu.
Dzwoniłem odnośnie testu na wodzie i w gokajak jest taka możliwość po wcześniejszej wpłacie wartości kajaka mogę zabrać go na zatokę czy nad jeziorko. Dostępność za 2 tyg
system-k - w opcji Prowler, Predator i Jackson są w drodze i będą dostępne dopiero (nie jestem pewien) za miesiąc. Opcja testu istnieje ale warunki ciężkie i nie wiem czy sprostam (ostrożnie by nie porysować w żaden sposó plus cena mega
Ktoś się orientuje odnośnie zakupów wielkogabarytowych z UK czy innych euro kierunków? Pewnie większy wybór i być może trochę taniej, a nóż używka by się trafiła.
#308 OFFLINE
Napisano 07 maj 2014 - 13:50
No to jak po filmiku wiesz lepiej, to naprawdę - nie widzę sensu pytania tutaj
Kup cokolwiek, łów na stojąco, byle kamizelkę mieć dobrą . Widać niektórzy potrzebują dojść do pewnych rozwiązań trudną drogą
#309 OFFLINE
Napisano 07 maj 2014 - 14:18
Ciężko się z Tobą rozmawia
Napisałem, że na filmikach tak to wygląda i takie sprawia wrażenie. Mimo wszystko nie skreśliłem go i spróbuję skontaktować się ze sklepem w celu obejrzenia o czym zresztą napisałem wyżej. Ale najwyraźniej jedyna słuszna droga to Twoja droga . I o innych opcjach/ możliwościach mowy być nie może.
#310 OFFLINE
Napisano 07 maj 2014 - 14:55
Widzisz. Rożnica, której nie zauważasz jest taka, ze ja wiem, bo tego próbowałem, miałem kilka kajaków, na kilku innych pływałem, Ty naczytałeś się w necie i naoglądałeś filmów i usiłujesz mnie przekonać ze wiesz lepiej. Doświadczenie vs wyobrażenia i życzenia względem rzeczywistości.
I to ze coś polecam wynika z tego ze posiadam w tym względzie elementarną wiedzę i trochę doświadczenia, by osadzać kolejne pojawiające się dzikie teorie i głupie, nie przemyślane pomysły, które mogą okazać się dla autora i jego naśladowców wręcz niebezpieczne. Jeśli wolisz nad uwagi wynikające z doświadczenia przekładać swoje pobożne życzenia, nie mój problem, tylko później będą jęki ze jest źle i czegoś brakuje i jest nie tak.
Pewnie, wyważysz otwarte drzwi i jeszcze nam pokażesz Zwalczysz prawa fizyki i będzie git.
Jak pisałem, tylko w dobrą kamizelkę zainwestuj, na kajaku się przydaje, niezależnie czy wąskim czy szerokim, czy długim czy krótkim.
#311 OFFLINE
Napisano 07 maj 2014 - 15:25
"Ty naczytałeś się w necie i naoglądałeś filmów i usiłujesz mnie przekonać ze wiesz lepiej"
No i jedyny w tym wszystkim problem jest taki iż ja niczego nie usiłuję? bo niby gdzie? Napisałem jedynie iż wygląda na filmikach na mało stabilne. Nie znam się kompletnie na połowie z kajaka i nie będę próbował nikogo uświadamiać że jest inaczej bo nigdy tego nie robiłem. Nie neguję Twojego doświadczenia i w zasadzie po to tutaj się odezwałem by czegoś się dowiedzieć. Reszty nawet nie komentuję.
Dzięki za rzeczowe komentarze, opinie i obalenie tej całej fantastyki.
#312 OFFLINE
Napisano 07 maj 2014 - 18:33
Sugeruje posłuchać praktyka, bo pływanie tak jak pływa Kuba w wietrze i pływach które trudno sobie wyobrazić jak ich nie widziało na własne oczy to najlepszy chyba poligon dla kajaka. Jak coś daje rade w takich warunkach, to wszędzie indziej będzie to po prostu super.
pozdrowka
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
#313 OFFLINE
Napisano 13 maj 2014 - 21:44
#314 OFFLINE
Napisano 13 maj 2014 - 21:53
#315 OFFLINE
#316 OFFLINE
Napisano 24 maj 2014 - 11:14
#317 OFFLINE
#318 OFFLINE
Napisano 25 maj 2014 - 19:21
No właśnie Triumph 13. Nie ma ktoś czasami z kujawsko-pomorskiego bądz pomorskiego?
Mam 500 km by go obejrzeć czy usiąść w nim. A zakup i odsyłka nie wchodzi w gre bo to też za duże koszty. W ciemno ciężko kupować. Ewentualnie coś podobnego gabarytowo.
Lesław, a nie trzeba mieć na boku kajaka numeru z rejestracji do połowu ryb?
#319 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2014 - 11:16
Zadam może głupie pytanie. Mam w dnie kajaka 12 otworów, 6 po jednej stronie 6 po drugiej. Ja + załadowany kajak to jakieś 110kg. Jak jest aku do echo to jeszcze te 30kg. Czyli max ok 140kg. Przy takim maksymalnym obciążeniu kajak ma zanurzenie takie, że widać wodę przez otwory. Tak naprawdę o ile nie leje, to potrzebne są mi tylko dwa środkowe, przy siedzisku gdzie odprowadzana jest woda nachlapana z wioseł. Moje pytanie jest takie: czy jeśli zatkałbym te otwory to może to mieć jakiś wpływ na szybkość pływania? W necie natknąłem się na takie postępowanie. Nikt jednak nie wyjaśnia czy to ma czy nie ma wpływu. Jakby nie było, to woda idąca tymi kanałami napotyka co jakiś czas na otwór i tam tworzy się chyba jakaś turbulencja, co? Czy nie?
P1190632.JPG 33,94 KB 11 Ilość pobrań
Użytkownik Krzysiek_W edytował ten post 09 czerwiec 2014 - 11:16
#320 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2014 - 11:21
Na pewno bedzie miało to wpływ na prędkość - np płynąc 5km przybyłbyś 2 setne sekundy wcześniej
Ja bym zanabył, koniecznie tjuningowane, z Japonii
A tak na serio, z tego co wiem, to sa one zatykane zeby było w kajaku bardziej "sucho".
Do tarpona można kupić nawet dedykowane.
Miałem, nie używałem - woda się zbiera. I tak pływasz w ciuchach i i tak jest trochę mokro. Jedna rzecz do myślenia i dumania mniej
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych