A więc tak- mój kajak to Moken10lite jego szerokość to 79cm i wiosło jednak mam 210cm a wzrostu mam 170cm Na rzece kotwiczę na różne sposoby w zależności gdzie łowię , jaka jest głębokość itd. Moja rzeka w zasadzie jest płytka ,średnia głębokość to 1,5m mocno też zarasta ,więc latem nie ma mocnego nurtu jak teraz - więc wiosną/jesienią używam kotwicy 5kg do kajaka jest aż nadto ale nie widziałem lżejszych gumowanych , podczepiam ją do anchor troling system widoczny na zdjęciu , jak jest zielo to napływam na nie i też stoję , wzdłuż brzegu staję też na tataraku , można też na tatarak położyć wiosło (przywiązane) i też utrzyma kajak , czasem też napływam na łachę i wbijam w nią podpórkę przez otwór odpływowy przy nogach (zdjęcie) jak staję w trzcinach to można przywiązać się do nich są różne sposoby zależnie od miejsca , używam też aluminiowego kija malarskiego i też wbijam go w dno
Dziś trochę poprószyło śniegiem +1*C oczywiście popłynąłem za szczupakiem no i złowiłem tego co mi się wczoraj spiął w zatoczce(wymiarowy) do foci spętany gumką taki nerwowy wziął przy samym kajaku widziałem jak szedł za gumą zatoczka przeważnie wody do uja w tym sezonie 1,70cm ! Drugi szczupaczek 45cm też w zatoczce , ale innej , teraz przeważnie siedzi w trzcinach/zakolach gdzie drobnica i oszczędza energię , w nurcie go niema.