Skręcanie się plecionki przy obrotowkach.
Napisano 19 styczeń 2023 - 19:52
Temat stary i oklepany, ale większość rozwiązań do bani.
Bardzo duża obrotówka, rzeka szeroka, głęboka, konkretnie
rwący nurt.
Potrzebuje wskazówki. Jaki kupić krętlik? Sumowy, łożyskowany? Albo inne rozwiązanie. 2 krętlik, jeden przy obrotowe, jeden przy lince?
Podpowiedzcie
Napisano 19 styczeń 2023 - 20:01
- Szysz00nia i Qh_ lubią to
Napisano 19 styczeń 2023 - 21:21
- AuDiKa lubi to
Napisano 19 styczeń 2023 - 21:22
Niestety krętlik nie załatwia sprawy. Jeśli "rzeka szeroka, głęboka, konkretnie rwący nurt", to jedynym wyjściem będzie spinnerbait, lub obrotówka z przednim, mimośrodowym (ekscentrycznym) obciążeniem. Pewnym rozwiązaniem, jednak czasem sprawiającym kłopoty, będzie dodatkowy ciężarek (dobrany do warunków łowiska i danej obrotówki), podwieszony za jej przednie oczko lub agrafkę.
Poniżej przykładowy link, doskonałe rozwiązanie na Twoją wodę.
https://www.deroofvi...ox-kunstaas.jpg
- eRKa lubi to
Napisano 19 styczeń 2023 - 21:34
ja to bym pokombinował z innymi obrotkami. Zobacz na filmie, sporo dumałem jak to ogarnąć i się udało
- Sławek77, kostom63, PePe. i 1 inna osoba lubią to
Napisano 19 styczeń 2023 - 21:41
Warto też zapoznać się z artykułem na naszej stronie:
Napisano 19 styczeń 2023 - 21:52
Panowie, dziękuję również.
Łowie na plecionkę do której mam podpięty fluocarbon.
Napisano 20 styczeń 2023 - 06:26
Jak i tak łowisz ciężko i głęboko to dopnij sobie taką główkę z przodu: https://allegro.pl/o...-0g-11915783823
Mam, polecam, działa, obrotówka nie ma prawa skręcać linki. One w rzeczywistości są dużo bardziej przekoszone z osi niż na zdjęciu i bardzo wąskie (dają minimalny opór).
Napisano 20 styczeń 2023 - 07:46
Błystki obrotowe o konstrukcji Mepssa Lusoxa lub Gliwy i po sprawie.
Napisano 20 styczeń 2023 - 10:32
Napisano 20 styczeń 2023 - 13:46

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Napisano 20 styczeń 2023 - 22:40
Napisano 20 styczeń 2023 - 22:41
Napisano 21 styczeń 2023 - 12:58
Czeburaszki mają różnie umieszczone mocowanie. W rozpatrywanym przypadku najlepsze będą te, z możliwie daleko odsuniętymi od środka ciężkości punktami mocowania.
Napisano 21 styczeń 2023 - 13:53
Dwóch kolegów podało najtańsze/najprostsze rozwiązanie, przegięcie oczka. Bez jakiegoś echa, a działa.
Dodam do tego, ze obrotówki, szczególnie te które skręcają, kręcą się w którąś stronę i tak też skręcają. Na plecionce na szczęście skręcanie widać i Powinno sie na to reagować. Widać tez jak się zaczynaja prostować bo gęstość prążków widocznych na lince spada.
wystarczy wiec zmieniać, wystarczająco często, obrotówki z lewych na prawe. Obserwować linkę. Dodatkowo delikatne podgięcie skrzydełka lub strzemiączka może z bliźniaczych obrotówek takie stale prawe i lewe stworzyć. To czemu po prostu nie wyprostować? Bo to uzyskać jest najtrudniej … szczególnie w rożnych warunkach. Coś co nie skręca na starorzeczu może się obudzić w nurcie. Prosta, nieskręcająca tez nie będzie for ever. Wystarczy czasem zaczep, hol …
Nawet najlepsi są na za pan brat z kombinerkami i to nie tylko grzebią w blachach ale i woblerach wymuszając inną pracę czy kierunek ściągania przy łowieniu z brzegu.
Napisano 22 styczeń 2023 - 09:05
Powodem może być i kołowrotek, ale najpierw można zaradzić w prosty sposób pokazanym na filmiku crazy percha
pomaga tez zagięcie drutu za pierwszym oczkiem i tuż przed strzemiączkiem
powodzenia
- Friko, WalterW, marek_moto i 1 inna osoba lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych