wczoraj zadzwoniłem do ZG PZW tam usłyszałem ze możemy ale odesłano mnie do okręgu mazowieckiego sugerując ze każdy okręg może mieć inne obostrzenia ,tam przekierowywali mnie w 2 miejsca i stanęło na tym ze dzis oddzwonią i dadzą odpowiedz bo nie sa pewni hahahaaa ,
Jak widać w ZG sami mają wątpliwości co do celowości i sensowności tworzonych przez siebie przepisów, a więc w pewnym sensie potrzebę własnego istnienia. Skoro odsyłają kogoś do przepisów okręgowych.
Okręgi muszą realizować uchwały ZG. Taki mamy klimat, czyli statut. Uchwała zabrania łowienia niezrzeszonemu do lat 14 łowienia na żywą i martwą rybkę. Bez względu na metodę. A jak któraś PSR nie widzi przeszkody (o czym ktoś tu wcześniej wspomniał) by łowił metodą gruntową na żywca lub trupka, to proponuję by panowie z PSR jednak poczytali przepisy i nie kombinowali po swojemu. To tak przy okazji.
Ta sama uchwała zezwala spinningować jednemu niezrzeszonemu do lat 14 łowiącemu pod opieką również spinningującego w tym czasie dorosłego posiadającego niezbędne uprawnienia. Okręgowe RAPR-y to sobie mogą wprowadzać inne swoje ograniczenia (w ramach swoich kompetencji), ale nie ograniczać lub rozszerzać prawa wędkarza, w tym niezrzeszonego do lat 14, niż te wynikające z RAPR obowiązującego od 01.01.2020., wprowadzonego uchwałą ZG. Co oni Tobie pieprzą, że okręgi mogą mieć inne obostrzenia w tej konkretnej sprawie?