Widzę, że ceny drukarek 3D osiągnęły już taki poziom, że można by się samemu z tym zapoznać. Natomiast zastanawia mnie na ile prosta/intuicyjna jest obsługa programu do stworzenia modelu. Czy osoba bez żadnego doświadczenia jest w stanie sobie poradzić, czy jednak jakieś obycie z programowaniem/projektowaniem 3D jest konieczne?
Ciężko mi powiedzieć, jak bardzo ciężko jest wejść w projektowanie 3D od postaw... Ja, jako że pracuje na programach 3D w branży inżynieryjnej i na studiach zaczynałem z tym przygodę na pewno jest mi łatwo. Jest jednak bardzo dużo filmów instruktażowych chyba wszystkich programów do modelowania w 3D. Kwestia poświęcenia czasu na naukę i odrobina wyobraźni co chcielibyśmy uzyskać 
Temat fajny i ograniczeniem jest tylko wyobraźnia. Poczytałem trochę i na razie odpuszczam. Jak w każdej dziedzinie żeby uzyskać zadowalające efekty trzeba poświęcić duzo czasu, którego w tej chwili nie mam. Oczywiście wchodzi jeszcze kwestia ekonomiczna czy do jakiegoś detalu to się opłaca kupowac maszynę. Prędzej bym komuś zlecił wydruk bo o to najłatwiej. Mimo wszystko projekt trzeba by bylo zrobic samemu i tu jest dużo łatwiej bo materiałów jak zacząć jest mnóstwo. I znowu do nauki potrzebny jest czas. Może na emeryturze
. A gdzie wtedy ryby...
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
Fakt, w tej dziedzinie to tylko (czasami i aż) wyobraźnia jest ograniczeniem i czas, którego wiecznie mało...