Konfiguracja echosondy Humminbird Helix 12
#1 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2023 - 22:44
Do majówki został tydzień ( chciałbym pojechać już z nowym sprzętem ) muszę go wstępnie skonfigurować.
Z racji ograniczonego czasu na zabawę samemu, mnogość opcji ustawień, moją średnią znajomość w aż tak zaawansowanym sprzęcie chętnie umówił bym się - OCZYWIŚCIE ZA GODNĄ STAWKĘ - z kimś kto ma tą echosondę i potrafi ją sprawnie obsługiwać, w Warszawie na konfigurację mojego modelu.
Wiem że brzmi to trochę śmiesznie ale wolę zapłacić i przejść "szkolenie" teraz niż marnować czas i denerwować się na wodzie.
PS.
Kolega który sprzedał mi echo - zrobił mi sporą przysługę za co dziękuję - zadeklarował wsparcie w 100% ale przez telefon będzie ciężko to ustawić ( tak mi się wydaje ) a i ja wolał bym na żywo kogoś podpytać co i jak w tym sprzęcie działa.
#2 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2023 - 10:22
Ponieważ nie jesteś pierwszą osobą, która ma taką potrzebę to w najbliższym czasie nagram na wodzie moje ustawienia echosondy od przywrócenia do ustawień fabrycznych. Ale nie należy się spodziewać tego na majówkę Jestem spragniony machania wędą.
Co ciekawe nagrywałem ostatnio aktualizowanie sprzętu i tam szybko przeleciałem się po podstawowych ustawieniach na Helixie, ale nie wiem gdzie mam te filmy, po prostu zaginęły mi w pamięci telefonu.
- coma lubi to
#3 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2023 - 10:42
#4 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2023 - 15:16
#5 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2023 - 17:22
Wiem że trochę dziwny temat ale kupiłem nowego humminbird helix 12 chirp msi+ gps g4n od kolegi z forum.
Do majówki został tydzień ( chciałbym pojechać już z nowym sprzętem ) muszę go wstępnie skonfigurować.
Z racji ograniczonego czasu na zabawę samemu, mnogość opcji ustawień, moją średnią znajomość w aż tak zaawansowanym sprzęcie chętnie umówił bym się - OCZYWIŚCIE ZA GODNĄ STAWKĘ - z kimś kto ma tą echosondę i potrafi ją sprawnie obsługiwać, w Warszawie na konfigurację mojego modelu.
Wiem że brzmi to trochę śmiesznie ale wolę zapłacić i przejść "szkolenie" teraz niż marnować czas i denerwować się na wodzie.
PS.
Kolega który sprzedał mi echo - zrobił mi sporą przysługę za co dziękuję - zadeklarował wsparcie w 100% ale przez telefon będzie ciężko to ustawić ( tak mi się wydaje ) a i ja wolał bym na żywo kogoś podpytać co i jak w tym sprzęcie działa.
1. menu x2-ustawienia-tryb niestandardowy
2. schować wszystkie widoki poza tymi najpotrzebniejszymi: 2d+ SI, mapa+ SI, 2d+DI oraz SI+2d+Di
3. Każdemu z tych widoków zaprogramować przycisk ten z kropką- czyli wywołujesz widok i przytrzymujesz przycisk
3. Nastawy sonarowe - 455khz na bocznym, kolory 1-4, 2d na wąsko( dostępne w 2x menu-sonar) kolor 2d pod swoje preferencje.
Nastawy SI 10 czułość+ 10 kontrast -od tych wartości dodawać/odejmować eksperymentalnie- bo to zależy od wody
- kostom63, malinabar i chlodnica lubią to
#6 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2023 - 22:07
Chyba że mam coś źle ustawione i muszę podkręcić.
Załączone pliki
#7 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2023 - 06:10
Ryby. Także jest ok.
#8 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2023 - 09:20
Mam takie screeny. I jak to interpretować ? To ryby ?
O panie...Piękne widoki...
#9 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2023 - 11:54
Mam takie screeny. I jak to interpretować ? To ryby ?
Możesz pochować menu pasek- w ustawieniach - zaawansowane i wtedy widok skrzynek zastąp nakładkami. Nie będzie napięcia ale zmiana na plus moim zdaniem.
#10 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2023 - 21:29
Pociągnę temat.
Dlaczego na prawym ekranie są takie małe kropki w porównaniu do "bananów" na lewym ?
Teoretycznie w takim przypadku prawy ekran jest mniej przydatny bo ciężko tam wychwycić rybę.
Chyba że czegoś nie łapię 😀.
Wcześniej miałem Lowrenca i tam jak miałem ustawiony sonar i obok downscan to obrany +/- się pokrywały ( jak dobrze pamiętem bo to rok temu było ).
#11 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2023 - 21:38
W lowrance pokrywały się dlatego, że miałeś funkcje fishreveal, ona jest ok ale na płytkie wody i nakleja łuki na obraz downscana . ja cię uczyć nie bedę jak obrazuje DI, to musisz poczytać sobie sam
Zadanie Down Imaging jest inne- ma pokazać strukturę pod przetwornikiem samym, z czym nie do końca radzi sobie sonar boczny
#12 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 17:04
Ponieważ nie jesteś pierwszą osobą, która ma taką potrzebę to w najbliższym czasie nagram na wodzie moje ustawienia echosondy od przywrócenia do ustawień fabrycznych. Ale nie należy się spodziewać tego na majówkę Jestem spragniony machania wędą.
Co ciekawe nagrywałem ostatnio aktualizowanie sprzętu i tam szybko przeleciałem się po podstawowych ustawieniach na Helixie, ale nie wiem gdzie mam te filmy, po prostu zaginęły mi w pamięci telefonu.
udało Ci się nagrać ten filmik ?
#13 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 18:01
#14 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 18:15
udało Ci się nagrać ten filmik ?
#15 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 21:09
dzięki Maciej
#16 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2024 - 22:14
Jakie kable / przejściówki są do tego potrzebne ?
#17 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2024 - 22:26
Tylko z mk
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych