Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Shimano Stradic FM 2023

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
413 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 05 marzec 2025 - 12:04

strary, on 05 Mar 2025 - 10:43, said:

A tu napisałes prawdę tylko nie o sobie a o mnie:

A co do "docierania" kołowrotków Shimano to chyba wprawisz w osłupienie nie tylko mnie. Shimano słynęło, chyba do dziś ;) z tego, że ich kołowrotki były idealne od momentu wyjęcia z pudełka.

Pasaty b5 tdi " docierały" się po przebiegu 300 tyś . Dalej nie ogarniasz przenośni?

#382 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 12:05

strary, on 05 Mar 2025 - 11:04, said:

Tobie się różne rzeczy "wydają" i powtórzę jeszcze raz , nie przerobiłeś pewnych tematów, otwierasz japę i wprowadzasz innych w błąd.

No i co tu ma do rzeczy , że czegoś nie zrobiłeś z jakiegoś powodu. Może raczej skup się faktycznie na tym co zrobiłeś i o tym tu opowiadaj.

Nie bądź śmieszny :-)

#383 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2041 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 12:09

przemo_w, on 05 Mar 2025 - 11:04, said:

Pasaty b5 tdi " docierały" się po przebiegu 300 tyś . Dalej nie ogarniasz przenośni?

Żaden samochód nie jest w pełni dotarty jak jest nowy a kołowrotki Shimano były w pełni dotarte w momencie wyjęcia z pudełka. I to nie jest żadna przenośnia.

Czy Ty w ogóle wiesz co to "przenośnia" i jak się tego powinno używać?

Użytkownik strary edytował ten post 05 marzec 2025 - 12:10

#384 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 12:15

strary, on 05 Mar 2025 - 11:09, said:

Żaden samochód nie jest w pełni dotarty jak jest nowy a kołowrotki Shimano były w pełni dotarte w momencie wyjęcia z pudełka. I to nie jest żadna przenośnia.
Czy Ty w ogóle wiesz co to "przenośnia" i jak się tego powinno używać?

Pogadaj z użytkownikami najnowszych stelli, tp czy nawet stradiców jak kręcą po wyjeciu z pudełka a jak po jednym łowieniu.
Ustawia się, układa się czy " dociera" to dla mnie jeden uj.
Kręcą lepiej. I tylko o to w tym " docieraniu" chodzi.

#385 OFFLINE   Lokityrem

Lokityrem

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 12:16

przemo_w, on 05 Mar 2025 - 11:04, said:

Czyli ten stradic fm, z filmu, przestałby klekotać, jakby się dotarł. Noted.

#386 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 12:20

Lokityrem, on 05 Mar 2025 - 11:16, said:

Czyli ten stradic fm, z filmu, przestałby klekotać, jakby się dotarł. Noted.

Ty to tak na serio napisałeś?

#387 OFFLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 12:22

Przemo przytaknij to się odczepi. Co wy macie z tymi luzami?? Powielacie zdanie jakiegoś gościa z YouTube który kołowrotka nie zabrał nad wodę ba! nawet linki nie nawinął i mówi, że straszna lipa i Zauber najlepszy oczywiście nie jest złą konstrukcją ale porównywanie do Stradica to już przesada. Facet który nie ma pojęcia o budowie kołowrotka i pracy poszczególnych elementów a zachwycacie się jakby był serwisantem z 30 letnim stażem zresztą pod filmem pisali mu komentarze, że jak zakupi tp lub stelke to też się zdziwi. Luzy są, będą i mają być koniec kropka. W Shimano czy Daiwa nie pracują ludzie inżynierzy którzy ukończyli szkolenie online przez yt z dziedziny mechaniki czy metaloznawstwa. Z drugiej strony dlaczego ludzie narzekają na luzy tylko w Shimano?? skoro w Daiwach nie jest lepiej.

Użytkownik tetsu edytował ten post 05 marzec 2025 - 12:28

• przemo_w lubi to

#388 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2041 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 12:22

przemo_w, on 05 Mar 2025 - 11:15, said:

Ustawia się, układa się czy " dociera" to dla mnie jeden uj.

Ty się mienisz "mechanikiem? Nie odróżniasz tak podstawowch terminów?

Użytkownik strary edytował ten post 05 marzec 2025 - 12:23

• Szymon82 lubi to

#389 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2061 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 05 marzec 2025 - 12:23

Gościu na tym filmie przeżywa jak stonka wykopki. Dostał Stradica za darmo i fochy wali. Dobrze, że to nie prezent ślubny, bo by gości z wesela pogonił.

• przemo_w i Darek_W lubią to

#390 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 12:29

strary, on 05 Mar 2025 - 11:22, said:

Ty się mienisz "mechanikiem? Nie odróżniasz tak podstawowch terminów?

Ja mechanikiem? W sumie to tak bo dyplom mechanika samochodowego mam :-)
To jest własnie urok pisania na forach że każde słowo można sobie wyrywać z kontekstu i dowolnie nim manipulować.
Pisząc strice fachowo tłum nie zrozumie a pisząc potocznie wyrwie z kontekstu i podstawi w wygodny dla siebie sposób.

Atrapy łożyska w kołowrotku też nie ogarniam bo dla mnie coś takiego w młynku nie istnieje :-)

Użytkownik przemo_w edytował ten post 05 marzec 2025 - 12:29

#391 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2041 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 12:54

Nie ma czegoś takiego jak "atrapa łożyska w kołowrotku". To o czym myślisz to klasyczne łożysko ślizgowe tylko wykonane z plastiku.

Edytka: nic nie wyrwałem z kontekstu, w poście jest odnośnik do całości Twego wpisu a odniosłem sie do konkretnego zdania w którym, kolejny raz, kompromitujesz się publicznie a do tego jako osoba z wykształceniem technicznym kompromitujesz się do kwadratu.

Użytkownik strary edytował ten post 05 marzec 2025 - 13:01

#392 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 13:17

Załączony plik  image000000(8).jpg   34,83 KB   6 Ilość pobrań

Ja na tym zakończę. Nie wiem jak Adasiowi to działa. Dla mnie nie ma prawa działać. Niech każdy oceni czy piniony róznią sie tylko długością i wysokością zęba.
To jest rozmiar 2500, taki jak sprzedaję na giełdzie.
Ps. Możesz dalej twierdzić że się kompromituję :-)

Ty udajesz czy nie ogarniasz tego mojego wpisu o "atrapie"?

Użytkownik przemo_w edytował ten post 05 marzec 2025 - 13:23

#393 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3732 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 05 marzec 2025 - 13:30

Czekałem, licząc - naiwnie - że sami zakończycie tą ożywioną dyskusję, która może i byłaby interesująca gdyby nie osobiste wycieczki, których na JB nie tolerujemy.

• przemo_w lubi to

#394 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 05 marzec 2025 - 18:13

To ja może napiszę zdanie człowieka który zawsze kupował młynki na literę D i kupił Stradica  :)

Teraz sprawdziłem i kupiłem go 6-go maja 24. Podczas kilku pierwszych wyjazdów coś w nim stukało w środku. Spokojnie czekałem ale gdy się nie poprawiło to go otworzyłem i niestety był suchy w środku - a worm który powodował to stukanie to chyba przed montażem został odtłuszczony izopropanolem  :D Dołożyłem tego permalube na przekładnię, pinion i worma i zamknąłem. Poprawa natychmiastowa!
Nawet tu z kolegą na privie mu pisałem - że był totalnie suchy, minimalna ilość smaru. Od tamtej pory pracuje naprawdę cicho i bardzo ale to bardzo płynnie! Nie wydaje szumu charakterystycznego dla oporówek Daiwy.

Jedyne co jest w nim kiepskie to rolka kabłąka pomimo smarowania jak zaczęła szumieć tak praktycznie nie przestała. Kupiłem taką tytanową w Gomexusie dedykowaną do Shimano ale poprawa była znowu na krótko i hałas wrócił.

Tutaj akurat jestem zwolennikiem uszczelnienia magnetycznego Daiwy. Można Magseal lubić bądź nie ale wystarczy przepłukać pod wodą czy przetrzeć rolkę jak się na Wiśle uświni i kręci cały sezon bez wydawania  żadnego dźwięku. 

Jeżeli chodzi o luz rotora to u mnie raczej go nie ma ale jest on rzeczywiście dość elastyczny i jak ktoś bez umiaru zacznie go naginać to się podda. Czyli problem występuje tam gdzie użytkownik ma łapy kowala.

Ja jestem zadowolony z zakupu.

• immortal lubi to

#395 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2041 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 18:34

Kwintesencja obecnej jakości Shimano.

Rozkręcanie nowego kołowrotka aby mógł poprawnie pracować i szumiąca na stałe rolka kabłąka ale grunt, że sobie dałeś rade i jesteś zadowolony.

A może wywal tę plastikową uszczelkę/podkładkę 44 na schemacie i daj znać czy pomogło ;)

Użytkownik strary edytował ten post 05 marzec 2025 - 18:46

• Darek_W lubi to

#396 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 05 marzec 2025 - 18:43

Ale napisałem jak jest po sezonie użytkowania i żeby była jasność w Daiwach tam gdzie nie ma MagSeal też rolki hałasują może łatwiej je ogarnąć i nie jest to aż tak denerwujące ale też im się zdarza  :)

Czyli jak ktoś mnie zapyta czy warto nowego Stradica przesmarować na bazie moich doświadczeń to odpowiem że tak! I nie jest to jedyny kołowrotek słabo posmarowany przez fabrykę. Daiwy mają to samo - z tym że w Certate wystarczyło odkręcić „dupkę” i masz dostęp do przekładni i koła posuwu szpuli. Nie pisałem bo to wątek od Stradicu a nie Certate.

#397 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 05 marzec 2025 - 19:07

strary, on 05 Mar 2025 - 17:34, said:

A może wywal tę plastikową uszczelkę/podkładkę 44 na schemacie i daj znać czy pomogło ;)

Mam taki set z Gomexusa z tytanową rolką 

Załączony plik  IMG_0880.jpeg   114,06 KB   7 Ilość pobrań

Użytkownik Darek_W edytował ten post 05 marzec 2025 - 19:08

#398 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 281 postów
  • Lokalizacjanieopodal Wrocławia
  • Imię:Adam

Napisano 05 marzec 2025 - 19:21

Panowie i po co te nerwy  :).

- Po pierwsze, ja nie znam liczb określających poprawne luzy przekładni, luz przekładni zawsze ustawiam na czuja, każda generacja Stellek, Vanquishów, itd. wymaga nieco innego ustawienia przekładni, upraszczając temat "im młodsze, tym mniejszy luz tolerują".

- Po drugie, jeśli chodzi o piniony z 16' Vanquish i 14' Stella, oba z przełożeniem 5,3-1 , to i ja pozwolę sobie załączyć fotki w/w części.

- Po trzecie, koło od 08' TP pasowało do 07' STL, kolo od 11' TP/12' VANQ pasowało do 10' STL, i w przypadku 16' VANQ i 14' STL jest dokładnie tak samo, oczywiście mowa tu o młynkach o tym samym przełożeniu.

Załączone pliki

• strary, Rebus i S.N. lubią to

#399 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2041 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 19:34

Darek_W, on 05 Mar 2025 - 18:07, said:

Mam taki set z Gomexusa z tytanową rolką 

attachicon.gif IMG_0880.jpeg

hmmm, w oryginalnym secie pomaga a w tym, wygląda, że wszystko jest ok. Ta Podkładka to nie wiem po co jest, chyba aby dostosować szerokość obu łożysk do szerokości rolki, tylko ona wygląda podejrzanie. Ja bym wyjął i zobaczył co i jak.

• Darek_W lubi to

#400 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 05 marzec 2025 - 22:28

Jak będę smarował przed sezonem to zabaczę jak to wygląda 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3