Przy takiej cenie za tą plecionkę to pewnie i trochę stresu jest jeszcze jak się coś poplącze i trzeba rwać...
Plecionka, ale która...?
#1621 OFFLINE
Napisano 17 sierpień 2017 - 08:49
- coma i eRKa lubią to
#1622 OFFLINE
Napisano 17 sierpień 2017 - 11:03
Dobrze powiedziane - Ja przy wyborze konkretnej plecionki sugieruje sie podana jej wytrzymałością
Przydatne zwłaszcza, gdy krajowi dystrybutorzy zawyżają deklarowaną wytrzymałość o 40-50%...
- Tom Rob lubi to
#1623 OFFLINE
Napisano 17 sierpień 2017 - 12:01
Czy ktoś używał ?
#1624 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2017 - 21:03
Pod palcem i na oko wydaje mi się , że do góry ( SUNLINE 8 SUPER PE # 0,6) jest taki sam lub nawet ciutkę grubszy - od YGK G-Soul Egi Metal PE #0,8 (na dole )
Za to Sunline zdecydowanie "lżejszy i miększy" i bardziej lejący.
Wrzucam fotkę bo może się komuś przydać
Pozdrawiam
@Marcin
Ps. Sorry za słabą jakość zdjęcia ale nic mi lepiej nie wyszło. Hej
Załączone pliki
- Robert Crocker lubi to
#1625 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2017 - 17:25
Panowie krótkie pytanie z tych troszku durnych,czytałem ale nie wyłuskałem
Zaporówka,sandacz, krótki kijek 12 lb, przynęty 5g-15g + max relax 3 co kupić z japońskich PE 0,8 ,1, czy 1,2 ? od 15g + używam YGK G-SOUL UPGRADE 1.5pe i jest ok.
Nie chodzi mi o firmę lecz rozmiar PE....
Dzięki
#1626 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2017 - 17:59
#1627 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2017 - 18:29
Panowie krótkie pytanie z tych troszku durnych,czytałem ale nie wyłuskałem
Zaporówka,sandacz, krótki kijek 12 lb, przynęty 5g-15g + max relax 3 co kupić z japońskich PE 0,8 ,1, czy 1,2 ? od 15g + używam YGK G-SOUL UPGRADE 1.5pe i jest ok.
Nie chodzi mi o firmę lecz rozmiar PE....
Dzięki
Jeśli w twoim łowisku brak zaczepów i nie spodziewasz się ryb 180cm + to myślę że wystarczy np.1 max 1,2
#1628 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2017 - 18:39
Ja od siebie proponuje ygk g soul egi metal wx4 pe #1,0 18lb. Mega mocna i nie chłonie wodę.
Dzięki,
Jest na liście
#1629 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2017 - 18:42
Ja mam podobny problem bo jeszcze mało japońskich linek "przerobiłem"
...Też pod sandacza, gumisie 7-9 cm główki 15g. Do tej pory używałem Varivas Sea Bass PE#0.8 ale to za cienko.
Od jakiego "rozmiaru" spowolnię trochę opad ? ...PE# 1.2 czy bardziej PE# 1.5 ?
Sunline SuperPE8 czy PeeWee ? ...Obie linki podobno świetne i przedział cenowy podobny
#1630 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2017 - 18:52
Jeśli w twoim łowisku brak zaczepów i nie spodziewasz się ryb 180cm + to myślę że wystarczy np.1 max 1,2
Dzięki za ...., ale przeczytaj jeszcze raz co napisałeś .
Chyba kolego za dużo Cię wszędzie, piszesz w każdym temacie nic nie wnoszące posty .
ps.proszę modów o ogarnięcie tematu
#1631 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2017 - 19:00
#1632 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2017 - 19:22
Ja z SG finezka do 12g stosuje 0,8 ego metal i spisuje się bardzo dobrze. Główki 5-12g +4"-5" kajtki i jaskółki bez problemów
kurcze , 0,8 ego metal zamówiłem pod okonia .
A pod sandacza myślałem o G-soul x8 1.0 lub ygk gesox wx8 1.0
#1633 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2017 - 19:53
#1634 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2017 - 20:27
Dzięki za ...., ale przeczytaj jeszcze raz co napisałeś .
Chyba kolego za dużo Cię wszędzie, piszesz w każdym temacie nic nie wnoszące posty .
Pytałeś o rozmiar a nie firme to ci napisałem rozmiar więc nie rozumiem twojej wypowiedzi
#1635 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2017 - 08:45
Tak jak @Michał. proponowałbym PE 1.0 lub 1.2 i to raczej ze wskazaniem na ten drugi rozmiar . Oczywiście jeśli mówimy o ośmiosplotówkach . Nie wiem , na ile wymagające masz łowiska pod kątem zaczepów i elementów mogących uszkadzać plecionkę w trakcie łowienia , ale moje zupełnie komfortowe w tym względzie wody szybko pokazały , że poniżej PE 1.0 nie ma co schodzić . Po prostu w którymś momencie plecionka zaczyna strzelać w sposób niezbyt przewidywalny . Tak więc do kijka 12 lb założyłbym PE 1.2 nie patrząc zbytnio , co japoński producent napisał na opakowaniu odnośnie wytrzymałości . A jaki konkretnie model ? Tu już musisz sam sprawdzić . W wątku wiele osób poleca to , na co łowią ale wydaje mi się , że trzeba przejść swoją drogę testową żeby dojść do tego , co sprawdza się u nas tak naprawdę . Choć poruszając się w obrębie tych +/- czterech producentów japońskich popularnych tu na Forum myślę , że droga nie będzie zbyt długa .
- popper i Michał. lubią to
#1636 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2017 - 12:51
A znacie może plecionkę Varivas Avani Sea Bass? Planuję zakup 0,8 na sandacze na lekko.
#1637 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2017 - 12:59
Nie obraź sie ale może tu: http://jerkbait.pl/i...earch_in=forums
Użytkownik FidoAngel edytował ten post 23 wrzesień 2017 - 13:00
#1638 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2017 - 13:03
Ja obecnie używam tej plecionki w tym rozmiarze
Całkiem niezła, trochę szorstka bo to 4-splotówka. Dosyć cienka. Nie zauważyłem żeby jakoś się skręcała strasznie.
Jeśli zamierzasz łowić w rzekach, w miejscach z dużą ilością gałęzi, dużych kamieni to koniecznie przypon z FC.
Podczas łowienia w "czystym" otoczeniu można darować sobie FC.
Dobrze się wiąże.
Ta plecionka kosztuje ok. 100 zł to mniej więcej tyle samo co np. Team dragon lub Fishmaker...więc ja wybieram Varivasa
PE#0.8 w moim zestawie i na moich miejscówkach to trochę za cienko - gumy 7-9 cm na główce 15g spadają na prawdę szybko na dno chyba aż za szybko
Także jak chcesz łowić na płytszych wodach weź może lepiej jakiś grubszy rozmiar żeby trochę spowolnić opad...nie zawsze sandacz chętnie atakuje szybko spadający "młotek"
PE#0.8 była by dobra to szukania grubych garbusów w trudnych warunkach...i z możliwością przyłowów...ale to taka moja opinia.
#1639 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2017 - 13:07
Tak jak @Michał. proponowałbym PE 1.0 lub 1.2 i to raczej ze wskazaniem na ten drugi rozmiar . Oczywiście jeśli mówimy o ośmiosplotówkach . Nie wiem , na ile wymagające masz łowiska pod kątem zaczepów i elementów mogących uszkadzać plecionkę w trakcie łowienia , ale moje zupełnie komfortowe w tym względzie wody szybko pokazały , że poniżej PE 1.0 nie ma co schodzić . Po prostu w którymś momencie plecionka zaczyna strzelać w sposób niezbyt przewidywalny . Tak więc do kijka 12 lb założyłbym PE 1.2 nie patrząc zbytnio , co japoński producent napisał na opakowaniu odnośnie wytrzymałości . A jaki konkretnie model ? Tu już musisz sam sprawdzić . W wątku wiele osób poleca to , na co łowią ale wydaje mi się , że trzeba przejść swoją drogę testową żeby dojść do tego , co sprawdza się u nas tak naprawdę . Choć poruszając się w obrębie tych +/- czterech producentów japońskich popularnych tu na Forum myślę , że droga nie będzie zbyt długa .
Dzięki,
Wody raczej zaczepowe ,bo to górskie zaporówki,i jak jest zaczep to raczej nie ma znaczenia czy to Pe 0,8 czy 1,5
Chodzi mi bardziej o kontrole nad przynętą i komfort łowienia. Bo kijek 12lb+pe1,5+ 7g + guma 3" i brakuje troszku kontaktu.
Zamówię Ygk Galisa pe1,2 i zobaczymy jak to będzie działało .
#1640 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2017 - 13:24
Chodzi mi o niebieskiego varivasa sea bassa. Przez wyszukiwarkę nie znalazłem opinii o tej plecionce.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych