Napisano 27 kwiecień 2020 - 08:46
Nie chodziło mi w zasadzie o kosmicznie zawyżoną wytrzymałość, lecz o totalny brak reguł w tej ściemie, patrząc na całą tabelę. To chyba było na zasadzie: "te, janusz, a te 0,14 to ile tak ma mieć? a weź napisz tak ze 14,167 kg".
Przy jakichkolwiek linkach wytrzymałość powinna rosnąć mniej więcej wykładniczo, proporcjonalnie do pola powierzchni przekroju. A tutaj mamy cuda takie, że od 0.06 mm do 0,08 moc zwiększa się o 2,0 kg, od 0,14 do 0,16 (gdzie ole przekroju zwiększa się dużo bardziej) tylko 1,60 kg. Nie mówiąc o wspomnianym przypadku 0,06 a 0,16, gdzie pole przekroju rośnie circa 7 razy, a wytrzymałość raptem dwukrotnie większa. Ściemniać trzeba umić.
Oczywiście wiemy skąd się biorą te cuda. PE 0.6 przedstawiane jako 0,06 mm, funty jako kg itp. Czasem robione jest to zupełnie świadomie. Też dodałem, że być może to fantazja dystrybutora, bo na etykiecie linki nie dopatrzyłem się parametrów. Ale producent odpowiada za swoją siec dystrybucji, nie ma go co żałować także.
Przy okazji miałem już do czynienia z linkami Dragona na ten sezon. Dotychczas przegrubienie/bajania o ich wytrzymałości były jakoś kontrolowane, przewidywalne, ale teraz już odpływają w kosmos freestylowo...