He.. To proste - te amerykańskie mają więcej "cukru w cukrze". Na naszym rynku kupujemy dobrze kojarzącą się nazwę wyprodukowaną na licencji; hwg i hwzcze
Plecionka, ale która...?
#4421 OFFLINE
Napisano 15 maj 2024 - 06:07
#4422 ONLINE
Napisano 15 maj 2024 - 10:44
@psulek - nie neguje tego co piszesz, być może amerykańskie plecionki mają większą wytrzymałość niż zdeklarowaną - mi jednak przeszczep japońskiego 10lb (plasma) w miejsce amerykańskiego 10lb (plecionek kupowanych w stanach) nie przyjął się... jak już pisałem plasma 10lb która kupiłem jest znacznie słabsza od linek 10LB kupowanych w stanach...
(odnośnie przyponu - używam przyponów FC)
wrócę więc do pytania dotyczącego waszych doświadczeń z suffixami 131 i 91 ~0,18 - trochę kuszący opis rdzenia goretxu z oplotem (brak chłonności wody, b.dobre walory rzutowe... - ciekawe jakie opinie u nas (w naszych wodach) i jak trwałośc?
opnie o ADV znalazłem (dzięki @kostom63) - jest alternatywa
Ciekawa, która bardziej nada się na rzekę - zależy mi na wytrzymałości (powtarzalność) i trwałości
pozdrawiam
Deklarowana wytrzymałość często nijak się ma do rzeczywistości, a Amerykanie prawdopodobnie po prostu walą grubą linkę, bo wiedzą, że to zachwyci klienta "10lb a wytrzymuje 15lb, WOW!!!" a że dużo grubsza od konkurencji 10lb - żeby to wiedzieć, trzeba mieć w łapie obie, a kto ma na to czas.
#4423 OFFLINE
Napisano 15 maj 2024 - 11:16
Amerykanie mają po prostu inne podejście.
My patrzymy na grubosci i potem dopiero jaką to ma wytrzymałość.
Oni patrzą że linka/żyłka ma mieć załóżmy 10lb. dopiero potem spojrzy na grubość w zależności od tego gdzie i do czego będzie zastosowana...
- Koincydencja lubi to
#4424 OFFLINE
Napisano 16 maj 2024 - 06:00
W kraju peryferyjnym jakim niewątpliwie jesteśmy - głownie z chęci własnej - rynek oferuje oprócz nielicznych firmowych oryginałów, cały ogrom podróbek tudzież przybliżeń. Plus tego szałową chininę - naczelny wybór nie dla idiotów Odzież, pachnidła, chemię gospodarczą, żywność, papierosy. Pomiędzy krajowymi Marlboro a amerykańskimi, trudno znaleźć związek inny niż nazwa. Stąd pomieszanie pojęć..
Naprawdę nieliczne; Power Pro, Sunline Cast Away, Stren & P-line od Pawła Sułka, albo Power Strike od Wojtka Żbikowskiego maja autoryzowane pochodzenie. Kropla w morzu tandety
- bob74 lubi to
#4425 OFFLINE
Napisano 18 maj 2024 - 14:35
#4426 OFFLINE
Napisano 19 maj 2024 - 15:40
Użytkownik Polspin edytował ten post 19 maj 2024 - 15:41
#4427 OFFLINE
Napisano 20 maj 2024 - 10:26
Już dość dawno dostałem do przetestowania dwie szpule plecionki produkowanej w USA. Dopiero w miniony weekend udało mi się przetestować obydwie plecionki w zestawach:
-
„Dragon Black Rock II Casting” 3-18g/12lb/198cm/dwuskład + „Daiwa Tatula 100HSL” (szpula 5,6g) „Hercules” 0,12mm/10lb,
-
„Jaxon Gery Stream” 10-35g/30lb/265cm/dwuskład + „Daiwa Tatula 100HSL” (szpula 17g) „Hercules” 0,20mm/20lb.
Warunki testu:
-
każda z plecionek była przetestowana przez 6 godzin intensywnego wędkowania,
-
wiatr w plecy, więc nie utrudniał rzutów,
-
łowisko piaszczysto-kamieniste.
Spostrzeżenia:
-
Obydwie były początkowo dość sztywne, ale nie wpłynęło to na komfort rzutów, po niespełna godzinie nieco zmiękły,
-
żadna z linek nie wykazała strzępienia,
-
przez cały czas wędkowania na cieńszej plecionce, moja Pani, która pierwszy raz w życiu miała w ręku kijek castingowy, „zaliczyła” zaledwie dwie, całkiem niegroźne brody,
-
na grubszej nie miałem żadnej brody,
-
mimo dość częstych twardych zaczepów na kamieniach, udawało się łatwo uwolnić przynętę i żadnej nie utraciliśmy.
Opinia:
-
linki przyzwoitej wytrzymałości,
-
grubość w normie plecionek ze średniej półki,
-
trudno określić jak długo linki utrzymają parametry i użytkowość, ale przy ich cenie (na Ali szpula 100m za niespełna 20.- zł) warto wymienić nawet po półrocznym, średnio intensywnym użytkowaniu.
Załączone pliki
- Tabor lubi to
#4428 ONLINE
Napisano 20 maj 2024 - 11:29
Amerykanie mają po prostu inne podejście.
My patrzymy na grubosci i potem dopiero jaką to ma wytrzymałość.
Oni patrzą że linka/żyłka ma mieć załóżmy 10lb. dopiero potem spojrzy na grubość w zależności od tego gdzie i do czego będzie zastosowana...
Z tego co widziałem, Amerykanie nie muszą bawić się w takie drobiazgi - bass z rozkoszą walnie w przynętę, która u nas wchodzi w grę wyłącznie w bardzo dobrych miejscach, gdzie często pływa okoń 35+ (albo gdy łowiącemu wystarczy 1 okoń na wyjście) . Gdy na scenę wchodzą przynęty po 7+g, to faktycznie wiele już nie zmienia, czy mamy 0.8 czy 1.2 PE, ale jak próbujemy rzucić np. 3g, to różnica między 0.5 a 0.8 PE będzie niekiedy znaczna.
#4429 OFFLINE
Napisano 30 maj 2024 - 19:58
#4430 ONLINE
Napisano 31 maj 2024 - 09:07
Zastanawia mnie czym różni się fajna plecionka do łowienia sandaczy od analogicznej do łowienia np. kleni czy innych gatunków?
- psd27, Koincydencja i Alexspin lubią to
#4431 OFFLINE
Napisano 31 maj 2024 - 09:55
No przecież kolega szuka " fajnej paletki pod sandacze "😄😉Zastanawia mnie czym różni się fajna plecionka do łowienia sandaczy od analogicznej do łowienia np. kleni czy innych gatunków?
- Alexspin i S.N. lubią to
#4432 OFFLINE
Napisano 31 maj 2024 - 12:45
Masz rację może być pod BelonyZastanawia mnie czym różni się fajna plecionka do łowienia sandaczy od analogicznej do łowienia np. kleni czy innych gatunków?
#4433 OFFLINE
Napisano 31 maj 2024 - 14:13
Szukam fajnej paletki pod sandacze 0.12-0.14 koniecznie fluo - dobrze widoczna. Możecie coś fajnego polecić ?
Od ładnych paru lat używam MOMOI Ryujin, mocna na węźle, nie strzępi się.
Bardzo ciasno spleciona, gładka i cicha.
Polecam kolor pomarańczowy który jest dobrze widoczny nad wodą i słabo widoczny pod jej lustrem.
Do tego pomarańczowa zdecydowanie dłużej od zielonej trzyma kolor.
- psd27 i Voiteh lubią to
#4434 OFFLINE
Napisano 31 maj 2024 - 22:26
Od ładnych paru lat używam MOMOI Ryujin, mocna na węźle, nie strzępi się.
Bardzo ciasno spleciona, gładka i cicha
.
Dziękuję za odpowiedź
Polecam kolor pomarańczowy który jest dobrze widoczny nad wodą i słabo widoczny pod jej lustrem.
Do tego pomarańczowa zdecydowanie dłużej od zielonej trzyma kolor.
Użytkownik Analityk85 edytował ten post 31 maj 2024 - 22:26
#4435 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2024 - 15:53
Ktoś poleci jakąś plecionkę, nie za miliony (tak do ~150zł) ?
Głównie chodzi o osiągnie jak najdalszych dystansów, łowione będzie głównie na slidery 7cm/wahadła.
Rybostan to szczupaczki max 70/80cm, ewentualnie bolenie/sandaczyki.
Chciałbym 0.10mm żeby zwiększyć lotność zestawu.
Można prosić o konkretne modele które polecacie ? Tylko proszę o pełne nazwy a nie skróty bo po prostu w tym nie siedze.
Kolor nie ma znaczenia bo w tym syfie gdzie łowie na 20cm nie widać co się pod wodą dzieje
P.S. - kij lunamis 2.7m, młynek to albo stellka fk 4000 albo nowy TP (jak już w końcu się pojawi) 4000.
Z góry dzięki
#4436 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2024 - 01:16
Siglon PE ADV rozmiar PE1-1.2 . Koszt 115 PLN na forum z wysyłką paczkomatem, Siglon AMZ - 149 PLN. AMZ dalej lata, jest bardziej miękki.
- Szymon82 lubi to
#4437 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2024 - 11:41
Ostatnio wyrzuciłem Plecionkę YGK X-Braid Ohdragon F1 Sinking X4 . Strasznie traciła moc, zrywała się strzelała.. niby słabszy był przypon fc a więcej wytrzymywał. W sumie kilka bardzo dobrych przynęt straciłem przy wystrzale. Ucięcie pięciu metrów później dziesięciu dało tylko na chwilę oddech. Parę godzin później to samo. Łowie tylko plecionkami ygk ale jeszcze z takim czymś się nie spotkałem. Nie widać było żadnych objawów w postaci przetarcia czy odbarwienia no i łowię tylko w czystych jeziorach. A tu taki psikus
#4438 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2024 - 14:50
- psd27 i Rebel64 lubią to
#4439 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2024 - 16:16
Ale, to było dawno. Około 2016r., jak sądzę.
- psd27 i Alexspin lubią to
#4440 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2024 - 20:52
Ostatnio wyrzuciłem Plecionkę YGK X-Braid Ohdragon F1 Sinking X4 . Strasznie traciła moc, zrywała się strzelała.. niby słabszy był przypon fc a więcej wytrzymywał. W sumie kilka bardzo dobrych przynęt straciłem przy wystrzale. Ucięcie pięciu metrów później dziesięciu dało tylko na chwilę oddech. Parę godzin później to samo. Łowie tylko plecionkami ygk ale jeszcze z takim czymś się nie spotkałem. Nie widać było żadnych objawów w postaci przetarcia czy odbarwienia no i łowię tylko w czystych jeziorach. A tu taki psikus
Błąd produkcyjny albo podróba …
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych