Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

2023 Daiwa Legalis LT

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 554 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 18 listopad 2024 - 22:18

Ten na i_fish robił ranking w pewnych przedziałach cenowych i Legalis 24 całkiem dobrze wypada

https://youtu.be/yFN...MHJ4QKUBbDv6c2e

#22 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 listopad 2024 - 09:27

Od kilku dni jestem użytkownikiem modelu 2000 na rynek JDM z niskim przełożeniem (PG, 4.8:1) do zastosowań XUL.  Nawinąłem plecionkę PE #0.3. Jeśli chodzi  o kulturę pracy kołowrotka to nie mam najmniejszych zastrzeżeń - wyjęty prosto z pudełka kręci nie gorzej niż kołowrotki za kilka tysięcy złotych. Mam pewne zastrzeżenia co do nawoju na szpuli ale być może winą jest to że dałem za dużo podkładu i po prostu nawinąłem trochę za dużo plecionki więc tutaj nie chcę przesądzać. Jak się mi ułoży na mokro na szpuli, kilkanaście metrów odejdzie na zaczepach itp to będę mógł napisać więcej.

• ObraFM i Darek_W lubią to

#23 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 19 listopad 2024 - 12:55

Gdyby tylko ta korba była wkręcana w korpus to nie byłoby nad czym się zastawiać, a tak to moim zdaniem warto dołożyć parę dyszek do srebrnego legalisa z wkręcaną jednoczęściową korbką (czyt. Excelera) i nie przejmować się luzami na wielokącie.

• Biesan lubi to

#24 OFFLINE   Valo

Valo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 38 postów

Napisano 19 listopad 2024 - 14:18

Od kilku dni jestem użytkownikiem modelu 2000 na rynek JDM z niskim przełożeniem (PG, 4.8:1) do zastosowań XUL. Nawinąłem plecionkę PE #0.3. Jeśli chodzi o kulturę pracy kołowrotka to nie mam najmniejszych zastrzeżeń - wyjęty prosto z pudełka kręci nie gorzej niż kołowrotki za kilka tysięcy złotych. Mam pewne zastrzeżenia co do nawoju na szpuli ale być może winą jest to że dałem za dużo podkładu i po prostu nawinąłem trochę za dużo plecionki więc tutaj nie chcę przesądzać. Jak się mi ułoży na mokro na szpuli, kilkanaście metrów odejdzie na zaczepach itp to będę mógł napisać więcej.

Im mniejsza rozmiarowo Daiwa LT tym nawija gorzej, w miarę równy nawój jest od rozmiaru szpuli 3000. Co nie znaczy że brzydki nawój jest zły czy kłopotliwy. Miałem kilka od legalisa kończąc na Certate i problemów nigdy nie miałem z rzutami, czy spadaniem linki. Kwestia tylko wizualna, moje oczy krwawią jak patrzę na nawój w Daiwach 2000 czy 2500 w porównaniu do Shimano gdzie jest perfekt w każdym rozmiarze szpuli.

Nie przejmowałbym się brzydkim nawojem, jedynie żeby nie było zbyt dużo plecionki bo będzie spadać.

#25 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 listopad 2024 - 14:48

Gdyby tylko ta korba była wkręcana w korpus to nie byłoby nad czym się zastawiać, a tak to moim zdaniem warto dołożyć parę dyszek do srebrnego legalisa z wkręcaną jednoczęściową korbką (czyt. Excelera) i nie przejmować się luzami na wielokącie.

W tym modelu który mam (JDM) korbka jest wkręcana w korpus

#26 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4674 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 19 listopad 2024 - 14:53

Gdyby korba była wkręcana w korpus to ja nie wiem jak tym kręcić wtedy można byłoby 🤔 ale jakby tak była wkręcana w przekładnie to już umiałbym.
  • Fatso lubi to

#27 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 19 listopad 2024 - 21:38

Gdyby korba była wkręcana w korpus to ja nie wiem jak tym kręcić wtedy można byłoby 🤔 ale jakby tak była wkręcana w przekładnie to już umiałbym.

Zapytaj w takim razie Friko, ponieważ jak sam napisał w jego modelu korbka wkręcana jest w korpus 🙃

• psd27 lubi to

#28 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 listopad 2024 - 21:44

Od kilku dni jestem użytkownikiem modelu 2000 na rynek JDM z niskim przełożeniem (PG, 4.8:1) do zastosowań XUL.  Nawinąłem plecionkę PE #0.3. Jeśli chodzi  o kulturę pracy kołowrotka to nie mam najmniejszych zastrzeżeń - wyjęty prosto z pudełka kręci nie gorzej niż kołowrotki za kilka tysięcy złotych. Mam pewne zastrzeżenia co do nawoju na szpuli ale być może winą jest to że dałem za dużo podkładu i po prostu nawinąłem trochę za dużo plecionki więc tutaj nie chcę przesądzać. Jak się mi ułoży na mokro na szpuli, kilkanaście metrów odejdzie na zaczepach itp to będę mógł napisać więcej.

Też się przymierzam do JDM przez tą wkręcana korbkę. Jeszcze sie zastanawiam czy wielkość 2000, 2500 czy 3000C bo ten 3000C ma szpulkę o średnicy pewnie sporo większą a waga tylko 20 g więcej od modelu 2000. Na Amazon.jp od 55 do 60 EUR + opłaty

#29 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 listopad 2024 - 22:52

Ja wziąłem 2000 bo do UL większy mi nie potrzebny a nawet niewskazany, u mnie będzie robił pod cienką plecionka więc średnica szpuli nie ma większego znaczenia a jeśli kiedyś nawinę na niego jakąś cienką żyłkę to pewnie i tak przeżyje maks jeden sezon (żyłka, nie kołowrotek mam nadzieję). 

Do cięższego łowienia myślę że wolałbym jednak inne kołowrotki z nieco wyższej półki 

#30 OFFLINE   rolen

rolen

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 931 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano wczoraj, 15:48

Dodam od siebie, że wersja z rynku japońskiego ma rozbieralny knob i można sobie dołożyć dwa łozyska.
Nawój jest 'krzyżowy' jak w wyższych modelach i tutaj nie mam zastrzeżeń.

#31 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów

Napisano wczoraj, 16:21

Dodam od siebie, że wersja z rynku japońskiego ma rozbieralny knob i można sobie dołożyć dwa łozyska.
Nawój jest 'krzyżowy' jak w wyższych modelach i tutaj nie mam zastrzeżeń.

To daiwa, ma różne napędy, w zależności od modelu? Bo chyba teraz wszędzie jest tylko mimośród.

#32 OFFLINE   rolen

rolen

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 931 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano wczoraj, 16:38

Nie wiem jaki jest system nawoju we wszystkich modelach Daiwy, ale moj Legalis nawija b.dobrze - nie gorzej jak Certate czy Exist.

#33 OFFLINE   ObraFM

ObraFM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 530 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Mariusz

Napisano wczoraj, 16:57

Ale co widzę na YT w "rozbieranych" nowych modelach usunęli element ważniejszy niż łożyska w knobie- mianowicie jeden wodzik stabilizujący wózek posuwu osi.
Może w zastosowaniach UL to mniej ważne, ale w większej rozmiarówce wolałbym dwa.
No i niby z racji zmian kabłąka i jego mocowania trudniej zastosować łożysko w rolce.

#34 OFFLINE   rolen

rolen

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 931 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano wczoraj, 17:18

Podobnie było w Shimano kilka lat temu gdy wyższe modele straciły jedna 'szpilke' od stabilizacji posuwu.
W nowym Legalis-ie rolka jest do upgradu - wchodzą dwa łozyska 3x7x2.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych