Shimano Twin Power 2024
#21 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 12:50
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
#22 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 12:50
To nie będzie 2500 z głęboką szpulą na Europę?
To jest zestawienie modeli na rynek japoński.
- przemo_w lubi to
#23 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 13:37
Kosmicznych zmian nie ma, chyba tylko dostał wolną oscylację.
Reszta od wersji 2020.
Dla mnie może być.
Oprócz wolnej oscylacji (Infinityloop) nowy TP został wyposażony w:
Infinityxcross - Większe zęby na przekładni głównej.
Infinitydrive - Technologie uzupełniające X-Ship zmniejszające tarcie pomiędzy wałkiem posuwu szpuli a pinioniem.
Anti-Twist Fin - Płetewka przy rolce.
Duracross Drag- hamulec, w którym podkładki to mix wytrzymałości carbonu z czułością i precyzją filcu.
Zrobiła się z tego Twinka taka troszkę Stella. Oczywiście Twin Stellą nigdy nie będzie, ale patrząc na papier można odnieść odmienne wrażenie.
Pozdrawiam.
Użytkownik WedkarzIncognito edytował ten post 12 styczeń 2024 - 13:37
- Marcin70 lubi to
#24 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 14:06
Te filmiki to są o kant d.
Niech zaczną łowić i jak się coś popsuję to wtedy rozbierać i pokazywać.
Taka rozbiórka nowego młynka i wydawanie opinii jest bez sensu.
Ale mają pokazać po pół roku, po roku? Kołowrotek używany kilka razy w tygodniu, czy raz na miesiąc? Z jakimi przynętami? Koniecznie popsuty? Jeśli kogoś interesuje co w środku i jakie różnice w stosunku do poprzednich modeli, to raczej te czysto marketingowe opisy ze zdjęciami na stronie Shimano można sobie o kant d. rozbić. Mówią niewiele.
- Misiak, Bury knives, Biesan i 2 innych osób lubią to
#25 OFFLINE
#26 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 15:17
Ja nie muszę w przeciwieństwie do ciebie czekać na filmiki ruskich bo znając nową stellę już wiem co ten tp będzię miał wTo nie będzie 2500 z głęboką szpulą na Europę? Tym razem nie dokonali samokrytyki, jak w przypadku Stradica FL. Chyba ktoś w Shimano musiał się wtedy mocno uderzyć w głowę.
Nowy TP wygląda całkiem nieźle, a że bardzo przypomina całą resztę? Widać, że nie mają tu jakiegoś pomysłu.
Teraz ja i przemo_w będziemy niecierpliwie czekać na jakiś filmik zrobiony w Rosji i co tam oni powiedzą dokonując rozbiórki nowego TP. Będzie można coś więcej o nim powiedzieć.
środku.
Dla ciebie belkot marketingowy a dla mnie wystrczajaca informacja.
Taka jest między nami różnica.
Podkabluj mnie znów do admina jak to poprzednio uczyniłeś .
- michcio i Marcin70 lubią to
#27 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 15:36
Ale mają pokazać po pół roku, po roku? Kołowrotek używany kilka razy w tygodniu, czy raz na miesiąc? Z jakimi przynętami? Koniecznie popsuty? Jeśli kogoś interesuje co w środku i jakie różnice w stosunku do poprzednich modeli, to raczej te czysto marketingowe opisy ze zdjęciami na stronie Shimano można sobie o kant d. rozbić. Mówią niewiele.
Zawsze możesz po zakupie rozkręcić na części pierwsze.
#28 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 16:14
#29 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 16:47
Użytkownik bogunow edytował ten post 12 styczeń 2024 - 16:50
#30 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 17:21
Czyli teraz ma przełożenie takie jak Stella 3000 MHG.
i 23'Vanquish 3000MHG
#31 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 18:01
- przemo_w lubi to
#32 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 18:07
Wychodzi na to że przekładnie będą pasować naprzemiennie między np stella a TP
Tak jak i do tej pory np między Stella FJ, vankiem 19, stradickiem FL i TP 20
- przemo_w lubi to
#33 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 18:28
Zmniejszyło się przełożenie przy 3000mhg z 5.8 ( przy roczniku 2020) na 5.7 ? Czy coś pomyliłem?
Nic nie pomyliłeś. W TP20 3000MHG jest 5.8 w TP24 3000MHG jest 5.7.
Użytkownik WedkarzIncognito edytował ten post 12 styczeń 2024 - 18:34
#34 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 18:49
- guciolucky, Rheinangler i przemo_w lubią to
#35 ONLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 20:38
Zdecydowanie, nowy TP trafia w mój gust czego nie mogę powiedzieć o dwóch wcześniejszych wydaniach ale to tylko gust. Jeśli natomiast miałbym kierować się wyłącznie wartościami użytkowymi i ceną to wybrałbym nową Certate. Nie zamierzam wkładać kija w mrowisko bo jestem fun-em obu marek jednocześnie ale szukając mocy wybieram Daiwe a kiedy potrzebuję finezji sięgam po Shimano, co odzwierciedla moje wrażenia z użytkowania.
Bardzo ładny kołowrotek, szpulka nawiązuje do sznytu 11stki a korpus do współczesnego Vańka co wzbudza pozytywny odbiór.
- Guzu, mario, Biesan i 6 innych osób lubią to
#36 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 21:39
No i teraz problem się zrobił bo nie wiadomo co zamówić z nowych wypustów do cięższego łowienia, TP PG czy może Daiwa Certate?
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
Mam tak samo. Podobny problem mam też z Vanquishem i Airity. Życzę sobie i wszystkim tutaj, żebyśmy mieli tylko takie problemy
- Daaaro, saitt, przemo_w i 1 inna osoba lubią to
#37 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 21:44
Shimano JP jeszcze nie podało daty dostępności dla żadnego rozmiaru, więc sugeruje wstrzymać konie
Pozdr
- guciolucky i przemo_w lubią to
#38 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 21:49
Jeszcze wędkarz czy już kolekcjoner🤔.
Do brzegu. U mnie tp sw to morskie trocie, w rzece to cerata 😊
Ten tp 2024 taki ładny to może "kupię żonie"🤔
W obecnym zestawieniu TP i Certate jak dla mnie się idealnie uzupełniają
Użytkownik Marcipas edytował ten post 12 styczeń 2024 - 21:55
- michcio i WedkarzIncognito lubią to
#39 ONLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 21:57
Jeśli mogę odnieść się do przekładni PG, moc jest faktycznie większa i odczuwalna w stosunku do standardowego przełożenia ale równolegle odczuwalne jest również mniejsze tempo skracania linki. Przed zakupem warto rozważyć czy na pewno potrzebuje się więcej mocy i czy aby na pewno nie będzie przeszkadzało wolniejsze zwijanie? Jest spora grupa wędkarzy, którzy dokonali wyboru "z rozpędu" i przekonali się po zakupie, że jednak PG nie jest dla nich. Moim zdaniem, przy łowieniu szczupaków PG nie będzie ograniczeniem ale podczas "sandaczowania", może przeszkadzać.
- Rheinangler i ubot lubią to
#40 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2024 - 22:15
Dobrze, że o tym wspomniałeś. Na PG czaję się od x lat. Wydaje się mniej uniwersalny, przynajmniej na moich łowiskach. Na pewno jest mega i ten nowy, jak dla mnie naprawdę ładny ale do orania wolę jednak cerate z ciut większym przełożeniem. Do"sandaczowania", bg z nawojem +- 95cm. Do przynęt 80gr+ cast.Jeśli mogę odnieść się do przekładni PG, moc jest faktycznie większa i odczuwalna w stosunku do standardowego przełożenia ale równolegle odczuwalne jest również mniejsze tempo skracania linki. Przed zakupem warto rozważyć czy na pewno potrzebuje się więcej mocy i czy aby na pewno nie będzie przeszkadzało wolniejsze zwijanie? Jest spora grupa wędkarzy, którzy dokonali wyboru "z rozpędu" i przekonali się po zakupie, że jednak PG nie jest dla nich. Moim zdaniem, przy łowieniu szczupaków PG nie będzie ograniczeniem ale podczas "sandaczowania", może przeszkadzać.
Już nie mówię jak wyjaśnić zakup w domu ale samemu sobie 🤦.
Może nowy sw też będzie czarny, będę miał łatwiej 😎
Użytkownik Marcipas edytował ten post 12 styczeń 2024 - 22:15
- Polspin lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych