Silniki Parsun - kupno / serwis / użytkowanie
#1 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2007 - 11:48
Czy ktoś miał z Was do czynienia z silnikami firmy PARSUN?
http://allegro.pl/item230257443_silnik_przyczepny_parsun_4km _motor_doczepny_4suw.html
Chodzi o te silniki, w sumie to made in china ale cena atrakcyjna.
Rok gwarancji , więc nie ma tragedii, jednak mogło by być dwa lata...
Jeżeli ktoś miał, to proszę o info co i jak
I czy według was warto w coś takiego inwestować ?
Pozdr
- alfaiomega lubi to
#2 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2007 - 12:21
Reasumując - ja bym na Twoim miejscu zaryzykował - ale wersję 5KM - jest tylko 200 PLN droższa.
Pozdrawiam,
P.
http://www.parsun.pl/
#3 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2007 - 12:38
http://allegro.pl/search.php?string=mercury+5km&buy=0&am p;new=0&pay=0&search_type=1&location_radio=1& ;selected_country=1&order=t&st=gtext&listing_sel =2&listing_interval=7
Z tym że tutaj nie ma gwarancji, nie wiadomo co jest w środku, poza tym pochodzenie to Szwecja....
Bez żadnych papierów, więc się można spodziewać skąd jest...
A co do 4KM a 5KM, to wolałbym oczywiście 5KM, jednak z tego co zauważyłem, większość łódek ma możliwość podczepienia silnika do 4KM. A co to dokładnie oznacza , niestety nie wiem ?
Czy to chodzi o to że jak do łódki do 4KM, podepnę silnik 5KM, to nie będę mógł pływać na pełnej mocy w obawie przed uszkodzeniem łodzi ? Czy też o chodzi o wagę ?
#4 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2007 - 12:47
Rozmawiałem z importerem i potwierdziło się moje przypuszczenie, że Parsun jest kopią Yamahy.
Mercury też jest fajny ale przy Yamaszce to jest traktor.
Pozdrawiam,
P.
- rafal_LBN lubi to
#5 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2007 - 12:59
Chodzi o to czy przy wypożyczaniu łodzi , przystaniowi zwracają na to uwagę co się podpina pod łódź ??
Mam na myśli sytuację że nie będą chcieli żebym silnik 5KM montował do łodzi do 4KM.
Może się orientujesz ??
Bo widzę że obcykany w temacie jesteś, no i dzięki za zaangażowanie
Jeszcze jest takie coÅ› jak: http://allegro.pl/search.php?string=madox&buy=0&new= 0&pay=0
ale to mi się nie podoba bo wygląda na chińsko ruski silnik
#6 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2007 - 13:00
#7 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2007 - 13:09
P.
#8 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2007 - 13:11
Heheh
CO do technologii to pewnie nie kupili, bo po co
Cena by mogła być większa wtedy...
Tak czy inaczej dzięki, może w tym sezonie się jeszcze skuszę
#9 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2007 - 19:13
jak Ci sie nie spieszy, mozesz zastanowic sie nad jedna alternatywa: Tohatsu. Firma z chyba najdluzsza tradycja w budowie silnikow pozaburtowych (btw ten 5-ps-Mercury jest budowany przez Tohatsu). Made in Japan za 799 € do odebrania w Hamburgu u Handlarza (nowka).
@explorator73
- nie wiem, kiedys sie ciezko zastanawialem nad Yamaha 4 PS/4stroke(wzor silnikow Parsun)- ale bedac juz posiadaczem Tohatsu uslyszalem ja na wodzie... i sentyment splynal. No, moze miala akurat przerdzewialy tlumikMercury też jest fajny ale przy Yamaszce to jest traktor.
Omijajac akademickie dyskusje: Cokolwiek bys w tej klasie nie kupil (Yamaha, Honda, Suzuki, Selva, Mercury, Tohatsu, Parsun...) - roznice sa raczej marginalne. Kierowalbym sie przedewszystkim cena i serwisem, a przy takiej samej cenie wolalbym osobiscie Made in Japan niz Made in China - to taki juz nawyk.
PS: Wybierz silnik bez wewnetrznego zbiornika paliwa.
Pozdrawiam --Yacaré--
#10 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2007 - 21:59
#11 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2007 - 22:20
Czemu lepiej? Wygoda ? Czy coÅ› jeszcze ?
#12 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2007 - 07:43
Aby spokojnie poplywac bez myslenia o paliwie i tak nie obejdzie sie bez zewenetrznego zbiornika. Tankujez raz i plywasz caly urlop.
I nie masz dylematu typu: A moze dzis wystarczy mi ten litr w silniku?
Pozdrawiam --Yacaré--
#13 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2007 - 07:50
P.
#14 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2007 - 08:21
Aż szkoda mi było że tak rozlewam, do tego fala i wiatr...
OK myślę poważnie nad tym Parsunem, bo dostałem jeszcze opinię jednego gościa który kupił ten silnik i jak na razie jest zadowolony....
Jeżeli chodzi o zbiornik paliwa zewnętrzny , to byście coś polecali ?
Czy Parsun powinien mieć takie zbiorniki, czy to po prostu dokupuje się gdzieś ? Bo rozumiem że zwykły karnister z rurką nie wystarczy....
#15 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2007 - 09:32
#16 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2007 - 09:42
A teraz widzę, że dokładają tylko do 4-suwów 15 KM...
#17 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2007 - 09:45
W kazdym razie w zadnej fazie uzytkowania nie nasunela mi sie ani na sekunde mysl: Dobrze by bylo miec wbudowany zbiornik.
@klon: Moze sprzedaje sie 3 x wiecej tych kosiarek niz pozaburtowek... a moze frajerzy sa gotowi poprostu wiecej wydac na hobby niz z przymusu na kosiarke...
#18 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2007 - 10:17
P.
#19 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2007 - 11:00
#20 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2007 - 11:36
Sprzedawca zwraca uwage na to, ze jest to model bez wewnetrznego zbiornika, choc na zdjeciu jest pokazany model z wewnetrznym. Generalnie maja w ofercie obie wersje. Cena zawiera 12-litrowy zbiornik zewnetrzny.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych