A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)
Napisano 24 marzec 2025 - 20:00
- cristovo lubi to
Napisano 25 marzec 2025 - 09:35
Potrzebuje pomocy przy doborze kija. Przynęty jakich używam to głównie Westiny Swim 10cm (okazjonalnie 12cm). Tak trochę monotematycznie. Chyba że przy okazji, możecie polecić inne jerki które da się poprowadzić na 50cm wody.
Do tej pory używałem zestawu spinnigowego składającego się z kija Dragon Pro Guide 2.28m 18-42g, z podpiętym kolowrotkiem Shimano Stradic 4000. Całość uzupełniała plecionka PE 1.7. Jednak po paru godzinach łowienie staję się malo przyjemne. Czy mogli byście polecić kij castingowy o podobnych walorach użytkowych?
Multiplikator jaki będzie do niego podpięty to najprawdopodobniej Daiwa Steez A II 1000HL.
Pozdrawiam Łukasz
Napisano wczoraj, 09:48
cristovo, on 24 Mar 2025 - 16:05, said:
Na pierwszy ogień poszedł Seaguar R18 Hunter Tact 0,33 mm, 16 lb. Nawija się bajecznie, weszło 100 m, zgodnie z opisem na pudełku, ale pod korek, więc 20 m odciąłem. Tak czy inaczej widzę potencjalny problem, fluoro nie klei się do szpulki, chce uciec, ma tendencję do podnoszenia się zwojów. Na pewno będzie lepiej, gdy z drugiej strony zawiśnie przynęta, ale proszę o poradę, jak się uchronić przed splątaniami? Fluoro wymaga więcej uwagi przy rzutach?
Z góry dziękuję za podpowiedź 😉
Na jaki mlynek nawinales? Najlepiej do FC Sprawdzaja sie Daiwy z system SV ktory naprawde duzo ulatwia sprawe. Starsze konstrukcje tez sie nadaja ale tam juz trzeba bardziej sie bawic ustawieniami i czesciej reagowac na zmiane Wabika (Typ, ksztalt, waga, itd.) . Ja lowie tez FC na starych Steezach 103HL i ustawiam je nastepujaco. Docisk szpulki tak aby nie bylo najmniejszego luzu ale nie hamowalo od razu. Magnetyk przy 10 stopniowej skali ustawiam na 8 i jesli wszystko jest ok schodze po 0,5 do max 6 i tak zostawiam. Na mlynkach z SV mam podobne ustawienia jak do pletki z magnetykiem + 1,5-2. Na mojej CC 31SE mam hamulec na polowe bo lowie nia na kiju do 5/8Oz. Tyle ode mnie.
Napisano dziś, 00:11
Jeden problem, dość gruby (0,33 mm/16 lb) fluorocarbon niesie dużo wody i łapa mokra. Nie mam pomysłu, jak ograniczyć to zjawisko.
Czy Seaguar R18 Fluoro Hunter Tact jest wystarczająco dobry, czy jednak warto szukać czegoś lepszego? Chcę przetestować linki 12 i 20 lb 🤔
Napisano dziś, 06:19
Seaguar ma naprawdę dobre Linki i kilka z nich przerobiłem dlatego polecam z czystym sumieniem. Jak ta zajedziesz zawsze możesz spróbować cos innego. Ja na swojego zillion do kijka jedno uncjowego wybrałem teraz ta. Mialem kilka razy do 12LB i była super wiec myślę ze 16tka tez sie sprawdzi. Przez Weekend w planie 2 Dni Holandi wiec moze uda sie cos połowic.
Załączone pliki
Napisano dziś, 14:40
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych