Koincydencja, on 19 Mar 2025 - 15:02, said:
Widzisz, mnie zawód, który wykonuję nauczył, że nie zawsze da się znaleźć gotową receptę na sukces. Ba! Nauczyłem się, że co dla mnie jest oczywiste, to nie musi być oczywiste dla innych. A na "Brak argumentów jest maskowany dziecinnymi zaczepkami a to dalej nie zmienia faktu ze rzucac trzeba umiec", to Ci napiszę, że musiałem się jakoś nauczyć rzucać tak, żeby w miarę sensownie podać przynęty, a nawet budować zestawy, które niekoniecznie wpisują się mainstream. Jestem wychowany na doświadczeniach Wybitnych wędkarzy, ale i tak musiałem wiele rzeczy przetransponować na swoje warunki, w których łowię. Dalej optuję za jak najdokładniejszym opisywaniem zestawów jakimi się łowi. Być może Ty czułbyś się bezradny z Twoją filozofią budowania zestawów baitacastingowych na moich łowiskach, tak samo jak ja w Twoich. 
podpisano zaczepny dzieciak 
Odpisze najprosciej jak potrafie. Dobieram sprzet nie pod lowisko a pod lowione gatunki ryb i metody jakie mi do tego sluza. Lowie na setkach przeroznych lowisk nie tylko w niemczech i daje sobie rade. Mam tak roznorodnie dobrane zestawy ze zawsze sobie radze i cos tam lowie. Jedynie czym bys mnie mogl zaskoczyc to polowem wzdregi bo na plemniki nie lowie i mimo ze mialbym czym podac odpowiedni wabik to takich nie posiadam. Mialbym z kolei do Ciebie mala prosbe, jak chcesz ze mna poprowadzic jakas dyskusje to pisz prosze normalnie, bez sarkazmu i podjazdow bo tego nie cierpie. Nie jestem allfa i omega ale przerobilem tony sprzetu roznej klasy, lowie na casta od 14lat i jakies tam doswiadczenie posiadam dlatego pozwalam sobie czasem na wyrazenie mojej opini nawet wiedzac ze moze to co niektorych zbulwersowac.
Rheinangler, on 19 Mar 2025 - 19:23, said:
Mysle, ze baitcastinowa kafejka jest dobrym miejscem na wpisanie mojego spostrzezenia z uzywania FC w zestawach castingowych.
Dawno temu probowalem uzywac FC w spininngu ale szybko zaprzestalem bo iratowalo mnie odcinanie, zmienianie stron i ciagle przeciaganie czyli zbielenia o ktorych pisze Kamil.
Jednak od momentu gdy wrocilem do casta wciaz zauwazalem na filmikach na YT, ze japonczycy i amerykanie chetnie uzywaja FC. poniewaz dla mnie-nowicjusza bez doswiadczenia castowego bylo to interesujace. Sprobowalem sie temu przygladnac dokladniej. I faktycznie pomimo, ze FC swoja waga wlasna powodowal w stasunku do plecionki podwujne obciazenie szpuli (a jakby policzyc dokladnie to moze nawet i wieksze), rzuty byly jakby plynniejsze a odleglosci identyczne do o wiele lzejszej plecionki. Wysnulem sobie taki wniosek, ze FC w castingu dziala troszke analogicznie do linki muchowej. Oczywiscie, nawet jesli moje zauwazenie jest sluszne to nie bedzie mialo az takiego wplywu przy przenetach sredniej i duzej wielkosci ale juz w lekkim czy UL castingu potrafie sobie wyobrazic, ze narstaajaca ilosc wagi ( mikrowagi) z kazdym wysunietym metrem wplywala bardzo stabilizujaco na rzuty. Ja co prawda lowie innymi zestawami jak wiekszosc z was i pewnie moja technika pozostawia wiele do rzyczenia, ale mysle ze zapytac warto. Macie podobne spostrzezenia?
Arku bardzo sluszne spostrzerzenia i obserwacje. FC tonie co juz jest duzym plusem przy wielu metodach i malosprzyjajacych warunkach pogodowych. Na spinie tez mam FC ale tylko na XUL reszta to plecionka wlasnie z ww. wzgledow 
Sleepy Jeezy, on 19 Mar 2025 - 19:40, said:
Przy lżejszych przynętach 4-8 gram łatwiej rzuca mi się z plecionką, przy niej moge sobie pozwolić na troche lżej ustawiony hamulec niż przy FC, co przeklada sie na odległość i łatwość rzutu. Acz zaznacze że być może jest to kwestia mojego przyzwyczajenia do łowienia plecionką lub też zbyt mocnego FC pod takie zastosowania (Jackall 8lb redspool).
Mimo wszystko łowiło mi się całkiem przyjemnie.
To prawda ze FC przy wabikach o sredniej masie rzuca sie o wiele przyjemniej jak lrzejszymi przynetami. Pierwszym mlynkiem ktorym odwarzylem sie lowic lrzej za pomoca FC byla CC 31 SE. Duzo lepszy komfort i precyzja jak np. starsze konstrukcje typu Steez 103 HL. Dopiero w momencie jak nabylem Steeza ct sv 700 to mi sie gebe usmiechnela bo frajda przy lowieniu z FC byla jeszcze wieksza. rzuty na luzie jednoracz na spore odleglosci ale totalnie bez stresu. Kijek na ktorym siedzi CT to kij do Twitchbaitow 6-10cm i lowi sie tym super bezstresowo.