Dziad Wodny, on 16 Mar 2025 - 17:30, said:
Mepps Anglia 1 to dla mnie wręcz referencyjna przynęta do lekkiego casta. Kijek do 8g, linka PE0.5 i lata aż miło. Nie powiedziałbym nawet, że to UL.
Właściwie to łowiłem nim nawet na uniwersalnym zestawie 3/4 uncji, bez większego problemu.
Nikt tu nie twierdzi, że trzeba tak łowić, ale do lat nie stanowi to żadnego ograniczenia castingu.
W moich okolicznościach przyrody to "bez większego problemu" niekoniecznie by się sprawdziło przy tej ważącej 3.5 g średnio aerodynamicznej przynęty, do tego koziołkującej w locie. Przynajmniej ja nie potrafię jej skutecznie rzucić. To 3/4 uncjowe wędzisko jaką miało moc i akcję, jaki multiplikator podpiąłeś, jaką nawinąłeś linkę, łowiłeś z brzegu, czy pływadła, jak daleko rzucałeś?
Predatorhunter, on 17 Mar 2025 - 11:35, said:
Dokladnie. W dzisiejszych czasach technika poszla tak do przodu ze rzucanie wabikami 3-4gr nie stanowi zadnego problemu ani tez nie jest jakas sztuka. dobre 12 lat temu rzucalem 2,6gr woblerka na kiju do 5/8 Oz z seryjna Megabsaa Zonda 68l. Odleglosci jakie srednio osiagalem to zmierzone 18m. Z lepiej dobranym kijem i innym multikiem pewnie na luzie bym 20m przekroczyl. 12 lat temu tez nie mialem takiej rutyny rzutowej jak dzisiaj. Jacku z twoich wypowiedzi wnioskuje ze nie posiadasz i nie posiadales zestawu d klasie ML czy sie myle?
Pisząc o wabikach i gramaturach warto podać konkretny model przynęty, bo sama masa to nie wszystko. Rapalą Original 5 cm (podobno 3 g) rzucało mi się beznadziejnie, ale np. 1.5 calowa Tanta z 2 g czeburaszką (2.7 g) lata jak wściekła. Fajnie, że podajesz mierzone odległości, bo "korbkowanie" można sobie wsadzić. W przypadku multiplikatora, na którego nawinąłem 50 m plecionki # 0.4 z pudełkowych 75 cm zrobiło się 64.
Moje pytania nie mają na celu negowania Waszych wpisów, ale pomóc mi przełożyć Wasze doświadczenia na moje. 
I żeby wrzucić kij w mrowisko, to napiszę, że moje najdelikatniejsze wędzisko do łowienia na lekko ma 10 lb mocy i waży 140 g, a najmocniejsze 20 lb. O tym, czy łowi się na "UL" świadczy zestaw, a może przynęty jakich się używa, czy ryby jakie łowi?