Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7426 odpowiedzi w tym temacie

#7261 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1193 postów

Napisano 04 marzec 2025 - 15:10

To widzę że jesteśmy na tym samym forum, chociaż swojego nicku nie zdradzę :D

#7262 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau
  • Imię:Kamil

Napisano 04 marzec 2025 - 15:13

Jake 6, on 04 Mar 2025 - 13:54, said:

To prawda, po lokalizacji też. ;) 

W Twoim avatarze jet znak firmowy Evergreen. W Niemczech ta marka jest dosyć popularna, choć wcale nie jest tania. Topowe modele kosztują do 800-900 Euro. Wiem, że mnóstwo sprzętu JDM (miedzy innymi też Evergreen) można kupić w sklepie Moritz Angelsport Nauen. Myślę, że jest to jeden z najlepszych sklepów wędkarskich w Niemczech ( a nie wiem, czy nie w całej Europie?), który w swojej ofercie posiada tyle sprzętu z "Kraju Kwitnącej Wiśni".
Oglądam na YT wszystkie filmiki AS Moritz gdzie Olli, który jest testerem Evergreena łowi na wędki tej firmy.
Dużo tego sprzętu jest również na rynku wtórnym na stronie kleinanzeigen.de.
Poza tym jestem też na forum https://www.barsch-alarm.de/
Wiem, że i w Polsce jest wielu wędkarzy, którzy mają lub mieli wędki i przynęty tej firmy. ( ja sam mam na razie tylko jeden kijek Evergreena  :wacko:  :ph34r: )

Nie znam natomiast wędek z logo Gladiator, które są również na tym zdjęciu.
Wujek Google pokazuje tylko stronę sklepu internetowego o tej nazwie z siedzibą w Australii.

Bardzo dobrze rozgryziony temat. Lowie na kijki evergreen'a od 2011 roku i swojego pierwszego mam do dziś. Dla nie wtajemniczonych Fish Candy i Moritz to to samo ale to długa historia. Moritz nie jest już dystrybutorem firmy Evergreen w Niemczech dlatego te kijki znikają z oferty ich i Fish candy. Rynek EG przejął Japan Dream Tackle ( https://www.japan-dr...?v=7c6d99660c8a ) z siedziba w Hanau gdzie tez kupiłem War Gazelle. 

Gladiator to seria kijków Seri Raid Japan które z czystym sumieniem mogę polecić miłośnikom Evergreen'a. Raid to jedyne kijki które swoja Charakterystyka przypominają kijki EG. Mialem jakieś Megabassy, Major Craft, Tailwalk, Daiko, Graphiteleader ale tylko Raid sprostał moim wymaganiom jako zatwardziałemu miłośnikowi kijków Firmy Evergreen. Na zdjęciu tez sa jakieś Spiny których mam tyle samo co castow i sa ta po za 1 Raidem wszystko ze stajni EG. Dodam na Marginesie ze wędki firmy Raid Japan so przyjaźniejsze dla portfela aczkolwiek nie sa zainteresowanie rynkiem europejskim i pozostaje nam Import na własna rękę lub rynek wtórny. 

• Jake 6 lubi to

#7263 OFFLINE   Jake 6

Jake 6

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 04 marzec 2025 - 15:24

Biesan, on 04 Mar 2025 - 14:10, said:

To widzę że jesteśmy na tym samym forum, chociaż swojego nicku nie zdradzę :D

Według mnie to potężne, prężne i bardzo dobre forum - dużo ciekawych artykułów, nie tylko o połowach okoni.
Miałem nawet taki pomysł, aby przetłumaczyć na język polski książkę właściciela i twórcy tego forum: Johannes Dietel "Barsch- Alarm 2.0 Das Ultimative Barschbuch

#7264 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1193 postów

Napisano 04 marzec 2025 - 15:34

Jestem użytkownikiem od 2020r, co prawda nie mam za wiele postów nabitych bo raptem około 80 ale często zaglądam. Co do zakupów to polecam wcześniej wymienione FC i Nipon Tackle. Chłopaki z Nipon ogarniają temat i zawsze służą pomocą. 

• Jake 6 lubi to

#7265 OFFLINE   Jake 6

Jake 6

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 04 marzec 2025 - 15:36

Predatorhunter, on 04 Mar 2025 - 14:13, said:

Bardzo dobrze rozgryziony temat. Lowie na kijki evergreen'a od 2011 roku i swojego pierwszego mam do dziś. Dla nie wtajemniczonych Fish Candy i Moritz to to samo ale to długa historia. Moritz nie jest już dystrybutorem firmy Evergreen w Niemczech dlatego te kijki znikają z oferty ich i Fish candy. Rynek EG przejął Japan Dream Tackle ( https://www.japan-dr...?v=7c6d99660c8a ) z siedziba w Hanau gdzie tez kupiłem War Gazelle. 

Gladiator to seria kijków Seri Raid Japan które z czystym sumieniem mogę polecić miłośnikom Evergreen'a. Raid to jedyne kijki które swoja Charakterystyka przypominają kijki EG. Mialem jakieś Megabassy, Major Craft, Tailwalk, Daiko, Graphiteleader ale tylko Raid sprostał moim wymaganiom jako zatwardziałemu miłośnikowi kijków Firmy Evergreen. Na zdjęciu tez sa jakieś Spiny których mam tyle samo co castow i sa ta po za 1 Raidem wszystko ze stajni EG. Dodam na Marginesie ze wędki firmy Raid Japan so przyjaźniejsze dla portfela aczkolwiek nie sa zainteresowanie rynkiem europejskim i pozostaje nam Import na własna rękę lub rynek wtórny. 

Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia.
Zawsze jednak dziwił mnie fakt, że Moritz jest tylko sklepem stacjonarnym, który nie prowadzi sklepu internetowego. Sklep Fish Candy początkowo sprzedawał gotowe zestawy- boxy przeznaczone do poszczególnych metod połowu. Obecnie jednak asortyment tego sklepu powiększa się ogromnie i co tydzień w sobotę o 18.30 pojawiają się na ich stronie nowe pozycje.

#7266 OFFLINE   Jake 6

Jake 6

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 04 marzec 2025 - 15:44

Biesan, on 04 Mar 2025 - 14:34, said:

Jestem użytkownikiem od 2020r, co prawda nie mam za wiele postów nabitych bo raptem około 80 ale często zaglądam. Co do zakupów to polecam wcześniej wymienione FC i Nipon Tackle. Chłopaki z Nipon ogarniają temat i zawsze służą pomocą. 

Ja jestem tylko czytelnikiem, choć nie raz chciałem zamieścić jakieś posty na tym forum. Fish- Candy i Japan Dream Tackle mają w swojej ofercie więcej topowych marek trochę innych niż w Nippon Tackle. Choć w tym sklepie znaleźć można czasem "przysłowiowe cukiereczki" jeśli chodzi o przynęty np. woblery.

• Biesan lubi to

#7267 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 04 marzec 2025 - 16:23

Na Barsch Alarm bylem dlugo i bylem dosc znany. Od 2009 mialem konto ale forum strasznie zdziadzialo odkad Dietel przekazal moderacje platformy zakompleksionym dzieciom. Hannesa znam osobiscie ale strasznie sie zmienil odkad przeszedl do Zeck‘a i mu zaczelo odpierdalac. Na wlasne zyczenie wylapalem bana na forum i sie tam nie udzielam od zeszlego roku. Jest sporo fajnych sklepow jak np. Spinner&co, nippon,FC, JDT, Tacklepeak, Angeljoe. FC i JDT to moje ulubione sklepy i roznorodnosc ofert mi pasuje. Plus ze towar z JDT odbieram na miejscu a ostatnio przy okazji kupna War gazelle poznalem wlasciciela i mam do niego bezpośredni kontakt co jeszcze bardziej ulatwia sprawe. Martina z FC tez znam osobiscie i mamy prywatnie kontakt od 14lat. W moritz nigdy nie bylem bo to ponad 500km ode mnie. Co mnie ciekawi panowie, mieszkacie tez w Niemczech czy poprostu znacie jezyk?
  • Jake 6 lubi to

#7268 OFFLINE   Jake 6

Jake 6

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 04 marzec 2025 - 16:41

Predatorhunter, on 04 Mar 2025 - 15:23, said:

Na Barsch Alarm bylem dlugo i bylem dosc znany. Od 2009 mialem konto ale forum strasznie zdziadzialo odkad Dietel przekazal moderacje platformy zakompleksionym dzieciom. Hannesa znam osobiscie ale strasznie sie zmienil odkad przeszedl do Zeck‘a i mu zaczelo odpierdalac. Na wlasne zyczenie wylapalem bana na forum i sie tam nie udzielam od zeszlego roku. Jest sporo fajnych sklepow jak np. Spinner&co, nippon,FC, JDT, Tacklepeak, Angeljoe. FC i JDT to moje ulubione sklepy i roznorodnosc ofert mi pasuje. Plus ze towar z JDT odbieram na miejscu a ostatnio przy okazji kupna War gazelle poznalem wlasciciela i mam do niego bezpośredni kontakt co jeszcze bardziej ulatwia sprawe. Martina z FC tez znam osobiscie i mamy prywatnie kontakt od 14lat. W moritz nigdy nie bylem bo to ponad 500km ode mnie. Co mnie ciekawi panowie, mieszkacie tez w Niemczech czy poprostu znacie jezyk?

To Ty wojownik jesteś Kamil :D  :clappinghands:
W większości sklepów, które wymieniłeś robiłem zakupy choć nie na jakieś ogromne kwoty ;-))
W Moritz nigdy nie byłem, (czasem się zastanawiam czy to dobrze czy źle :lol: - może lepiej dla mojej psychiki i portfela).
Robiłem czasem tam zakupy.
W Niemczech pracowałem prawie pięć lat, w Bawarii, ale na południu poniżej Monachium.

Użytkownik Jake 6 edytował ten post 04 marzec 2025 - 16:41

#7269 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 04 marzec 2025 - 17:54

Hahah nie ale wkurzala mnie cenzura i arogancja gowniarzy. Na poczatku bylem cierpliwy ale potem coraz bardziej mnie to draznilo. Myslalem ze mieszkasz tu gdzies to by sie mozna zawsze gdzies na rybki ustawic. No sklepy ktore wymienilem polecam z czystym sumieniem. No ja moze odwiedze siedzibe FC bo bede w Berlinie w maju ale zobaczymy czy sie zgadamy z Martinem. Ale pieniedzy bral nie bede, za duzo tego dobrego. Teraz trzeba wziasc sie za lowienie.
  • Jake 6 lubi to

#7270 OFFLINE   piter v

piter v

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 212 postów
  • Imię:piotr

Napisano 04 marzec 2025 - 18:38

Koledzy,czy używacie castingu Daiwa tatula xt? Nie mogę znaleźć opini na forum.

Użytkownik piter v edytował ten post 04 marzec 2025 - 18:39

#7271 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 04 marzec 2025 - 18:51

piter v, on 04 Mar 2025 - 17:38, said:

Koledzy,czy używacie castingu Daiwa tatula xt? Nie mogę znaleźć opini na forum.

Niestety nie pomoge, nie znam tych kijkow ani nikogo kto by kimi lowil.
  • piter v lubi to

#7272 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1193 postów

Napisano 04 marzec 2025 - 19:02

Do Hanau mam 2 godziny jazdy, możemy kiedyś się zgadać na ryby.

• S.N. lubi to

#7273 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 04 marzec 2025 - 19:10

Biesan, on 04 Mar 2025 - 18:02, said:

Do Hanau mam 2 godziny jazdy, możemy kiedyś się zgadać na ryby.

Bardzo chetnie ale musielbysmy wybrac sie w inne kierunki zeby polowic bo tu slabo, chyba ze tylko sprzetem sie pobawic i wymienic doswiadczenia Z którego kierunku bys jechal? Mam sporo ciekawych lowisk rozsianych po okolicy.
  • S.N. lubi to

#7274 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1193 postów

Napisano 04 marzec 2025 - 19:14

Jestem koło Kassel, ale umówić się można gdzie kolwiek, od Rugii po Bawarię :)

• Predatorhunter i Jake 6 lubią to

#7275 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 04 marzec 2025 - 19:30

Lowie na fuldzie i jestem w ASV Fuldatal
  • Biesan lubi to

#7276 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 07 marzec 2025 - 12:11

Jak tam dzikusy, nic sie niedzieje ciekawego u Was? Pochwalcie sie Maszynkami waszymi bo jestem ciekaw czym kto lowie aktualnie i jaki mlynek lubicie najbardziej. 

• Jake 6 lubi to

#7277 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10271 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 07 marzec 2025 - 12:40

Jak dojdzie z Japonii to się pochwalę ;)  :D

• Predatorhunter i Jake 6 lubią to

#7278 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4847 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 07 marzec 2025 - 13:02

Nad wodą się czasami bywa, nawet coś tam się przyłowi. U mnie sprzętowo raczej stagnacja. Za to kij z fotki to najprawdopodobniej jedyny egzemplarz na świecie. I korci yamga blue current III b. Może kiedyś się zakupi. 

Załączony plik  oko.jpg   126,47 KB   12 Ilość pobrań       Załączony plik  oko1.jpg   85,1 KB   12 Ilość pobrań

#7279 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 07 marzec 2025 - 21:58

S.N., on 07 Mar 2025 - 12:02, said:

Nad wodą się czasami bywa, nawet coś tam się przyłowi. U mnie sprzętowo raczej stagnacja. Za to kij z fotki to najprawdopodobniej jedyny egzemplarz na świecie. I korci yamga blue current III b. Może kiedyś się zakupi. 

attachicon.gif oko.jpg       attachicon.gif oko1.jpg

Kijek to jakis Custom? Napisz kilka slow jak Ci sie chce.

#7280 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4847 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 07 marzec 2025 - 22:37

Super custom 😅 Kijaszek to dragon msx microspecial w długości 190 cm. i c.w. 1 - 10 gram przezbrojony ze spina na cast. Jak dla mnie świetna wędęczka. Co prawda jakby tak wszystko podliczyć to operacja totalnie nie opłacalna, ale ja lubię te patyki (msx). Pomimo, że mam i trochę bardziej markowe konstrukcje to po te wędki sięgam równie często jak i po inne.
  • Predatorhunter lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych