Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7426 odpowiedzi w tym temacie

#7281 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1566 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 08 marzec 2025 - 06:38

S.N., on 07 Mar 2025 - 21:37, said:

Super custom 😅 Kijaszek to dragon msx microspecial w długości 190 cm. i c.w. 1 - 10 gram przezbrojony ze spina na cast. Jak dla mnie świetna wędęczka. Co prawda jakby tak wszystko podliczyć to operacja totalnie nie opłacalna, ale ja lubię te patyki (msx). Pomimo, że mam i trochę bardziej markowe konstrukcje to po te wędki sięgam równie często jak i po inne.

Dla mnie odkryciem roku 2024 stał się za to dragon cxt 3-16 kupiony tu na forum przezbrojony przez poprzedniego właściciela , który przedłużył mu dolnik. . Mam znacznie droższe wędki ale to on został moim faworytem do okoniowego twicza . Kijek ma na rozkładzie przyłów w postaci bolenia 82cm ,którego dał mi przez chwilę fajnie popalić przy założonym przy nim aldebaranie z plecionką 0,06 :)

Użytkownik sero1975 edytował ten post 08 marzec 2025 - 06:39

#7282 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1787 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 08 marzec 2025 - 13:45

Jak tak, to u mnie zestaw złożony z kija SG2 Dropshot, 3-12g ( przerobiony ze spina na cast) o długości 223 cm. Sparowany z Tatulą 70 SV TW z lekką szpulą od Ray's Studio. Na jesieni zeszłego roku przetestowany ( okonie , szczupaczki) . Jestem z niego zadowolony.

• Biesan, S.N. i bob74 lubią to

#7283 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau
  • Imię:Kamil

Napisano 08 marzec 2025 - 23:15

Ciekawe konstrukcje panowie. Nie zawsze drogo znaczy lepiej. Sporo ludzi chwali dragona wiec chyba jakies pozytywne zmiany zaszly przez ostatnie lata a to cieszy. Ja 14lat temu uległem urokowi Evergreena i daiwy i tak jest do dzisiaj. Obracam sie tu w takich kregach wariatow JDM‘u i tak cuduje ale nie uwazam ze ogolnie dostepny sprzet jest gorszy, poprostu juz sie przyzwyczailem do tego czym lowie i moje wymagania sprawiaja ze lowie kijami tylko 2 Marek. Czy to dobrze to nie wiem ale zle mi nie jest 😊

Tak na Marginesie spakowalem sie wlasnie na klenie i odziwo jak na mnie tylko garstka wabikow 😂 Jak widac polskiej klasyki zabraknac nie moze 🙂

Załączone pliki

#7284 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 10 marzec 2025 - 19:37

Na rybach niestety z kumplem przyzerowalismy ale polowilem Sporo War Gazelle i Steezem Ct i powiem szczerze ze to jest to czego szukałem. Next week moze uda sie otworzyć sezon pstragowy i Wkoncu ochrzcić nowy sprzecior?
  • Jake 6 lubi to

#7285 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 14 marzec 2025 - 21:13

Panowie czesto jestem pytany o kijki i widze ze wielu to interesuje. Wiec przyszedl mi do glowy taki pomysl zeby opisac co jakis czas kijka z mojej stajni. Nie suche fakty producenta tylko tez moje doswiadczenia z nad wody. Napiszcie czy Was tez to rowniey interesuje bo troche czasu to bedzie kosztowac a jak na koncu nikt tego czytal nie bedzie to nie bede zasmiecal watku. Aktualnie posiadam takie oto kijki BC:

- Evergreen Tactics the Tempest 3/8 - 1Oz.

- Evergreen inspirare kaleido the Stallion DG 69 MH 5/16 - 1Oz.

- Evergreen inspirare kaleido the super cougar 1/4 - 3/4Oz.

- Evergreen inspirare kaleido the war gazelle RS 2 - 20gr

- Evergreen designo kaleido the quad light 1/16 - 1/4Oz.

- Raid Japan Gladiator Technix Light Feelips ST 1/16 - 1/4Oz.

- Raid Japan Gladiator Black Sparrow 3/16 - 5/8Oz.

- Raid Japan Gladiator Anti Joker 1/4 - 3/4Oz.

Taki wybor z Castow a jakby ktos byl zainteresowany spiningami to tez jest w czym wybierac. Jak cos to piszcie ktory ma isc na pierwszy ogien. 

#7286 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 794 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 16 marzec 2025 - 05:40

Predatorhunter, on 14 Mar 2025 - 20:13, said:

Panowie czesto jestem pytany o kijki i widze ze wielu to interesuje. Wiec przyszedl mi do glowy taki pomysl zeby opisac co jakis czas kijka z mojej stajni. Nie suche fakty producenta tylko tez moje doswiadczenia z nad wody. Napiszcie czy Was tez to rowniey interesuje bo troche czasu to bedzie kosztowac a jak na koncu nikt tego czytal nie bedzie to nie bede zasmiecal watku. Aktualnie posiadam takie oto kijki BC:

- Evergreen Tactics the Tempest 3/8 - 1Oz.

- Evergreen inspirare kaleido the Stallion DG 69 MH 5/16 - 1Oz.

- Evergreen inspirare kaleido the super cougar 1/4 - 3/4Oz.

- Evergreen inspirare kaleido the war gazelle RS 2 - 20gr

- Evergreen designo kaleido the quad light 1/16 - 1/4Oz.

- Raid Japan Gladiator Technix Light Feelips ST 1/16 - 1/4Oz.

- Raid Japan Gladiator Black Sparrow 3/16 - 5/8Oz.

- Raid Japan Gladiator Anti Joker 1/4 - 3/4Oz.

Taki wybor z Castow a jakby ktos byl zainteresowany spiningami to tez jest w czym wybierac. Jak cos to piszcie ktory ma isc na pierwszy ogien. 

Kamil a jest jakiś model ze spina Evergreen, Raid, albo Megabass - taki typowo ultralajtowy, który możesz z czystym sercem polecić  ? Coś do łowienia mikrogłówkami białorybu i niewielkich okoni. 

Latałem po stronie japan dream tackle ale ich tam sporo a kupić coś bez macania za kilkaset euro to trochę lipa 

Użytkownik kruz edytował ten post 16 marzec 2025 - 05:45

• skius, Predatorhunter i Jake 6 lubią to

#7287 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 16 marzec 2025 - 12:59

kruz, on 16 Mar 2025 - 04:40, said:

Kamil a jest jakiś model ze spina Evergreen, Raid, albo Megabass - taki typowo ultralajtowy, który możesz z czystym sercem polecić  ? Coś do łowienia mikrogłówkami białorybu i niewielkich okoni. 

Latałem po stronie japan dream tackle ale ich tam sporo a kupić coś bez macania za kilkaset euro to trochę lipa

Jaka dlugosc by Cie interesowala? Ja ma XUL z Raida Japan a dokladnie Raid Gladiator anti Fixer.
Kijek to wklejka ale bardzo cieta jak ta klase. Uzywam do lowienia okoni na metody Softjerk, Mid strolling, ale tez do malych top water i swimbaitow jak Gan Craft jointed claw 70. Kolega do extrymalnie lekkiego lowienia uzywa tego kijka https://www.japan-dr...?v=7c6d99660c8a

Do super lekkiego lowienia seria salty sensention jak najbardziej ale sa ta bardzo delikatne wedziska na ktore trzeba uwazac. Ja bym szedl w kierunku Wklejki XUL lub UL.

Załączone pliki

#7288 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 794 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 16 marzec 2025 - 14:43

Predatorhunter, on 16 Mar 2025 - 11:59, said:

Jaka dlugosc by Cie interesowala? Ja ma XUL z Raida Japan a dokladnie Raid Gladiator anti Fixer.
Kijek to wklejka ale bardzo cieta jak ta klase. Uzywam do lowienia okoni na metody Softjerk, Mid strolling, ale tez do malych top water i swimbaitow jak Gan Craft jointed claw 70. Kolega do extrymalnie lekkiego lowienia uzywa tego kijka https://www.japan-dr...?v=7c6d99660c8a

Do super lekkiego lowienia seria salty sensention jak najbardziej ale sa ta bardzo delikatne wedziska na ktore trzeba uwazac. Ja bym szedl w kierunku Wklejki XUL lub UL.

Pewnie coś takiego do maksymlanie 7 stóp.
Super delikatesow nie chce, bo moje wielkie łapy „średnio” działają z delikatnymi rzeczami.

Patrze na ich stronie to jest cala masa takich ultra lightow do 7-8 gram od tanszych Tict do Evergreen-ow po 800 E i mnie łeb troche rozbolał …. :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ki

Użytkownik kruz edytował ten post 16 marzec 2025 - 14:45

#7289 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 16 marzec 2025 - 15:30

Do takiego lowienia nie potrzebny jest kijek za 800€ ale wiadomo jak ktos lubi to jak najbardziej. Ja z mojego Raida jestem Mega zadowolony bo to nie krowi ogon mimo CW do 5,25gr. Mam podpietego Luviaska LT 2500s i nawiniety 5lb FC. Mam dwa lowiska gdzie moge lowic tak lekko i jak siadzie taki okonek z 30cm to jest niezla frajda Raidy niestety trzeba sprowadzac na wlasna reke lub kupywac z drugiej reki.
  • kruz lubi to

#7290 OFFLINE   jake

jake

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaLodz
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Czerwinski

Napisano 16 marzec 2025 - 15:35

Jakiekolwiek próby łowienia z multiplikatorem kleni,a co ważniejsze pstrągów w małych,zakrzaczonych rzeczkach są całkowicie bez sensu,nawet jak szpula ma średnicę 20mm i łożyska z nadprzewodników uzywanych w tokamakach.Oczywiscie nikt nikomu nie zabroni,ale to jest tak jak strzelanie do kaczek z małej broni kulowej gdzie masz jeden pocisk,który musi trafić precyzyjnie w na przód lecącej kaczki z prędkością 40km/h,chociaż to chyba jest nielegalne,ale jest bez sensu jak masz strzelbę śrutowa,gdzie na odległości 30 m.leci wiązka śrutu 200szt.ktora ma średnicę ponad 50cm.to raczej łatwiej trafic.

#7291 OFFLINE   Mdah

Mdah

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • LokalizacjaPabianice
  • Imię:Piotrek

Napisano 16 marzec 2025 - 15:42

Bardzo barwna wypowiedź. Pytanie krótkie: łowiłeś takim zestawem (prawidłowo dobranym) czy masz takie teoretyczne przemyślenia?
  • Alexspin lubi to

#7292 OFFLINE   jake

jake

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaLodz

Napisano 16 marzec 2025 - 16:05

Pierwszego ambasadora miałem w 1987 i jestem wielkim fanem multikow,i używam wszedzie gdzie się da nawet próbowałem wbrew prawom fizyki i dziś uważam że minimalny ciężar wyrzutowy to jest 15g.dla dźwigów i wachadlowek i 18g.dla obrotowej i 20g.dla woblerów i to najlepiej jak masz miejsce do rzutu za głową,czyli z czystego brzegu albo z łódki i to się super sprawdza ale jak tkwisz w woderach po pachy w wodzie i w krzakach i masz rzucić że zwisu 5 cm precyzyjnie pod dalsze krzaki to tylko z kołowrotka o stałej szpuli

#7293 ONLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 16 marzec 2025 - 16:07

15g to chyba ten mityczny bfs. Mój najlżejszy dźwig waży 5 ton.

#7294 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 16 marzec 2025 - 16:12

Lowie klenie i pstragi na Casta od lat. Ciurki czesto nie przekraczają 3m szerokosci i nie bylo wiekszych problemow jak dotad. Sa sytuacje ze siegam po spina ale czesto mam oba zestawy nad woda.

Załączone pliki

#7295 OFFLINE   jake

jake

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaLodz

Napisano 16 marzec 2025 - 17:23

Na siłę dw się,ale to jest sztuką dla sztuki,nie jest to efektywne,są w chamonix narciarze na nartach 2,5m drewnianych a nawet na je dnej,chodzi mi tylko żeby używać efektywnie sprzetu,ale dla hobbystów to nieistotne.gorzej że są ludzie którzy chcą sprzedać naiwnym drogi sprzęt który się nie sprawdzi,są tacy co kupią bo moda ale niech wiedzą że moda a nie skutecznosc

#7296 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 16 marzec 2025 - 17:34

Niestety nie zgadzam sie sie z toba w zadnym punkcie. Lowie wobkami od 3,5gr wiec to bardziej Light jak UL. Sa ludzie co lowia 1.5cm na 0.9gr glowce i wtedy to co piszesz ma sens ale tylko dlatego ze ty nie lowisz na lekko nie znaczy ze to nie ma sensu. Uzywam swojego sprzetu zgodnie z przeznaczeniem i lowie ryby różnego gatunku. Cast to nie tylko Jerki czy Bigbaity na esoxy. Wyglada na to ze nie miales nigdy okazji porzucac dobrze dobranym zestawem. Ja lowie z frajda i nic na sile bo po co mi prawie tyle samo Spinningow jak Castow w tym samym CW? Castem poprostu trzeba umiec sie poslugiwac, cwiczyc i perfekcjoniwac technike rzutu. Spin z castem powinny sie uzupelniac a nie wykluczac. I jak widac tez nikomu nie probuje nic wcisnac czy sprzedac a wrecz odradzilem kupno drogiego kija pod lowienie bialorybu. Nie ma i nie befzie tylko jednej wlasciwej szkoly.
  • Alexspin i MietekK lubią to

#7297 OFFLINE   jake

jake

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaLodz

Napisano 16 marzec 2025 - 17:44

Woblery z prądem to się puszczało nawet z ruskiej katuszki,ale chodzi o rzuty pod prąd mepsem aglia nr1

#7298 OFFLINE   jake

jake

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaLodz

Napisano 16 marzec 2025 - 18:00

Parę lat temu w Szwecji spotkałem Polaków,ja miałem tylko ambasadora 5000 z 64roku,tylko korbę zmieniłem na większą,nie miałem żadnego staloszpulowca,oniemieli Kalkuty elektroniczne i luzywali tylko do trollingu bo nie umili rzucić nawet 10m. O tym pisze

#7299 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2150 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 16 marzec 2025 - 18:06

A ty dalej swoje 🫣 lowie w 95% bradzac i rzucam pod prad rzecz jasna. Mepps 1 warzy 3,5gr wiec co to za problem? Ja nie lowie takimi drobiazgami bo nie widze sensu. Uzywam glownie wobkow 6-8cm na pstragi. Na klenie barylki 3,5-4 do 6cm. Wagowo 3,5 -7gr. Jesli ktos nie potrafi takimi wabikami rzucac odpowiednim sprzetem to poprostu nie ma pojecie jak to sie robi. Plytkich dzpulek uzywam tylko po to zeby nie nawijac linki 0.6 czy 0.8 w ilosci 100 lub wiecej metrow. Na plytka szpulke wchodzi w zaleznosci od linki 60-80m a to mi w zupelnosci wystarczy.

#7300 ONLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 16 marzec 2025 - 18:30

Mepps Anglia 1 to dla mnie wręcz referencyjna przynęta do lekkiego casta. Kijek do 8g, linka PE0.5 i lata aż miło. Nie powiedziałbym nawet, że to UL.
Właściwie to łowiłem nim nawet na uniwersalnym zestawie 3/4 uncji, bez większego problemu.

Nikt tu nie twierdzi, że trzeba tak łowić, ale do lat nie stanowi to żadnego ograniczenia castingu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych