Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Wędka na pstrągi - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
560 odpowiedzi w tym temacie

#521 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9578 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 10 grudzień 2024 - 12:42

Żeby pstrągi to czytały..
🤔😉🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
  • Adam K. i Roseth lubią to

#522 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 10 grudzień 2024 - 12:44

Do Kolegi Dante z Tenryu proponuję serię nie zwykłą Rayz , ale Tenryu Reyz Spectra . Mam osobiście 7'1" ML i ta właśnie seria jest zdecydowanie szybsza...
M

Dzięki za rady.
Kilka japońskich konstrukcji miałem w ręku. Jedne pasowały, inne mniej. Z Tenryu jest inna sprawa: rok produkcji. Z mojego doświadczenia wynika, że im starsza seria tym kij jest wolniejszy i bardziej lejący się, o ile można to tak nazwać. Ten sam model a zupełnie inna praca.
Pytałem o tą wędkę M&N i miałem nadzieję, że może ktoś miał z nią do czynienia. Filmów żadnych niestety nie znalazłem na yt.

#523 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 10 grudzień 2024 - 12:45

Żeby pstrągi to czytały..
🤔😉🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

U mnie nie potrafią czytać. Muszę im filmy z yt puszczać. 🤣
  • popper lubi to

#524 OFFLINE   Czarny01

Czarny01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Marcin

Napisano 11 grudzień 2024 - 15:16

Cześć wszystkim
Zamierzam się zabrać za pstrągi w tym roku. Moja rzeka to Brda. Zastanawiam się nad dwoma kijami sg4 light game 3-14 251 lub westin w3 streetsick 2-10 243. Czy ma to sens?

#525 OFFLINE   nitror1

nitror1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 91 postów
  • LokalizacjaWałbrzych
  • Imię:Arek

Napisano 11 grudzień 2024 - 19:09

Mi chodzi po głowie m-aire mb 63 ms. Miał ktoś w rekach?

#526 OFFLINE   rav_id

rav_id

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • Lokalizacjamiasto ;)
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:http://opowiescizespinningiem.blogspot.com

Napisano 11 grudzień 2024 - 20:02

Cześć wszystkim
Zamierzam się zabrać za pstrągi w tym roku. Moja rzeka to Brda. Zastanawiam się nad dwoma kijami sg4 light game 3-14 251 lub westin w3 streetsick 2-10 243. Czy ma to sens?

Łowię na Brdzie już kilka sezonów. Jeśli chodzi o długości to podane przez ciebie kijki będą odpowiednie, ale proponował bym nie schodzić z cw poniżej 14-15 g. Lepszym rozwiązaniem byłby nawet kij do 18-21 g. Brda to stosunkowo duża i głęboka rzeka z dużym uciągiem. Dodatkowo jest mnóstwo zawad (głazy, gałęzie w wodzie, a nawet całe drzewa).Ryby w niej też niemałe, a poza pstrągami trafiają się duże szczupaki, klenie, bolenie i trocie.

Użytkownik rav_id edytował ten post 11 grudzień 2024 - 20:02

#527 OFFLINE   Czarny01

Czarny01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 11 grudzień 2024 - 21:10

Łowię na Brdzie już kilka sezonów. Jeśli chodzi o długości to podane przez ciebie kijki będą odpowiednie, ale proponował bym nie schodzić z cw poniżej 14-15 g. Lepszym rozwiązaniem byłby nawet kij do 18-21 g. Brda to stosunkowo duża i głęboka rzeka z dużym uciągiem. Dodatkowo jest mnóstwo zawad (głazy, gałęzie w wodzie, a nawet całe drzewa).Ryby w niej też niemałe, a poza pstrągami trafiają się duże szczupaki, klenie, bolenie i trocie.

Dzięki za odpowiedź. Ja z pstrągowaniem dopiero będę się zaprzyjaźniać. Każda porada na wagę złota. Jak chyba każdy nowicjusz danej techniki nie chcę rzucić się na głęboką wodę, dlatego byłem dość powściągliwy jeżeli chodzi o cw. Jakie modele są godne polecenia w tej kategorii? Nie zamierzam jakoś bardzo oszczędzać na kiju, ponieważ wiem, że mi się to spodoba na 100% i bez sensu po sezonie kupować lepszy kij.

#528 OFFLINE   rav_id

rav_id

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • Lokalizacjamiasto ;)
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:http://opowiescizespinningiem.blogspot.com

Napisano 12 grudzień 2024 - 09:07

Dzięki za odpowiedź. Ja z pstrągowaniem dopiero będę się zaprzyjaźniać. Każda porada na wagę złota. Jak chyba każdy nowicjusz danej techniki nie chcę rzucić się na głęboką wodę, dlatego byłem dość powściągliwy jeżeli chodzi o cw. Jakie modele są godne polecenia w tej kategorii? Nie zamierzam jakoś bardzo oszczędzać na kiju, ponieważ wiem, że mi się to spodoba na 100% i bez sensu po sezonie kupować lepszy kij.

Ja łowię starym (ponad 20 lat) Premierem od St Croix. Opisany 3-14 g w komforcie (faktycznie pociągnie więcej) w długości 213 cm, ale przydał by się nieco dłuższy. Nie mam w zwyczaju zmieniać, szukać, kombinować jak coś mi pasuje, więc ciężko mi polecić coś innego. Kolega łowi na przykład Robinsonem CityLiner Trout 226 cm do 18 g i sobie chwali... Podstawową sprawą jest kwestia przynęt jakie zamierzasz używać: rodzaj, długość, waga, technika prowadzenia... Do tego dobierzesz kij.
W wątku jest tak dużo informacji i poleceń, że na pewno coś dobierzesz 😉

#529 OFFLINE   Czarny01

Czarny01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 12 grudzień 2024 - 09:32

Dzięki

#530 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9578 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 12 grudzień 2024 - 09:35

Będę nudny.... ale to Brda, więc Lamiglas X86MTS (niestety nie produkowany)
  • Adam K. i Banjo lubią to

#531 OFFLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2876 postów
  • LokalizacjaOława
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Bednarczyk

Napisano 12 grudzień 2024 - 10:35

Będę nudny.... ale to Brda, więc Lamiglas X86MTS (niestety nie produkowany)

Albo nawet ciutkę dłuższy w tej samej gramaturze wyrzutu  :) .

• popper i Adam K. lubią to

#532 OFFLINE   DiddoR

DiddoR

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 39 postów
  • LokalizacjaChrzanów
  • Imię:Dawid

Napisano 13 grudzień 2024 - 23:22

...

Użytkownik DiddoR edytował ten post 13 grudzień 2024 - 23:23

#533 ONLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 50 postów

Napisano 15 grudzień 2024 - 12:33

Do Kolegi  Dante  z Tenryu  proponuję serię nie zwykłą  Rayz , ale   Tenryu Reyz  Spectra . Mam osobiście  7'1" ML   i ta właśnie seria  jest  zdecydowanie   szybsza   . Z szybszych   sreamów   poleciłbym   Timon T-coniection stream 

mam  osobiście  6'5" L   miałem w rękach   7'2" ML    i   5'6" UL     - te dwie  pierwsze  zdecydowanie  szybkie blanki  świetnie wykonane  pod rybą  mimo akcji   gną  się  i współpracują   z  rybą  -( idą w regular )  , ten UL   był dla mnie  za  delikatny  w szczycie  do woblerów  powyżej 5 cm , więc  nie brałem  pod  uwagę  ( ale do  ul -lekkiego łowienia   top )  i mam inne kije w tej długości więc nie chciałem dublować . 

Co do wspomnianego  M&N Corporation , to warto się  zastanowić   nad  uchwytem  i własnym sposobem  trzymania  kija  . Dla  mnie  ten śrubunek   od  góry  uchwytu jest najmniej   akceptowalny  .

Warto się  upewnić   czy  tuleja  uchwytu   ma  wkładki  teflonowe . Jeśli   producent podaje  średnicę  szczytu  , też jest  to  także istotne  . Pomimo  opisu  do 5 lb i do  10 g   może  to być  już  mocny  kij  , do niektórych  zastosowań zbyt  mocny 

od  oczekiwań i wyobrażeń  . Na   pewno warto skonsultować  się  ze  sprzedawcą  i  zobaczyć  na  filmach   jakie  ryby   na jakich wodach  i na jakie  przynęty  Japończycy  go stosują  .

Niewątpliwie   kij  top  no i  boron   ( ciekawe czy po całości  )  w  przypadku zakupu   proszę  o napisanie   kilku zdań   na jego  temat  ...

pozdrawiam 

M

Gdzie kupiłeś 6'5 L ? Ten 7'2ML jak on w dolnym zakresie obsłuży mniejsze przynęty wobler 3-4cm plus gumy 0,5-2g ciężarek plus gumka typy keitech 2 cale, larwy 3-5cm?

#534 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 509 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 16 grudzień 2024 - 12:18

Witam

Wspomniany model   Timon T-Coniection Stream  72  ML   jest  za  mocny   do opisanych  przynęt  i  zakresu  c.w  . Ten  kij  to już   trzeba  woblery  typu  Bassara  70 sp   5,5 gramów  wagi  /Duo  Ryuki  70 F   też  5,5 gramów  ,

Oczywiście  można zejść  na woblery  typu   5/6 cm  o masie  ca  4 czy 5  gramów   na  plecionce  PE 05/ PE 06   . Keitech 3"  główki  myślę  od  3 g  minimum  ....

Do  wspomnianych przynęt   to  ten  56 UL   wydaje się   ok , ze względu na długość   raczej do brodzenia  ...

Ten  65 L   ja używam  najczęściej   do  salmo minnow  6 cm  ,  Rapala  orginal  5 cm  i  7 cm  i innych  podobnych   , wahadła ca  3/4/5 gramów  , obrotówki   o podobnej masie  ....plecionka  PE 05/06 8x ...

Z kijami  zapoznałem się  w  Moritz-u  

• Valo lubi to

#535 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 20 grudzień 2024 - 11:27

Przyjechał do mnie M&N. O walorach użytkowych napiszę jak już nią połowie. Teraz chciałbym tylko zwrócić uwagę na jedną sprawę: mocowanie kolowrotka. Ten uchwyt to totalne nieporozumienie, gdybym miał drugi raz kupować tą wędkę to ze względu na ten uchwyt prawdopodobnie bym jej nie kupił. Dlaczego? Otóż o ile dolna część stopki wchodzi w uchwyt na odpowiednią długość to górna część wchodzi pod metalową tuleję na 1 może 2 mm. Nakrętki kontrujace się luzują, a tuleja na dodatek rysuje stopkę kolowrotka. Nie wiem kto to testował i dopuścił do sprzedaży. Czytałem o tym na forach dyskusyjnych ale miałem nadzieję, że coś się zmieniło w tej kwestii. Wędka zostaje u mnie bo na sucho jej charakterystyka mi odpowiada i to bardzo, mam nadzieję, że na rybach też się sprawdzi. Niestety uchwyt będzie zmieniony, trochę szkoda nowej wędki ale ja nie wyobrażam sobie jej używać z tym oryginalnym.7dc099ff240df0a8442e0849f7a9f32c.jpgd6ea5a006ba4ad41177f6c4cf03594f8.jpg76ecb04bc297717b329bda464d81b53f.jpg

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

#536 OFFLINE   Gadget

Gadget

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 722 postów
  • LokalizacjaRumia

Napisano 20 grudzień 2024 - 11:54

Przyjechał do mnie M&N. O walorach użytkowych napiszę jak już nią połowie. Teraz chciałbym tylko zwrócić uwagę na jedną sprawę: mocowanie kolowrotka. Ten uchwyt to totalne nieporozumienie, gdybym miał drugi raz kupować tą wędkę to ze względu na ten uchwyt prawdopodobnie bym jej nie kupił. Dlaczego? Otóż o ile dolna część stopki wchodzi w uchwyt na odpowiednią długość to górna część wchodzi pod metalową tuleję na 1 może 2 mm. Nakrętki kontrujace się luzują, a tuleja na dodatek rysuje stopkę kolowrotka. Nie wiem kto to testował i dopuścił do sprzedaży. Czytałem o tym na forach dyskusyjnych ale miałem nadzieję, że coś się zmieniło w tej kwestii. Wędka zostaje u mnie bo na sucho jej charakterystyka mi odpowiada i to bardzo, mam nadzieję, że na rybach też się sprawdzi. Niestety uchwyt będzie zmieniony, trochę szkoda nowej wędki ale ja nie wyobrażam sobie jej używać z tym oryginalnym.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Może jakby była trochę droższa, to by nie oszczędzali na uchwycie 😄😄😄😄

#537 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 20 grudzień 2024 - 11:57

Może jakby była trochę droższa, to by nie oszczędzali na uchwycie 😄😄😄😄

Sprawdź i daj znać dla dobra forum.

#538 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 664 postów

Napisano 20 grudzień 2024 - 12:10

Takim zupełnym minimum powinna być zaokrąglona krawędź pierścienia który trzyma stopkę. Trochę to wygląda jak by uchwyt projektował ktoś kto nie miał wędki w rękach. Korkowa wkładka uchwytu wystaje powyżej frezowania w gwincie?

#539 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 20 grudzień 2024 - 12:26

Takim zupełnym minimum powinna być zaokrąglona krawędź pierścienia który trzyma stopkę. Trochę to wygląda jak by uchwyt projektował ktoś kto nie miał wędki w rękach. Korkowa wkładka uchwytu wystaje powyżej frezowania w gwincie?

Niestety nie, też chciałem ja zeszlifować ale nic to nie da.

#540 OFFLINE   morrum

morrum

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 648 postów
  • LokalizacjaPustynia Kujawska
  • Imię:Michał

Napisano 22 grudzień 2024 - 12:30

Słuchajcie mam problem.
Szukam wędziska pstrągowego o długości 210-240 i górnej granicy realnego CW w okolicach 14-18g.
Preferowana pełna korkowa rękojeść i szybsza akcja pozwalająca w sposób kontrolowany twitchować 6-7 cm woblerami.
W sklepach niczego mi pasującego nie znalazłem :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych