Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Absurdy procesu opłaty online składki członkowskiej w OM PZW

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaOtrębusy
  • Imię:Jakub
  • Nazwisko:Kacprzak

Napisano 03 styczeń 2025 - 12:39

Historyjka z ostatnich dni :)

Cel - zakup online wyłącznie składki członkowskiej, ponieważ na wodach mazowieckich będę łowił nie wcześniej, niż w marcu, wtedy opłacę składkę na zagospodarowanie wód. A teraz chciałbym sobie pojechać na trocie.
Dlaczego online - żeby kupić stacjonarnie, musiałbym jechać 50 km w jedną stronę, przez zakorkowaną Warszawę.
W zeszłym roku całość (składkę członkowską i na zagospodarowanie) płaciłem na promowanej przez OM PZW aplikacji The Fish, którą bardzo sobie chwalę, np. ze względu na rejestr online.
  1. Wchodzę do aplikacji The Fish - nie ma w ogóle możliwości opłacenia jakichkolwiek składek na OM PZW (jeszcze?).
  2. Jest odsyłacz do zakupu online, na stronie e-parki, klikam.
  3. Na stronie e-parki nie ma możliwości opłacenia składki członkowskiej, są tylko pakiety i okresowe.
  4. Na stronie OM PZW jest info, że składki można też płacić w systemie wedkarz.pzw.pl, wchodzę.
  5. Zalogowałem się na stronie wedkarz.pzw.pl, okazuje się jednak, że mimo przypisania do okregu i koła jestem uznawany za niezrzeszonego, nie ma też numeru mojej legitymacji. Mogę opłacić składkę członkowską, ale z wpisowym.
  6. Piszę przez messengera na FB PZW, jaki problem - grzecznie sugerują kontakt z adminem okręgowym Centralnej Bazy Danych PZW.
  7. Piszę do admina.
  8. Admin dodaje ręcznie numer mojej legitymacji oraz info o członkostwie (BARDZO DZIĘKUJĘ).
  9. Teraz chcę opłacić składkę, niestety wciąż musze to zrobić razem z wpisowym.
  10. Piszę do admina.
  11. Admin to poprawia (BARDZO DZIĘKUJĘ).
  12. Opłacam składkę.
  13. Spodziewam się jakiegoś pdf do pobrania ze strony i z maila, jak to jest np. w systemie eparki. Niestety, jest tylko mail o opłaceniu plus info o opłaconej skąłdce na stronie.
  14. Myślę sobie - ciekawe, czy w aplikacji The Fish widać info o opłaconej skłądce członkowskiej na 2025? W sumie najsensowniej by było, gdyby baza PZW była zintegrowana z aplikacją The Fish.
  15. Nie, jednak nie :D
  16. Ale przecież w aplikacji The Fish widziałem opcję dodania posiadanego zezwolenia.
  17. Niestety, nie działa :D
Zastanawiam się, kogo j...ć za tę sytuację - ZG PZW, OM PZW, może twórców aplikacji The Fish?
Na pewno nie admina z OM PZW, który mi pomógł.

I jeszcze jedno - w świecie konkurencyjnym coś takiego nie byłoby możliwe, po prostu KLIENCI odeszli by do dostawcy, który zapewnia sprawną i wygodną obsługę. Słowo klienci specjalnie podkreślone, bo nadal nie jesteśmy tak traktowani.

#2 OFFLINE   Warcisław

Warcisław

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 14 postów
  • LokalizacjaPojezierze Drawskie
  • Imię:Marcin

Napisano 03 styczeń 2025 - 12:56

Najzabawniejsze, że w świecie "konkurencyjnym" z bzdurami typu " wolny rynek", "klient nasz pan" i "płacę więc wymagam" odchodzą jeszcze grubsze cyrki, a PZW centrum handlowym ani wędkarskim burdelem z tego co sìę orientuje nie jest. No cóż, z tą dziwną kupiecką, czyli w sumie obcą mentalnością (która do Polaków pasuje jak świnia do karety) przyszłośc tego stowarzyszenia jak i polskiego wędkarstwa raczej nie będzie kolorowa.
  • vako i psychowobsy lubią to

#3 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaOtrębusy

Napisano 03 styczeń 2025 - 14:09

Najzabawniejsze, że w świecie "konkurencyjnym" z bzdurami typu " wolny rynek", "klient nasz pan" i "płacę więc wymagam" odchodzą jeszcze grubsze cyrki, a PZW centrum handlowym ani wędkarskim burdelem z tego co sìę orientuje nie jest. No cóż, z tą dziwną kupiecką, czyli w sumie obcą mentalnością (która do Polaków pasuje jak świnia do karety) przyszłośc tego stowarzyszenia jak i polskiego wędkarstwa raczej nie będzie kolorowa.

Nie wiem, jakie masz doświadczenia z biznesem i korporacjami, ale moje w konkretnym przypadku digitala są zupełnie odmienne - to walka o każde kliknięcie w procesie i wygodę klienta, bo albo przekłada się to bezpośrednio (sprzdaż), albo pośrednio (satysfakcja klienta), na kasę.

#4 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1439 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 03 styczeń 2025 - 14:40

Problem w tym, że ty nie jesteś klientem tylko członkiem stowarzyszenia. Takie to proste i jednocześnie tak trudne do zrozumienia dla typowego konsumenta.

• Sławek Oppeln Bronikowski, strary, Hesher i 2 innych osób lubią to

#5 OFFLINE   Warcisław

Warcisław

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 14 postów
  • LokalizacjaPojezierze Drawskie
  • Imię:Marcin

Napisano 03 styczeń 2025 - 14:47

Nie wiem, jakie masz doświadczenia z biznesem i korporacjami, ale moje w konkretnym przypadku digitala są zupełnie odmienne - to walka o każde kliknięcie w procesie i wygodę klienta, bo albo przekłada się to bezpośrednio (sprzdaż), albo pośrednio (satysfakcja klienta), na kasę.

Doświadczenia mam same wspaniałe, wszyscy nieba chcieli uchylić, a to tylko po to żeby zdobyć jedynie odrobinkę mojego bogactwa. Dlatego zróbmy z PZW coś w rodzaju Amazona.

Użytkownik Warcisław edytował ten post 03 styczeń 2025 - 14:49

#6 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaOtrębusy

Napisano 03 styczeń 2025 - 15:10

Problem w tym, że ty nie jesteś klientem tylko członkiem stowarzyszenia. Takie to proste i jednocześnie tak trudne do zrozumienia dla typowego konsumenta.

No i? Wytłumacz mi proszę, czemu miałbym nie być traktowany jako klient w związku z tym?

#7 OFFLINE   cobrax

cobrax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 252 postów
  • LokalizacjaŁaskarzew
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Połeć

Napisano 04 styczeń 2025 - 19:02

No i? Wytłumacz mi proszę, czemu miałbym nie być traktowany jako klient w związku z tym?

Jesteś kolego członkiem stowarzyszenia. Nie jego klientem. Tak samo jak inny członek stowarzyszenia masz obowiązek dbać, rozwijać, współtworzyć to stowarzyszenie. Jak już tak biznesowo chcesz podejść to nie jesteś klientem, jesteś akcjonariuszem.
  • vincino lubi to

#8 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaOtrębusy

Napisano 05 styczeń 2025 - 14:22

Jesteś kolego członkiem stowarzyszenia. Nie jego klientem. Tak samo jak inny członek stowarzyszenia masz obowiązek dbać, rozwijać, współtworzyć to stowarzyszenie. Jak już tak biznesowo chcesz podejść to nie jesteś klientem, jesteś akcjonariuszem.

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie - czemu miałbym nie być traktowany jako klient w związku z tym?

I oczywiście, że jestem członkiem stowarzyszenia i oczywiście angażuję się na ile mogę. Równocześnie płacę na to stowarzyszenie i oczekuję takiego samego poziomu obsługi jak w banku, sklepie czy przez operatora telekomunikacyjnego.

Dopóki w PZW, na różnych poziomach tego nie zrozumieją, to będą - słusznie - je..ani też za to. Simple, as that.

#9 OFFLINE   cobrax

cobrax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 252 postów
  • LokalizacjaŁaskarzew

Napisano 05 styczeń 2025 - 14:50

[quote name="jakub75" post="3252719" timestamp="1736083365"]Nie odpowiedziałeś na moje pytanie - czemu miałbym nie być traktowany jako klient w związku z tym?

Bo jesteś członkiem, współwłaścicielem, twórcą, częścią tego związku a nie klientem? A jeśli już chcesz być odpowiednio obsłużony w czymś, czego jesteś częścią to raczej są inne, wewnątrzzwiązkowe drogi do zmiany tego niż żal wylewany na forum. PZW to nic innego jak suma naszego zaangażowania.
  • psychowobsy lubi to

#10 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaOtrębusy

Napisano 05 styczeń 2025 - 15:53

Nie dogadamy się, bo fundamentalnie się różnimy w ocenie tego, czy klienci związku powinni być traktowani jak klienci.

A co do żali wylewanych na forum vs wewnątrzzwiązkowych dróg - znowu pokazujesz różnice między organizacją mającą w dupie swoich członków, a taka, której zależy na klientach. Te ostatnie monitorują takie wpisy, żeby wychwytywać błędy i je poprawiać. Wewnątrzzwiązkowe drugi wyglądają tak, że od zeszłego roku OM PZW zlikwidował no kill na Wiśle, m.in. na wniosek kół. Więc pozwól, że będę niezbyt dobrego zdania o tych drogach.

#11 OFFLINE   cobrax

cobrax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 252 postów
  • LokalizacjaŁaskarzew

Napisano 05 styczeń 2025 - 16:01

Nie dogadamy się, bo fundamentalnie się różnimy w ocenie tego, czy klienci związku powinni być traktowani jak klienci.

A co do żali wylewanych na forum vs wewnątrzzwiązkowych dróg - znowu pokazujesz różnice między organizacją mającą w dupie swoich członków, a taka, której zależy na klientach. Te ostatnie monitorują takie wpisy, żeby wychwytywać błędy i je poprawiać. Wewnątrzzwiązkowe drugi wyglądają tak, że od zeszłego roku OM PZW zlikwidował no kill na Wiśle, m.in. na wniosek kół. Więc pozwól, że będę niezbyt dobrego zdania o tych drogach.

To że zlikwidowali pokazuje skuteczność tych dróg. A to, jakie wnioski tymi drogami poszły to już jak mówiłem wypadkowa naszych działań. Widocznie jak to mówisz klientów chcących tej likwidacji było więcej niż tych chcących no kill. To akurat przykre. Ale absolutnie nie dowodzi braku skuteczności dróg związkowych i dowodzi spełnienia woli takiego, jak to uważasz klienta.
Co do różnicy w ocenie to dla mnie klientem jest osoba niezrzeszona w związku. Każda osoba zrzeszona jest członkiem i jest w jakiś sposób współodpowiedzialna za to co się w związku dzieje.

#12 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaOtrębusy

Napisano 05 styczeń 2025 - 16:04

To że zlikwidowali pokazuje skuteczność tych dróg. A to, jakie wnioski tymi drogami poszły to już jak mówiłem wypadkowa naszych działań. Widocznie jak to mówisz klientów chcących tej likwidacji było więcej niż tych chcących no kill. To akurat przykre. Ale absolutnie nie dowodzi braku skuteczności dróg związkowych i dowodzi spełnienia woli takiego, jak to uważasz klienta.
Co do różnicy w ocenie to dla mnie klientem jest osoba niezrzeszona w związku. Każda osoba zrzeszona jest członkiem i jest w jakiś sposób współodpowiedzialna za to co się w związku dzieje.

Idąc Twoim tokiem rozumowania lepiej być niezrzeszonym, bo można wtedy więcej wymagać. Będę musiał rozważyć tę opcje.

#13 OFFLINE   cobrax

cobrax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 252 postów
  • LokalizacjaŁaskarzew

Napisano 05 styczeń 2025 - 16:31

Idąc Twoim tokiem rozumowania lepiej być niezrzeszonym, bo można wtedy więcej wymagać. Będę musiał rozważyć tę opcje.

Wtedy sobie wybierzesz czy chcesz iść na wody PZW czy na komercję. Na komercji na pewno będziesz się czuł lepiej jako klient. Tam właściciel będzie się starał spełnić Twoje oczekiwania. Nie spełni pojedziesz na inną.
Nie sądzę, że będziesz mógł więcej wymagać. Raczej jako klient będziesz mógł wybrać inny produkt.
Uważam, że podejście większości członków PZW jako klientów nie jako współwłaścicieli jest główną bolączką naszego związku. Gdyby jezioro wydzierżawiło sobie trzech kolegów to by żaden nie narzekał na złe zarządzanie, brak zarybień czy syf nad wodą. Każdy by robił by było jak najlepiej. Sam by sprzątał, ganiał kłusoli itp. A jak przychodzi członek klient to wymaga od innych, mających dokładnie takie samo prawo jak on. Ja jestem tylko członkiem zarządu koła, które ma małą wodę pod opieką. Jest tam kilku takich klientów łowiących regularnie. I jak akurat organizujemy sprzątanie brzegów zbiornika to klienci przyjeżdżają już po wszystkim, trzy godziny później niż zwykle. A taki klient płaci dokładnie taką samą składkę jak ja. Tylko on patrzy jak ja z kolegami po nim posprzątam.
Niestety członek mieniący się klientem zazwyczaj tak wygląda. Oczywiście nie oceniam tak Ciebie. Jednak ze swoich doświadczeń mam alergię na ludzi uważających się za klientów. I uważam, że takie osoby powinny kupować zezwolenia dla niezrzeszonych.

#14 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaOtrębusy

Napisano wczoraj, 16:53

Uważam, że podejście większości członków PZW jako klientów nie jako współwłaścicieli jest główną bolączką naszego związku. Gdyby jezioro wydzierżawiło sobie trzech kolegów to by żaden nie narzekał na złe zarządzanie, brak zarybień czy syf nad wodą. Każdy by robił by było jak najlepiej. Sam by sprzątał, ganiał kłusoli itp. A jak przychodzi członek klient to wymaga od innych, mających dokładnie takie samo prawo jak on. Ja jestem tylko członkiem zarządu koła, które ma małą wodę pod opieką. Jest tam kilku takich klientów łowiących regularnie. I jak akurat organizujemy sprzątanie brzegów zbiornika to klienci przyjeżdżają już po wszystkim, trzy godziny później niż zwykle. A taki klient płaci dokładnie taką samą składkę jak ja. Tylko on patrzy jak ja z kolegami po nim posprzątam.
Niestety członek mieniący się klientem zazwyczaj tak wygląda. Oczywiście nie oceniam tak Ciebie. Jednak ze swoich doświadczeń mam alergię na ludzi uważających się za klientów. I uważam, że takie osoby powinny kupować zezwolenia dla niezrzeszonych.

Ale ich podejście jest jak najbardziej naturalne, naiwnością jest spodziewać się czegoś innego - zawsze, w każdej dziedzinie jest tak, że społecznie angażuje się pewnie mniej niż 5%.

Dlatego mam inne wnioski od Ciebie - traktujmy wszystkich, jak klientów (czyli wg. standardów rynkowych), bo oni nas finansują, a chętnym dajmy się angażować.  

#15 OFFLINE   cobrax

cobrax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 252 postów
  • LokalizacjaŁaskarzew

Napisano wczoraj, 18:53

[quote name="jakub75" post="3253093" timestamp="1736178788"]Ale ich podejście jest jak najbardziej naturalne, naiwnością jest spodziewać się czegoś innego - zawsze, w każdej dziedzinie jest tak, że społecznie angażuje się pewnie mniej niż 5%.
Dlatego mam inne wnioski od Ciebie - traktujmy wszystkich, jak klientów (czyli wg. standardów rynkowych), bo oni nas finansują, a chętnym dajmy się angażować.

Angażując się nie czuję się w żaden sposób finansowany przez innych. Więc chętny powinien być członkiem z symboliczną opłatą, a klient klientem niezrzeszonym ze znacznie większą opłatą.
  • vako lubi to

#16 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaOtrębusy

Napisano wczoraj, 20:46

[quote name="jakub75" post="3253093" timestamp="1736178788"]Ale ich podejście jest jak najbardziej naturalne, naiwnością jest spodziewać się czegoś innego - zawsze, w każdej dziedzinie jest tak, że społecznie angażuje się pewnie mniej niż 5%.

Angażując się nie czuję się w żaden sposób finansowany przez innych. Więc chętny powinien być członkiem z symboliczną opłatą, a klient klientem niezrzeszonym ze znacznie większą opłatą.

Salomonowe rozwiązanie - standardowa opłata dla wszystkich, zniżki dla zaangażowanych ;)

#17 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 602 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano wczoraj, 21:50

Cobrax pisałeś, że sprzątacie a kilku przyjeżdża po sprzątaniu. U mnie w kole płaci się za czyn społeczny. Ci co przyjdą mają odpisane godziny. Ci co nie, płacą 20pln za godzinę. W roku jest 10 godzin czynu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych