Witam szanownych forumowiczów !
Jakiś czas temu dostałem starą wędkę Germiny z włókna szklanego. Opisana jest jako 195 cm i cw do 15 gram, niestety przelotki są zardzewiałe, lakier odpada a i pianka pozostawia wiele do życzenia.
Postanowiłem odbudować tę wędęczkę i zrobić z niej fajnego klasyka na okonia/pstrąga - będzie to moja pierwsza próba samodzielnego rodbuildingu
Wędkę rozmontowalem, blank oskrobałem z paskudnego lakieru i wypolerowałem, wiem już jaki chcę uchwyt - będzie to fuji DPS M16 silver, klasyczny korek, omotki w kolorze ciemnej pomarańczy. Największym problemem dla mnie jest dobór przelotek. Oryginalnie kij miał 5 przelotek z drutu, ja planuję montaż siedmiu przelotek fuji w takich rozmiarach: 20LV, 12LV, 8LV, 3x6LV oraz szczytowa 6. Czy taki zestaw będzie odpowiedni do tego kija ? a może zacząć od 25LV ? Nie będę ukrywać że nie stać mnie na drogie przelotki, tym bardziej wydaje mi się że nie ma sensu ładować do tego kija nie wiadomo czego co do spacingu to chyba posłużę się wzorcami fuji dla kija klasy L 6 1/2 ft.
Dodam może jeszcze że używać tego będę z kołowrotkiem Shimano wielkości 2500 + żyłeczka 0,14-0,18.
Planuje rzucać tym paprochami na główkach 4gram, obrotówki 1, woblerki do 6 gram, ew. boczny trok.
Pozdrawiam !
Piotr
3 odpowiedzi w tym temacie
#1 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 12:39
#2 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 12:57
Rozmiarowo zestaw wygląda dobrze, ale pod ten kręcioł dałbym Y ,które są wyższe.Pod jigi V-ki uszłyby.Nie wiem jaki ten bank ma faktyczny cw i moc ,bo może spasing 25,16, 10 ,8,3x6 nie obciążałby blanku ,ale jednak ułatwił podawanie wobków.
#3 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 14:17
Też myślałem właśnie czy nie dać przelotek Y, czy dobrym rozwiązaniem było by dać pierwszą przelotkę Y a resztę zostawić V-ki ?
Przy okazji wrzucę kilka zdjęć tej wędeczki
a tak wygląda to w chwili obecnej
Jakieś sugestie proponujecie ?
Przy okazji wrzucę kilka zdjęć tej wędeczki
a tak wygląda to w chwili obecnej
Jakieś sugestie proponujecie ?
#4 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 15:05
Ewentualnie zamiast pierwszej V 25 możesz dać V 30 i też będzie dobrze
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →