wątek wydzielony z tematu Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin
#21 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 10:57
Co do 20% ludzi utrzymujących się tylko z przynęt, to nie nadprodukcja to Wasze podejście i zachwyt taniocha z aliexpreslandu.
#22 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 11:12
- Biesan, Ide52 i Valo lubią to
#23 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 11:34
Jezeli ktos piszę ze nie ma czasu zająć się kanałami dystrybucji bo zmniejsza to jego efektywność w produkcji ..... No to się zatrudnia ludzi od tego a jak się nie ogarnia to sie idzie na etat, to nic złego, nie każdy musi mieć swój biznes.
Dlaczego Śląsk, Siek, Dorado I innym się udało? Skoro rynek rozpoznany i moje książkowe definicje nie są do zastosowania w rzeczywistości to może zwyczajnie produkt nie był atrakcyjny dla klienta. Każdy sukces i porażka ma swojego ojca.
Przepraszam że tak wprost ale nie lubię owijania w bibułkę dla poprawność.
Ja kończę, nie chce nikomu przykrości robić.
Użytkownik Valo edytował ten post 13 styczeń 2025 - 11:46
#24 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 11:37
Konkretnie: poleciłem dwie latarki do celów wedkarsko-turystycznych a Ty od kilku dni starasz się przekonać wszystkich dookoła, że Twoje 10w1 jest lepsze, tańsze, bardziej uniwersalne i za pomocą gumki recepturki przymocujesz to wszędzie. O co w ogóle Tobie chodzi? Jaka armata na wróble? Czy ja napisałem, żeby brać zawsze i wszędzie je ze sobą? Czy na wyprawie pod namiot lub do lasu nie nadają się one? Jak masz zły dzień to wyskocz na ryby, pospaceruj zamiast drążyć temat i udowadniać innym, że 10w1 jest lepsze. Pozwól innym ocenić czy potrzebują takich czy innych akcesoriów do swoich potrzeb.
Ale przecież to ty zygasz, jakobym miał krytykować zakupy produktów "highendowych".
Nikogo na siłę nie próbuję przekonywać, po prostu kontynuowałem dyskusję z kolegą Sołtysem i S.N.
#25 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 11:41
Ale przecież to ty zygasz, jakobym miał krytykować zakupy produktów "highendowych".
Nikogo na siłę nie próbuję przekonywać, po prostu kontynuowałem dyskusję z kolegą Sołtysem i S.N.
Ty wiesz o co tobie chodzi i niech ta myśl ci przyświeca. Ja nie zygam, nie mam problemów z żołądkiem.
- Biesan lubi to
#26 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 11:49
Zdecydowanie, ale tutaj zadałem.sobie trud i znalazłem opis niepowodzenia eRka i ewidentnie biznes wyłożony na etapie rozpoznania rynku i definicji kanałów dystrybucji, generalnie wizji tego jak ma firma działać. Samo nastawienie ze bede robil woblery bez ppmyslu jak to sprzedać no...Niestety reszty błędów nie miał juz możliwość popełnić.
Jezeli ktos piszę ze nie ma czasu zająć się kanałami dystrybucji bo zmniejsza to jego efektywność w produkcji ..... No to się zatrudnia ludzi od tego a jak się nie ogarnia to sie idzie na etat, to nic złego, nie każdy musi mieć swój biznes.
Dlaczego Śląsk, Siek, Dorado I innym się udało? Skoro rynek rozpoznany i moje książkowe definicje nie są do zastosowania w rzeczywistości to może zwyczajnie produkt nie był atrakcyjny dla klienta. Każdy sukces i porażka ma swojego ojca.
Przepraszam że tak wprost ale nie lubię owijania w bibułkę dla poprawność.
Ja kończę, nie chce nikomu przykrości robić.
Nie masz zielonego pojęcia realnie o tym jak to funkcjonuje.
Rozpoznanie rynku? Ankieta? Popytać w sklepach wędkarskich?
Danych o sprzedaży nikt ci nie da.
Bez urazy, ale szkoda czasu..
#27 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 12:10
Ani chybi sezon się skończył zima przyszła. Jak macie tak gadać to lepiej wcale wg. powiedzenia mowa jest srebrem a milczenie złotem. Tu człowiek przychodzi o zakupach z ali poczytać, a nie już ze dwie strony ostrej napierdzielanki o prowadzeniu biznesów.
- jogger1 lubi to
#28 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 12:19
#29 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 12:26
Prawda jest niepopularna i boli trudno.
Użytkownik Valo edytował ten post 13 styczeń 2025 - 12:27
- Aries lubi to
#30 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 12:32
Jednak świat się zmienia nie wiem kiedy to było ale był okres że dystrybucja typu mikado, jaxon itp szukała zwyczajnie najtańszego produktu jakosc była drugorzędna,
No nie jest tak do końca...
Warto zajrzeć do katalogu firmy Jaxon i sprawdzić skąd pochodzą ich woblery, błystki i pilkery (a także wodery, kalosze piankowe i krzesła/fotele). Jeśli chodzi o przynęty mają chińszczyznę, ale najlepiej sprzedające się ich wyroby to te produkowane przez HRT z Pomorza. Karasie, Feroxy, Poppery itp. z serii Holo Select kosztują sensownie i łowią ryby. Tak samo blachy (pod swoim brandem sprzedaje je też np. Mistral, Dragon czy też D.A.M.).
BTW. Dragon sprzedawał kiedyś, pod swoją marką, woblery robione przez Salmo.
#31 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 12:35
Koledzy co tak zawzięcie dyskutujecie, każdy z was ma trochę racji i zarazem jej nie ma. Jedno jest pewne rynek i sprzedaż produktu to złożona forma.
#32 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 12:36
#33 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 12:49
Wiem, zbyt zerojedynkowo taktujecie to co piszę. Pisałem że był czas, był. W różnych okresach polityka była różna i produkty też.No nie jest tak do końca...
Warto zajrzeć do katalogu firmy Jaxon i sprawdzić skąd pochodzą ich woblery, błystki i pilkery (a także wodery, kalosze piankowe i krzesła/fotele). Jeśli chodzi o przynęty mają chińszczyznę, ale najlepiej sprzedające się ich wyroby to te produkowane przez HRT z Pomorza. Karasie, Feroxy, Poppery itp. z serii Holo Select kosztują sensownie i łowią ryby. Tak samo blachy (pod swoim brandem sprzedaje je też np. Mistral, Dragon czy też D.A.M.).
BTW. Dragon sprzedawał kiedyś, pod swoją marką, woblery robione przez Salmo.
Ja akurat bardzo cenie Jaxona za podejście i produkty polskie które można znaleźć w ofercie. Absolute odcinam się żeby interpretować to co pisałem jako jakikolwiek hejt w stronę jaxon czy mikado, ja ich politykę rozumiem jaka by nie była. Starałem sie tylko wytłumaczyć czemu komuś nie wyszło gdzie błędy itp żeby naszkicowac problem i przestać zwalać winę przez tą osobę na tego właśnie dystrybutora bo problem jest gdzie indziej.
Dobry produkt zawsze broni się sam.
Trochę w handlu, produkcji już jestem, nie koniecznie wędkarskim ale mechanizmy ogólne są zawsze takie same.
Najłatwiej jest znaleźć swojego nemezis niepowodzenia i na to zwalać wszystko ingerując swoje błędy bo tak żyje się łatwiej.
W sumie zabolało mnie stwierdzenie że jak jemu nie wyszło to on będzie robił tak samo , niby wy... system zapominając że to system zawsze r... nas. To głupie myślenie i szkodliwe bardzo.
Użytkownik Valo edytował ten post 13 styczeń 2025 - 12:52
#34 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 12:58
Wolałbym żeby zamiast tych wszystkich przynęt teraz dostępnych był nadmiar ryb. Wtedy wszystko sprzedawałoby się i funkcjonowało. A w razie braku czegoś każdy kto by chciał zrobiłby sobie sam. Jak i z czego zrobić nie jest już wielką tajemnicą.
Powtórzę, wolałbym zrobić wszystko żeby ryb było za dużo niż stan taki jak dzisiaj. Gorzej że nikt tego nie potrafi. Ja też.
- Aries, eRKa i S.N. lubią to
#35 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 14:06
No i cała strona i trochę poszło w pi.....du. A w sumie było dość ciekawe i nikt k... i innymi kobietami lekkich obyczajów do siebie nie rzucał.
#36 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 14:29
Użytkownik Valo edytował ten post 13 styczeń 2025 - 14:30
#37 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 17:05
Nic takiego. Przywykliśmy do aportowania
To nasz patent nie tylko na wyższy dochód narodowy, to jest symbol logiki trzeciej RP. Damy radę, nic się nie stało, jest gites&tenteges, na wieki wieków pozostańmy przodującym w uczynności pastwiskiem
- Biesan, Aries i S.N. lubią to
#38 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 17:31
A w sumie . Miłego dnia
Powtórzę - nie czuję się przegrany - I nie czuję się winny, gdy kupuję plecionkę na alii.. z 1/3 ceny z polskiej dystrybucji. Bo niby dlaczego mam się czuć winny?
Kilka przynęt na alii kupiłem - z czystej ciekawości. Obrotówki po 1 zł.. I wyobraź sobie, że każda poprawnie pracuje. Kilka woblerków po 3 zł. Też nic im zarzucić nie można...
Jest w biznesie powiedzenie - lepiej być pierwszym niż lepszym. Wspomniane firmy(te od woblerów były pierwsze) Nie znam żadnej która powstała po 2000 r. która by się równie dobrze trzymała na rynku. Jeśli znasz to podziel się wiedzą. Owszem, są lokalne...
Po raz któryś piszesz, o braku rozpoznania rynku - więc teoretycznie - na co Ty byś postawił? Jakiś konkretny wzór? Przecież praktycznie wszystkie woblery dla przeciętnego wędkarza są takie same. Ktoś mnie kiedyś zapytał, czy Salmo jest z drewna hahaha
"Dobry produkt zawsze broni się sam."
Zapomnij o takim banale. Reklama ta w gazetach - kiedyś, ale też polecajki wśród znajomych, a też sukcesy z jej użyciem i niebagatelne - cena...
Jesteś bardzo wrażliwy hahaha. Wyszło, nie wyszło... takich jak ja jest kilka dziesiątek, jeśli nie setek. Więc daruj sobie oczekiwanie, że będę frajerem do skubania...
Dla mnie zmiany są czymś oczywistym. Zmienił się rynek, zmienia się zapotrzebowanie na taki czy inny produkt, więc niby mam się z tego powodu anihilować?
Czekam na odpowiedż o rozpoznaniu rynku woblerów...
- Biesan lubi to
#39 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 18:53
Nawet na aliexpress za towar się płaci.
Jeżeli było by prawda to co piszesz i kwestionujesz w moich postach tj rzekome książkowe frazesy nie istniało by duże grono rodzimych rękodzielnikow.
Masz SM, żyjemy w czasach największych i najprostszych możliwość reklamowych w większości za darmo. To jiz serio trzeba na siłę robić z siebie męczennika i zamykać na to.oczy.
Użytkownik Valo edytował ten post 13 styczeń 2025 - 18:57
#40 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2025 - 19:23
Ciężko jednak nie wspierać chińskiej gospodarki, gdzie zachodnie koncerny w celu maksymalizacji zysków uciekły do Azji. Wszystko odjechało za daleko, a jako ostatnie ogniwo w łańcuchu pokarmowym mamy mało do powiedzenia. Ostatnio zerknalem na wkrętarkę Milwaukee w pracy, a pod spodem nabite wiadomo co.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych