Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Uwaga na oszustów.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#1 ONLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 25 styczeń 2025 - 09:10

Dzisiaj trochę nie na temat, jednak myślę, że bardzo przydatny post. Oto jak mnie chciano oszukać i okraść moje konto bankowe. Klikasz w link który otrzymałeś, wypełniasz dane niby do odbioru pieniędzy i potem dowiadujesz się, że zostałeś okradziony. Może ten post uchroni kogoś przed utratą pieniędzy.

4b659472819cd577bbcc9692dc3c7ad3.jpgc5c975ba4f12d41ce7a51bd455d43695.jpga6a515b7a2ab1b02c094796f086585af.jpg

Użytkownik dante edytował ten post 25 styczeń 2025 - 09:11

#2 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18922 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 styczeń 2025 - 09:19

Myślałeś żeby zgłosić na Policję ? albo chociaż do tego sklepu /portali gdzie "Maciej" się ogłasza ?

#3 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1482 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 styczeń 2025 - 09:30

Takich wiadomości to ja dostałem już kilka zwłaszcza wtedy kiedy wystawi się coś na OLX lub przesyłka jakaś z alli przyjdzie lub ma przyjść  ;)

#4 OFFLINE   md30

md30

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:C&R

Napisano 25 styczeń 2025 - 09:31

Taktyka oszustów znana od lat. Ale skoro jeszcze próbują, to znaczy że jeszcze są ludzie, których można łatwo wyprowadzić w pole. Najczęściej trudnią się tym Ukraińcy. Bardzo łatwo do sprawdzenia w trakcie "konwersacji".

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
  • Biesan i coma lubią to

#5 ONLINE   hotpoint

hotpoint

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów
  • LokalizacjaBarlinek
  • Imię:Ardiansson

Napisano 25 styczeń 2025 - 09:34

Zgłaszanie na policję takich akcji chyba mija się z celem. Ostatnio chcieli mi za*ebać łódkę. Przecięli łańcuch 12 mm, przeciągnęli na drugą stronę jeziora, gdzie ją porzucili. Na "Milicji" usłyszałem, że próba kradzieży to nie przestępstwo. Dziękuję dobranoc 😆

Załączone pliki

#6 OFFLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 549 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 25 styczeń 2025 - 10:56

Najbardziej rozbawiło mnie to : Mogę zamówić kuriera który spakuje towar :) . 

No cyrk normalnie. Ci z Inpostu to w biegu i się ewakuują od jednego do drugiego. To samo każdy inny czy to DPD, DHL etc. Mi zajęło jesienią pakowanie silnika na paletę około godziny. Jak by inpost miał organizować palety i pakować ludziom takie paczki to średnio na dobę by ogarnął może z 10. To na paczkę byśmy czekali tak ze trzy lata  :)

Naprawdę wystarczy czytać, myśleć, nie ufać. Tym bardziej na OLX. Kasa na koncie - można wysyłać. Nie ma kasy to papa i ban.

• MaleX i chlodnica lubią to

#7 OFFLINE   Lokityrem

Lokityrem

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 169 postów

Napisano 25 styczeń 2025 - 11:05

' zamówić kuriera, który spakuje towar' dalej nie musiałbym czytać.

#8 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 859 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 25 styczeń 2025 - 11:24

hotpoint, on 25 Jan 2025 - 08:34, said:

Zgłaszanie na policję takich akcji chyba mija się z celem. Ostatnio chcieli mi za*ebać łódkę. Przecięli łańcuch 12 mm, przeciągnęli na drugą stronę jeziora, gdzie ją porzucili. Na "Milicji" usłyszałem, że próba kradzieży to nie przestępstwo. Dziękuję dobranoc

Skoro przecięli i przestawili, to była klasyczna kradzież.

Składaj skargę na odmowę przyjęcia zgłoszenia. Jeżeli odpuścisz, to uwierzą, że mają w swoim rewirze stado baranów a nie suwerena. 

#9 OFFLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 549 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 25 styczeń 2025 - 11:41

@Lepton

I co to da ?. Poleży z miesiąc w szufladzie i umorzenie z braku wykrycia. Palcem nikt nie ruszy. To nie jest film akcji tylko polska rzeczywistość. W tej firmie zero kasy na cokolwiek, braki kadrowe masakryczne i metr mułu. Mandat za prędkość to możesz dostać ale nic poza tym. Jak mi z 15 lat temu radio z auta zajumali, to byłem głównym podejrzanym, że sam sobie ukradłem. Paluchy chcieli mi brać. Z każdym rokiem jest tylko gorzej w tej firmie. Szkoda czasu i nerw. Umiesz liczyć to licz na siebie.

#10 OFFLINE   TOMIS1975

TOMIS1975

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 317 postów
  • LokalizacjaTarnow
  • Imię:Tomasz

Napisano 25 styczeń 2025 - 12:38

W Sylwestra dostałem dokument z Prokuratury rejonowej o umorzenie postępowania w sprawie oszustwa na potwierdzenie BLik.
Syn pisał z kuzynem na komunikatorze,a jemu włamali się na konto i poszło 400 PLN na Bitcoin.Zanim wyślę przelew sprawdzam 3 razy.

#11 ONLINE   hotpoint

hotpoint

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów
  • LokalizacjaBarlinek
  • Imię:Ardiansson

Napisano 25 styczeń 2025 - 13:05

Dokładnie, nie zawracałem sobie tym głowy, bo pan milicjant powiedział mi, że mogę wnieść o zniszczenie mienia czyli przecięcie ucha cumowniczego i łańcucha, ale jeśli szkoda nie przekracza 800 zł to nie jest to przestępstwo, więc sobie tym dupy nie zawracałem, bo szkoda mojego czasu na pisanie papierów i otrzymanie później umorzenia.

#12 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 25 styczeń 2025 - 13:05

Już sam fakt, że osoba, która chce od nas kupić jakiś przedmiot lub chce nam coś sprzedać poza portalem daje sporo do myślenia, a przede wszystkim wzbudza podejrzenie. Tyle się o tym mówi, pisze, a nawet portale wstawiają na stronach "banery" ostrzegające przed oszustami i podają nawet przykłady, jak takie oszustwo może wyglądać. Podobnie jest z jakimiś z czapy linkami lub kodami QR wysyłanymi np. na maila, sms, lub komunikatory. Nigdy tego nie klikać, nie otwierać, usunąć i po problemie.

Dostaje wiele wiadomości i maili pt. Kupię, ale poza allegro, poza OLX (lub 0LX), bo mam umowę z przewoźnikiem, bo mogę tylko za pobraniem, bo lecę w kosmos... Wymówek jest wiele, ale nie wchodzę w zbędną dyskusję i pierwsze co odpisuje, to że kupno danego przedmiotu jest możliwe wyłącznie za pośrednictwem portalu i koniec kropka. Po to się wystawiam lub kupuję na portalach, żeby realizować transakcje od a do z za pośrednictwem portalu.

Jeszcze zastanawia mnie jedna kwestia. Jak chciano autora okraść z "konta bankowego" skoro w większości (już chyba przy każdej) transakcji wymagana jest autoryzacja? Np. przez kod SMS. Wałki na blik to jest powszechne oszustwo, bo z tym nie można nic zrobić, jak pójdzie w świat, ale okraść kogoś z pieniędzy, które ma na koncie? Jak? Pytam z ciekawości.

Pozdrawiam.

#13 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 859 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 25 styczeń 2025 - 16:45

hotpoint, on 25 Jan 2025 - 12:05, said:

Dokładnie, nie zawracałem sobie tym głowy, bo pan milicjant powiedział mi, że mogę wnieść o zniszczenie mienia czyli przecięcie ucha cumowniczego i łańcucha, ale jeśli szkoda nie przekracza 800 zł to nie jest to przestępstwo, więc sobie tym dupy nie zawracałem, bo szkoda mojego czasu na pisanie papierów i otrzymanie później umorzenia.

Skoro tak pan powiedział....., to tym bardziej złóż skargę. Pan ma braki w wyszkoleniu, lub celowo tnie głupa. Łódka została skradziona (  w najlepszym razie mogli to zakwalifikować jako krótkotrwały zabór mienia a taki "wyczyn" art. 289 KK wycenia - od 3 miesięcy do 5 lat). Gdyby przyjęto zgłoszenie, zapewne linie papilarne złodzieja znalazły by się w kartotece. A co to znaczy nie muszę chyba tłumaczyć. 

#14 OFFLINE   szczupak1

szczupak1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 837 postów
  • LokalizacjaDaleko od domu.

Napisano 25 styczeń 2025 - 22:52

TOMIS1975, on 25 Jan 2025 - 11:38, said:

W Sylwestra dostałem dokument z Prokuratury rejonowej o umorzenie postępowania w sprawie oszustwa na potwierdzenie BLik.
Syn pisał z kuzynem na komunikatorze,a jemu włamali się na konto i poszło 400 PLN na Bitcoin.Zanim wyślę przelew sprawdzam 3 razy.

Jako były fachowiec od .... nie używam blik bo tam nie ma żadnych zabezpieczeń. Pozdrawiam

• ObraFM lubi to

#15 OFFLINE   hm62

hm62

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 895 postów
  • LokalizacjaIńsko

Napisano 26 styczeń 2025 - 06:27

szczupak1, on 25 Jan 2025 - 21:52, said:

Jako były fachowiec od .... nie używam blik bo tam nie ma żadnych zabezpieczeń. Pozdrawiam

A ja wręcz przeciwnie, jeżeli jest tylko taka opcja to tylko BLIK,w życiu w każdych decyzjach trzeba mieć trzeźwą głowę .
  • Mirek* lubi to

#16 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2372 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 26 styczeń 2025 - 12:11

Dzisiaj na Marketplace wystawiłem ogłoszenie , które wcześniej było zamieszczone na jednej z fotograficznych giełd na Fb . W przeciągu 5 minut niejaka Madzia i Zuzia niemal jednocześnie zaczęły podchody z kurierem InPost . Spuściłem je na drzewo . To jakaś plaga ...

#17 OFFLINE   szczupak1

szczupak1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 837 postów
  • LokalizacjaDaleko od domu.

Napisano 26 styczeń 2025 - 13:23

hm62, on 26 Jan 2025 - 05:27, said:

A ja wręcz przeciwnie, jeżeli jest tylko taka opcja to tylko BLIK,w życiu w każdych decyzjach trzeba mieć trzeźwą głowę .

I po co ci to potrzebne jak chcesz wygody do czep chipa do tel. obyś się nie zdziwił jak wyczyszczą Ci konto.

#18 OFFLINE   hm62

hm62

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 895 postów
  • LokalizacjaIńsko

Napisano 26 styczeń 2025 - 16:12

szczupak1, on 26 Jan 2025 - 12:23, said:

I po co ci to potrzebne jak chcesz wygody do czep chipa do tel. obyś się nie zdziwił jak wyczyszczą Ci konto.

I po co te nerwy 😉 piszę w swoim imieniu ,a na koncie z reguły 0- więc niczym się nie przejmuję,kasa musi być w ruchu a nie na koncie 😄

Użytkownik hm62 edytował ten post 26 styczeń 2025 - 16:13

#19 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 26 styczeń 2025 - 23:37

malinabar, on 26 Jan 2025 - 11:11, said:

Dzisiaj na Marketplace wystawiłem ogłoszenie , które wcześniej było zamieszczone na jednej z fotograficznych giełd na Fb . W przeciągu 5 minut niejaka Madzia i Zuzia niemal jednocześnie zaczęły podchody z kurierem InPost . Spuściłem je na drzewo . To jakaś plaga ...

szukają nowych ogłoszeń i nowych kont

jak tylko trafiam na takiego nagabywacza co che mojej kasy i chce żeby kurier pakował paczki u mnie albo linki do odebrania kasy  to od razu zgłaszam do serwisu o zablokowanie konta i tyle

tylko pusty śmeich mnie bierze na takei metody .. ale nowi , osoby starsze sie nabierają a skoro tak to próbują

albo dzwonia i chcą mi oddac Bitkoiny tylko dane musze podac bo nei wiedzą gdzie przelac to od razu formularz wysla tylko trzeba zatwierdzić transfer

ja codzienneio dostaje ze 30 maili że sie mi włąmali do kompa i przejeli kamere  (której nie mam w domowym kompie chyba ze miniDV na półce przejęli) i mikrofon przejeli ... i co oni ponagrywali to oj oj oj.... strach sie bać

po prostu zlewam , oznaczam jako spam u operatora poczty ... teraz to juz tylko w  spamie to widze - nie trafia juz mi na komputer

ale sam nasz rząd który ostrzega o takich wyłudzenaich prawa ręką i łozy kase na świadomosc obywatelską drugą reką rozsyła smsy z nieznnaych numerów  że np cos sie Wam kończy w mObywatelu .... bo jakiś głab bez zastanowienia każe rozsyłąc informacje i teraz dostajesz takiego smsa z linkiem - no przeciez że nie klikniesz

a potem sprawdzasz w domu czy to oszustwo czy faktycznei coś Ci wyłaczą za chwile głąby z rządu no bo przeciez hasło w mobywatelu i konto trzeba potwierdzac w komórce conajmniej raz na rok  logujkąc sie przez jedyne słuszene niezaszyfrowane przeglądarki w telefonie

Użytkownik selk edytował ten post 26 styczeń 2025 - 23:42

#20 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 26 styczeń 2025 - 23:38

szczupak1, on 25 Jan 2025 - 21:52, said:

@szczupaku...dawno cię nie było :-)
Wiemy wszyscy ze byłeś tajnym agentem Uop, kgb i cia i sam tylko wiesz jakich innych służb.
Czy nie? Bo już kilka Twoich historii czytałem na jb :-)
  • michcio lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych