Użytkownik dante edytował ten post 25 styczeń 2025 - 09:11
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 25 styczeń 2025 - 09:10
Użytkownik dante edytował ten post 25 styczeń 2025 - 09:11
Napisano 25 styczeń 2025 - 09:19
Myślałeś żeby zgłosić na Policję ? albo chociaż do tego sklepu /portali gdzie "Maciej" się ogłasza ?
Napisano 25 styczeń 2025 - 09:30
Takich wiadomości to ja dostałem już kilka zwłaszcza wtedy kiedy wystawi się coś na OLX lub przesyłka jakaś z alli przyjdzie lub ma przyjść
Napisano 25 styczeń 2025 - 09:31
Napisano 25 styczeń 2025 - 09:34
Napisano 25 styczeń 2025 - 10:56
Napisano 25 styczeń 2025 - 11:05
Napisano 25 styczeń 2025 - 11:24
hotpoint, on 25 Jan 2025 - 08:34, said:
Zgłaszanie na policję takich akcji chyba mija się z celem. Ostatnio chcieli mi za*ebać łódkę. Przecięli łańcuch 12 mm, przeciągnęli na drugą stronę jeziora, gdzie ją porzucili. Na "Milicji" usłyszałem, że próba kradzieży to nie przestępstwo. Dziękuję dobranoc
Skoro przecięli i przestawili, to była klasyczna kradzież.
Składaj skargę na odmowę przyjęcia zgłoszenia. Jeżeli odpuścisz, to uwierzą, że mają w swoim rewirze stado baranów a nie suwerena.
Napisano 25 styczeń 2025 - 11:41
Napisano 25 styczeń 2025 - 12:38
Napisano 25 styczeń 2025 - 13:05
Napisano 25 styczeń 2025 - 13:05
Już sam fakt, że osoba, która chce od nas kupić jakiś przedmiot lub chce nam coś sprzedać poza portalem daje sporo do myślenia, a przede wszystkim wzbudza podejrzenie. Tyle się o tym mówi, pisze, a nawet portale wstawiają na stronach "banery" ostrzegające przed oszustami i podają nawet przykłady, jak takie oszustwo może wyglądać. Podobnie jest z jakimiś z czapy linkami lub kodami QR wysyłanymi np. na maila, sms, lub komunikatory. Nigdy tego nie klikać, nie otwierać, usunąć i po problemie.
Dostaje wiele wiadomości i maili pt. Kupię, ale poza allegro, poza OLX (lub 0LX), bo mam umowę z przewoźnikiem, bo mogę tylko za pobraniem, bo lecę w kosmos... Wymówek jest wiele, ale nie wchodzę w zbędną dyskusję i pierwsze co odpisuje, to że kupno danego przedmiotu jest możliwe wyłącznie za pośrednictwem portalu i koniec kropka. Po to się wystawiam lub kupuję na portalach, żeby realizować transakcje od a do z za pośrednictwem portalu.
Jeszcze zastanawia mnie jedna kwestia. Jak chciano autora okraść z "konta bankowego" skoro w większości (już chyba przy każdej) transakcji wymagana jest autoryzacja? Np. przez kod SMS. Wałki na blik to jest powszechne oszustwo, bo z tym nie można nic zrobić, jak pójdzie w świat, ale okraść kogoś z pieniędzy, które ma na koncie? Jak? Pytam z ciekawości.
Pozdrawiam.
Napisano 25 styczeń 2025 - 16:45
hotpoint, on 25 Jan 2025 - 12:05, said:
Dokładnie, nie zawracałem sobie tym głowy, bo pan milicjant powiedział mi, że mogę wnieść o zniszczenie mienia czyli przecięcie ucha cumowniczego i łańcucha, ale jeśli szkoda nie przekracza 800 zł to nie jest to przestępstwo, więc sobie tym dupy nie zawracałem, bo szkoda mojego czasu na pisanie papierów i otrzymanie później umorzenia.
Skoro tak pan powiedział....., to tym bardziej złóż skargę. Pan ma braki w wyszkoleniu, lub celowo tnie głupa. Łódka została skradziona ( w najlepszym razie mogli to zakwalifikować jako krótkotrwały zabór mienia a taki "wyczyn" art. 289 KK wycenia - od 3 miesięcy do 5 lat). Gdyby przyjęto zgłoszenie, zapewne linie papilarne złodzieja znalazły by się w kartotece. A co to znaczy nie muszę chyba tłumaczyć.
Napisano 25 styczeń 2025 - 22:52
TOMIS1975, on 25 Jan 2025 - 11:38, said:
W Sylwestra dostałem dokument z Prokuratury rejonowej o umorzenie postępowania w sprawie oszustwa na potwierdzenie BLik.
Syn pisał z kuzynem na komunikatorze,a jemu włamali się na konto i poszło 400 PLN na Bitcoin.Zanim wyślę przelew sprawdzam 3 razy.
Jako były fachowiec od .... nie używam blik bo tam nie ma żadnych zabezpieczeń. Pozdrawiam
Napisano 26 styczeń 2025 - 06:27
szczupak1, on 25 Jan 2025 - 21:52, said:
Jako były fachowiec od .... nie używam blik bo tam nie ma żadnych zabezpieczeń. Pozdrawiam
Napisano 26 styczeń 2025 - 12:11
Dzisiaj na Marketplace wystawiłem ogłoszenie , które wcześniej było zamieszczone na jednej z fotograficznych giełd na Fb . W przeciągu 5 minut niejaka Madzia i Zuzia niemal jednocześnie zaczęły podchody z kurierem InPost . Spuściłem je na drzewo . To jakaś plaga ...
Napisano 26 styczeń 2025 - 13:23
hm62, on 26 Jan 2025 - 05:27, said:
A ja wręcz przeciwnie, jeżeli jest tylko taka opcja to tylko BLIK,w życiu w każdych decyzjach trzeba mieć trzeźwą głowę .
I po co ci to potrzebne jak chcesz wygody do czep chipa do tel. obyś się nie zdziwił jak wyczyszczą Ci konto.
Napisano 26 styczeń 2025 - 16:12
szczupak1, on 26 Jan 2025 - 12:23, said:
I po co te nerwy 😉 piszę w swoim imieniu ,a na koncie z reguły 0- więc niczym się nie przejmuję,kasa musi być w ruchu a nie na koncie 😄I po co ci to potrzebne jak chcesz wygody do czep chipa do tel. obyś się nie zdziwił jak wyczyszczą Ci konto.
Użytkownik hm62 edytował ten post 26 styczeń 2025 - 16:13
Napisano 26 styczeń 2025 - 23:37
malinabar, on 26 Jan 2025 - 11:11, said:
Dzisiaj na Marketplace wystawiłem ogłoszenie , które wcześniej było zamieszczone na jednej z fotograficznych giełd na Fb . W przeciągu 5 minut niejaka Madzia i Zuzia niemal jednocześnie zaczęły podchody z kurierem InPost . Spuściłem je na drzewo . To jakaś plaga ...
szukają nowych ogłoszeń i nowych kont
jak tylko trafiam na takiego nagabywacza co che mojej kasy i chce żeby kurier pakował paczki u mnie albo linki do odebrania kasy to od razu zgłaszam do serwisu o zablokowanie konta i tyle
tylko pusty śmeich mnie bierze na takei metody .. ale nowi , osoby starsze sie nabierają a skoro tak to próbują
albo dzwonia i chcą mi oddac Bitkoiny tylko dane musze podac bo nei wiedzą gdzie przelac to od razu formularz wysla tylko trzeba zatwierdzić transfer
ja codzienneio dostaje ze 30 maili że sie mi włąmali do kompa i przejeli kamere (której nie mam w domowym kompie chyba ze miniDV na półce przejęli) i mikrofon przejeli ... i co oni ponagrywali to oj oj oj.... strach sie bać
po prostu zlewam , oznaczam jako spam u operatora poczty ... teraz to juz tylko w spamie to widze - nie trafia juz mi na komputer
ale sam nasz rząd który ostrzega o takich wyłudzenaich prawa ręką i łozy kase na świadomosc obywatelską drugą reką rozsyła smsy z nieznnaych numerów że np cos sie Wam kończy w mObywatelu .... bo jakiś głab bez zastanowienia każe rozsyłąc informacje i teraz dostajesz takiego smsa z linkiem - no przeciez że nie klikniesz
a potem sprawdzasz w domu czy to oszustwo czy faktycznei coś Ci wyłaczą za chwile głąby z rządu no bo przeciez hasło w mobywatelu i konto trzeba potwierdzac w komórce conajmniej raz na rok logujkąc sie przez jedyne słuszene niezaszyfrowane przeglądarki w telefonie
Użytkownik selk edytował ten post 26 styczeń 2025 - 23:42
Napisano 26 styczeń 2025 - 23:38
szczupak1, on 25 Jan 2025 - 21:52, said:
@szczupaku...dawno cię nie było :-)Jako były fachowiec od .... nie używam blik bo tam nie ma żadnych zabezpieczeń. Pozdrawiam
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych