WedkarzIncognito, on 25 Jan 2025 - 12:05, said:
Nie wiem jak to robią i co ciekawe bank Alior też nie wie. Mój znajomy został okradziony w podobny do opisanego sposób. Tylko że on kliknął w link ale gdy doszło do potwierdzenia to już sie wycofał i z apki zablokował konto.Już sam fakt, że osoba, która chce od nas kupić jakiś przedmiot lub chce nam coś sprzedać poza portalem daje sporo do myślenia, a przede wszystkim wzbudza podejrzenie. Tyle się o tym mówi, pisze, a nawet portale wstawiają na stronach "banery" ostrzegające przed oszustami i podają nawet przykłady, jak takie oszustwo może wyglądać. Podobnie jest z jakimiś z czapy linkami lub kodami QR wysyłanymi np. na maila, sms, lub komunikatory. Nigdy tego nie klikać, nie otwierać, usunąć i po problemie.
Dostaje wiele wiadomości i maili pt. Kupię, ale poza allegro, poza OLX (lub 0LX), bo mam umowę z przewoźnikiem, bo mogę tylko za pobraniem, bo lecę w kosmos... Wymówek jest wiele, ale nie wchodzę w zbędną dyskusję i pierwsze co odpisuje, to że kupno danego przedmiotu jest możliwe wyłącznie za pośrednictwem portalu i koniec kropka. Po to się wystawiam lub kupuję na portalach, żeby realizować transakcje od a do z za pośrednictwem portalu.
Jeszcze zastanawia mnie jedna kwestia. Jak chciano autora okraść z "konta bankowego" skoro w większości (już chyba przy każdej) transakcji wymagana jest autoryzacja? Np. przez kod SMS. Wałki na blik to jest powszechne oszustwo, bo z tym nie można nic zrobić, jak pójdzie w świat, ale okraść kogoś z pieniędzy, które ma na koncie? Jak? Pytam z ciekawości.
Pozdrawiam.
Co ciekawe po blokadzie konta znikneło z niego 500zł bo taki miał limit ustalony dzienny.
Bank się wypiął i sprawa jest w sądzie. O to że po blokadzie konta pieniadze i tak zniknęły.