Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Uwaga na oszustów.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 26 styczeń 2025 - 23:42

WedkarzIncognito, on 25 Jan 2025 - 12:05, said:

Już sam fakt, że osoba, która chce od nas kupić jakiś przedmiot lub chce nam coś sprzedać poza portalem daje sporo do myślenia, a przede wszystkim wzbudza podejrzenie. Tyle się o tym mówi, pisze, a nawet portale wstawiają na stronach "banery" ostrzegające przed oszustami i podają nawet przykłady, jak takie oszustwo może wyglądać. Podobnie jest z jakimiś z czapy linkami lub kodami QR wysyłanymi np. na maila, sms, lub komunikatory. Nigdy tego nie klikać, nie otwierać, usunąć i po problemie.

Dostaje wiele wiadomości i maili pt. Kupię, ale poza allegro, poza OLX (lub 0LX), bo mam umowę z przewoźnikiem, bo mogę tylko za pobraniem, bo lecę w kosmos... Wymówek jest wiele, ale nie wchodzę w zbędną dyskusję i pierwsze co odpisuje, to że kupno danego przedmiotu jest możliwe wyłącznie za pośrednictwem portalu i koniec kropka. Po to się wystawiam lub kupuję na portalach, żeby realizować transakcje od a do z za pośrednictwem portalu.

Jeszcze zastanawia mnie jedna kwestia. Jak chciano autora okraść z "konta bankowego" skoro w większości (już chyba przy każdej) transakcji wymagana jest autoryzacja? Np. przez kod SMS. Wałki na blik to jest powszechne oszustwo, bo z tym nie można nic zrobić, jak pójdzie w świat, ale okraść kogoś z pieniędzy, które ma na koncie? Jak? Pytam z ciekawości.

Pozdrawiam.

Nie wiem jak to robią i co ciekawe bank Alior też nie wie. Mój znajomy został okradziony w podobny do opisanego sposób. Tylko że on kliknął w link ale gdy doszło do potwierdzenia to już sie wycofał i z apki zablokował konto.
Co ciekawe po blokadzie konta znikneło z niego 500zł bo taki miał limit ustalony dzienny.
Bank się wypiął i sprawa jest w sądzie. O to że po blokadzie konta pieniadze i tak zniknęły.

#22 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 26 styczeń 2025 - 23:46

mój kolega kliknął z linka na FB zakup wózka - mówie mu że to ściema i żeby dzwonił do Banku zablokowac przelew bo w  PKO przecież zanim te kase wyśla to ze 6h mija

no i zadzownił od razu na infolinie żebyu zablokowac i zgadnijcie co -  kilka godzin później kasa i tak wyszła

Pani na infolinii powiedziała że kliknietego przelewu juz nie można wycofac

#23 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 00:02

W ciagu ostatnich 2 miesięcy 3 razy pisałem ze złodziejem na messengerze.
Tekst zawsze ten sam. Zawsze 800zł. Ze niby ma limit a musi allegro opłacić.
Raz mu odpisałem że albo 1500 albo nic. To nie chciał :-) i przestał pisać.
Drugim razem chciałem 1000 wysłać i skończyło się bardzo wulgarną rozmową więc to żywa osoba odpisuje.
A trzecim razem wysyłałem mu kody z dupy :-) ale miałem ubaw bo nic mu nie działało więc on lub ktoś inny był przy bankomacie.
Ale chyba się zorientował bo soczystą wiązankę dostałem he he.
  • strary i Darek_W lubią to

#24 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 27 styczeń 2025 - 07:04

przemo_w, on 26 Jan 2025 - 23:02, said:

W ciagu ostatnich 2 miesięcy 3 razy pisałem ze złodziejem na messengerze.
Tekst zawsze ten sam. Zawsze 800zł. Ze niby ma limit a musi allegro opłacić.
Raz mu odpisałem że albo 1500 albo nic. To nie chciał :-) i przestał pisać.
Drugim razem chciałem 1000 wysłać i skończyło się bardzo wulgarną rozmową więc to żywa osoba odpisuje.
A trzecim razem wysyłałem mu kody z dupy :-) ale miałem ubaw bo nic mu nie działało więc on lub ktoś inny był przy bankomacie.
Ale chyba się zorientował bo soczystą wiązankę dostałem he he.

Jedna z ciekawszych metod walki z hakerami zalecanych na jakimś wykładzie bezpieczeństwa chyba przez CERT ale juz nei pamietam  jest własnie pisanie z nimi o dupiemarynie ..zwodzenie i przeciąganie ..z tym że to było o nigeryjskich piratach - nie wiedziałem że na naszych tez działa

warto pisac rózne skomplikowane pytania .. (po poprawnosci odpowiedzi po polsku można sie zorientować czy osoba nei uzywa translatora i czy nie rozmawiamy z botem .) ...  obiecywac ze jutro , ze pojutrze ze za tydzień ... potem sie przestać odzywac na kilka dnia  -

jak podsyłaja linki pisac że link nie działa albo ze sie pusta strona otwiera.. że antywirus blokuje....

frustracja hakera siega czasem zenitu

Użytkownik selk edytował ten post 27 styczeń 2025 - 07:05

• doktorek i korol lubią to

#25 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 27 styczeń 2025 - 11:03

Ciekawa sprawa. Jestem przekonany, że w City można zablokować.

Inna kwestia od samego kliknięcia nie ma przelewu. Trzeba zatwierdzić, wpisać pin/haslo. Jest chwilą na zastanowienie.

#26 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 12:13

korol, on 27 Jan 2025 - 10:03, said:

Ciekawa sprawa. Jestem przekonany, że w City można zablokować.

Inna kwestia od samego kliknięcia nie ma przelewu. Trzeba zatwierdzić, wpisać pin/haslo. Jest chwilą na zastanowienie.

W Pkobp też można sobie 2 etapy zatwierdzania ustawić.

#27 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 172 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 27 styczeń 2025 - 13:43

Jak już jesteśmy przy takich sytuacjach to właśnie przypomniałem sobie jedną z nich, jak wirtuoz olx-owych przekrętów wystawił na sprzedaż kołowrotek.

Załączony plik  screenshot-www.olx.pl-2024.07.30-00_09_09.png   271,78 KB   66 Ilość pobrań

Załączony plik  screenshot-www.olx.pl-2024.07.30-00_25_21.png   223,81 KB   49 Ilość pobrań

Dorzucam ogłoszenie, z którego nieudolny oszust skopiował zdjęcia, a nawet treść ogłoszenia.

Załączony plik  screenshot-allegrolokalnie.pl-2024.07.30-00_07_52.png   296,08 KB   58 Ilość pobrań

Wieczorami jak napatoczę się na takie ogłoszenie, to czasami lubię sobie wkręcać takich gagatków, że jestem zainteresowany itp. a finalnie zgłaszam parchów i konta w większości przypadków są natychmiastowo blokowane.

Użytkownik WedkarzIncognito edytował ten post 27 styczeń 2025 - 13:54

#28 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 27 styczeń 2025 - 22:53

przemo_w, on 27 Jan 2025 - 11:13, said:

W Pkobp też można sobie 2 etapy zatwierdzania ustawić.

moze teraz i mozesz na 5 etapów podzilic

co z tego

to było ze 2 lata temu

i gość juz klepnął przelew jak sie pochwalił ze kupił

w mBanku jwisi na liście i jak nie leci do mBanku to masz czas do elixiru zeby sobie anulowac ten wiszący przelew

w PKO 5 min po klepnieciu juz mu nie anulowali - dzwonił przy mnie 

#29 OFFLINE   tzienkiewicz

tzienkiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaBielsko Biała
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 31 styczeń 2025 - 20:07

W PKO po zleceniu przelewu jak nie wyjdzie jeszcze Elixirem można anulować. Trzeba wejść do iPko znaleźć niezrealizowane transakcje i anulować. W ciągu 2 minut trzeba w IKO autoryzować anulowanie transakcji. Zrobiłem to 10 minut temu.
  • strary lubi to

#30 ONLINE   Bass-74

Bass-74

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 187 postów
  • LokalizacjaNB
  • Imię:Mariusz

Napisano 03 luty 2025 - 15:50

[quote name="WedkarzIncognito" post="3258537" timestamp="1737981835"]

Jak już jesteśmy przy takich sytuacjach to właśnie przypomniałem sobie jedną z nich, jak wirtuoz olx-owych przekrętów wystawił na sprzedaż kołowrotek.

screenshot-www.olx.pl-2024.07.30-00_09_09.png
screenshot-www.olx.pl-2024.07.30-00_25_21.png

Dorzucam ogłoszenie, z którego nieudolny oszust skopiował zdjęcia, a nawet treść ogłoszenia.

screenshot-allegrolokalnie.pl-2024.07.30-00_07_52.png

Wieczorami jak napatoczę się na takie ogłoszenie, to czasami lubię sobie wkręcać takich gagatków, że jestem zainteresowany itp. a finalnie zgłaszam parchów i konta w większości przypadków są natychmiastowo blokowane.[/quote.

Dokładnie robię z tym łbem to samo. Wkręcam, wkręcam, zgłaszam notorycznie i z premedytacją 🤣🤣🤣💪💪💪

Użytkownik Bass-74 edytował ten post 03 luty 2025 - 15:51

#31 ONLINE   Wojtek B.

Wojtek B.

Wiślak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1844 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek

Napisano 03 luty 2025 - 17:59

Bądźcie czujni jak ważka :)

https://jerkbait.pl/...z/#entry3260284

#32 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 03 luty 2025 - 18:21

A ja mam takie pytanie przyszłościowe ,że tak napiszę. 

Sztuczna inteligencja może w przyszłości takie lub podobne wałki robić na bogu ducha winnych obywatelach. Wiem wiem , duża ilość osób nie da się podejść w takie gierki fizycznych oszustów ale reszta np. starszych osób w konwersacji z AI  może dać się nabrać . 

Obawy mam ale czy słuszne ?  

#33 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 03 luty 2025 - 22:47

tzienkiewicz, on 31 Jan 2025 - 19:07, said:

W PKO po zleceniu przelewu jak nie wyjdzie jeszcze Elixirem można anulować. Trzeba wejść do iPko znaleźć niezrealizowane transakcje i anulować. W ciągu 2 minut trzeba w IKO autoryzować anulowanie transakcji. Zrobiłem to 10 minut temu.

i super ze Ci sie udało brawo Ty

2 ,lata temu ta sztuczka nie działała

#34 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 04 luty 2025 - 07:24

M a r a s, on 03 Feb 2025 - 17:21, said:

A ja mam takie pytanie przyszłościowe ,że tak napiszę. 

Sztuczna inteligencja może w przyszłości takie lub podobne wałki robić na bogu ducha winnych obywatelach. Wiem wiem , duża ilość osób nie da się podejść w takie gierki fizycznych oszustów ale reszta np. starszych osób w konwersacji z AI  może dać się nabrać . 

Obawy mam ale czy słuszne ?  

znam trochę temat od podszewki

to jest temat tzw etyczny a nie techniczny

zgodnei z zasadzami ogłoszonymi przez dostawców sztucznej inteligencji takie działania maja byc niemożłiwe do wykonania przez klientów sztucznej inteligencji chybaze pojawi sie dostawca który nie podpisze takiej deklaracji (temat nie jest trywialny - zbudowanie sztucznej inteligencji wymaga kolosalnych nakładów środków )

• M a r a s lubi to

#35 OFFLINE   tzienkiewicz

tzienkiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów

Napisano 04 luty 2025 - 09:56

selk, on 03 Feb 2025 - 21:47, said:

i super ze Ci sie udało brawo Ty
2 ,lata temu ta sztuczka nie działała

Funkcja ta działała i działa co najmniej od 10 lat. Mi się nic nie udało. Wykonałem test i podałem jak to zrobić bo nie jest to łatwe i oczywiste. Ja po prostu wiedziałem że to da się zrobić.

#36 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 04 luty 2025 - 10:08

tzienkiewicz, on 04 Feb 2025 - 08:56, said:

Funkcja ta działała i działa co najmniej od 10 lat. Mi się nic nie udało. Wykonałem test i podałem jak to zrobić bo nie jest to łatwe i oczywiste. Ja po prostu wiedziałem że to da się zrobić.

Jeśli na infolinii się nie dało i nie podpowiedzieli że się da a człowiek co to robił był raczej obyty z systemem bankowym to znaczy że nie można było tego zrobić.
Czemu nie można też mnie to dziwi.
Tak samo dziwi mnie i to sytuacja sprzed kilku tygodni dlaczego na czacie uruchamianym z aplikacji bankowej z telefonu jestem nieautoryzowanym klientem a dzwoniąc z tej samej aplikacji bankowej bez jakiejkolwiek autoryzacji dodatkowej już jestem autoryzowany.
Też umiesz to wyjaśnić ?

Wysłane z mojego CPH2609 przy użyciu Tapatalka

#37 OFFLINE   tzienkiewicz

tzienkiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów

Napisano 04 luty 2025 - 10:38

Na infolinii czasami nie wiedzą jak coś zrobić. Po za tym zależy czy w miedzyczasie był zrzut na sesję Elixiru czy nie.

#38 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 04 luty 2025 - 10:46

selk, on 04 Feb 2025 - 09:08, said:

Jeśli na infolinii się nie dało i nie podpowiedzieli że się da a człowiek co to robił był raczej obyty z systemem bankowym to znaczy że nie można było tego zrobić.
Czemu nie można też mnie to dziwi.
Tak samo dziwi mnie i to sytuacja sprzed kilku tygodni dlaczego na czacie uruchamianym z aplikacji bankowej z telefonu jestem nieautoryzowanym klientem a dzwoniąc z tej samej aplikacji bankowej bez jakiejkolwiek autoryzacji dodatkowej już jestem autoryzowany.
Też umiesz to wyjaśnić ?

Wysłane z mojego CPH2609 przy użyciu Tapatalka

Niech dają po mnie :-)
Mnie teorie spiskowe nie kręcą.

#39 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 04 luty 2025 - 11:06

Kupisz na jerkbaicie kołowrotek za 2000 zł. Skarbówka zajrzy sobie do korespondencji. Zgodnie z prawem obowiązuje podatek od czynności cywilnoprawnych 2%, którego oczywiście nikt nie płaci, bo i po co ;) Zaraz się zacznie dojeżdżanie niewinnych ;)
  • bob74 i Darek_W lubią to

#40 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4843 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 04 luty 2025 - 11:53

selk, on 27 Jan 2025 - 06:04, said:

Jedna z ciekawszych metod walki z hakerami zalecanych na jakimś wykładzie bezpieczeństwa chyba przez CERT ale juz nei pamietam jest własnie pisanie z nimi o dupiemarynie ..zwodzenie i przeciąganie ..z tym że to było o nigeryjskich piratach - nie wiedziałem że na naszych tez działa
warto pisac rózne skomplikowane pytania .. (po poprawnosci odpowiedzi po polsku można sie zorientować czy osoba nei uzywa translatora i czy nie rozmawiamy z botem .) ... obiecywac ze jutro , ze pojutrze ze za tydzień ... potem sie przestać odzywac na kilka dnia -
jak podsyłaja linki pisac że link nie działa albo ze sie pusta strona otwiera.. że antywirus blokuje....
frustracja hakera siega czasem zenitu

W takim razie zdaje się, że musisz zacząć używać dużych i małych liter co najmniej 🤔
  • Adam K. i bob74 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych