Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nowosci na rynku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
456 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Szalej

Napisano 14 listopad 2014 - 22:58

Jestem posiadaczem kołowrotka nr 24, którego poprzednim posiadaczem był Andrzej. Teraz ja jestem tym szczęśliwcem. A że niektórzy swego czasu zjechali to cudo na tym portalu zupełnie mi nie przeszkadza. Jak Andrzej, też lubię mieć coś wyjątkowego, użytkowego i ładnego, o doskonałych własnościach technicznych. Takie skrzywienie.

Dziś dotarł do mnie od Andrzeja i cieszę się nim na sucho. Na premierę ze względu na dotkliwą kontuzję będzie musiał chwilę poczekać. Tylko jak ja to wytrzymam?

#102 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 14 listopad 2014 - 23:06

Jestem posiadaczem kołowrotka nr 24, którego poprzednim posiadaczem był Andrzej. Teraz ja jestem tym szczęśliwcem. A że niektórzy swego czasu zjechali to cudo na tym portalu zupełnie mi nie przeszkadza. Jak Andrzej, też lubię mieć coś wyjątkowego, użytkowego i ładnego, o doskonałych własnościach technicznych. Takie skrzywienie.

Dziś dotarł do mnie od Andrzeja i cieszę się nim na sucho. Na premierę ze względu na dotkliwą kontuzję będzie musiał chwilę poczekać. Tylko jak ja to wytrzymam?

Czytałem ten wątek z 2012 r. Może i "zjechali", ale raczej nie merytorycznie tylko jako rynkową nowość firmy o muchowo nieugruntowanej pozycji.

Mariusz czy to ten młynek, bo znalazłem w końcu w necie http://www.guideline...sora-p-193.html ?

#103 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze

Napisano 14 listopad 2014 - 23:36

Dokładnie tak, rozmiar 3-4 jest w moim posiadaniu. Jest naprawdę mały i doskonale będzie współpracował z kijkiem w klasie 3, maksymalnie 4. Taka perełka.

#104 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze

Napisano 15 listopad 2014 - 12:38

Oto kilka zdjęć tego cuda.

Załączony plik  SORA 01.jpg   43,13 KB   32 Ilość pobrań   Załączony plik  SORA 02.jpg   47,24 KB   21 Ilość pobrań Załączony plik  SORA 03.jpg   61,2 KB   14 Ilość pobrań  Załączony plik  SORA 04.jpg   43,21 KB   23 Ilość pobrań

Użytkownik Marszal edytował ten post 15 listopad 2014 - 12:42

• Paweł Bugajski, Andrzej Stanek, DonPablo i 1 inna osoba lubią to

#105 ONLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 15 listopad 2014 - 12:45

Z tą linką to tak trochę na styk. Nie lubię tak nawiniętej linki bo w czasie szybkiego zwijania przy braniu, linka potrafi się zakleszczysz, wiadomo że nie układamy wtedy dokładnie jej na szpuli.

#106 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze

Napisano 15 listopad 2014 - 12:58

Tam jest jeszcze 3 - 4 mm do krawędzi. jak odwinie się ze szpuli jeszcze 2,5 m sznura, jest całkiem sporo miejsca. Ale uwaga cenna, tym bardziej że przy łowieniu na suchą muchę można ilość podkładu zmniejszyć. Linka w klasie 4.

#107 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 15 listopad 2014 - 13:52

I świat się kręci dalej - Ty Mariusz masz SORA 3-4 a ja Danielsoon Midge. Zaczynam zerkać coraz częściej na ich firmową stronę, jak znam życie coś dojdzie niebawem. Nie mam nic w zakresie #5, może Danielsoon Dry Fly... :)

#108 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze

Napisano 15 listopad 2014 - 13:57

Fajne są te Danielssony Oryginal, a Dry Fly też wzbudził moje zainteresowanie. W ogóle ta konstrukcja jest ciekawa i intrygująca. Jak Koledzy z Hariusa byli na Festiwalu nad Bobrem mogłem wziąć do łapki kilka modeli tego typu i bardzo ładnie pracowały na sucho. Świat się kręci i kolejny obrót przed nami Andrzej.

#109 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 15 listopad 2014 - 18:00

Mariusz - z tym Bobrem to robisz smaka. Następna impreza robiona przez Igora (Tartak) i jestem. Może jeszcze coś o Dry Fly... :)

#110 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 15 listopad 2014 - 18:20

attachicon.gifSORA 01.jpg   attachicon.gifSORA 02.jpg attachicon.gifSORA 03.jpg  attachicon.gifSORA 04.jpg

Oj cudeńko Panie cudeńko,....... a wędka jak widzę też cudeńko :) .

Chłopaki - Mariusz i Andrzej - nie kwestionuję Waszego pozytywnego odbioru, ale czy w koncepcja konstrukcyjna Danielssona, realizowana w wielu młynkach tej firmy, także modelach Dry Fly, Oryginal i Midge, polegająca na obracaniu szpuli na trzech, odkrytych rolkach, zamiast osi głównej, nie niesie zbyt dużego ryzyka przyblokowania kołowrotka ? ..... Nietrudno sobie to wyobrazić.... np. jakieś gałęzie, liście czy inne organiczne "paproszki", których wokół na rybach cała masa. 

#111 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 15 listopad 2014 - 18:33

czy w koncepcja konstrukcyjna Danielssona, realizowana w wielu młynkach tej firmy, także modelach Dry Fly, Oryginal i Midge, polegająca na obracaniu szpuli na trzech, odkrytych rolkach, zamiast osi głównej, nie niesie zbyt dużego ryzyka przyblokowania kołowrotka ? ..... Nietrudno sobie to wyobrazić.... np. jakieś gałęzie, liście czy inne organiczne "paproszki", których wokół na rybach cała masa. 

Dla mnie jest to nowość, mam od 3 dni i jestem pod wrażeniem prostoty i oryginalności kołowrotka. Nie będę się wymądrzał, dla mnie to temat nowy. Z tego co czytam w necie ludzie albo odrzucają pomysł j/w zaraz na początku lub na zabój zakochują się łowiąc z pasją. Jedno co ujęło mnie nad wyraz to lekkość mojego Midge, idealnie zestrojony z CTS Vitage #2 8'6".

PS

Jak się trafi okazja w dobrej cenie dokupię model Dry Fly i 2W, ten drugi pod kij #8 9'6" na który łowię szczupaki. Trochę adrenaliny nie zaszkodzi...

• robert.bednarczyk lubi to

#112 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze

Napisano 15 listopad 2014 - 19:33

Irek Kasia z Hariusa mówił, że oczywiście prowadnice narażone są na zanieczyszczenie ale oczyszczenie ich nie stanowi specjalnego problemu. Trzeba jedynie o tym pamiętać. Może to dodatkowy obowiązek ale na pewno kształtuje dobre nawyki. Myślę, że nie jest to kołowrotek dla niedbających o sprzęt chociaż na ten temat mógłby się wypowiedzieć czasami tu goszczący Irek.

#113 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze

Napisano 15 listopad 2014 - 19:37

Mariusz - z tym Bobrem to robisz smaka. Następna impreza robiona przez Igora (Tartak) i jestem. Może jeszcze coś o Dry Fly... :)

Odsyłam do moich relacji w Sztuce Łowienia z dwóch ostatnich edycji.

Dry Fly jest fajny bo ma sporą średnicę, przy której szerokość szpuli nie jest tak demonstracyjna i wygląda trochę jak Loop Opti (ale tylko trochę). Poza tym również porządne wykonanie i trochę większa masa - czyli kręciołek do dłuzszych wędzisk. Trzeba pamiętać, że te kołowrotki nie są wyposażone w typowy hamulec. Opór ustawiony dla wysnuwania linki jest taki sam jak opór obrotu szpulą.

#114 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1995 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 15 listopad 2014 - 19:54

attachicon.gifSORA 01.jpg   attachicon.gifSORA 02.jpg attachicon.gifSORA 03.jpg  attachicon.gifSORA 04.jpg

Bardzo rasowo wygląda. :) Ładne zdjęcia.

#115 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze

Napisano 15 listopad 2014 - 20:04

Ładne zdjęcia.

Podpatruję  Mistrza Andrzeja. Jest z czego się uczyć.

#116 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 15 listopad 2014 - 20:11

prowadnice narażone są na zanieczyszczenie ale oczyszczenie ich nie stanowi specjalnego problemu. Trzeba jedynie o tym pamiętać. Może to dodatkowy obowiązek ale na pewno kształtuje dobre nawyki. Myślę, że nie jest to kołowrotek dla niedbających o sprzęt

To akurat mi nie grozi, wręcz zachęca... ;)

Trzeba pamiętać, że te kołowrotki nie są wyposażone w typowy hamulec. Opór ustawiony dla wysnuwania linki jest taki sam jak opór obrotu szpulą.

Może być niezłą zabawą - szczupak, hol z ręki. Pisałem wcześniej o adrenalinie.

Jak się trafi okazja w dobrej cenie dokupię model Dry Fly i 2W, ten drugi pod kij #8 9'6" na który łowię szczupaki. Trochę adrenaliny nie zaszkodzi...

#117 OFFLINE   Plecha

Plecha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 236 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 09 styczeń 2015 - 12:37

http://www.allenflyf...a-series-reels/ Nowość nie nowość ale wygląda jak dla mnie extra. Ciekawe jak Omega wypadnie na tle propozycji innych "wiodących " producentów w tym przedziale cenowym. 650$ przy dzisiejszym kursie wydaje się sporo.

#118 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Materek

Napisano 27 wrzesień 2015 - 01:14

Kolowrotek Redington Behemoth, na brytyjskim rynku pojawil sie latem. Cena w zaleznosci od modelu to £100-£120, za oceanem jak zwykle taniej, $110-$130

http://www.redington...reels/behemoth/

#119 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 27 wrzesień 2015 - 01:39

podoba mi się, niebanalny jak 95% młynków muchowych które są do siebie bardzo podobne.

cena bardziej niż dobra, pewnie dlatego że odlewany nie frezowany.

trochę ciężkawy, ale nie ma dramatu.

szkoda że nie potrzebuję nowego młynka, kupiłbym  :-)

ten też niezły.

http://www.redington...ing-reels/zero/

Użytkownik peresada edytował ten post 27 wrzesień 2015 - 01:41

#120 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 postów
  • LokalizacjaIre
  • Imię:Tomek

Napisano 27 wrzesień 2015 - 01:48