Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nowosci na rynku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
456 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Materek

Napisano 15 styczeń 2016 - 21:05

Trochę chyba przegieli, £400 za kołowrotek Vision-a to lekko wygórowana cenna ;)

Mysle, ze wkrotce zejda z cena. Zreszta rynek sam zweryfikuje, czy kolowrotek tyle wart czy nie.

Prawie kupilem kurtke Patagonia SST, przymierzylem, pasowala elegancko (nie mam brzucha, jeszcze), ale nie moglem przelknac ceny i stanelo na wspomnianej Scierra. Na razie bez zarzutow.

#142 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 29 styczeń 2016 - 13:57

Nowy, "lepszy" i oczywiscie drozszy skagit Airflo

http://airflousa.com...git-compact-g2/

#143 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 29 styczeń 2016 - 15:48

Nowy, lepszy i oczywiscie drozszy skagit Airflo

http://airflousa.com...git-compact-g2/

Łukasz w czym jest lepszy od poprzedniego, mam ten "starszy" nowy kupiony na wyprzedaży (450 do switch #7) i nie miałem okazji używać. Początek marca pierwszy kontakt z wodą - San.

#144 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro
  • Imię:Maciek

Napisano 29 styczeń 2016 - 15:49

Łukasz, nie mam doświadczenia z głowicami skagit, do tej pory łowiłem tylko głowicami scandi, lekkimi tipami raczej w stylu touch and go niż z klasyczną kotwicą. W co lepiej zainwestować rio skagit max czy może te airflo skagit compact (poprzednia albo nowa wersja)? A może airflo skagit switch - ekstremalnie krótka ale wiele osób na forach poleca ja w gramaturze 540 do deathstara (mój kij to właśnie tcx 7126)?

#145 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 29 styczeń 2016 - 16:44

Musialem sie troche edytowac :)

Andrzej, jak pisza, ze lepszy, to napewno jest lepszy. 1000 godzin spedzili na projektowaniu i testowaniu!

A na powaznie, G2 jest troche krotszy od poprzednika, troche zmienili profil i podobno troche zmodyfikowali material. Trzeba by sprobowac, zeby potwierdzic te slowa, ale na razie nie musze, bo mam komplet glowic do moich DH.

mack, zasadniczo polecam Airflo, bo tansze od Rio ;) Deathstarem rzucalem Airflo Skagit Compact 540gr (jesli sie nie myle co do wagi). Pieknie to latalo. Airflo Skagit Switch stosuje do kijow 11'6" i 11'. Z dluzszymi jeszcze nie probowalem Ale tak jak piszesz wiele osob sobie chwali, wiec moze czas.

#146 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 29 styczeń 2016 - 18:47

mack, zasadniczo polecam Airflo, bo tansze od Rio ;) Deathstarem rzucalem Airflo Skagit Compact 540gr (jesli sie nie myle co do wagi). Pieknie to latalo. Airflo Skagit Switch stosuje do kijow 11'6" i 11'. Z dluzszymi jeszcze nie probowalem Ale tak jak piszesz wiele osob sobie chwali, wiec moze czas.

Z tym tańsze to nie tak do końca te nowe skagity airflo mają cenę porównywalna z Rio (w usa). Waga w granicach 525-540 już zdecydowana, choć jak później nadarzy się szansa przetestować lżejsze to spróbuję.

Znalazłem właśnie Rage 510 kupioną gdzieś na wyprzedaży bez pudełka dawno temu, nigdy nie widziała wody. To niby brakujące ogniwo ewolucji pomiędzy scandi a skagit :), muszę ją przetestować.

Użytkownik mack edytował ten post 29 styczeń 2016 - 18:58

#147 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 29 styczeń 2016 - 18:53

Łukasz w czym jest lepszy od poprzedniego, mam ten "starszy" nowy kupiony na wyprzedaży (450 do switch #7) i nie miałem okazji używać. Początek marca pierwszy kontakt z wodą - San.

Na moje jedyna ciekawa informacja to to ze ponoć zmienili tworzywo i głowica jest miększa. Moje odczucia potwierdzają teorię że im głowica bardziej"lejaca" tym lepiej ładuje kij i można zejść z masą w dół. A to daje bardziej finezyjne łowienie (choć tak czy inaczej skagit do finezyjnych prezentacji to słaba opcja)...

Cała reszta to raczej marketingowy bullshit...

#148 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 29 styczeń 2016 - 19:49

Kij DH ładują/uginają ręce przy pomocy ciężaru głowicy w pętli D

(miękkość linki nie gra roli;grafit IM 7/8/9 w konstrukcji blanku też :lol:).

Niski poziom wiedzy w temacie nie upoważnia do rozpowszechniania banialuków...

Użytkownik darek1 edytował ten post 29 styczeń 2016 - 20:23

#149 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 29 styczeń 2016 - 20:06

(miękkość linki nie gra roli;grafit IM 7/8/9 w konstrukcji blanku też :lol:).

A kij SH? Nogi?

Użytkownik mack edytował ten post 29 styczeń 2016 - 20:41

#150 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 30 styczeń 2016 - 09:22

W USA nie ma tak korzystnej roznicy w cenie miedzy Rio i Airflo, ale ja mowie o Europie. Oczywiscie G2 jest juz drozszy.

Na temat teorii miekkosci/twardosci nie bede sie wypowiadal, bo specjalnie do tego nie przywiazuje uwagi. Wiekszosc wspolczesnych linek jest na wystarczajaco dobrym poziomie, zeby isc nad wode i lapac bezstresowo.

#151 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 30 styczeń 2016 - 11:58

Do skutecznego łowienia wystarczy podstawowe opanowanie rzutu wolframem na żyłkowej rozbiegówce-metoda rozpowszechniomna przez ś.p.E.Antropika(dobierając ciężar i długość do możliwości wędki oraz aktualnej potrzeby-siły nurtu,głębokości prezentacji itd).

W przypadku stosowania głowicy o efektywności podania  decyduje profil,który w cylindrycznych AirfloSkagitCompact=GuidelineSkagitRTG=belly LoopOptiAdapted jest po prostu słaby w porównaniu do stożkowego Rio wystarczy spróbować,zamiast opowiadać.

Jeśli kogoś interesują wąskie pętle SH/DH i umiejętności starczy to sprawniejsze narzędzie oszczędza siły dając więcej satysfakcji.

• marckus lubi to

#152 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 30 styczeń 2016 - 12:14

Mam wrażenie, że w podobny sposób - maniera, ktoś już pisał w dziale FF tyle, że pod innym nick-kiem... Wszystko wiemy, wszystko znamy... Nawet jeśli są to cenne rady to sposób podania mało atrakcyjny.

• Piotrek Milupa i jbk lubią to

#153 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 30 styczeń 2016 - 14:37

darek1, nie wiem do kogo pijesz o tym sprobowaniu zamiast opowiadaniu, ale jesli do mnie to akurat nie trafiles. Skagitem Rio tez rzucalem i nie odczulem tak porazajacej roznicy, zeby usprawiedliwic wydanie dodatkowych £20 za glowice. Pamietam, ze kiedys tu pisales, ze wolisz Rio. No i bardzo dobrze, twoj wybor, ale nie musisz zaraz go wszystkim narzucac. Jedni wola blondynki, inni brunetki. Jedni pracuja nad ciasnymi petlami, inni poprostu ida lapac ryby.

#154 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 30 styczeń 2016 - 15:19

Luko, czyżbyś zaczynał dostrzegać uroki posiadania odmiennej opinii od najwspanialszego guru dwuręcznych muchówek jaki stąpał nad Wisłą?

Ten sam scenariusz na każdym forum - kilka tygodni wujek dobra rada, po czym zaczyna się kreowanie na jedynego rozumiejącego o co chodzi. Personalne wycieczki, niedomówienia i insynuacje czy w końcu zwykłe kłamstwa.

Z resztą, byłaby to nowa zasada? Zbanowani odpalają nowe konto i business as usual? 

• peresada i lafer lubią to

#155 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 30 styczeń 2016 - 19:00

A jak ładujesz taczkę (żeby pozostać przy ładowaniu) to ziemię na teczkę ładują ręce czy łopata?

To co wypisujesz to czysty truizm, czyli, cytując klasyka dobrej zmiany, oczywista oczywistość. Wykonanie rzutu jest czynnością manualna co oznacza że biorą w niej udział ręce. Podejrzewam że większość czytelników tego forum zdaje sobie sprawę z tego faktu.
Z punktu widzenia poznawczego twój wpis nic nie wnosi, poza zwróceniem uwagi, że istotna jest technika a sprzęt drugorzędny. To kolejny truizm, gdyż wszyscy wiemy że, cytując innego klasyka, jak się umie to nie sztuka. Czy był jakiś inny cel napisania przez ciebie tego posta poza zasugerowaniem, że ten co umie to TY?

#156 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 30 styczeń 2016 - 19:45

Kilka nowości na 2016.

http://www.hatchmag....-it-dry/7712758

#157 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 31 styczeń 2016 - 11:05

Luko, czyżbyś zaczynał dostrzegać uroki posiadania odmiennej opinii od najwspanialszego guru dwuręcznych muchówek jaki stąpał nad Wisłą?

Ten sam scenariusz na każdym forum - kilka tygodni wujek dobra rada, po czym zaczyna się kreowanie na jedynego rozumiejącego o co chodzi. Personalne wycieczki, niedomówienia i insynuacje czy w końcu zwykłe kłamstwa.

Z resztą, byłaby to nowa zasada? Zbanowani odpalają nowe konto i business as usual? 

Wyszlismy z zalozenia, ze kazdy zasluguje na druga szanse. Czas pokaze, czy mielismy racje.

#158 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 09 luty 2016 - 18:29

Orvis Hydros SL

http://www.orvis.co....-fly-reels/2fbt

#159 ONLINE   marian-56

marian-56

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 390 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Wojnarowicz

Napisano 09 luty 2016 - 19:51

Kolowrotek "długowieczny - waga na to wskazuje.

Marian.

#160 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 09 luty 2016 - 22:37

bardzo ładny ten orvis. szkoda tylko że zamiast zwykłych srubej nie zastosują imbusów ( nie wiem skąd u producentów takie opory przed imbusami). ładniej by to wygladało

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych