Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

O tym jak formierz sp.... formę i co z tego wyszło

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 09 luty 2025 - 11:40

Wymyśliłem sobie ster do woblera w kształcie trójkąta (albo trapezu, jak zwał tak zwał). Testy na wodzie dla korpusu 11 cm wyszły ok, po jakim czasie spróbowaliśmy to samo z korpusem 9 cm, było też ok. Ustaliłem z "zarządem" że zrobię sobie takie stery i dostanę woblery z nimi do handlu. Zamówiłem formę i dostałem...  tą zewnętrzną cześć od korpusu 9cm a to co wklejasz w korpus od 11cm. Słowo "pomylił" nie jest odpowiednim żeby określić to co zrobił formierz, ale trudno, skleiłem kilka korpusów a to co wyszło  jest w linku poniżej. Mam pytanie co myślicie o takiej pracy ? Korpusy jeszcze mają możliwość dociążenia ok 0,5g trzeba sprawdzić jak to się zachowa. Czekam na opinie, uwagi...

film jest niepubliczny więc możecie go tylko zobaczyć tutaj lub wchodząc z linku.

Użytkownik Robert Dorado edytował ten post 09 luty 2025 - 11:43

• Friko lubi to

#2 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18862 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 luty 2025 - 12:09

W twichu słabo, natomiast przy ściąganiu ciekawie. Szkoda że sfilmowałeś prowadzenia typu stop-and-go  ciekawe jak na pauzie ustawia sie w wodzie

• Robert Dorado lubi to

#3 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaSwarzędz

Napisano 09 luty 2025 - 12:47

Idzie do góry, trzeba dodać obciążenia żeby zastygł na pauzie. Pomarańczowy pracował wg najgorzej ale też miał najmniejsze obciążenie. W niebieskim było jeszcze miejsce na jedną kulkę. Jezioro nam zamarzło tam gdzie chcieliśmy nagrywac, jedynie co było wolne to wschodni brzeg przy 3 metrowym pomoście

"W twichu słabo" - czego mu brakuje Twoim zdaniem? pytam poważnie bo przy tej metodzie to ilu ludzi tyle opinii.

Użytkownik Robert Dorado edytował ten post 09 luty 2025 - 12:59

• Night_Walker lubi to

#4 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18862 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 luty 2025 - 12:56

Robert Dorado, on 09 Feb 2025 - 11:47, said:

"W twichu słabo" - czego mu brakuje Twoim zdaniem? pytam poważnie bo przy tej metodzie to ilu ludzi tyle opinii.

Wszystkiego  :lol: on w zasadzie nic nie robi w tym twichu, ani na boki nie odejdzie, ani się nie zakolebie ani nie zawiśnie tylko dziobie łbem w dół i to wszystko - może na filmie tak to tylko wygląda a z góry lepiej  ale z tego co wrzuciłeś to mi bardziej podoba się ta delikatnie kolebiąco-kołyszaca praca przy ściąganiu

• MaleX, Night_Walker i Robert Dorado lubią to

#5 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1103 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 luty 2025 - 13:43

Myślę sobie, że testy w szybkim nurcie mogłyby być interesujące i okazać się miłą niespodzianką. W stojącej wodzie niezwykle oszczędna praca, a duży napór wody tchnąłby sporo życia. Dodanie odrobiny ołowiu jak najbardziej wskazane do zawieszania w toni.
  • Friko lubi to

#6 OFFLINE   Warcisław

Warcisław

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaPojezierze Drawskie
  • Imię:Marcin

Napisano 09 luty 2025 - 13:43

Friko, on 09 Feb 2025 - 11:09, said:

W twichu słabo

No właśnie tu nie do końca się zgodzę - czasem wydaję mi się, że tzw. z angielska "rolling", czyli kolebanie się woblera wzdłuż własnej osi jest nawet ważniejsze niż dalekie odjazdy na boki. Popracować nad wyważeniem i będzie petarda ;)

oszczędna praca

Takiego typu woblery oszczędnie pykane szczytówką w przypadkach mniejszej aktywności ryb potrafią czasem zdziałać cuda

Użytkownik Warcisław edytował ten post 09 luty 2025 - 13:49

#7 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1057 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 09 luty 2025 - 14:02

Jako wobler "do handlu" nadaje się w zasadzie do kosza, ponieważ..... tu potrzebny jest wobler jak najprostezy w obsłudze
Szarpiesz mocno-odjeżdża mocno
Szarpiesz delikatnie-odjeżdza delikatnie
Robisz stop-wobler zawisa w toni
Oczywiście będą dni kiedy taka praca będzie rybom pasiła ale boję się iż w większości nie będzie pasiła wędkarzom
  • Mateo1989 lubi to

#8 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaSwarzędz

Napisano 09 luty 2025 - 14:04

Wiesz na 2-3 metrowej lince ciężko uzyskać odjazdy na boki :D  nigdy nie będzie się mocno kolebał bo jest zbyt płaski ten, kształt go wg mnie hamuje, jak pisałem brakuje mu obciążenia a to można dołożyć. Trzeba wtrysnąć więcej sterów i pokombinować z obciążeniem. Mam do niego jeszcze jeden ster ( oprócz oryginalnego z którym będzie w handlu), też trójkąt, trochę dłuższy i szerszy. Z nim wersja pływająca idzie przy jednostajnym zwijaniu na 3m głębokości a tonąca 3,5m. Chodzi chyba agresywniej na boki ale żeby to pokazać to muszę pójść na basen, wolę ciepłą wodę :)

#9 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaSwarzędz

Napisano 09 luty 2025 - 14:17

jajakub, on 09 Feb 2025 - 13:02, said:

Jako wobler "do handlu" nadaje się w zasadzie do kosza, ponieważ..... tu potrzebny jest wobler jak najprostezy w obsłudze
Szarpiesz mocno-odjeżdża mocno
Szarpiesz delikatnie-odjeżdza delikatnie
Robisz stop-wobler zawisa w toni
Oczywiście będą dni kiedy taka praca będzie rybom pasiła ale boję się iż w większości nie będzie pasiła wędkarzom

1.Jak najprostszy o obsłudze będzie ten którym rzucasz i zwijasz, 99% wędkarzy tak łowi.

2. Na krótkiej lince ciężko pokazać pracę ale nie wiesz jak mocno szarpałem :D więc nie wiem na podstawie czego wyrzucasz to do kosza. Nie jest tak że za wszelka cenę bronie takiego rozwiązania, ale nie rozumiem skąd wysnułeś to "skomplikowanie"? 

#10 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaSwarzędz

Napisano 09 luty 2025 - 14:25

Maciej W., on 09 Feb 2025 - 12:43, said:

Myślę sobie, że testy w szybkim nurcie mogłyby być interesujące i okazać się miłą niespodzianką. W stojącej wodzie niezwykle oszczędna praca, a duży napór wody tchnąłby sporo życia. Dodanie odrobiny ołowiu jak najbardziej wskazane do zawieszania w toni.

Pojedziemy na pstrągi to zrobię i jako ciekawostkę pokaże, ale do tych zastosowań będzie wersja firmowa "oryginalna" z tradycyjnym sterem. Trójkątne stery to moje "widzimisię"

#11 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1782 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 09 luty 2025 - 14:56

Robert, dorzuć do jednego z nich kulkę i zrób film.

#12 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaSwarzędz

Napisano 09 luty 2025 - 15:18

Novis, on 09 Feb 2025 - 13:56, said:

Robert, dorzuć do jednego z nich kulkę i zrób film.

Piotrusiu, nie mam już sterów i nie wiem kiedy będą bo maszyna jest zajęta... ale zrobię to obiecuję. Nawet więcej, napisz mi na pw paczkomat lub adres do wysyłki to Ci kilka wyśle.

#13 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1057 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 09 luty 2025 - 16:05

Robert Dorado, on 09 Feb 2025 - 13:17, said:

1.Jak najprostszy o obsłudze będzie ten którym rzucasz i zwijasz, 99% wędkarzy tak łowi.
2. Na krótkiej lince ciężko pokazać pracę ale nie wiesz jak mocno szarpałem :D więc nie wiem na podstawie czego wyrzucasz to do kosza. Nie jest tak że za wszelka cenę bronie takiego rozwiązania, ale nie rozumiem skąd wysnułeś to "skomplikowanie"?

Może się niezbyt precyzyjnie wyraziłem
A więc tak
Jako wobler Twichingowy (według obiegowej opinii) jest do dupy, bo w zasadzie tylko "dziubie" miast odjeżdżać na boki czy robić inne fikołki
I moc szarpania ani długość linki nie ma tu nic do żeczy
Co do pracy podczas "klasycznego" prowadzenia jest fajna bo taka trochę ....neregularna

#14 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaSwarzędz

Napisano 10 luty 2025 - 09:47

jajakub, on 09 Feb 2025 - 15:05, said:

Może się niezbyt precyzyjnie wyraziłem
A więc tak
Jako wobler Twichingowy (według obiegowej opinii) jest do dupy, bo w zasadzie tylko "dziubie" miast odjeżdżać na boki czy robić inne fikołki
I moc szarpania ani długość linki nie ma tu nic do żeczy
Co do pracy podczas "klasycznego" prowadzenia jest fajna bo taka trochę ....neregularna

Oczywiście że długość linki ma znaczenie. Nie odjeżdża na boki to fakt, żeby tak robił musi dostać ciężarek w ogon. Zrobiłem już kiedyś bezsterowca na bazie korpusu 15cm i działał. Co do fikołków i różnych tam, to każdy widzi co chce zobaczyć, jak pisałem wcześniej przy tej metodzie ilu ludzi tyle opinii. Muszę pokombinować z obciążeniem.

Dzięki wszystkim za uwagi.

#15 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1057 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 10 luty 2025 - 13:26

Robert Dorado, on 10 Feb 2025 - 08:47, said:

Oczywiście że długość linki ma znaczenie. Nie odjeżdża na boki to fakt, żeby tak robił musi dostać ciężarek w ogon. Zrobiłem już kiedyś bezsterowca na bazie korpusu 15cm i działał. Co do fikołków i różnych tam, to każdy widzi co chce zobaczyć, jak pisałem wcześniej przy tej metodzie ilu ludzi tyle opinii. Muszę pokombinować z obciążeniem.
Dzięki wszystkim za uwagi.

To jeszcze raz
Ale już ostatni
Obiecuję

Długość żyłki nie ma znaczenia (tak powiedzmy ponad 1m żeby bylo)
I jak byś tu nie czarował nic tu nie zmienisz wydlużaniem, skracaniem, wzmocnieniem szarpnięć itp
Ta konstrukcja jako twitch się po prostu nie broni i tyle
I nie do końca jestem pewien czy obciążenie w ogonie coś tu zmieni

Ps
W 1 poście wzmiankowałeś o woblerze do handlu i w zasadzie stąd moja wypowiedź
Dla przeciętnego wędkarza w porównaniu do całej gamy woblerów twitchowych ten Twój zachowuje się jak przysłowiowy "kawał drewna"

I żeby nie było nie odbieraj tego w żaden sposób personalnie, ten wpis dotyczy woblera

#16 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaSwarzędz

Napisano 10 luty 2025 - 13:44

Gdybym nie chciał podyskutować to bym tutaj nie pisał, po prostu mam inne zdanie o lince niż Ty.

#17 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5254 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 11 luty 2025 - 23:53

Długość linki ma znaczenie i w dużym stopniu wpływa na zachowanie przynęty po szarpnięciu.

Samo szarpanie również determinuje pracę woblera. Myślę, że to co utrwalono na filmie, niewiele ma wspólnego z tym co wobler może lub nie może, pokazać kiedy jest animowany zgodnie ze sztuką.

Jeśli łowię metodą twitching-ową, szarpie bardzo mocno i agresywnie, im mocniej tym dłuższe stosuje pauzy gdyż energia zgromadzona w przynęcie dłużej na nią oddziałuje podczas przerwy. Naprzemienne, krótkie i długie szarpnięcia imitują agonię potencjalnej ofiary, której zachowanie jest totalnie nieskoordynowane. Technika, nie tyle ujmuje mnie swoją skutecznością co generowaniem spektakularnie agresywnych brań z tzw. pociągnięciem, ryba uderza z furią i siłą rozpędu ciągnie woblera ze sobą... 

• Czi lubi to

#18 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1057 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 12 luty 2025 - 07:26

Kuba
Aby SPRAWDZIĆ czy wobler zachowuje się jak typowy twitch potrzeba 1m linki
Nie "wydusisz" z niego wszystkiego, to jasne ale jeśli nie będzie mykał na 1m to i 20m linki niewiele mu pomoże
I w tym przypadku długość linki nie ma znaczenia
A dodając iż ma to być
wobler "handlowy" .....
O szarpaniu "zgodnie ze sztuką" i generowaniu spektakularnych agresywnych brań można by pewnie książkę napisać (choć tak po prawdzie "moje" ryby najczęściej siadają na stopie dość delikatnie)

Użytkownik jajakub edytował ten post 12 luty 2025 - 07:27

#19 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1142 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 12 luty 2025 - 09:42

Im dłuższy odcinek linki pomiędzy szczytówką a przynętą, tym większe możliwości odjazdów przynęty na boki w przerwach pomiędzy szarpnięciami. W pewnym sensie tracimy trochę kontrolę nad jej zachowaniem i o to w twichu chodzi. Raczej trudno z tym dyskutować.

#20 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1057 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 12 luty 2025 - 10:46

Szanowni koledzy
Przeczytajcie proszę uważnie co było napisane od początku bo mam wrażenie że nie jesteście lekko w temacie
Żeby sprawdzić czy wobler twitchuje (myka, odjeżdża na boki itp) nie potrzeba nic poza 1m linki od szczytówki
I wtym znaczeniu długość linki (za mała) nie ma kompletnie znaczenia
Nic nie pisałem o wpływie długości linki czy sposobie szarpania na długość odjazdów na boki itp tylko o tym czy wobler wogole ma "ochotę" na taką pracę
Kto twierdzi inaczej nie miał chyba twitcha na końcu wędki
Ps
Jakbym nie miał zamarzniętych zbiorników jednym krótkim filmikiem skończyłbym tą pisaninę
  • Voldemort lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych