Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Mandat za wolfram.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 ONLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2061 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 12 luty 2025 - 14:07

Witam. Opiszę krótką historię znad wody.  Wędkarz łowił nad pewnym jeziorem w Okręgu Nadnoteckim w styczniu okonie. Zważając na ciepłe zimy, woda bez lodu, widok normalny. Został skontrolowany przez PSR z tego samego okręgu i dostał mandat.   ... za zastosowanie jako przyponu wolframu, ponoć 300zł. Śmiech na sali. Dodam, że u nas w okręgu nie ma żadnych ograniczeń odnośnie stosowania przyponu, wielkości przynęty itp. Wiem, że są okręgi, gdzie wolno stosować przynęty do określonej długości. U nas jest zakaz połowu okonia od 15 marca do końca kwietnia. Z tego co wiem mandat został przyjęty. W tym samym czasie inni wędkarze zostali skontrolowani przez tych śmiesznych strażników, ale mieli założony fluorocarbon i nie było sprawy. Więc zapytali owych kontrolujących, że nie ma takiego zapisu w rapr, to powiedzieli, że oni się kierują ustawą o rybactwie śródlądowym i jak jest okres ochronny szczupaka to łowiąc z przyponem stalowym to nastawiamy się na te ryby. Więc koledzy wędkarze wyjaśnili, że łowiąc bez przyponu narażają przyłów szczupakowy na odpłynięcie wraz z przynętą w pysku, a ogólnie mówić nastawiają się na okonia. Ich odpowiedź była taka, że ich to nic nie obchodzi, bo jak jest wolfram założony, to ludzie chcą złapać szczupaka i tyle. Tłumaczenia nic nie dały.

Czy podobne jajca u Was też występują?

#2 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 12 luty 2025 - 14:38

Głupota, ja bym nie przyjął. Jeżeli jest zapis o stosowane przynęty do 5cm i taka stosuje nie przekraczając długości nie ma prawa nikt wymagac odemnie zebyl łowił bez przyponu. A jeżeli łowie woblerem meggabassa i zje mi go pistolecik PZW wypłaci rekompensatę?

Nie powinien przyjmować mandatu. Jeżeli chcą chronić szczupaki niech wprowadza zakaz spinning w danym okresie a nie debilnie interpretują przepisy.

Użytkownik Valo edytował ten post 12 luty 2025 - 14:40

• Biesan i Mirek* lubią to

#3 OFFLINE   Mirek*

Mirek*

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 216 postów
  • LokalizacjaHajnówka

Napisano 12 luty 2025 - 14:50

''Głupota, ja bym nie przyjął.''

Zgadzam się z Kolegą powyżej, lecz mi się nawet nie chciało tego komentować.

Ciekawe co wpisali w tytule mandatu, stosowanie przyponu wolframowego czy kłusownictwo ..? ;)  

#4 OFFLINE   cobrax

cobrax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 254 postów
  • LokalizacjaŁaskarzew
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Połeć

Napisano 12 luty 2025 - 15:03

Valo, on 12 Feb 2025 - 13:38, said:

Głupota, ja bym nie przyjął. Jeżeli jest zapis o stosowane przynęty do 5cm i taka stosuje nie przekraczając długości nie ma prawa nikt wymagac odemnie zebyl łowił bez przyponu. A jeżeli łowie woblerem meggabassa i zje mi go pistolecik PZW wypłaci rekompensatę?

Nie powinien przyjmować mandatu. Jeżeli chcą chronić szczupaki niech wprowadza zakaz spinning w danym okresie a nie debilnie interpretują przepisy.

PSR nie jest organem PZW więc nie rozumiem tych wycieczek w kierunku związku.Tym bardziej, że strażnik powołał się na ustawę. 

Oczywiście zachowanie strażników bez sensu.

• Mysha lubi to

#5 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6344 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 12 luty 2025 - 15:28

Cóż, pozostaje tylko skarga do komentanta wojewódzkiego PSR i postulat o doszkolenie funkcjonariuszy. To oczywiście nie cofnie mandatu.

• Mysha i Norbert 78 lubią to

#6 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 12 luty 2025 - 15:31

cobrax, on 12 Feb 2025 - 14:03, said:

PSR nie jest organem PZW więc nie rozumiem tych wycieczek w kierunku związku.Tym bardziej, że strażnik powołał się na ustawę. 

Oczywiście zachowanie strażników bez sensu.

Dlatego że to są ludzie często związani z PZW, nie formalnie ale znajomościami, koneksjami itp, związek powinien reagować, poskramiać, edukować, wstawiać się w obranie interesu swoich członków jeżeli zostali niesłusznie potraktowani itp, Wszak jesteśmy związkiem koleżeńskim jak wielu twierdzi, a koledzy powinni pomagać kolegom jeżeli ktoś ich kopie bez powodu. No chyba że nie jesteśmy i nareszcie przejdziemy na styl zarządzania kapitalistyczny, klientystyczny czego bym sobie życzył.

W drugiej kolejności jechałbym z nimi w sądzie. Nagłośnił sprawę itp takie kretyństwo trzeba tępić i plewić.

Absolutnie nie jestem przeciwko strażnikom, dałbym im broń, ostrzył prawo, zwiększył uprawnienia, ale nie mogą działać na zasadzie widzi mi się. Równie dobrze można uznać łowienie bez przypony lub ogolnie łowienie w akwenie gdzie występuje szczupak powołując się na ustawę że ktoś działa na niekorzyść tego gatunku w okresie ochronnym.

Mam póki co zero ostrzerzeń i planuję ten stan utrzymać, także ja już nie zabieram głosu :D

#7 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1142 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 12 luty 2025 - 16:11

To jest przypisywanie złych intencji. W sumie taką można przypisać każdemu posługującemu się wędką i ukarać. :D Kto tych ludzi szkolił?

#8 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1477 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 luty 2025 - 16:46

Nadgorliwość i służbista to częsty przypadek, ja bym za uja nie przyjął mandatu jeśli nie ma takiego zakazu.
  • Darek_W lubi to

#9 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1477 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 luty 2025 - 16:51

To jest dokładnie tak samo jak widzisz chłopów w styczniu którzy łowią na gumy 12cm, wiadomo że nie łowią kleni czy jazi ale można im naskoczyć bo zakazu nie ma używania takich przynęt w naszym okręgu.

#10 ONLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2061 postów

Napisano 12 luty 2025 - 16:51

Czy w momencie odmowy przyjęcia mandatu PSR może zatrzymać kartę, ewentualnie zrobić konfiskatę sprzętu?

• TOFIX99 lubi to

#11 ONLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2061 postów

Napisano 12 luty 2025 - 16:53

PePe., on 12 Feb 2025 - 15:51, said:

To jest dokładnie tak samo jak widzisz chłopów w styczniu którzy łowią na gumy 12cm, wiadomo że nie łowią kleni czy jazi ale można im naskoczyć bo zakazu nie ma używania takich przynęt w naszym okręgu.

Masz rację, ale normalny spinningista z takimi gumami na okonie raczej nie chodzi.

#12 ONLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 12 luty 2025 - 17:11

Artek, on 12 Feb 2025 - 13:07, said:

Ich odpowiedź była taka, że ich to nic nie obchodzi, bo jak jest wolfram założony, to ludzie chcą złapać szczupaka i tyle. 

Ja bym to kontr argumentował zapytaniem czy pan strażnik posiada urządzenie do gwałtu... Tylko sąd i tam by go uświadomili. 

Użytkownik darek63 edytował ten post 12 luty 2025 - 17:11

• Rebel64 lubi to

#13 OFFLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów
  • LokalizacjaNakło nad Notecią
  • Imię:Adrian

Napisano 12 luty 2025 - 17:20

Artek, on 12 Feb 2025 - 15:53, said:

Masz rację, ale normalny spinningista z takimi gumami na okonie raczej nie chodzi.

Ja łowię okonie na gumy 10-15cm , celowo żeby unikać przyłowu małych okonkow więc nie jestem normalny?

#14 ONLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2061 postów

Napisano 12 luty 2025 - 17:24

AdrianMa, on 12 Feb 2025 - 16:20, said:

Ja łowię okonie na gumy 10-15cm , celowo żeby unikać przyłowu małych okonkow więc nie jestem normalny?

Jesteś wyjątkowy.

• Kamil_Olsztyn lubi to

#15 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5069 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 12 luty 2025 - 17:24

Panowie - postarajcie się wypowiadać mniej przemocowo i maczystowsko, nie uprzedzając się do różnych i zarazem równoprawnych optyk, pozostając z szacunkiem do zachowań z innych kręgów kulturowych.. ubogacających ten nasz zacofany demimondzik :) 

#16 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów

Napisano 12 luty 2025 - 17:40

Coś się złego dzieje od kilku lat.  Ja ogólnie z jednej strony żądam by było więcej kontroli a z drugiej by były one..na poziomie". Ale ostatnio zmieniło się to ,ze nie są chamskie -są miłe ,ale na siłę chcą wyrwać pieniądze. Nie będę opisywał innych tylko te z 2024. Do moich kolegów przywaliła się PSR-ka ,że nie zrobili wpisu do karty . a oni dopiero się rozkładali. 

Szczerze nie wierzyłem w to , ale samemu raz przyjechałem . Widziałem ich jak obracałem /parkowałem samochód bo pojechali na zakazie nad wodę i tam kontrolowali wędkarzy. Widzieli mnie bo nawet podziękowali jak ich puszczałem na zwężeniu. Zaparkowałem kilometr od wody (najbliższe dozwolone miejsce gdzie nie ma zakazu ruchu czy parkowania) , gdzie chce łowić. Robię spinning ubieram wodery itd. Podjechała PSR-ka ,wysiadają , chcą dokumenty no to pokazuje .Choć nie muszę bo nie jestem przy wodzie (teoretycznie bo obok płynęła jakaś rzeczka ale tam jest zakaz wędkowania). Ale po co utrudniać ?  A ten mnie ,ze 100zł mandatu bo brak wpisu. 

Ja się tak na niego patrzę i mu tłumaczę ,że dopiero się szykuje i jest po deszczach i nie wiedziałem gdzie wyląduje ( nie musicie mnie wierzyć -jak wiem +/- jakie są warunki to wypisuje rejestr w domu) . I mu mówię ,ze w sumie ,że nie powinienem mu dokumentów pokazywać bo nie jestem przy wodzie .Zrobiła się awantura , finalnie odpuścili , ale chcieli mnie zamiast braku wpisu przyklepać najpierw sąd potem gruby mandat za próbę łowienia w tej rzeczce co jest zakaz. 

Potem Ci sami koledzy za brak wpisu dostali po 500zł za łownie na grunt w marcu bo podobno jest zakaz wędkowania na danej części akwenu , ale nie . Okazuje się ,ze jest zakaz spinningu a nie gruntu na tej części jeziora. Jak się kapnęli próbowali odkręcić , ale już się nie udało. Bo nagle okazało się ,że podobno spinningowali a nie łowili z gruntu . :D Jestem na 100% pewny ,że łowili na grunt bo nie mają nawet kupionych spinningów. :D

Potem znowu jednemu z nich chciano przyklepać kolejne 500zł za niewpisanie ryby a było tak ,ze gdzieś w krzakach stała ,,skitrana" PSR-ka , a  tamten miał branie wyciągnął leszcza i Ci się nagle z krzaków . Tutaj mam wątpliwości czy było dokładnie tak jak mówią , bo mógł go wrzucić do siatki i zaczął robić zestaw a nawet mógł go zarzuć (sporo osób tak robi) . Ale tutaj za nim wstawili inni  łowiący obok i wybronili: bo chcieli tych z PSR-ki linczować. Bo to nie tylko nim tkaie numery robią dodatkowo lubią donosić na policje gdy ktoś wjedzie rozładować się lub zabrać sprzęt na zakazie ruchu. 

Ja już mam taki stres czy wszystko robię ok na rybach ,że szok. Jak dla mnie jest to wszystko ewidetnie nastawione na koszenie kasy i wyniki. Ale obok jest ogrom kłusownictwa, ale ich nie ruszają bo to sąsiedzi i rodzina. 

#17 OFFLINE   lamiglas

lamiglas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • Imię:Antek

Napisano 12 luty 2025 - 17:45

Straznicy PSR maja  w wiekszosci bron sluzbowa przynajmniej jeden z czlonkow patrolu co nie zmienia faktu ze mandat  z idiotycznych powodow .

#18 OFFLINE   chlodnica

chlodnica

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 799 postów
  • LokalizacjaPL-Opole/CH-Davos
  • Imię:Darek

Napisano 12 luty 2025 - 17:56

Wolti z jakiego jesteś okręgu?

#19 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów

Napisano 12 luty 2025 - 18:02

chlodnica, on 12 Feb 2025 - 16:56, said:

Wolti z jakiego jesteś okręgu?

Nowy Sącz

• chlodnica lubi to

#20 OFFLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów
  • LokalizacjaNakło nad Notecią
  • Imię:Adrian

Napisano 12 luty 2025 - 19:09

W SSR to wiedziałem że idzie spotkać nadgorliwców, ale żeby w PSR, gdzie powinni być ludzie zaznajomieni i obyci z prawem to się dziwię. Dobrze że u mnie w okręgu PSR jest "normalna" i nie wystawia mandatów za pierdoły typu brak wpisu w rejestr(przynajmniej ja jak miałem kontrolę to nawet nie wspomnieli mi tego a mogli ).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych