Darek z prognoz szanse na chyba 4 czy 5 "pierwszy lód" tej zimy jeszcze są pod koniec tygodnia ma mrozić przynajmniej u mnie na wschodzie.
Zazdroszcze i gratuluje garbusków dla Kolegi Termosa-choć bierz i na północ sie przeprowadzaj
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 01 luty 2015 - 21:14
Darek z prognoz szanse na chyba 4 czy 5 "pierwszy lód" tej zimy jeszcze są pod koniec tygodnia ma mrozić przynajmniej u mnie na wschodzie.
Zazdroszcze i gratuluje garbusków dla Kolegi Termosa-choć bierz i na północ sie przeprowadzaj
Napisano 01 luty 2015 - 21:20
Napisano 01 luty 2015 - 21:23
Tu odwilz i lod zaczyna robic sie kasza korzystam do poki moge ale czoc ze lod znika w oczach .
Az gupio wstawiac fotki i relacje z wypadow ,jest Mi przykro ze w kraju kiszka .Zeby to czlowiek pogode mogl sobie zamawiac .
Mam jednak nadzieje ze i w kraju pomrozi to ludziska sie cieszyc beda .
Napisano 02 luty 2015 - 19:09
Zima już chyba nie dotrze do Polszy
Użytkownik j-23 edytował ten post 02 luty 2015 - 21:08
Napisano 02 luty 2015 - 21:09
Darku ,Wojtku mala usterka urodziny mam niebawem ale nie dzis .
Za zyczenia oczywiscie dziekuje ,gdzies sie jednak pacnalem i wpisalem zly dzien .
Zeby nie wpis na forum zapomnialbym ze niebawem je mam .Jak ten czas leci .
Oczywiscie jak by panowie sie zdecydowali zapraszam juz kolejny sezon na lod .
Napisano 02 luty 2015 - 21:14
Dlatego edita zrobiłem ale i tak je odczytałeś ,
za zaproszenie dziękuję , ale tak na zaś trudno coś na 100 % powiedzieć .
Napisano 02 luty 2015 - 21:15
Napisano 15 luty 2015 - 17:01
Krotki raport z polnocy i okolic stolicy .Narazie poki co lod sie utrzymuje i mamy okolo 40cm lodu na wiekszosci jezior ,temperatury w nocy sa delikatnie ujemne w dzien jest dodatnio albo w granicach zera .Ostatni wypad mielismy tydzien temu ,dozo malego i sredniego pasiaka .Cos wiekszego spielo sie dwa razy ,kilka ostrych pobic .
Kolejny wypad juz za tydzien ,wypad poswicony sandaczowi .Goran ma ich na kacie wiele a na ten wypad zabierze ze soba blaszki sandaczowe ktore uzywal przez ostatnie kilkadziesiat lat a w latach grobych lowil tego naprawde dozo .Ciekawie wiec bedzie zerknac na jego arsenal na sandala .Postaram sie cyknac kilka fotek blach rodem z lyzki robionych .Tym czasem mam juz przygotowany na nastepny sezon kilka poziomek ktore beda podstawa testow w sobote i moze niedziele(ale o nich po powrocie) .Na coda nie licze ,ryba ta zawsze byla moja pieta Achillesowa,pokornie podchodze do stwierdzenia ze cos zlowie ,kontakt wystarczy .Specjalnie na ta okazje kilka balszek pod sandacza ,kolory zarowkowe powinny sie sprawdzic .Model REGNBAGE ala zarowa .
Napisano 22 luty 2015 - 19:13
Jeden chyba z ostatnich wypadow w tym sezonie zakonczylismy chimerycznym zerowaniem okoni i pieknym agresywnym zerowaniem sandaczy ,na ktore sie nastawialismy .
Uparlem sie ze w tym sezonie zlowie rybe ktora nie spedza mi snu z powiek .Przygotowania trwaly dosyc dlogo i tak juz pozna jesienia wertowalem filmy jak za wschodnia granica lowi sie metno---okiego ..Nauka nie poszla w pole a rezultaty zaskoczyly jak na pierwszy raz za sandalem tak na powaznie .
Lowilismy glownie na doze blaszki oraz balansy .Technika lowienia to temat morze ale postaram sie pokrotce kilka slow o samym rybaczeniu..
Po pierwsze doze kotwice w rozmiarach 4-6 bardzo ostre najlepiej w kolorach zarowy (oczywiscie bez tez sie nadaja).
Zylka glowna 0,22 to optymaly wybor , lowiac bardzo krotka i sztywna wedka smialo wyciagalem ryby choluja za zylke choc mometami mialem wrazenie ze nie wytrzyma .
Kolory na balszek ktore sie sparwdzily to zdecydowanie zloto i czerwien z czarnym .
Technika polowu przypomialala lowienie na mormyche ,podskoki blaszki i unoszenie nad dno nawet powyzej metra .Pokanie o dno oraz ponowne unoszenie ,delikatne podciagniecia .Ryby gryzly z regoly kiedy balszka delikatnie podskakiwala albo stala w bezrochu .Agresywne strzaly ktore wyraznie bylo czoc na wedce .Ryby windowane na zylce rekoma dawaly naprawde dozo frajdy ale tez dreszczyk niepewnosci czy zylka nie strzeli .
Zowilismy 6 szt w granicach 1,5-3kg ,bardzo udany wypad zakrasilismy kilkoma fajnymi okonkami .
Napisano 22 luty 2015 - 19:17
Kiedy tak rybaczylismy z Goran dal Mi przeszkolenie na temat jakie blaszki byly najlepsze w roku 1978 .Lod mial metr a lowilo sie z samochodu siedzac na fotelu ,kazdy mial swoja dziore i wyciagal okolo 30 szt .Blaszki bagatela 10cm+++.To byly ryby ,blaszki rodem z lyzek a jakie zimy mrozy po -2o z chakiem .Ciesze sie ze kolejny raz moglem polowic z GAJDEM ktory uczy lowic gajdow .
Napisano 22 luty 2015 - 20:18
Sandał zimą to już wyżyny rzemiosła
Gratuluję sukcesu
A ta poziomka sandaczowa to Twoje dzieło ?
Napisano 23 luty 2015 - 18:45
Miejsce mielismy dobre i to doza zasloga Gorana .Ja i sandacz to dwie rozne planety ale ciesze sie ze zrealizowalem plan i w koncu go dorwalem .
Obecnie to kolejny konik na przyszle sezony .
Wojtem masz ja w podelku,mniejszy model .Model KRÄFTA (RACZEK).Troche sie rozni od klasykow poziomkowych a mianowicie jest bardziej zbity i pracuje delikatniej .Przy podciagnieciu bardzo wolnym odbija lekko na boki po czym wraca zygzakiem .Nie mialem zalozenia robic go pod sandacza a pod okonia ale swietnie sie nadaje poniewaz tu trzeba sie niezle nakombinowach z wolnymi ruchami i monotonnym lowieniem ala mormycha .Powiedzialbym wabienie a nie lowienie .Model wystepuje w dwoch wielkosciach 3-i 4 cent a w trakcie przygotowan jest rowniez 2,5 i 1,8 wiec istne mormychy .Podobnie z malowniem to odlegla przyszlosc i narazie przymiarki .
Napisano 23 luty 2015 - 18:53
Fajne rozwiązanie z tym sterem
Napisano 23 luty 2015 - 21:18
Napisano 23 luty 2015 - 21:40
Pan z fotki to gajd pan ktory wstawil fotke to tez gajd a ja jako pilny uczen jak zwykle nie wtajemniczony .
Mile zaskoczenie z tym zdjeciem na insta.....mie ,szczeze mowiac to sie nie spodziewalem .
Napisano 28 luty 2015 - 12:31
Napisano 28 luty 2015 - 12:35
Właśnie, 100 lat w zdrowiu i na rybach
Napisano 28 luty 2015 - 14:04
Dziekuje serdecznie.
Napisano 28 luty 2015 - 14:12
100 lat
Zdrowia i połamania kijów
Dobrze że nie masz 29 lutego swojego święta , wtedy raz na 4 lata tort byś jadł .
pozdrawiam .
Napisano 01 marzec 2015 - 18:49
Aragon smakuje i siejkom bf6eceaced9795886e7871d92ed4ed3dff8f3506be59919ec0b61827a25abba5.jpg 68,52 KB 3 Ilość pobrań e458e8af0a6553dc92651ee4bbad6314c2b50318fe906479ae2b19801795c391.jpg 68,43 KB 3 Ilość pobrań
Sto lat Rafał
Użytkownik MIGOTKA edytował ten post 01 marzec 2015 - 18:49
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych