Dragon HM 62 Pike - co o nim sądzicie?
Napisano 06 lipiec 2007 - 16:32
Ma ktoś tę wędkę? Chętnie wymienię uwagi, co przyda się nie tylko mnie ale i tym, którzy będą planować zakup, bo wędka jest dziwna, zupełnie inna niż wszystko czym łowiłem dotąd.
Napisano 06 lipiec 2007 - 16:36

Napisano 06 lipiec 2007 - 16:39
Napisano 06 lipiec 2007 - 17:19

Pozdrawiam
Slider
Napisano 06 lipiec 2007 - 17:22

Napisano 06 lipiec 2007 - 17:24
Napisano 06 lipiec 2007 - 17:26

Napisano 06 lipiec 2007 - 17:33
Łowię plecionką tak, jak i kilkoma innymi wędkami, którymi zacinam nadgarstkiem i ryba jest zacięta i wyholowana. Tutaj zacinam podobnie i zdarza się, że po trzech sekundach mam pusto na haku - może z powodu miękkości trzeba zacinać mocniej, a może tylko sprawia wrażenie miękkiego i trzeba nim akurat zacinać lżej, bo rozrywa pyski? Nie wiem. Inna sprawa, że nie miałem na nim dużej ryby; największą był sandacz 59cm i tu było wszystko ok - czułem, że nie ma nic do gadania. Pozostałe mogły być, a niektóre były, mniejsze a to jednak jest wędka na spore rybki.
PS
Falgmar, skorzystam z okazji, bo w tej kwestii jestem zielony: jaka powinna być tutaj ta przelotka i dlaczego? To kij do 35g.
Napisano 06 lipiec 2007 - 19:03

Napisano 06 lipiec 2007 - 19:37

Napisano 06 lipiec 2007 - 19:43
te nowe kijki dragona są juz zbrojone w New Fuji system,i zaczynaja sie od 30 przelotki,z tego co wiem starsze modele jak Twój sa zbrojone jeszcze starszym systemem ,i Twoj kijek ma zapewne 8 przelotek.
tak w ogóle to kolega friko jest baaardzo wkręcony w rodbuilding,wiec poszukajcie na forum watkow o zbrojeniu i wpływie owego zbrojenia na ugiecie akcjie itd,kija.
pozdro hasior

Napisano 06 lipiec 2007 - 20:16
Napisano 06 lipiec 2007 - 21:15
Napisano 06 lipiec 2007 - 22:19
Pierwsza powinna mieć rozmiar 30 - chodzi o to żeby nie tłumiła stożka żyłki schodzącej ze szpuli kołowrotka - efekt to znacznie dłuższe rzuty
![]()
Jeśli mogę... ad vocem... nie pytany

Moim skromnym zdaniem, rozmiar pierscienia 25 dla pierwszej przelotki niekoniecznie musi oznaczac skrocenie odleglosci rzutowej, nawet w przypadku krotkiego spinningu

Cwiczylem ten dylemat ostatnio w praktyce, robiac spacing dla kijka 6'6 i kolowrotka Daiwy wielkosci 2500. Robilem testy rzutowe dla dwoch ukladow: z pierwsza przelotka 30Y i 25Y. Ostatecznie zdecydowalem sie na ta ostatnia wlasnie, poniewaz roznice w odleglosci rzutowej byly żadne, a przelotka jest lzejsza. W tej konkretnej wędce tak akurat wyszło.
Pozdrawiam
Napisano 06 lipiec 2007 - 23:49
To co piszesz to święta prawda, ja jednak łowiłem tym kijem - jest to wędka o sporej mocy, chociaż Dragon nie podaje tego parametru. Myślę, że odpowiednim kołowrotkiem do tego kija jest wielkość Shimano 4000 i tu niestety przelotka 25 na dodatek umieszczona dość blisko uchwytu jest jednak za mała - to oczywiście moje skromne zdanie

Napisano 07 lipiec 2007 - 00:01
Napisano 07 lipiec 2007 - 02:31
Po powrocie do Polski myślę, ze ten kij będzie znakomity na sanowe pstrągi, bo na szczupaki raczej sie nie nadaje...
Napisano 07 lipiec 2007 - 05:49
Ja łowię tym kijem albo z kołowrotkiem Okuma Alumina 30FD, albo Okuma Epix Pro 30FD, albo Okuma VS 40FD.
Najbardziej podoba mi się to, że kij o nazwie Pike nie nadaje się na szczupaki

Zawsze wiedziałem, że wędka na szczupaki musi być sztywna, szybka i mieć szczytową akcję. Mam kilka takich wędek - inne miałem - i czułem je już w sklepie; już na tym poziomie użytkowania były moje, potem nad wodą sprawdzało się to, co przewidywałem: zatnę i wyholuję. Tutaj rzeczywiście coś mi nie pasuje, ten kij ciągle nie jest mój, wydaje mi się zbyt wolny, zbyt miękki - Tpe1 potwierdza moje intuicje ignoranta. Pozdrawiam
Napisano 07 lipiec 2007 - 08:48
wędka na szczupaki musi być sztywna, szybka i mieć szczytową akcję
@Wilk - wydaje mi się iż w wędkarstkie jest tak że czasem musi czasem nie. Dużo zależy również od tego jakimi przynętami łowisz, czy np. woblerem czy obrotówką czy lekko uzbrojona w pojedynczy hak guma. Żeby zaciąć szczupaka dużym woblerem kij rzecyzwiście powinien mieć odpowiednią moc i sztywność. Ale jeśli będzie przypominał kij do szczotki - ryby będą Ci z niego spadać, a już zwłaszcza jeśli łowisz na plecionkę. Szczupak to harcownik, potrafi zrobić świecę, zaszamotać się łbem nad powierzchnią wody - i jeśli wędka nie jest wystarczająco elastyczna żeby to zamortyzować - najczęściej jest po rybie. Dlatego łowienie szczupaków na sztywno oznacza koniecznosć używania naprawdę mocnego sprzętu - takiego którym szczupaka po prostu ekstremalnie siłowo wyjmujesz z wody, w kilkadziesiąt sekund, pozwalajac mu na zero walki.
Naprawde sztywne kije - ale dotyczy to tylko dolnika - to raczej wedki sandaczowe, bo nimi trzeba sandacza zaciac w twardy pysk, majac czesto kilka/ kilkanascie metrow wody pod soba - potem odkleic go od dna i w zasadzie na tym koniec, nieliczac kilku drgawek jakie ryba okaze w koncowej fazie holu.
Sztywna, szybka, szczytowa - to troche taki popularny kanon, w zasadzie nie wiem skad sie wział

Napisano 07 lipiec 2007 - 11:26
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych