Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

St.Croix Avid

blank st.croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   fando

fando

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 22 listopad 2009 - 11:35

Witam
Chcę kupić avs76mlxf2 z myślą o pstrągach.Łowię głównie woblerami 6-7cm,hornety max 5,i używam plecionkę.
Czy ta wędka byłaby odpowiednia.
proszę o podpowiedz.
dzięki

#42 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 26 listopad 2009 - 06:45

Użytkuję avida 76 mlf2 ze starej serii.Swietny kijek na lekkie łowienie sandacza z plećką 10lb główki do 10g+guma 7cm.Sawek ma racje nowy avid jest ostry ostrzejszy od starego.Ma go mój kolega i jak porównywałem stary jest zdecydowanie lepszy na pstrąga-bardziej spolegliwy blank.Posiadam rówież pacifica 2,7m składany jeszcze przez nieistniejącą firmę Anos.To jest dla mnie na pstrąga nr 1.Może mniej czuły lecz zdecydowanie lepiej trzyma rybę.Dobrze miota jigi 2g i małe wobki.Osobiście na pstrąga składałbym kijek na pstrąga na blanku pacifica u Daniela nie patrząc na koszty lub zakup starej serii avida.Na pacificu pstrągi wyciągałem na skórce.Blank ma idealne ugięcie pod szalejącą rybę.Dobrym rozwiązaniem byłby jeszcze stary sevier ostatnio był na allegro.

#43 OFFLINE   casso

casso

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 257 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 13 luty 2010 - 12:35

3SC96MF2 vs 3SC90MF2

Witam.

Mam taki temat dla rodbuilderów lub użytkowników kijków na ww blankach. Chodzi mi o wasze doświadczenia, odczucia, itd, itp dotyczące ewentualnych różnic w możliwości obsługi zakresu przynęt za pomocą wędzisk zbudowanych na tych blankach. Sam użytkuję kij na dłuższym modelu i pozwala mi on w miarę komfortowo obsłużyć zarówno małe kleniowo-jaziowe wobki typu Siek-Bzyk jak i gumy na główkach do 20g.
Jak wyglądają Wasze doświadczenia w tym temacie?
Czy macie podobne?
Czy obydwa blanki są w stanie równie komfortowo obsłużyć podane przez mnie przynęty?
Czy przy krótszym blanku szczytówka jest mniej ustepliwa niż przy dłuższym? I co za tym idzie, czy komfort obsługi przynęt przesunie się wg Was w stronę przynęt z górnego zakresu c.w.?

Będę wdzięczny za wszytkie sugestie.

#44 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 postów
  • Lokalizacjadziki zachód :)

Napisano 13 luty 2010 - 15:08

casso a oczko mocniejszy avid ten do 1oz e tej samej długości 9,6 może być ciekawy pod takie przynęty o jakich wspominasz

#45 OFFLINE   casso

casso

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 257 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 13 luty 2010 - 15:46

Szpiegu, trochę źle zadałem pytanie i mogłeś mnie źle zrozumieć. Zedytowałem swój powyższy post żeby nie było zamieszania. Chodzi mi po głowie zrobienie kija na krótszym z tych blanków. Zależy mi na tym, żeby kijek nie odbiegał zbytnio od wersji 9'6 pod względem możliwości obsługi przynęt. Myślę, że w krótszym blanku szczytówka jest mniej mniej czuła i już nie na tyle delikatna żeby dostatecznei (jak dla mnie) ładować się pod małymi kleniowo-jaziowymi wobkami.

#46 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 luty 2010 - 17:13

Po tym sezonie pewnie bede mogl dokladniej powiedziec cos o tym krotszym...chyba myslimy o tym samym czyli 2,75, 12LB 21g..

Ale machalem tym kijem na pokazie i zdziwienie bylo pelne - przy szzcytowce nr 4,5 ten kij byl bardzo sprezysty.
Dla mnie to takie uzupelnienie dla Talona MF2.
Podobny jest tez Lamiglas 2,9m 12LB (Certified pro)

O ile tymi dwoma ostatnimi da rade operowac jaziowymi woblerkami od 4g gdzies o tyle St.Croix nie sprawial takiego wrazenia...

Gumo

#47 OFFLINE   casso

casso

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 257 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 13 luty 2010 - 17:36

Tak chodzi mi o tego 2,75, 12LB, 21g.
Jak już pisałem sam użytkuję tego 2,9 i jak dla mnie daje radę z małymi wobkami. Zdaję sobie sprawę że nie jest to typowy kij pod kleniojazie. Traktuję go bardziej jako uniwersał na wiosenno-letnie łowy na rzece. Kijek bardzo przyjemny w użytkowaniu, ale chciałbym zejść z długości żeby nie meczyć niepotrzebnie ręki.

#48 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 13 luty 2010 - 17:50

myslisz ,że te 15cm grafitu o wadze nominalnej jak sadze +/-10gram tak odciązy Ci rękę? :huh: zapomnij.
jedna z najistotniejszych rzeczy jest idealne wyważenie kija,bo to własnie lecenie na ryj szczytu ma wpływ na łapkę <_<
zamiast odejmowac te 10gr na szczycie ,dodaj 20gram w dolniku i bedzie super

#49 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 13 luty 2010 - 17:56

hasior nie zupelnie.

z tym krotszym jest tak ze ma tak jakby nieco inaczej rozlozona zbieznosc kija skutkiem czego jest to ze fatycznie przy podobnym obciazeniu oba kije pracuje nieco inaczej - ten dluzszy minimalnie glebiej sie ugina...

#50 OFFLINE   casso

casso

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 257 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 13 luty 2010 - 18:06

myslisz ,że te 15cm grafitu o wadze nominalnej jak sadze +/-10gram tak odciązy Ci rękę? :huh: zapomnij.
jedna z najistotniejszych rzeczy jest idealne wyważenie kija,bo to własnie lecenie na ryj szczytu ma wpływ na łapkę <_<
zamiast odejmowac te 10gr na szczycie ,dodaj 20gram w dolniku i bedzie super

Wiem, że waga nie zrobi tu wielkiej różnicy i wiem również że kij powinien być idealnie wyważony. Własnie o owe wyważenie mi chodzi. Uważam że do wyważenia tego krótszego blanku będzie potrzebna sporo mniejsza ilość ołowiu niż ta którą mam w tym 2,9. Wg mnie ma tu znaczenie inne rozłożenie ciężaru względem długości. Chyba że się mylę :unsure:

#51 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 13 luty 2010 - 22:27

mifciu faktycznie jak krótszy blanczek bo bedzie to icaxzej pracowało dołem będzie sztywniejsze i zbieżnośc inna będzie długasa,bardziej uległy bedzia,pamietam zbieznosci Kongerowskiego Tanga ,niczym piramidka był :lol:

co do obiazenia i wyważenia,to istotne jest bys potem uzywał najlepiej kolowrotka pod który wyważasz wedkę,
ja mam wypaczenie i musze zawsze wywazyć kij nawet te robione podemnie(bo kołowrotka niewysyłam w czasie projektowania,a to by było najwygodniejsze dla rodbuildera.

ja osobiscie wolałbym jak potrzeba pozostać przy dłuzszym kiju i wywazyc go nawet wieksza iloscia ołowiu, nie jest to odczuwale tak jak lecący na ryjek szczyt.wręcz odczuwa sie ulgę,a przeca wagowo jest wiecej gram B)

#52 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 luty 2010 - 23:14

@casso, dobrze kombinujesz. Nie jest az tak wazne ze roznica miedzy tym blankiem 9' a 9'6 wynosi pare gramow.
Istotna jest tutaj nie masa lecz sila dzialajaca na nadgarstek, ta zas jest zalezna od dlugosci wedki, im dalej od reki tym ta sila bedzie wieksza, bo wiadomo, wzor opiewa, ze siła x ramię sily..
Do tego dochodza wzgledy ergonomiczne, zwiazane z podbieraniem, ktore zaczynaja sie pogardszac od 2,6 w gore (moje spostrzezenia).
Wedka na spora rzeke wg. mnie rzadko kiedy bedzie krotsza niz 2,6-2,7m ale powyzej to juz sie mozna zastanawiac bo np. wedka 2,75 z krotszym dolnikiem moze miec dlugosc uzytkowa rowna wedce 2,9.
Ta seria jest ciekawa bo wyglada, ze maja mala srednice zewnetrzna co da mniejsze opory powietrza.
To wszystko sklada sie na to, co sie odczuwa lowiac, tworzac badz nie, komfort lowienia.

Pomimo ze ciekawy blank to dalece nie nadaje sie na jazie. Jak napisalem, jako taki kompletny uniwersal to dazylbym w str. tego Talona badz tego Certifieda.

Gumo

#53 Guest_White--fish_*

Guest_White--fish_*
  • Guests

Napisano 19 lipiec 2013 - 22:15

Stoję przed wyborem wędki do 1oz, uniwersału nad rzekę (Wisła, Bug, Narew). Zastanawiam się między seryjnie zbrojonym St.Croix Avid'em a Batsonem (XST, IST) z pracowni FC.

Odnośnie przynęt, będą to woblery sterowe typu minnow długości 8-10cm oraz wadze do 10g, woblery typowo boleniowe jak Thrill, Hermes, Tender i różne konstrukcje hand made. Nie zapominając tu o bezsterowcach typu RH85 (21g). Generalnie woblery od jakiś 8 do ok.20g. Gumy długości 3-4" na lekkich główkach (np. predator 3 + 3g główka, daje nam razem ok. 10g) czy boleniowe gumy RH (np. RH10/16g). Generalnie wędzisko musi dobrze operować przynętami o masie 10-25g.

Zastanawiam się nad długością wędziska. Czy będzie zauważalna różnica pomiędzy długością 8"6' (2,59m) a 9"0' (2,74m)? W rzeczywistości to 15cm, które przełoży się na odległość rzutową?

Pozdrawiam Łukasz

#54 OFFLINE   mateusz998

mateusz998

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 19 lipiec 2013 - 22:18

A o którym batsonie myślałeś? O ist1085f?

#55 OFFLINE   woblerus

woblerus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 203 postów
  • LokalizacjaEngland
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:P.

Napisano 19 lipiec 2013 - 22:54

Jako ze jestem w posiadaniu Avida 8,6 1oz. (nie fabryczny)pozwole się wtracic i ......odradzam.Wydaje mi się,ze to za duza moc jak na taki uniwersal,choc podane przynęty obsluzy spokojnie.

#56 OFFLINE   Marvin

Marvin

mogul

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 1048 postów
  • LokalizacjaLempäälä

Napisano 19 lipiec 2013 - 23:04

W większości sytuacji nad wodą, kiedy rzuty nie są technicznie wystudiowane i wyżyłowane, te 15 cm różnicy w długości będzie miało pomijalny wpływ na zasięg.

Może natomiast okazać się znaczące przy prowadzeniu przynęt: na płytkich łowiskach z urozmaiconym dnem, czy np. na kamienistych opaskach, dłuższy kij da większe możliwości manewru; za to krótszy bardziej sprzyja agresywnemu operowaniu przynętami gumowymi.

Osobiście, z reguły blanki St. Croix cenię wyżej niż Batsony, ale kije zbrojone fabrycznie cenię znacznie niżej od budowanych na indywidualne zamówienie u biegłych w swym rzemiośle rodbuilderów ;)

Użytkownik chub norris edytował ten post 19 lipiec 2013 - 23:23

#57 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 20 lipiec 2013 - 06:49

Łukasz ma rację, mit długości wędziska przekładający się automatycznie na jego zasięg wciąż pokutuje i trudno go tak naprawdę obalić publicznie ale mniejsza o to...

Nie warto kruszyć kopi o te 15 cm wygody  ;) choć osobiście w takich warunkach łowię od 2,7-3m  :lol:  :lol:  :lol:  co już jest nie wygodne pod gumę ale prze wygodne pod woby  ;) Te 2,7 to rozsądny kompromis pomiedzy gumowaniem a woblerowaniem i jak nie jesteś chłopcem typu 140 w kapeluszu to i prowadzenie z dalszej odległości tez będzie ok ;)

#58 Guest_White--fish_*

Guest_White--fish_*
  • Guests

Napisano 20 lipiec 2013 - 06:56

A o którym batsonie myślałeś? O ist1085f?

Analogicznie, wystarczyło sprawdzić. Mówiłem o Batsonach IST1025, IST1084 oraz XSR1025 i XST1084.

Jako ze jestem w posiadaniu Avida 8,6 1oz. (nie fabryczny)pozwole się wtracic i ......odradzam.Wydaje mi się,ze to za duza moc jak na taki uniwersal,choc podane przynęty obsluzy spokojnie.

Obawiam że że ten delikatnijszy do 3/4oz może się klaść pod woblerem czy gumami RH (waga ok. 20g).

W większości sytuacji nad wodą, kiedy rzuty nie są technicznie wystudiowane i wyżyłowane, te 15 cm różnicy w długości będzie miało pomijalny wpływ na zasięg.

Może natomiast okazać się znaczące przy prowadzeniu przynęt: na płytkich łowiskach z urozmaiconym dnem, czy np. na kamienistych opaskach, dłuższy kij da większe możliwości manewru; za to krótszy bardziej sprzyja agresywnemu operowaniu przynętami gumowymi.

Osobiście, z reguły blanki St. Croix cenię wyżej niż Batsony, ale kije zbrojone fabrycznie cenię znacznie niżej od budowanych na indywidualne zamówienie u biegłych w swym rzemiośle rodbuilderów ;)

Drugim akapitem rozjaśniłeś mi trochę umysł. Mometami te 2,6 może być krótko jeśli chodzi o brzeg.

Od dawna marzy mi się coś z St.Croix, kiedyś jak XRods jeszcze działał miałem Blue Rapida itd.

#59 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 20 lipiec 2013 - 08:17

Z zaproponowanych przez Ciebie blanków sugeruję Batsony z RX8. Wprawdzie trochę podatniejsze w dole od Avidów i jakby ciut mniej lbs'ów miały, ale do 1 oz. zdecydowanie są. Są też czulsze i mają ciut delikatniejszą szczytówkę, co ułatwi machanie przynętami z dolnego przedziału. A jakbyś jeszcze uwzględnił XST1144F w tytanach .... ajjj :ph34r:  miodzio :wub:

#60 OFFLINE   joza67

joza67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów
  • LokalizacjaRzuchów /Dąbie
  • Imię:Józef
  • Nazwisko:Sędziak

Napisano 20 lipiec 2013 - 08:33

Doradzam Batsona RX8  XST1085F, jeżeli nie lubisz bardzo długich kijów ten będzie idealny. Bardzo ładna praca i operowanie przynętami w podanym przez ciebie zakresie. Mam takiego operuje nim na Warcie i sięgam wszędzie gdzie potrzeba.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, st.croix

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych