#61 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2013 - 10:32
Tak poza tym - kij bajeczny.
Moze avid 9' do 1 oz bylby dobry - podobno bardziej spolegliwe te 9 są, ale to tylko ze slyszenia...
#62 ONLINE
Napisano 20 lipiec 2013 - 14:55
Jeżeli te 9' są bardziej spolegliwe, to boję się myśleć, jakie są te 8'6"
#63 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2013 - 16:35
Cześć
Avidami nie machałem, ale miałem okazję ,,macnąć" Batsona XST1025. Moim zdaniem sprosta Twoim wymaganiom.
Już lekką przynętę poda i pod niewielką rybką ładnie zapracuje, a przy przyłowie czegoś większego też nie powinienieś mieć problemów.
SS
#64 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2013 - 19:41
Łukasz ma rację, mit długości wędziska przekładający się automatycznie na jego zasięg wciąż pokutuje i trudno go tak naprawdę obalić publicznie ale mniejsza o to...
15cm może i nie, ale ogólnie rzecz biorąc to, naprawdę nie sposób- patrz zawody rzutowe.
#65 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2013 - 19:35
- kocmyrz lubi to
#66 Guest_White--fish_*
Napisano 22 lipiec 2013 - 06:46
Dzięki za odzew i utwierdzenie mnie w przekonaniu że jednak Avid
#67 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2013 - 07:46
Potwierdzam że uncjowe Avidy - SC III - 8'6" i 9' to dobre kije, ale czy Ci podejdą - zależy od tego czym łowisz teraz.
Jakiś czas temu i ja byłem bardzo nakręcony na St.croix i stałem się posiadaczem AVS90MHF2 uzbrojonego fabrycznie oraz blanku SCIII70ULM2, który uzbroiłem samodzielnie.
Mnie te kije nie powaliły, obu już nie mam, moje odczucia z ich używania były takie jak bym się cofnął w czasie o dwie dekady.
Osobiście bardziej polecam batsona rx8.
Udanego wyboru.
drzejko
- Wilk_ lubi to
#68 Guest_White--fish_*
Napisano 26 lipiec 2013 - 08:20
Powiedzcie mi jeszcze czy Batson lub Avid ogarnie też typowo szczupakowe gumy 4-5" na glówkach 5-20g?
Użytkownik Suchotnik edytował ten post 26 lipiec 2013 - 08:20
#69 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 08:32
5" guma np. kopyto i główka 20g to pewnie będzie ponad 40 g, na wodzie stojącej tak, w rzece - słabo, jeśli to będzie twister to bez problemu.
Pozdrawiam,
drzejko
#70 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 08:55
#71 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2013 - 20:27
Avid 1 1/4 oz ma spolegliwą szczytówkę, która siada pod kopytem 3 na główce 10g, a co dopiero 1 oz ... Mocne to, solidne, rzucać można i cięższymi wabikami, ale z nadawaniem odpowiedniej pracy przynętom jest tak sobie.
#72 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2013 - 22:07
Avid 1 1/4 oz ma spolegliwą szczytówkę, która siada pod kopytem 3 na główce 10g, a co dopiero 1 oz ... Mocne to, solidne, rzucać można i cięższymi wabikami, ale z nadawaniem odpowiedniej pracy przynętom jest tak sobie.
..a łowiłeś chociaż uncjówką czy wróżysz z fusów???
- pitt lubi to
#73 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2013 - 23:17
No jak łowiłem nie uncjówką, ale uncjówką plus jedna czwarta uncji i szczytówka była spolegliwa, to w uncjówce będzie mniej spolegliwa? Nie poderwie się nią tak gumy z dna, jak wieloma innymi kijami, które miałem.
PS
Avid to naprawdę nie jest żadne bóg wi co. Miałem, łowiłem, przy Dragonie HM 62 Pike, który gumę 4 cale na główce 12 po prostu wyrywa z dna (nie wspomnę o HM-ie 80 Hot Shot), to jest taki sobie kij.
Użytkownik Wilk_ edytował ten post 09 sierpień 2013 - 23:22
#74 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 07:58
#75 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 09:35
Patu, przypuszczam, że znasz się lepiej ode mnie. Może źle się wyraziłem. Nie w tym sensie "kucał", że było mu ciężko, że był przeciążony! Nie próbowałem, ale przypuszczam, że wytrzymałby rzuty pięćdziesięcioma gramami. Mówię o tym, że uginała się szczytówka przy podbijaniu kopyta 3 na główce 10g. To zupełnie inna półka, ale dam przykład: mam Xtreme 2.3m do 18g i przy podbiciu opisanej przynęty ona startuje z dna jak torpeda, a w Avidzie tego nie było. O to mi chodzi. Tak, to kij jest mocny, nawet ta uncjówka jest potężna - mocniejszy model miałem, a uncjówką parę razy rzucałem - ale mnie na przykład przeszkadzało to, że nie mogę z gumą zrobić wszystkiego, co chcę.
#76 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 11:03
- Wilk_ lubi to
#77 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 11:25
Wilku ni jak ma się Avid 1 1/4 oz do Avida 1oz .Pierwszego już nie produkowanego posiadałem, wybitny boleniowo,trociowo,szczupakowy uniwersal,choć sandacza na gumy4"+ guma 20g (to maks komfortu)dało się łowić w dolnym odcinku Wisły. Jego przewagą na d nową konstrukcją jest rozpiętość możliwych do zastosowania przynęt.Rzucał na zadowalające odległości takim nielotem jak Rappala oryginal 7cm, a cała armada boleniowych jak z katapulty .Nie wspomnę o ugięciu kija pod obciążeniem od od szczupaczków 50cm po np. 4kg sazana za płetwę grzbietową w wiślanym warkoczu.Obecna 1 oz to zupełnie inny kij ,szybsza w szczycie i na pewno lepiej ogarniająca gumy jak poprzednik.
A jeśli posiadasz wersję 9' do 1 1/4 oz i ci nie leży to jestem chętny
- Wilk_ lubi to
#78 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 11:35
...................................
A jeśli posiadasz wersję 9' do 1 1/4 oz i ci nie leży to jestem chętny
Popatrz Rafał, jak to jest. Ja miałem tego 2,74m do 35g, zupełnie mi nie pasował. A co ryb na nim zgubiłem, to tylko ja wiem
Teraz, jeden z kolegów zdaje się, wciąż nim śmiga i jest bardzo zadowolony.
- Wilk_ lubi to
#79 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 12:11
Oczywiście Avid jest sam w sobie spolegliwy (godzien zaufania) - reszta problemów spolegliwością tutaj określanych, maleje wraz ze skróceniem długości i zmianą oczekiwań.., na bardziej realne.
#80 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2013 - 12:38
Popatrz Rafał, jak to jest. Ja miałem tego 2,74m do 35g, zupełnie mi nie pasował. A co ryb na nim zgubiłem, to tylko ja wiem
Teraz, jeden z kolegów zdaje się, wciąż nim śmiga i jest bardzo zadowolony.
Widzisz popper wtedy za sandaczem chodziłem z brzegu i tu był mały niedosyt, fakt było sporo niedociętych i w konsekwencji spadów.Teraz kiedy głównym brzegowym celem jest jest boleń ,to śni mi się ten badyl po nocach
- Jarek M i Wilk_ lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, st.croix
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych