Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

St.Croix Avid

blank st.croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1636 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 20 lipiec 2013 - 10:32

Avid 8'6 do 3/4 to super kij, ale te 21 gram woblera go pognie, jest idealny do spiritow, hermesow, innych drobno pracujacych woblerow. Rh 10 moze na plecionce ogarnie, gumy 3' na główkach do 10 gram.

Tak poza tym - kij bajeczny.

Moze avid 9' do 1 oz bylby dobry - podobno bardziej spolegliwe te 9 są, ale to tylko ze slyszenia...

#62 ONLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 20 lipiec 2013 - 14:55

Jeżeli te 9' są bardziej spolegliwe, to boję się myśleć, jakie są te 8'6" :o

#63 OFFLINE   Szymon.S

Szymon.S

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Szymon

Napisano 20 lipiec 2013 - 16:35

Cześć

Avidami nie machałem, ale miałem okazję ,,macnąć" Batsona XST1025. Moim zdaniem sprosta Twoim wymaganiom.

Już lekką przynętę poda i pod niewielką rybką ładnie zapracuje, a przy przyłowie czegoś większego też nie powinienieś mieć problemów.

SS

#64 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 19:41

Łukasz ma rację, mit długości wędziska przekładający się automatycznie na jego zasięg wciąż pokutuje i trudno go tak naprawdę obalić publicznie ale mniejsza o to...

15cm może i nie, ale ogólnie rzecz biorąc to, naprawdę nie sposób- patrz zawody rzutowe.   :)

#65 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 21 lipiec 2013 - 19:35

Miałem jedne i drugie. Bierz Avida, jest szybszy id konkurenta. Rx8 są przesacowane i spolegliwe. Uncjowe sc IV 8'6 i 9 stopy to świetne kije,ten drugi z racji długości ma czulszy szczyt.
  • kocmyrz lubi to

#66 Guest_White--fish_*

Guest_White--fish_*
  • Guests

Napisano 22 lipiec 2013 - 06:46

Dzięki za odzew i utwierdzenie mnie w przekonaniu że jednak Avid B)

#67 OFFLINE   drzejko

drzejko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 460 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 22 lipiec 2013 - 07:46

Potwierdzam że uncjowe Avidy - SC III - 8'6" i 9' to dobre kije, ale czy Ci podejdą - zależy od tego czym łowisz teraz.

Jakiś czas temu i ja byłem bardzo nakręcony na St.croix i stałem się posiadaczem AVS90MHF2 uzbrojonego fabrycznie oraz blanku SCIII70ULM2, który uzbroiłem samodzielnie.

Mnie te kije nie powaliły, obu już nie mam, moje odczucia z ich używania były takie jak bym się cofnął w czasie o dwie dekady.

Osobiście bardziej polecam batsona rx8.

Udanego wyboru.

drzejko

• Wilk_ lubi to

#68 Guest_White--fish_*

Guest_White--fish_*
  • Guests

Napisano 26 lipiec 2013 - 08:20

Powiedzcie mi jeszcze czy Batson lub Avid ogarnie też typowo szczupakowe gumy 4-5" na glówkach 5-20g?

Użytkownik Suchotnik edytował ten post 26 lipiec 2013 - 08:20

#69 OFFLINE   drzejko

drzejko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 460 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 26 lipiec 2013 - 08:32

5" guma np. kopyto i główka 20g to pewnie będzie ponad 40 g, na wodzie stojącej tak, w rzece - słabo, jeśli to będzie twister to bez problemu.

Pozdrawiam,

drzejko

#70 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 26 lipiec 2013 - 08:55

.spokojnie rzucałem Avidem 3calową gumą plus 35gr...

#71 OFFLINE   Wilk_

Wilk_

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Wilk

Napisano 09 sierpień 2013 - 20:27

Avid 1 1/4 oz ma spolegliwą szczytówkę, która siada pod kopytem 3 na główce 10g, a co dopiero 1 oz ... Mocne to, solidne, rzucać można i cięższymi wabikami, ale z nadawaniem odpowiedniej pracy przynętom jest tak sobie. 

#72 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 09 sierpień 2013 - 22:07

Avid 1 1/4 oz ma spolegliwą szczytówkę, która siada pod kopytem 3 na główce 10g, a co dopiero 1 oz ... Mocne to, solidne, rzucać można i cięższymi wabikami, ale z nadawaniem odpowiedniej pracy przynętom jest tak sobie. 

:unsure: :wacko: :blink: ..a łowiłeś chociaż uncjówką czy wróżysz z fusów???

• pitt lubi to

#73 OFFLINE   Wilk_

Wilk_

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 sierpień 2013 - 23:17

No jak łowiłem nie uncjówką, ale uncjówką plus jedna czwarta uncji i szczytówka była spolegliwa, to w uncjówce będzie mniej spolegliwa? Nie poderwie się nią tak gumy z dna, jak wieloma innymi kijami, które miałem.

PS
Avid to naprawdę nie jest żadne bóg wi co. Miałem, łowiłem, przy Dragonie HM 62 Pike, który gumę 4 cale na główce 12 po prostu wyrywa z dna (nie wspomnę o HM-ie 80 Hot Shot), to jest taki sobie kij.

Użytkownik Wilk_ edytował ten post 09 sierpień 2013 - 23:22

#74 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 07:58

...jak Twoj 35gr avid kucał pod 3sili-calamii z 10gr łbem,to ja się chyba @wilku nie znam:S

#75 OFFLINE   Wilk_

Wilk_

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 10 sierpień 2013 - 09:35

Patu, przypuszczam, że znasz się lepiej ode mnie. Może źle się wyraziłem. Nie w tym sensie "kucał", że było mu ciężko, że był przeciążony! Nie próbowałem, ale przypuszczam, że wytrzymałby rzuty pięćdziesięcioma gramami. Mówię o tym, że uginała się szczytówka przy podbijaniu kopyta 3 na główce 10g. To zupełnie inna półka, ale dam przykład: mam Xtreme 2.3m do 18g i przy podbiciu opisanej przynęty ona startuje z dna jak torpeda, a w Avidzie tego nie było. O to mi chodzi. Tak, to kij jest mocny, nawet ta uncjówka jest potężna - mocniejszy model miałem, a uncjówką parę razy rzucałem - ale mnie na przykład przeszkadzało to, że nie mogę z gumą zrobić wszystkiego, co chcę.

#76 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 11:03

Wilku,popełniasz podstawowy błąd...porownujesz typowo szczytową sandaczowo-basowo wykolaczkę z dłuższymi kijami z serii salmon&steelhead
  • Wilk_ lubi to

#77 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 11:25

Wilku ni jak ma się Avid 1 1/4 oz do Avida 1oz .Pierwszego już nie produkowanego posiadałem, wybitny boleniowo,trociowo,szczupakowy uniwersal,choć sandacza na gumy4"+ guma 20g (to maks komfortu)dało się łowić w dolnym odcinku Wisły. Jego przewagą na d nową konstrukcją jest rozpiętość możliwych do zastosowania przynęt.Rzucał na zadowalające odległości takim nielotem jak Rappala oryginal 7cm, a cała armada boleniowych jak z katapulty .Nie wspomnę o ugięciu kija pod obciążeniem od od szczupaczków 50cm po np. 4kg sazana za płetwę grzbietową w wiślanym warkoczu.Obecna 1 oz to zupełnie inny kij ,szybsza w szczycie i na pewno lepiej ogarniająca gumy jak poprzednik.

A jeśli posiadasz wersję 9' do 1 1/4 oz i ci nie leży to jestem chętny :)

• Wilk_ lubi to

#78 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 10 sierpień 2013 - 11:35

...................................

A jeśli posiadasz wersję 9' do 1 1/4 oz i ci nie leży to jestem chętny :)

Popatrz Rafał, jak to jest. Ja miałem tego 2,74m do 35g, zupełnie mi nie pasował. A co ryb na nim zgubiłem, to tylko ja wiem  :angry:

Teraz, jeden z kolegów zdaje się, wciąż nim śmiga i jest bardzo zadowolony.

• Wilk_ lubi to

#79 OFFLINE   Tomasz K

Tomasz K

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 845 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 12:11

Oczywiście Avid jest sam w sobie spolegliwy :)  (godzien zaufania) - reszta problemów spolegliwością tutaj określanych, maleje wraz ze skróceniem długości i zmianą oczekiwań.., na bardziej realne.

#80 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 12:38

Popatrz Rafał, jak to jest. Ja miałem tego 2,74m do 35g, zupełnie mi nie pasował. A co ryb na nim zgubiłem, to tylko ja wiem  :angry:

Teraz, jeden z kolegów zdaje się, wciąż nim śmiga i jest bardzo zadowolony.

Widzisz popper wtedy za sandaczem chodziłem z brzegu i tu był mały niedosyt, fakt było sporo niedociętych i w konsekwencji spadów.Teraz kiedy głównym brzegowym celem jest jest boleń ,to śni mi się ten badyl po nocach :D 

• Jarek M i Wilk_ lubią to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, st.croix

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych