Tak, ta sama tylko bez GPS.
Nowe Lowrance Elite-7 HDI
#181 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2013 - 19:00
#182 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2013 - 10:39
Witam
Może wniosę coś od siebie do tego wątku.
Posiadałem wcześniej Lowrance HDS 8 z przetwornikiem LSS1. Po dłuższym czasie użytkowania mogę stwierdzić, że widok na boki średnio się przydaje do celów wędkarskich. Na pewno nie przy poszukiwaniu ryb. Żeby zobaczyć coś o wyraźnych kształtach to musi być przynajmniej wielkośći koła od ciężarówki. Najeżdżałem również zatopioną barkę i wtedy robi to wrażenie, ale ten bajer działa jak dla mnie do około 10m. Wszystko co będzie leżało głębiej staje się nie czytelne chyba, że najedziemy na wrak statku.
Sprzedałem łódź wraz z HDS-em i teraz na nową zakupiłem zestaw Elite 7 HDI + HDS 8 GEN 2 z myślą o wędkowania w morzu i wodach przybrzeżnych. Elitka robi za echo a HDS jako mózg do obsługi plotera, autopilota, radia itp.
Obraz z Elitki jak dla mnie jest dużo lepszy niż na HDS-ie 8 GEN 1. To jest coś jak telewizor bez HD i z HD. Faktycznie Elitka działa minimalnie wolniej, ale mi to nie przeszkadza. Używam jej również na pontonie. Żeby nie mieć żadnych problemów podczas pracy przez dwa dni na okrągło, full podświetleniu z włączonym gps-em kupiłem baterię 60Ah, skrzynkę na akumulator i dodatkowy uchwyt.
Jak ktoś wcześniej posiadał echo firmy Lowrance nie powinien mieć problemu z obsługą Elitki.
HDS 8 GEN 2 faktycznie działa szybciej, ale tylko dlatego, że ma dwa procesory a nie jeden jak w przypadku poprzedniczki. Tak przynajmniej powiedział sprzedawca.
Na koniec dodam, ze jeśli chcemy podstawową echosondę do pokazywania dna bez żadnych bajerów to wielkość ekranu 5`` w zupełności wystarczy. Jeśli ktoś planuje w przyszłości rozbudować echo o LSS2 "side scan" lub DSI to nawet ekran echa 7 HDS jest zbyt mały aby w pełni wykorzystać wszystkie funkcje ponieważ w rzeczywistości ekran jest mniejszy niż nazwa urządzenia na to wskazuje. Elitka ma pełne 7`` i 7HDS GEN 2 TOUCH SCREEN. Z resztą miałem ekran 8`` i po podzieleniu go na dwa już robił się mało czytelny, a na 4 ekranch cała zabawa mijała się z celem. Ma to jedynie sens przy większych ekranach i przynajmniej dwóch urządzeniach.
Mam nadziej, że to pomoże w podjęciu właściwej decyzji przy zakupie echa.
Pozdrawiam
#183 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2013 - 15:02
W związku złym że juz większość z was z tego wątku posiada Elit 7 - możecie podpowiedzieć w jaki Cover, pokrowiec sprawdzony do którego pasuje ta sonda i jest widoczna
Pozdrawiam
Danek
Użytkownik danek edytował ten post 28 lipiec 2013 - 15:09
#184 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2013 - 15:34
W standardowy cover do 5 calowych modeli, Elite 7 wchodzi bez problemu przyciski są dobrze dostępne, nieprzysłonięte.
#185 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2013 - 18:21
ok,dzieki
#186 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2013 - 18:26
Panowie mam pytanie, po włożeniu karty pamięci (16GB) chciałem zapisać na nią logi ale po kilku może kilkunastu minutach wyskoczył mi komunikat że zostało mniej niż 10 minut zapisu potem że mniej niż 5 minut . Powtarzałem próby kilka razy za ka żdym razem z tym samym rezultatem . Czy możecie mnie oświecić o co chodzi , czy może gdzieś się ustawia że zapis ma być na karte lub na pamięć wewnętrzną . Pytanie brzmi więc jak krok po kroku od momentu włożenia karty zapisać na nią logi.
Z wędkarskim pozdrowieniem
Janusz
#187 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2013 - 09:34
a jesteś pewien ze urządzenie obsluguje tej wielkosci karty?
jest jeszcze druga opcja - ja tak mialem w telefonie - kupilem tanią karte pamieci, wszystko niby ok, ale urządzenie nie zawsze chce czytac jej zawartosc
#188 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2013 - 11:15
Z tego co miałem w swojej ; lowrance nie przyjmuje za dużych kart i trzeba się ograniczyć do tych co podaje instrukcja.
#189 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2013 - 13:28
Panowie Pytanie:
yamaha 4km, łodz 3,60-165 mega ciezka niewiem dokladnie ile wazy ale na odkreconym rumplu na zero plyne 4km/h / 4,20 km/h
na max ok 10km/h
zaczolem sie teraz zastanawiac czy GPS nalezy jakos poprawnie skaliborwać czy cos?
poprostu zaczolem sie zastanawiac czy moj GPS cos nie przeklamuje
odbiornik znajduje sie w czujniku?
#190 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2013 - 15:55
Weź drugiego GPSa, np. jakiegoś ręcznika i porównaj wskazania na jednym i drugim urządzeniu, będziesz znał odpowiedź.
#191 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2013 - 20:50
Byle co. Komórka z Yanosikiem, samochodowa navi....
#192 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2013 - 21:13
Panowie Pytanie:
yamaha 4km, łodz 3,60-165 mega ciezka niewiem dokladnie ile wazy ale na odkreconym rumplu na zero plyne 4km/h / 4,20 km/h
na max ok 10km/h
zaczolem sie teraz zastanawiac czy GPS nalezy jakos poprawnie skaliborwać czy cos?
poprostu zaczolem sie zastanawiac czy moj GPS cos nie przeklamuje
odbiornik znajduje sie w czujniku?
Przy silniku 4KM i wspomnianych gabarytach łodzi nie ma się co dziwić prędkości na poziomie 10km/h.
#193 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2013 - 22:45
To przy elektryku 55 LB powinna bez wiatru gnać 5-6 km/h
#194 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2013 - 07:02
może inaczej, bardziej mnie zastanawiam minimalna prędkość te 4km/h nie max bo wiem ze to nic dziwnego:)
dobra postaram się przebadać sprawę, nie zaśmiecając już tego wątku
#195 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2013 - 08:09
Panowie mam pytanie, po włożeniu karty pamięci (16GB) chciałem zapisać na nią logi ale po kilku może kilkunastu minutach wyskoczył mi komunikat że zostało mniej niż 10 minut zapisu potem że mniej niż 5 minut . Powtarzałem próby kilka razy za ka żdym razem z tym samym rezultatem . Czy możecie mnie oświecić o co chodzi , czy może gdzieś się ustawia że zapis ma być na karte lub na pamięć wewnętrzną . Pytanie brzmi więc jak krok po kroku od momentu włożenia karty zapisać na nią logi.
Z wędkarskim pozdrowieniem
Janusz
Mam HDS 5 Gen2 i kartę 32GB, działa bez problemu, Elitka jest nowsza więc nie powinna być gorsza.
Na 99% ustawiony masz wewnętrzny zapis logu, czasami też tam mam jak nie zwrócę uwagi gdzie zapisuje.
W trakcie ustawiania nazwy pliku, powinieneś też mieć pozycję z ustawieniem miejsca zapisu logu....
#196 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2013 - 11:05
Mam HDS 5 Gen2 i kartę 32GB, działa bez problemu, Elitka jest nowsza więc nie powinna być gorsza.
Na 99% ustawiony masz wewnętrzny zapis logu, czasami też tam mam jak nie zwrócę uwagi gdzie zapisuje.
W trakcie ustawiania nazwy pliku, powinieneś też mieć pozycję z ustawieniem miejsca zapisu logu....
Dzięki za odpowiedź . Z tego co się dowiedziałem jest dokładnie tak jak napisałeś że nie ma problemu z obsługą dużych kart . Natomiast nie doszukałem się ustawień zapisu , postaram się dziś sprawdzić ale wydaje mi się że właśnie w okienie dialogowym zapisu logu nie było możliwości wyboru miejsca zapisu. Postaram się jeszcze raz dziś sprwadzić tą sprawę . Dziękuję za odpowiedź .
Pozdrawiam
Janusz
#197 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2013 - 08:42
Może to jeszcze kwestia wersji oprogramowania (softu) jak posiadasz w Elite -7
#198 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2013 - 10:26
wybieram sie nie dlugo popływać wiec mogę sprawdzić jak to jest z zapisem logów
#199 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2013 - 12:55
Panowie czy ktoś z was próbował naklejać na ekran echosondy taka folię zabezpieczającą przed porysowaniem ja SA stosowane na tablety komórki.
Zastanawiam się nad czymś takim bo w Elit 7 nie ma takiej fajnej pokrywki jak w X125/123 a była przydatna
Chyba że macie jakiś patent
Danek
#200 ONLINE
Napisano 02 sierpień 2013 - 13:21
Rozumiem, że nie ma go 'w zestawie', ale w ogóle jest dostępny:
http://www.ebay.com/...#ht_2317wt_1020
Wychodzi ok. 130zł z wysyłką (przeliczenie w PayPal'u)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych