Witam,
Chciałbym przedstawić moją wariację na temat połowów dorsza z opadu.
Pomysł powstał ponad rok temu kiedy okazało się, że mój patyk RCLB70XL nie ma szans z długimi 3 metrowymi patykami jeśli chodzi o łowienie dorsza na znacznych
odległościach w opadzie.
Wertowanie stron WWW niestety nie przyniosło żadnych rezultatów . Jeśli chodzi o długie morskie kijaszki w świecie rodbuildingu. Blanki typu pilk w tych długościach BRAK, za to firmowych konstrukcji dostępnych w sklepach i katalogach ile chcesz.
Postanowiłem zmierzyć się z tym tematem, gdyż zacząłem starty w morskich zawodach i taki dobry czujnik bardzo by mi się przydał.
Dorsz wbrew pozorom potrafi brać naprawdę bardzo delikatnie,wręcz niezauważalnie.(taki zanderek )
Projekt miał wyglądać mniej więcej tak;
długość-min 3m, akcja-fast, cieżar wyrzutowy najlepiej ok 150g,
Rzut oka w tabele blanków,nie wierzę są, tylko że to blanki surfcastingowe hmm czy to się nada?Z plaży też trochę łowie i znam możliwości takich konstrukcji,pewne obawy mam czy aby blanki nie będą zbyt elastyczne i pozwolą idealnie podbijać przynęty w gramaturze 100-150g. Decyzja jedna zapada RYZYK FIZYK najwyżej
wyjdą plażówki .Wyjdą gdyż postanawiam zrobić 2sztuki lżejszą i mocniejszą
Do rzeczy 1 ;Blank MHX-SU 1207 F-2 10,0" 12-25lb 1-4oz (zdrobniale SUCHOJ-27)
2 ;Blank MHX-SU 1208 F-2 10,0" 15-30lb 2-5oz (...............SUCHOJ 28)
Obydwa kijki ubrane w sysyemie FUJI KR,Alconite szczyt sic,uchwyty DPS18,rękojeść taśma gumowo-korkowa grubości ok 3mm(super przekazuje każdy impuls dochodzący ze szczytu)