mam pytanie chce malować farbami z aerografu i zastanawiam się nad humbrolami i innymi farbami akrylowymi typu metalic czy jest sens kupować humbrola który ma 14 ml za 5 zł czy lepiej dać na zwykłą akrylową która ma 100 ml i 6 zł
Farby
#1 OFFLINE
Napisano 17 luty 2013 - 17:00
#2 OFFLINE
Napisano 17 luty 2013 - 17:06
Nie jestem profesjonalistą od aero. Wielu pewnie puknie mnie w czoło.
Używam do aerografu farb akrylowych w spray, typu motip 500ml. za 10zł. "wpsikuje" kilka kropel z puszki do zbiorniczka aero i w taki sposób maluję. Jeśli chodzi o farby tego typu metalic, są gęstsze od zwykłego koloru lecz przechodzą przez aero bez większych problemów. Czyszczę sprzęt zaraz po użytkowaniu i nie ma z nim problemu.
#3 OFFLINE
Napisano 17 luty 2013 - 17:08
ok ale przecież można by rozrobić akryl z wodą dlatego pytam bo jak kupie tanie dziadostwo to po rozcieńczeniu się zrobi blade ale z drugiej strony przepłacać za humbrola
#4 OFFLINE
Napisano 17 luty 2013 - 18:03
szkoda kasy na humbrola sam nim malowałem lata temu czasami potrafił się zważyć z lakierem poliuretanowym teraz jadę akrylami samochodowymi i jest ok
#5 OFFLINE
Napisano 17 luty 2013 - 18:06
tez przejdę na samochodowe kiedyś nimi malowałem było ok tylko ten zapach nitro
#6 OFFLINE
Napisano 17 luty 2013 - 20:14
Pacta, createx - bez zapachu, możesz malować gdzie chcesz .
#7 OFFLINE
Napisano 17 luty 2013 - 22:41
Niedawno rozglądając się za aerografem trafiłem na fora dla majsterkowiczów. Nie zapisałem sobie linków - patrz po aerografach i farbach - pactra, humbrol. Na All.. są też takie aerografy jak oni pokazywali tz w zestawie z pipetą - biorą kilka kropli, malują, a co im zostaje to odsysają z powrotem i do pojemniczka. Chyba ktoś to też stosował do woblerów - zdaje się że nawet ktoś z forum. Wydajna metoda.
Przy okazji:
http://chomikuj.pl/V...1822088064.doc
i link do aer..
a dalej to już łatwo do następnych filmików.
PS
Jeszcze nie kupiłem, czekam aż wyjdą mi samochodowe, mam też pactry i czekaja na aero...
Użytkownik jabr edytował ten post 17 luty 2013 - 22:42
#8 OFFLINE
Napisano 17 luty 2013 - 22:48
ja ciągle myślę zęby malować na bazach samochodowych bo kupuje na ml i mam od i jeszcze więcej wyboru koloru tylko największa wada że rozpuszcza się w nitro nie przyjemny zapach i raczej nie da się łączyć z akrylami poza tym trochę inny lakier najlepiej dwuskładnikowy kiedyś tak robiłem i było super teraz mam zamiar przejść tylko na takie bazy wydaje mi się ze taniej większy wybór i mam na miejscu mieszalnie farb na pewno wstawię zdjęcia woblerów w swoim temacie to ocenicie czy było warto wydać na nie pieniądze
#9 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 17:52
Żeby nie zaczynać nowego wątku podpinam się tutaj: Przerzuciłem się na aerograf, kupiłem metaliki Vallejo plus kolory podstawowe i mam z nimi problem- wszystko zżera mi Lakier poliuretanowy. Na początku myślałem, że to wina nienajświeższego lakieru i kupiłem nowy ale gucio, dalej jest bryndza i poszło na marne kilka tygodni roboty (dodam, że kilka woblerów malowanych tymi samymi farbami i lakierowanych poliuretanem wyszło bez problemów)? Może suszyć kilka dni te akryle, już nie mam pojęcia.... Macie jakiś pomysł jaka jest przyczyna?
#10 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 18:22
Dziwna sprawa z tymi Vallejo. Może to wina podkładu?
#11 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 18:28
Podkład też Vallejo i Aztek.
#12 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 18:42
UUU to zgłupiałem . Może faktycznie muszą doschnąć.
Ja z Domaluxem nie miałem problemów
#13 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 19:19
Została mi jeszcze część niepolakierowanych to odczekam parę dni i spróbuję jeszcze raz. A te to chyba trzeba będzie zrobić a'la Rat Rod
#14 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 20:52
Farby modelarskie takie jak pactra, humbrol czy vallejo są wyprodukowane na pigmentach kiepskiej jakości i niestety mogą dziać się z nimi różne dziwne rzeczy. Pactra to w ogóle syf nad syfy. Ja używam akryli samochodowych i zero kłopotu. Mam je z pracy ale nawet kupno w mieszalni wyjdzie taniej niż te modelarskie. Modelarskie to koszt za ok 15.ml to między 5 a 10 zyla, za 100 ml samochodowych ok.20-25 zł i tysiące kombinacji kolorystycznych. Prosty rachunek............ .
#15 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 20:54
ja ciągle myślę zęby malować na bazach samochodowych bo kupuje na ml i mam od i jeszcze więcej wyboru koloru tylko największa wada że rozpuszcza się w nitro nie przyjemny zapach i raczej nie da się łączyć z akrylami poza tym trochę inny lakier najlepiej dwuskładnikowy kiedyś tak robiłem i było super teraz mam zamiar przejść tylko na takie bazy wydaje mi się ze taniej większy wybór i mam na miejscu mieszalnie farb na pewno wstawię zdjęcia woblerów w swoim temacie to ocenicie czy było warto wydać na nie pieniądze
Ja maluję samochodowymi akrylami wodnymi, nitro to przeżytek.
#16 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 20:55
a jak z zapachem, bo samochodowych sprayów mam jeszcze pół szafy ale nie mam gdzie malować...
#17 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 20:57
Nie ma tragedii ze smrodkiem , lakieruję w domu i żona nie płacze. Spreye niestety będą klepać zawsze .
#18 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 20:58
a jak z zapachem, bo samochodowych sprayów mam jeszcze pół szafy ale nie mam gdzie malować...
Zapach to też przeżytek
#19 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 21:25
Ja również maluje akrylami samochodowymi wodnymi i choć zapach niby nie jest uciązliwy to na mnie bardzo źle działa i zle się pozniej czuje . No ale od tego są wkoncu maski ... i moim zdaniem to podstawa W mieszalni mi powiedzieli ze wodne są bardziej szkodliwe dla organizmu niz te nitro-ale ja tam nie wiem , nie znam sie
Użytkownik bryka edytował ten post 02 listopad 2013 - 21:26
#20 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2013 - 21:33
Maski są konieczne, niestety. Lakiery są wodorozcieńczalne, ale z samej wody się nie składają, składają się między innymi z pigmentów które dają dany kolor a to już spora dawka chemii. Ze szkodliwością to jest tak że ni różnią się niczym od lakierów nitro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych