Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Farby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
79 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   brown

brown

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • Lokalizacjadziki wschód / dziki zachód

Napisano 12 maj 2014 - 22:43

Jestem po testach. Przed wyjściem nad rzekę zamoczyłem wobka pomalowenego tymi farbkami w lakierze. Wracam, ziorkam a tam pod przynętą brązowa plamka. Łapię wobka, kolory zlały się wraz z lakierem na spód suszarki. Zostały tylko kreski z ołówka z pod farby i trochę na łepku tam gdzie było grubiej. Nieźle :D

#42 OFFLINE   MANTHEO

MANTHEO

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Mateusz

Napisano 13 maj 2014 - 12:09

Witam

Mogę wreszcie wypowiedzieć się odrobinę w/s Createxa. Jak dla mnie zachowują się wzorowo. Pojemniczki 60 ml, dozowanie z pojemnika bardzo wygodne. Buteleczka ma w nakrętce głównej niewielki otwór i farbę można wlewać do zbiorniczka aero bez żadnych pipet, strzykawek itp itd - czego "obawiałem się" na początku ze względu na czyszczenie i stratę czasu (leń jestem i tyle). Producent napisał, że nie trzeba rozcieńczać i chyba prawdę gada :) Na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że jest ciut za gęsta ale po pierwszych próbach wyszło, że jest w 100% ok. Co do aero to korzystałem akurat z dyszy 0,3 i wszystko szło bez zakłóceń. A co najbardziej mi się podoba to szybka zmiana koloru. Po wypsikaniu zbiorniczka wlewam destylkę, zwiększam ciśnienie, przedmucham kilka razy i śladu po poprzednim kolorze nie ma :good: Ilość potrzebnej do malowania farby trzeba oczywiście doświadczalnie dobrać, żeby niepotrzebnie nie przelewać nadmiaru do pojemnika. Moim zdaniem zawsze lepiej nalać mniej i w razie potrzeby dolać odrobinę. Kolory jakie przetestowałem to perły - biała i czarna. Wg mnie efekty są mocno zadowalające.

Podsumowując: mogę śmiało polecić createxa ze względu na .....chyba wszystko :rolleyes: . Cena raczej akceptowalna, brak smrodu chemii, wygodne dozowanie, efekty malowania zadowalające, nie zasycha podczas malowania (przy moim tempie malowania niewielkich ilości wobków oczywiście), bardzo proste czyszczenie aero, nic nie trzeba rozcieńczać przed malowaniem, bardzo szybka zmiana koloru.

W najbliższym czasie będę zamawiał jeszcze kolory opalizujące i gdyby ktoś był zainteresowany moimi spostrzeżeniami to proszę o info.

Pozdrawiam

#43 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 728 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 13 maj 2014 - 19:43

Dzięki za info, cały czas szukam alternatywy dla śmierdzących baz samochodowych. Jak się pokończą kupię zestaw Createxa.

#44 ONLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2197 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 14 maj 2014 - 06:54

Dzięki za info, cały czas szukam alternatywy dla śmierdzących baz samochodowych. Jak się pokończą kupię zestaw Createxa.

A przeszedłem odwrotnie :)

#45 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1159 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 01 czerwiec 2014 - 22:26

Witajcie czy tak chwalone farby Createx pokryją krawędzie folii na wobku ? Może jakaś inna ?
Mam problem z wyraźna kreską/krawedzią z folii alu. Potrzebuje dobrze kryjacej farby białej, czarnej i ciemnej oliwki.

Załączone pliki

• Załączony plik  image.jpg   113,7 KB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  image.jpg   100,12 KB   4 Ilość pobrań

#46 ONLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2197 postów
  • LokalizacjaWieluń

Napisano 01 czerwiec 2014 - 22:48

Witajcie czy tak chwalone farby Createx pokryją krawędzie folii na wobku ? Może jakaś inna ?
Mam problem z wyraźna kreską/krawedzią z folii alu. Potrzebuje dobrze kryjacej farby białej, czarnej i ciemnej oliwki.

Tylko widać tą kreskę, czy też ją czuć?

#47 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 728 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 02 czerwiec 2014 - 05:02

Witam, przy grubszej foli trzeba dać więcej lakieru przed malowaniem i będzie ok. Oczywiście polerka po każdej warstwie. Im rzadszy lakier tym więcej. Dobrze mieć końcówkę takiego gęstego np. Domaluxu na podkład.

Do aero wlewam rozcieńczona śnieżkę akrylową i jest ok.

Jak mi się śpieszy to też tak mam.

#48 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1159 postów

Napisano 02 czerwiec 2014 - 08:28

Tylko widać tą kreskę, czy też ją czuć?

Witam, przy grubszej foli trzeba dać więcej lakieru przed malowaniem i będzie ok. Oczywiście polerka po każdej warstwie. Im rzadszy lakier tym więcej. Dobrze mieć końcówkę takiego gęstego np. Domaluxu na podkład.
Do aero wlewam rozcieńczona śnieżkę akrylową i jest ok.
Jak mi się śpieszy to też tak mam.

Kreska jest tylko widoczna, gesty starawy już domalux był jako podkład przed malowaniem. Wydaje mi się iż to kwestia krycia farby, chyba ze jest jeszcze jakiś inny patent ?

#49 ONLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2197 postów
  • LokalizacjaWieluń

Napisano 02 czerwiec 2014 - 09:20

Kreska jest tylko widoczna, gesty starawy już domalux był jako podkład przed malowaniem. Wydaje mi się iż to kwestia krycia farby, chyba ze jest jeszcze jakiś inny patent ?

Mam identyczną sytuację. Po wyrównaniu żywicą i nałożeniu bezpośrednio farby typu perła (jakieś z miką) łącznie było widoczne.

Nałóż jakiś pełny kolor (ciemny lub jasny), a dopiero na niego właściwy. Poza kryciem dawało to ładne przejścia kolorów właściwych.

Użytkownik krzychun edytował ten post 02 czerwiec 2014 - 10:41

#50 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1159 postów

Napisano 02 czerwiec 2014 - 10:20

Mam identyczną sytuację. Po wyrównaniu żywicą i nałożeniu bezpośrednio farby typu perła (jakieś z miką) łącznie było widoczne.
Nałóż jakiś pełny kolor (ciemny lub jasny), a dopiero na niego właściwego. Poza kryciem dawało to ładne przejścia kolorów właściwych.

Krzychun tak robiłem i nadal jest kreska :( maluje pactrami może powinienem zmienić farbę ?

#51 ONLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2197 postów
  • LokalizacjaWieluń

Napisano 02 czerwiec 2014 - 10:41

Krzychun tak robiłem i nadal jest kreska :( maluje pactrami może powinienem zmienić farbę ?

Kup jakiś spray motipa, np. biały, psiknij w aero i spróbuj zamiast pactry.. 15zł to nie majątek, a i tak biały się przyda.

#52 OFFLINE   MANTHEO

MANTHEO

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Mateusz

Napisano 02 czerwiec 2014 - 11:44

Radbraw myślę, że kryjący biały Createxa spokojnie da radę to przykryć. Mam również białą perłę i ona jest zdecydowanie rzadsza natomiast kryjąca jest gęścioszka i moim zdaniem kryje dobrze. W ten week majstrowałem przy starych swoich wobkach gdzie miałem podobne klimaty i kryjące - biały i czarny - zakryły te kreski jak i stare, szybkie i beznadziejne malowanie :). Koszty nie są w sumie kosmiczne a biała na bank przyda się do wielu rzeczy. Wcześniej malowałem pigmentem biały tytan czy coś takiego i nie dawał rady tak dobrze jak createx. Trzeba było kłaść z 5-6 warstw zanim wsio dobrze pokryło.

#53 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1159 postów

Napisano 02 czerwiec 2014 - 12:43

Radbraw myślę, że kryjący biały Createxa spokojnie da radę to przykryć. Mam również białą perłę i ona jest zdecydowanie rzadsza natomiast kryjąca jest gęścioszka i moim zdaniem kryje dobrze. W ten week majstrowałem przy starych swoich wobkach gdzie miałem podobne klimaty i kryjące - biały i czarny - zakryły te kreski jak i stare, szybkie i beznadziejne malowanie :). Koszty nie są w sumie kosmiczne a biała na bank przyda się do wielu rzeczy. Wcześniej malowałem pigmentem biały tytan czy coś takiego i nie dawał rady tak dobrze jak createx. Trzeba było kłaść z 5-6 warstw zanim wsio dobrze pokryło.

No właśnie 5 razy malowaniem na biało i brak odpowiedniego efektu :(
Motipa - słyszałem same pozytywy

#54 OFFLINE   robimax

robimax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaKielce
  • Imię:Robert

Napisano 02 czerwiec 2014 - 14:10

Zamiast malować kilka razy farbami, kup sobie szpachle w sprayu Motipa i po problemie, pryśniesz raz wygładzisz papierkiem i sladu nie będzie.

#55 OFFLINE   robimax

robimax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaKielce

Napisano 02 czerwiec 2014 - 14:17

A dokładnie pisałem o tym:

Załączone pliki

#56 ONLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2197 postów
  • LokalizacjaWieluń

Napisano 02 czerwiec 2014 - 14:30

Zamiast malować kilka razy farbami, kup sobie szpachle w sprayu Motipa i po problemie, pryśniesz raz wygładzisz papierkiem i sladu nie będzie.

A przejdzie przez aerograf?

#57 OFFLINE   Fred A

Fred A

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaDom na wiślanym brzegu...

Napisano 02 czerwiec 2014 - 14:34

Witam,piszecie koledzy o farbach sprajach a czy nie próbowaliście malować lakierami do pazurków .... :D Ja od lat używam i jestem zadowolony.Taką paletę barw jaką możecie mieć korzystając z nich nie osiągniecie nigdzie!!!! Poszukajcie takiego miejsca nie sklepu bo drogo.Mówię  tu o jakimś bazarku np.Lakier do pazurów od 2,80 do 3,50  do 6 PLN za buteleczkę to nie znów majątek.Kolorów przez lata  ;)  uzbierało tyle że nie każda babeczka ma choć część tego co mam ja :) .Dobrze się wlewa wąskie szyjki i dozować można wręcz po kropelce.Rozcięczalnik to aceton trochę śmierdzi no ale...

Do tego wszystkiego to farby spirytusowe lub pochodne ładnie się kryje są transparętne.Dzieki temu wszystkiemu uzyskacie niebywałe efekty.Wiem po sobie :) .Przez lata do tego dochodziłem.Strugam już lata i na tym bazuję owszem zaczynałem od sprajów ale jak każdy się uczę.W dobie kompów i YuTube jest łatwiej.

#58 OFFLINE   robimax

robimax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaKielce

Napisano 02 czerwiec 2014 - 14:38

No jak masz taki z dyszą 0,8-1mm to pewnie tak, ale szybko wysycha , lepiej chyba bezpośrednio z puchy pryskac.

#59 OFFLINE   Fred A

Fred A

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów

Napisano 02 czerwiec 2014 - 14:49

Zapomniałem  dodać odczekajcie z dzień po malowanku i dopiero w lakier.Oczywiście domalux silwer clasik.Unikniecie powstawania purchli etc.Spraj też jest dobry mówię tu o akrylach.Fluo to syntetyki i czasami jak za grubo pomalujecie może popękać....Oczywiście pod fluo podkład biały ze spraja.Oczywiście spuszczam najpierw w pojemniczek i dopiero maluję aero.Kombinujcie sami może coś ciekawego się nauczycie lub do czegoś sami dojdziecie.Dzięki temu uzyskacie fajne efekty.Jak polakierujesz a np. łuskę napylisz później uzyskasz efekt laserunków....Oj i tak sporo powiedziałem....a gzie Ci znawcy z Lurebuldingu nikt wam nic nie podpowie..... :P TAAAK bo jak sami zaczniecie strugać malować to niektórym się ukróci..... ;)

#60 OFFLINE   Fred A

Fred A

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów

Napisano 02 czerwiec 2014 - 15:01

To tylko propozycja a sami ocenicie.A jak chcesz malować lakierami to rozcieńczaj...Jeśli przy lakierach ziarno jest drobne to idzie i nie ma problemu.

Robimax nie bądź złośliwy ....Malować z puchy też można ale efekt nie ten sam.Ja jade aero dysze masz wymienne dopasuj do ziarna....Jak nie to kup najprostszy aero modelarski np.humbrola łatwiej go utrzymać w czystości nie ma rozkręcania czyszczenia i oringi się nie lasują...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych