Robimax nie bądź złośliwy ....
W żadnym moim słowie nie odnosiłem się do Twoich wypowiedzi, odpowiadałem na post Krzychuna, mój błąd ze nie zacytowałałem, luzik Kolego...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 02 czerwiec 2014 - 15:12
Robimax nie bądź złośliwy ....
W żadnym moim słowie nie odnosiłem się do Twoich wypowiedzi, odpowiadałem na post Krzychuna, mój błąd ze nie zacytowałałem, luzik Kolego...
Napisano 02 czerwiec 2014 - 15:22
A, to OK.
Chcę podpowiedzieć tym co zaczynają....Lakiery to jakaś alternatywa do pozostałych farb.Lepiej się uczyć na cudzych błędach...Ja do wszystkiego dochodziłem sam latami.Wam jest teraz łatwiej....Pozdrawiam Fred.
Napisano 02 czerwiec 2014 - 15:32
Napisano 02 czerwiec 2014 - 15:41
Zamiast malować kilka razy farbami, kup sobie szpachle w sprayu Motipa i po problemie, pryśniesz raz wygładzisz papierkiem i sladu nie będzie.
Użytkownik Radbraw edytował ten post 02 czerwiec 2014 - 15:52
Napisano 02 czerwiec 2014 - 15:53
Pisałem też o farbach spirytusowych...Sam nimi maluję tylko kto nimi handluje w detalu?
Świetnie kryją są kolory transparętne jak również te którymi się pięknie kryje wszelkie łączenia czy to tasiemek folii i alu.Ja dostałem od kolegi lata temu podstawową paletę barw i do tej chwili je stosuję sięgam czasami lakiery do pazurków.Jeśli zgęstnieją to tylko rozcieńczalnika doleję i jest ok.Jeśli chodzi o dyszę 0,2 to masz rację jest za cienka to lakierów z ziarnem musiał byś zmienić na dyszę np.0,5 nie ma w tedy problemu.Oczywiście po zakończeniu malowania czyszczenie i przedmuchanie wszystkiego rozcieńczalnikiem.Kolega który kiedyś pracował przy produkcji woblerów wręcz zamykał w słoiczku z acetonem po myciu....Ale oringi się lasowały stosunkowo szybko.
Napisano 02 czerwiec 2014 - 15:56
Przejście kolorów jest łagodne czy zdecydowanie oddzielone ? Chodzi mi o łagodne.
Nie bardzo rozumiem, jak sobie pomalujesz takie przejście bedziesz miał koloru . Ja pisze tylko odnosnie tych krawędzi którch nie mozesz wyrównać. Po naklejeniu foli pryskasz grzbiecik ta szpachlą, możesz z góry ale wtedy boczki moga się troszkę przybrudzić bo szpachla ma kolor taki jak dekielek lepiej sobie zrobić prosty szablonik i proskać z boku lewą i prawą strone grzbietu, przecierasz i masz materiał do dalszego malowania gładziutki jak pupcia niemowlaka
Użytkownik robimax edytował ten post 02 czerwiec 2014 - 15:58
Napisano 02 czerwiec 2014 - 16:17
Napisano 02 czerwiec 2014 - 16:21
Robimax zerknij na zdjęcia, dużo wyjaśniają.
No oczywiście ze będzie łagodne tak jak na zdjęciach.
Napisano 02 czerwiec 2014 - 16:28
No oczywiście ze będzie łagodne tak jak na zdjęciach.
Napisano 02 czerwiec 2014 - 17:33
No jak masz taki z dyszą 0,8-1mm to pewnie tak, ale szybko wysycha , lepiej chyba bezpośrednio z puchy pryskac.
Czyli folia zapaprana.
Napisano 02 czerwiec 2014 - 17:57
Czyli folia zapaprana.
No nie do końca bo przy zastosowaniu najprostszego szablonu jak pisałem, mozna dość precyzyjnie to prysnąć gdzie szpachla bedzie zachodzić dosłownie 2 mm na folię a w tym miejscu raczej zawsze idzie jakis kolor pózniej a nawet jak cos sie przybrudzi kawałek szmatki, rozcieńczalnik nitro, jedno pociągniecie załatwia sprawe.
Napisano 02 czerwiec 2014 - 23:09
Najprościej po naklejeniu folii przetrzeć krawędzie drobnoziarnistym papierkiem, ze dwa razy w lakier, farba i jak dobrze poszło, to linii nie będzie widać. W razie czego można jeszcze psiknąć na grzbiet i brzuszek, też co nieco wyrówna. Zresztą każda warstwa lakieru ogólnie wygładza korpus
Napisano 03 czerwiec 2014 - 06:35
Biała opaque createxu Ci nie kryje? Może ją wymieszałeś z bazą transparentną- mi biała pokrywa wszystko, nawet po rozcieńczeniu wodą.
Użytkownik bigrafi edytował ten post 03 czerwiec 2014 - 06:35
Napisano 03 czerwiec 2014 - 08:04
Radbraw jeżeli zależy Ci na farbie bezzapachowej i dobrze kryjącej to bierz Createx'a. Jak widzisz bigrafi również potwierdza fakt dobrego krycia przez Createx'y. Z drugiej strony jeżeli możesz psikać "śmierdziuchami" to pole manewru jest spore
Napisano 24 czerwiec 2014 - 11:02
Panowie używa ktoś z was farb marki " AZTEK " akrylowe do aerografu. Nie wie co jest grane ale raz na jakiś czas podczas malowania po paru sekundach zaczyna sie scinać , malująć dziesiec woblerów taka mozajka robi sie np. na 3,4 sztukach przed nałożeniem farby lakier był dobrze wyschnięty około 4 dni.
Napisano 24 czerwiec 2014 - 11:12
Chyba masz zaolejone powietrze. Sprawdź (lub po prostu daj, jeśli nie masz) filtr oleju.
Napisano 24 czerwiec 2014 - 11:22
O widzisz Janusz coś w ty może być zaglądne do tego filtra
Napisano 24 czerwiec 2014 - 21:32
Witam, spróbuj zmatowić lakier papierem ściernym przed malowaniem 600 lub 800.
Farbka jest dość rzadka i taki będzie efekt na lakierze.
Być może obmacałeś wobki i są tłuste od palców.
Jeśli masz filtr na wyjściu to nie powinno być oleju w powietrzu.
Malowanie aero warto pobawić się na starych woblerach, szczególnie jeśli malujemy nową farbką.
Napisano 25 czerwiec 2014 - 11:41
mietek1982 wygląda to tak jakby farba była zbyt mocno rozcieńczona tak jak GregorS wspomniał. Miałem niemalże identyczny efekt jak malowałem pigmentami, dałem ciutkę za dużo wody i dupa a jak zagęściłem to było ok. Z createx'em jeszcze nie miałem takiego przypadku.
Napisano 29 sierpień 2024 - 20:52
Ja maluję samochodowymi akrylami wodnymi, nitro to przeżytek.
Ja również maluje akrylami samochodowymi wodnymi i choć zapach niby nie jest uciązliwy to na mnie bardzo źle działa i zle się pozniej czuje . No ale od tego są wkoncu maski ... i moim zdaniem to podstawa W mieszalni mi powiedzieli ze wodne są bardziej szkodliwe dla organizmu niz te nitro-ale ja tam nie wiem , nie znam sie
Panowie, trochę odgrzebię wątek, bo nie daje mi to spokoju. Chciałbym się dowiedzieć gdzie można dostać lakiery samochodowe akrylowe wodne. Bo pytając w trzech różnych mieszalniach we Wrocławiu, to usłyszałem odpowiedzi, że albo nie ma takich lakierów, bo są albo bazy, albo akryle i ewentualnie wodorozcieńczalne, ale w tym ostatnim przypadku cena za litr wynosiła około 700 zł.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych