Piszesz o praktykach rynkowych, o przepisach, czy o tym, co Ci się wydaje? Sprzedawca nie ma prawa do odrzucenia reklamacji z tytułu rękojmi niezależnie od zaprzestania produkcji. Dodatkowo rękojmi w stosunku do nabywcy - konsumenta nie można skutecznie wyłączyć.
BTW - ok. połowa blanków (a zabiłem ich niemało) strzeliła mi z powodu wad materiałowych. Przy czym do roku od nabycia rzeczy w przypadku wystąpienia wady przyjmuje się, że istniała w momencie sprzedaży, a w razie sporu to sprzedawca musi wykazać, że to kupujący używał rzeczy w niewłaściwy sposób. To tak co do zasady
EDYTA: ...i żeby nie było, że się czepiam: tak, często praktyką rynkową jest, że jak gwarant odmówi uznania reklamacji, to sprzedawca usiłuje wymigać się od świadczenia, do którego jest zobowiązany z tytułu rękojmi (stosownego obniżenia ceny, usunięcia wady lub wymiany rzeczy na wolą od wad - o ile pamiętam). Przerabiałem kilka takich przypadków, korzystałem z pomocy RPK, skuteczność miałem 100%. Żaden nie dotyczył blanków, ale sprzętu wędkarskiego i sportowego - tak.
Użytkownik krzysiek edytował ten post 13 sierpień 2020 - 22:14