Do tej pory łowiłem okonie 2 kijami
Quantum Hypercast 2,25 wklejka do 1-7g - delikatna, w zasadzie tylko do specjalnych zastosowań.Nie bardzo nadaje sie pod obrotówki -ale w polaczeniu z dobrymi głowkami np Owner Micro Jig, Mustad Mini jig czy Gamakatsu Mini - na zylce 0,12 wyciagala okonie od 3 do 38 cm. Jeżeli okoń tylko powąchał gume juz z nij nie spadł.
Drugim kijem był KONGER WORLD CHAMPION TANGO 2,40m 1-8g. Tez wklejanka - ale mocniejsza, można nią było pociagnąc obrotówke, od biedy połowić klenie na małe woblery. Twardsza, mniej czuła i okonie 3cm juz sie na niej same nie zacinały To był taki troche bardziej uniwersalny kij, do bieania po krzakach, tani-jak sie poniszczy nie bedzie szkoda.
Teraz, poniewaz mam coraz mniej czasu na chodzenie na ryby a coraz wiecej czasu na teoretyzowanie i czytanie o łowieniu ryb - postanowiłem sobie zmonotwać jakiś fajny kij okoniowy -wymarzony - i mniej wiecej wiem jak powinien on wyglądac.
Bardziej uniwersalny -bo drugiego Quantum zawodniczego nie potrzebuje, a do tego zrobiony starannie, wg mojego projektu stylistyczneego.
Za kilka dni będe mógl napisac coś wiecej i wrzucic zdjęcia swojego cacuszka.
Wybierajac okoniówke pomacałem kilka modeli - samoróbki z muchówek, Phenixy, MHX i całą masę seryjnych kiji.
Gdybym miał kupować serynjy -bylby to Konger Paladin Coliber jig. Aktualnie najlepsza seryjna wędka pod okonia jaka machalem.
Ale ja zdecydowąłem sie na MHX s871-2. Wybór potwierdozny opiniami kilku zaufanych kolegow i rodbuilderów. Wymiary to 2,2 m od 0,9 do 5,3g, moc 2 -6 lb. Uzborojona w przelotki fuji KR, uchwyt SKSS i naprawde minimalne ilości pianki. W wyrzucie dynamiczny, szybki jak lubie -dzieki zbrojeniu w KR, przy holu dośc miekki - akcja opisywana w standardowym zbrojeniu jako medium-fast.
Aktualnie kij czeka na lakierowanie -ale zapowiada się pieknie i mam nadzieje ze to wlasnie bedzie ucieleśnienie mojej wymarzonej okoniówki.
Jak bede mial fotki i bede po pierwszym uzyciu -napisze cos więcej.