Casting na mrozie
#21 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2022 - 19:29
#22 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 09:51
Dzięki wszystkim za swoje spostrzeżenia i rady.
#23 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 17:34
- Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
#24 OFFLINE
Napisano 10 październik 2023 - 18:27
no właśnie, zima idzie nigdy nie łowiłem zestawem castingowym z żyłką/fluoro, może czas spróbować.....co warto założyć na Curado 201K, by pasowało do kija do 55 gramów?
#25 OFFLINE
Napisano 10 październik 2023 - 19:44
to weź nawiń trochę dowolnej (najlepiej zbędnej) żyłki i spróbuj porzucać już teraz... na mrozie żyłka będzie jeszcze sztywniejsza i sprawi więcej problemów...
kiedyś chciałem za wszelka cenę połowić pstrągi na żyłkę... nawinąłen jakieś 20m fc na plecionke i porzucałem... wnioski: ustawienia hamulca były w zasadzie bez znaczenia; hamowałem prawie wyłącznie dociskiem szpuli; w warunkach małej rzeczki hamowanie kciukiem to za mało
problemem jest odwijanie się żyłki na szpuli, piszę o odcinku pozostałym na szpuli po rzucie... robi się kompletny chaos:(
ps. jak ktoś wie jak sobie poradzić z puchnięciem żyłki na szpuli to napiszcie - ja problemu nie rozwiązałem:(
- cristovo lubi to
#26 OFFLINE
Napisano 10 październik 2023 - 20:27
Łowię żyłką bardzo często i nie sprawia mi żadnych problemów (FC nigdy nie łowiłem). Puchnięcie ("podnoszenie" się zwojów) jest spowodowane zbyt słabym ustawieniem hamulca. Trochę dziwne, że hamowanie dociskiem na osi szpuli nie rozwiązało problemu. Najczęściej problemy w końcowej fazie lotu przynęty powstają w maszynkach z hamulcem odśrodkowym z luźną szpulą. A często wystarczy nawet bardzo lekki docisk szpuli by problem rozwiązać. W wielu przypadkach wyłączenie jednego bloczka z dodatkowym lekkim dociskiem, nie tylko zwiększy zasięg, lecz także umożliwi mniejszą kontrolę manualną.
- golsyl, skius i cristovo lubią to
#27 OFFLINE
Napisano 10 październik 2023 - 20:54
W moim odczuciu ważne jest nawinąć ciasno i na mokro,zostawić na kilka dni niech się ułoży i zachowa pamięć, kiedyś miałem podobne kwiatki na tatuli na świeżo nawiniętej żyłce.
- cristovo lubi to
#28 OFFLINE
Napisano 10 październik 2023 - 21:05
no problem rozwiązałem właśnie dociskiem... dość mocnym dociskiem, hamulec nawet ustawiony na maxa nie wystarczył... niestety rzuty drastycznie się skróciły a o celności lepiej nie mówić na tych ustawieniach nie dało się łowić no ale fc jest sztywniejszy i cięższy od większości żyłek... do tego raczej gruby (0,23) jak na pstrąga... aha... daiwa, czyli hamulec magnetyczny...
może jeszcze powtórzę próbę, tym razem z żyłką
- cristovo lubi to
#29 OFFLINE
Napisano 14 październik 2023 - 13:26
PS. Mam jeszcze nanofil na jednym zapasie zimowym...
- Myku1987, czarny1 i cristovo lubią to
#30 OFFLINE
Napisano 14 październik 2023 - 21:00
a do przynęt max 55 gramów jakie fluo i jakiej firmy?
#31 OFFLINE
Napisano 14 październik 2023 - 22:10
- Myku1987 i cristovo lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych