Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

LB HM Spinnerman

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4521 odpowiedzi w tym temacie

#1981 ONLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4650 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 kwiecień 2016 - 14:38

Przesyłka poszła dzisiaj przed południem, także jutro możesz wyglądać gołębia pocztowego ;) Pozdrawiam.
  • Sebo i krystiano1981r lubią to

#1982 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

Historię tworzą ci,którzy wieszają bohaterów...

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów
  • LokalizacjaDolina Widawy...;)
  • Imię:Krystian

Napisano 26 kwiecień 2016 - 18:20

Adamie umiejscowienie/obniżenie/podniesienie oczka to nie trik :-) tylko proste podstawowe fizyczne zasady przy takich konstrukcjach :-) ,można skonstruować wobka ,którego będziemy mogli dopasowywać do różnych warunków ,tak jak pisałem ,zalewanie oczek to tylko kwestia przejścia na inną technikę lakierowania.Dodatkowo tak jak pisałem powinno się rozpatrzeć pracę takiej przynęty na dalekich odległościach i na bliskich ,opad przy kontroli linki przy dalekiej odległości i przy bliskiej ,bardzo ciekawe rzeczy można odkryć/zauważyć i wyciągnąć konkretne wnioski :-).

Nie wątpię w to że wobków nie robisz na pałę :-) przecież nikt tak nie robi ,natomiast i nie piszę tego złośliwie ,skoro już robisz woblery nazywane boleniowymi to warto może by było coś takiego rozkminić i skonstruować :-) ,może jeszcze dodać co nieco jakichś wygibasów prawo - lewo ,w cykadopodobnych też da radę :-).

To jest ta chwila kiedy cieszę się,że nie tworzę woblerów.... :unsure:

Zresztą nie każdemu jest dane poznać i zrozumieć fizykę molekularną czy mechanikę kwantową a przecież chcąc zrobić tzw Woblera Boleniowego jest to jak widzę,rzecz obowiązkowa... :rolleyes:

A ten tak szumnie zwany Wobler Boleniowy,powinien jeszcze (o zgrozo) latać za horyzont,mykać,odskakiwać,drobić,kluczyć,lusterkować w opadzie (to samo w czasie wynurzania :blink: ) pływać do przodu,do tyłu (tylko co drugi rzut :whistling: ) pojawiać się i znikać,lewitować i wirować (ale tylko w prawo :excl: ) uff,nie "uniese"... ;)

Tak sobie teraz uświadomiłem,jak dobrze,że jeszcze czasem wpadnę na jerka poczytać i pooglądać co tam nowego u Adaśka w wątku "słychać". Wprost nie wybaczyłbym sobie gdybym nie trafił na tą jakże pouczającą i edukującą,niemalże fantastyczno naukową diatrybę  kol Kielo... :rolleyes:

Przecież taka osoba (w świecie twórców znana szerzej jako konstruktor rozkminiający :ph34r: ) z taką wiedzą oraz podejściem naukowym musi tworzyć tzw Woblery Boleniowe,wyprzedzające epokę,ponad czasowe i ponad wymiarowe... :o

Zajebiste niczym zajebistość a tak zaawansowane technicznie,że chyba tylko kroczek dzieli je od wejścia na poziom "artificial intelligence" <_<

Czasu szkoda na "rozkminkę",pędzę do wątku kol Kielo,odszukam wśród innych dzieł cudownych to tzw Doskonałe Jedyne Arcydzieło Boleniowe i będę się w nim pławił.... :wub:  :wub:  :wub:

#1983 ONLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4650 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 kwiecień 2016 - 18:30

Prototypowa wersja Cienkiego. Długość 10 cm, masa 15 g z kotwicami. Ten model będzie obecnie testowany przeze mnie, i jak będą wąchać go bolki, dostanie go do testów kilka osób. Koncepcja jest nowa, więc zobaczymy co z tego wyjdzie :rolleyes: Wobler stworzony jest do animacji przez wędkarza. Przy jednostajnym prowadzeniu ustawia się horyzontalnie i praktycznie nie wykonuje jakichkolwiek widocznych ruchów. Przy zwolnieniu i bardzo wolnym prowadzeniu zaczyna subtelnie lusterkować. Natomiast znakomicie reaguje na najdelikatniejsze szarpniecia szczytówka, wychodząc do powierzchni w charakterystycznym dla uciekającej uklei ruchu. Wydaje mi się, że wobler ten, a nawet można już tu z czystym sumieniem rzec jerk boleniowy  :)  bardzo wiernie imituje ruch żywej uklei. Co na to Bolki? Czas pokaże ;) Jeżeli moje przewidywania się sprawdzą, będę szedł w kierunku przynęt o takiej waśnie pracy. Jeżeli nie, będę poszukiwał dalej ;)

Załączone pliki

#1984 ONLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4650 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 kwiecień 2016 - 18:41

To jest ta chwila kiedy cieszę się,że nie tworzę woblerów.... :unsure:

Zresztą nie każdemu jest dane poznać i zrozumieć fizykę molekularną czy mechanikę kwantową a przecież chcąc zrobić tzw Woblera Boleniowego jest to jak widzę,rzecz obowiązkowa... :rolleyes:

A ten tak szumnie zwany Wobler Boleniowy,powinien jeszcze (o zgrozo) latać za horyzont,mykać,odskakiwać,drobić,kluczyć,lusterkować w opadzie (to samo w czasie wynurzania :blink: ) pływać do przodu,do tyłu (tylko co drugi rzut :whistling: ) pojawiać się i znikać,lewitować i wirować (ale tylko w prawo :excl: ) uff,nie "uniese"... ;)

Tak sobie teraz uświadomiłem,jak dobrze,że jeszcze czasem wpadnę na jerka poczytać i pooglądać co tam nowego u Adaśka w wątku "słychać". Wprost nie wybaczyłbym sobie gdybym nie trafił na tą jakże pouczającą i edukującą,niemalże fantastyczno naukową diatrybę  kol Kielo... :rolleyes:

Przecież taka osoba (w świecie twórców znana szerzej jako konstruktor rozkminiający :ph34r: ) z taką wiedzą oraz podejściem naukowym musi tworzyć tzw Woblery Boleniowe,wyprzedzające epokę,ponad czasowe i ponad wymiarowe... :o

Zajebiste niczym zajebistość a tak zaawansowane technicznie,że chyba tylko kroczek dzieli je od wejścia na poziom "artificial intelligence" <_<

Czasu szkoda na "rozkminkę",pędzę do wątku kol Kielo,odszukam wśród innych dzieł cudownych to tzw Doskonałe Jedyne Arcydzieło Boleniowe i będę się w nim pławił.... :wub:  :wub:  :wub:

Hehe, wygląda na to Krystiano, że posty pisaliśmy w tym samym czasie :)

Nie mam, nic do Kiela. Wiem, że facet ma wiedzę, i wie o czym pisze. A, że podchodzi do tematu w sposób naukowy, to chwała mu za to. Każdy ma inny punkt widzenia. Ja tam jestem prosty chłop, i to czego nauczyła, i uczy mnie sama rzeka i ryby, jest dla mnie wyznacznikiem tego co robię i do czego zmierzam. Tyle o sobie. Czy są jakieś pytania? :D

• krystiano1981r lubi to

#1985 ONLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4650 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 kwiecień 2016 - 18:42

A, zapomniałem dodać, że urodziłem się w Małkini :D :D :D

#1986 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 26 kwiecień 2016 - 18:55

Pytań nie ma :-) ,fajnie się rozmawia ,fajnie i wesoło :-) ,krystiano1981r łów sobie bolki na zdrowie ,ja nie pisze o łowieniu tylko o prostych sprawach technicznych ,naprawdę prostych :-) ,potrzebny chyba jest kolejny rysunek poglądowy :-).

Zachowanie przynęty na krótkich i długich odcinkach można sobie wyobrazić ,normalnie cuda na kiju fizyka kwantowa :-):-):-).

Załączone pliki

Użytkownik Kielo edytował ten post 26 kwiecień 2016 - 18:59

#1987 ONLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4650 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 kwiecień 2016 - 19:00

Kielu na obrusie??? Baba Cię zabije :D :D :D

#1988 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 26 kwiecień 2016 - 19:01

Baby ni ma w domu :-)

#1989 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3216 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 26 kwiecień 2016 - 19:04

Dlaczego łowca znowu ma "wacka" ?? :huh: Ale wróci ;)

Użytkownik Qcyk edytował ten post 26 kwiecień 2016 - 19:04

• Kielo lubi to

#1990 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 26 kwiecień 2016 - 19:05

Nie .nie ,nie :-) to są krzesełka:-)

• spinnerman lubi to

#1991 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3216 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła

Napisano 26 kwiecień 2016 - 19:08

Kurde z krzesełkiem na drapieżnika... muszę tego spróbować ;)

• martek i Kielo lubią to

#1992 OFFLINE   Sebo

Sebo

C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2515 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 26 kwiecień 2016 - 19:11

Dlaczego łowca znowu ma "wacka" ?? :huh: Ale wróci ;)

Proporcjonalnie to na bogato tam ma :)

Fajnie jest mieć pełne pojęcie co jak i dlaczego , ale naprawdę to to czy przynęta będzie łowiła jest zależne od:

• Wiary w przynętę
  • Umiejętności łowcy w wytypowaniu miejsca ryb
  • Prowadzeniu przynęty
  • Konsekwentnym łowieniu

Tak ja to widzę ;) i tego się trzymam 

• rybson, Pisarz.......ewski Piotr i Qcyk lubią to

#1993 ONLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4650 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 kwiecień 2016 - 19:14

U mnie na Bugu tak spinningują stacjonarnie mięsne dziadki. Są dwie rafki. I który raniej przyjedzie, to jak zasiądzie, to do póki Straż Graniczna go po nocy nie wygoni miejscówkę masz wyłączoną :)

#1994 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 26 kwiecień 2016 - 19:17

Wąsy powinni mieć :-) ,mój błąd :-)

#1995 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3216 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła

Napisano 26 kwiecień 2016 - 19:18

Dobrze, że u mnie takich nie ma :D Chociaż faktycznie jeden by się znalazł ale to zboczeniec z bocznym trokiem ;) Dobra już nie spamuję....znikam...

Użytkownik Qcyk edytował ten post 26 kwiecień 2016 - 19:23

#1996 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 26 kwiecień 2016 - 19:59

Fajnie jest mieć pełne pojęcie co jak i dlaczego , ale naprawdę to to czy przynęta będzie łowiła jest zależne od:

• Wiary w przynętę
  • Prowadzeniu przynęty
  • Konsekwentnym łowieniu

Nie no tak sobie jako Polscy rękodzielnicy dyskutujemy ,co oczywiście prowadzi tylko w jedną stronę :-) ,do rozwoju i jeszcze raz rozwoju Polskiego rękodzieła.

To co napisałem to tylko aspekt techniczny i łatwo sobie wyobrazić że tą jedną przynętę możemy zaprezentować np. na daleką odległość w czterech różnych ustawieniach wzgledem lustra wody i w czterech różnych pracach ,jak to wykożystac też łatwo sobie wyobrazić :-) ,krystiano 1981r na pewno już sobie wyobraził np. na przykładzie przykosy hmmm..... odległej przykosy :-).

Można dodać jeszcze jedno/dwa oczka wystające nad korpus ,i mamy jeszcze inną opcję :-).

Użytkownik Kielo edytował ten post 26 kwiecień 2016 - 20:08

#1997 ONLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2863 postów
  • LokalizacjaOława
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Bednarczyk

Napisano 26 kwiecień 2016 - 20:46

A, zapomniałem dodać, że urodziłem się w Małkini :D :D :D

Spędziwszy tydzień w Małkinii w na początku lat dziewięćdziesiątych. Nawet złowiwszy zanderka przy moście kolejowym w samo południe ........ na robaka  :) . Wieczorami z gruntu na rybkę łowiło się sumki, trochę powyżej wspomnianego mostu. Był taki dołek i sumki tam po 21 uaktywniały się.

Szkoda, że jerka nie było wówczas. 

#1998 ONLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2863 postów
  • LokalizacjaOława
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Bednarczyk

Napisano 26 kwiecień 2016 - 21:01

• Wiary w przynętę
  • Prowadzeniu przynęty
  • Konsekwentnym łowieniu

Seba, tak mówi łowiący. Ale żeby łowiący wierzył w przynętę to jej wykonawca wiele musi się natrudzić. Wiele założonych koncepcji odrzucić, aby w końcu dojść do satysfakcjonującego rozwiązania. I po to jest dyskusja o sprawach technicznych. Ale to jedno, a drugie to doświadczenie, nos do tego, że przynęta o takiej pracy będzie kosić.

• Kielo i spinnerman lubią to

#1999 OFFLINE   Sebo

Sebo

C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2515 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 26 kwiecień 2016 - 21:06

Sławku wiesz jest jeszcze jedna sprawa :)

Ci łowiący(testujący) ich rady i spostrzeżenia jak i cenne uwagi.

Dla mnie Adaś jest super Twórcą bo wielokrotnie słuchał naszego marudzenia że za blisko leci że wiruje ,że trzeba zmienić obciążenie itp...

Przyjmował to godnie i myślę że to jest cenne .....

A dyskusję czytam i staram się wyciągnąć z niej jak najwięcej.

• Kielo i Banjo lubią to

#2000 ONLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4650 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 kwiecień 2016 - 21:08

Spędziwszy tydzień w Małkinii w na początku lat dziewięćdziesiątych. Nawet złowiwszy zanderka przy moście kolejowym w samo południe ........ na robaka  :) . Wieczorami z gruntu na rybkę łowiło się sumki, trochę powyżej wspomnianego mostu. Był taki dołek i sumki tam po 21 uaktywniały się.

Szkoda, że jerka nie było wówczas. 

W oparach absurdu...  :D

• Kielo i Banjo lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Wesol