Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

LB HM Spinnerman

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4520 odpowiedzi w tym temacie

#1941 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 kwiecień 2016 - 22:00

Nie pokażę już niczego czego nie chcę pokazywać ,poprzestanę na fotkach woblerów jednoczęściowych i tyle :-) a co tam kto sobie myśli to jego sprawa :-).

Na pewno niedługo będę/będziemy chcieli kilka przynęt cykadopodobnych wprowadzić do sprzedaży i wtedy będą pokazane i opisane.

Nie krytykuję twoich wobków cykadopodobnych tylko stwierdzam fakt sugerując się poprzednią dyskusją na temat odległości i kątów ,podejrzewam że inne podstawowe zasady też nie były sprawdzane ,brane pod uwagę więc budowa i działanie jest proste jak budowa i zasada działania zwykłej cykady.

Pokażę ci kilka prac woblerów jak się spotkamy ,jeśli się spotkamy:-).

No tak, wszystko się zgadza, poza tym, że to nie cykada a wobler, że jest nie z blachy, a z..., że ma nie 1 mm grubości a 5, że ma nie trzy dziurki w korpusie a jedno oczko mocujące agrafkę, że... a tak wogóle, to przecież prosta konstrukcja  :D Z niecierpliwością czekam na prezentację Twoich/waszych przynęt jak to nazwałeś cykadopodobnych. A, i przepraszam, że nie sprawdziłem tych kątów i odległości, to faktycznie może mieć niebagatelny wpływ na łowność mojego prostego woblera. Jak byś mógł też podać te inne podstawowe zasady które mam sprawdzać przy robieniu woblerów, to był bym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

• krystiano1981r, la-bazooka i urasenty lubią to

#1942 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3263 postów

Napisano 23 kwiecień 2016 - 11:00

Właśnie miałem telefon od forumowego kolegi, że Paniczki kleniowe, połowiły dzisiaj na Ropie pięknych kleni. A więc kolorek ten wejdzie do stałej oferty ;)

Mów mi tu zaraz kto moje kluski z Ropy starszy :P najpierw przepytam, a później paniki wybiorę :D Tak poważnie to super woblery, o łowności nie ma co dyskutować, zdjęcia dość powiedziały w minionym sezonie.

• krystiano1981r lubi to

#1943 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2016 - 11:42

A właśnie kilka dni temu rozmawiałem o Tobie  z Żonką. Mówię, " patrz jak Prida dzięcioł pilnuje Ci lustra żeby kroniki nie zjadły "  :D

Załączone pliki

#1944 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3263 postów

Napisano 23 kwiecień 2016 - 12:35

Toś mnie tym dzięciołem rozbawił :P :D :D jak wrócę ze Szwecji to planuję zmienić kilka rzeczy w tworzeniu swoich przynęt :) przede wszystkim będę robił 1/3 tego co teraz, 80% dla siebie i tylko przynęty na maksa odpicowane. Pewnie strugnę jakieś nowe ptaszysko, pojawi się fajne imitacje robali, raczków i innych dziwnych stworzeń. Nachodzi mnie też na jedna większą przynętę, taką pod 20-25cm, również bardzo dopracowaną. Przez zimę trochę wypaliłem się ilościowo, teraz przez całe lato dziwne projekty dla siebie :)

• spinnerman lubi to

#1945 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2016 - 12:52

To do ptaszyska staję w kolejce. Chciałbym w takim umaszczeniu :)

Załączone pliki

• woblery z Bielska i Pride lubią to

#1946 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2016 - 12:58

I pomalowane :)

Proste woblery w prostym malowaniu ;)

10 cm waga około 20 g.

Ta perła emituje tyle światła, że ciężko zrobić wyraźniejsze zdjęcie Bynajmniej ja nie potrafię :(

Załączone pliki

#1947 OFFLINE   Łukasz 24

Łukasz 24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 126 postów
  • Lokalizacjaz nad Wisły
  • Imię:Łukasz

Napisano 23 kwiecień 2016 - 15:57

Hm, powiem Ci, że tak do końca to do mnie nie przemawia. Może gdyby przynęta była przywiązana węzłem zaciskowym, na sztywno, to  faktycznie tan kąt ulegał by zmianie wraz ze skracaniem dystansu. W przypadku agrafki - moim zdaniem - to ona będzie zmieniała kąt względem przynęty wraz ze skracaniem dystansu.. Natomiast sama przynęta będzie niezmiennie w tej samej pozycji ustanowionej przez balast. Tak to widzę.

Co do samej pracy woblera pomimo, że jest bardzo "gęsta" to doskonale wyczuwalna nawet na maksymalnych dystansach. Testowałem to również na głębokiej wodzie w opadzie, i także przy poderwaniu z dna przynęta od razu startuje i czuć przyjemne mrowienie w dolniku.

Przyjedź w czerwcu na Bug do Kózek, będę na zawodach WKS Sandacz, to będziesz miał możliwość potestować ;)

To jak wybierasz się na WKS Sandacz to przygotuj mi dwa RapMasterki 8 cm i wagi 9 gram. Jednego w soczystej zieleni jak to ktoś nazwał a drugiego w srebrze, perle i graficie ^_^ ok?

#1948 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2016 - 17:40

Łukasz, 9 gram Ci nie zrobię, bo szkoda Twojej kasy. Robiłem do testów takie lekkie i powiem Ci, że średnio to chodzi i jest mało stabilne w nurcie. Od 12 gram w górę hula już bardzo ładnie ;)

#1949 OFFLINE   Łukasz 24

Łukasz 24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 126 postów
  • Lokalizacjaz nad Wisły
  • Imię:Łukasz

Napisano 23 kwiecień 2016 - 18:41

Łukasz, 9 gram Ci nie zrobię, bo szkoda Twojej kasy. Robiłem do testów takie lekkie i powiem Ci, że średnio to chodzi i jest mało stabilne w nurcie. Od 12 gram w górę hula już bardzo ładnie ;)

No to poproszę dwa 12-sto gramowe :) kolorki jak napisałem wyżej, odbiorę je na zawodach..wtedy nie będę trzeci jak w tamtym roku tylko pierwszy :D he he he. Pozdrawiam.

#1950 ONLINE   Mariusz54

Mariusz54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 367 postów
  • LokalizacjaSochaczew
  • Imię:Mariusz

Napisano 23 kwiecień 2016 - 18:44

No to poproszę dwa 12-sto gramowe :) kolorki jak napisałem wyżej, odbiorę je na zawodach..wtedy nie będę trzeci jak w tamtym roku tylko pierwszy :D he he he. Pozdrawiam.

Pierwszy po Adamie znaczy się. Wobki da Ci po zawodach!!!

• spinnerman i Łukasz 24 lubią to

#1951 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2016 - 18:47

Pierwszy po Adamie znaczy się. Wobki da Ci po zawodach!!!

Dokładnie :D

A tak poważnie, to pewnie coś tam przysponsoruję chłopakom, za największego bolenia i takie tam, to może wychaczysz za free ;)

• Łukasz 24 lubi to

#1952 OFFLINE   jelec

jelec

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • Lokalizacjapolska
  • Imię:zeb
  • Nazwisko:xxx

Napisano 23 kwiecień 2016 - 19:10

Hejka, ludzie bierzcie 10 Rap Master też, dzisiaj testowałem te nowe konstrukcje drobniutkie lustereczko wyczuwalne fajnie na kiju a zestaw wziąłem konkret, 10-tką rzut jest ok. i trochę już kijek gnie przy prowadzeniu,dobrze i stabilnie trzyma sie nurtu na tą przynętę można się spodziewać duużych rybek ;)

#1953 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2016 - 19:54

I tak będzie.  Myślę, że częstym gościem na tych woblerach będzie sumek, a i sandał w to przywali. Wobki nie gubią akcji nawet przy prowadzeniu średnim tempem w okolicy dna. Dobrą techniką też będzie łowienie w opadzie. Brania będą najczęściej w momencie startowania przynęty z dna. Kombinujcie ;)

• Piotrek Milupa lubi to

#1954 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 23 kwiecień 2016 - 20:07

Tak sobie poczytałem dyskusję o nowym woblerze Adama i do mnie o skuteczności woblera przemawia ilość złowionych na niego ryb. Pisanie o akcji, kątach bez pokrycia w postaci złowionych ryb jest trochę bez sensu. W tym roku też zrobiłem trochę woblerów wertykalnych i fakt jak się wie co i jak to nie są to przynęty trudne do zrobienia żeby poprawnie pracowały dla wędkarza. Co innego dla boleni, to się okaże w trakcie sezonu. Wobler sterowy wg mnie trudniej zrobić. Przerobiłem sporo boleniowych woblerów i niewiele przypadło mi do gustu.

• Piotrek Milupa, krystiano1981r, spinnerman i 2 innych osób lubią to

#1955 OFFLINE   zybi

zybi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 316 postów
  • LokalizacjaJedwabne
  • Imię:Zbigniew

Napisano 23 kwiecień 2016 - 20:22

A właśnie kilka dni temu rozmawiałem o Tobie  z Żonką. Mówię, " patrz jak Prida dzięcioł pilnuje Ci lustra żeby kroniki nie zjadły "  :D

Coś  mi się wydaje, że powinno być " korniki a nie kroniki"

Tak wpadło mi w oko podczas czytania.

#1956 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2016 - 20:28

Masz Janek 100 % racji. Wszystko zweryfikują ryby.

Priv.

#1957 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6353 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 23 kwiecień 2016 - 20:29

I tak będzie.  Myślę, że częstym gościem na tych woblerach będzie sumek, a i sandał w to przywali. 

Szczupaki żreją, fajnie bo z koryta rzeki. Można trafić krokodyla. 

• krystiano1981r lubi to

#1958 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2016 - 20:30

Coś  mi się wydaje, że powinno być " korniki a nie kroniki"

Tak wpadło mi w oko podczas czytania.

Racja :D  Nawet nie zauważyłem. Dzięki.

#1959 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 24 kwiecień 2016 - 09:29

Wujek ja nie piszę że coś jest nie skuteczne czy skuteczne (nie można tak gdy się nie łowiło danymi przynętami) ,to tylko takie pytanie techniczne było z ciekawości odnośnie ustawienia się takiej przynęty w wodzie i tyle ,ogólnie cykady czy woblery cykadopodobne są bardzo fajne i mega skuteczne ale wiadomo nie zawsze i wszędzie ,często jest tak że tylko te przynęty dają rezultaty gdy inne zawodzą.

Adamie nie będę ci tu pisał o podstawowych zasadach bo przecież to podstawowe zasady :-) i każdy je doskonale zna :-) ,albo może o jednej jeszcze napiszę a co tam.

Miejsce zaczepu linki/miejsca zaczepu linki - umiejscowienie góra ,dół względem kształtu i rozmieszczenia obciążenia.Przy próbach następnych wobków może się okazać że praca przynęty jest jeszcze fajniejsza gdy oczko/oczka jest umiejscowione głębiej w korpusie i przesunięte może w lewo a może w prawo:-).Dlaczego jedno oczko i tak umiejscowione ,możliwości jest kilka a przynęta może być wtedy wykożystywana w różnych warunkach w zależności os zaczepu.

Użytkownik Kielo edytował ten post 24 kwiecień 2016 - 09:39

#1960 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1638 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 24 kwiecień 2016 - 16:15

Mam pytanie, Kiedy szykuje sie kolejny rzut Paniców i nocnych sandaczówek na giełdzie? ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych