Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3561 odpowiedzi w tym temacie

#3201 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 12 styczeń 2023 - 15:32

THORUS BORON

Kijek uzbrojony na blanku Thorus Boron SBO6914-1N. Bardzo uniwersalny kijek pod sandacza jak i pod szczupłe na najbardziej topowym blanku na rynku. Niewiarygodna czułość, dynamika i amortyzacja w jednym. Kijek długości 2,07m, mocy 14lb i c,w od 6 do 24g w jednym kawałku.

Kijek został uzbrojony w uchwyt carbonowy ALPS 17 MVT, elementy z pianki Matagi i zakończenie z korka. Do tego przelotki Fuji Torzite i powstał genialny łódkowy kijek o szerokim zastosowaniu.

Załączone pliki

#3202 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 12 styczeń 2023 - 15:42

BORONIK POD GRUBSZE OKONIE

Kijek zbudowany z myślą o lżejszym łowieniu na najdelikatniejszym blanku boronowym  Thorus boron model SBO728-1N. Kijek w jednym kawałku o długości 2.20m, mocy 8lb i c,w 3-13g. Kijek pod większe okonie z głębszej wody, szczupaki na lekko jak i sandacze na lżejsze i mniejsze przynęty.

Kijek został uzbrojony w uchwyt DPS 17 GM, dzieloną rękojeść  i insert uchwytu z korka burl kaktus 4 oraz  najwyższej półki przelotki Fuji Torzite T2.

Załączone pliki

#3203 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 styczeń 2023 - 18:58

Ładny projekt. DPS z insertem z korka fajnie wygląda. Jaka wyszła waga wędki na gotowo ? Czy masz jakieś fotki ugięcia tego blanku ? Te 3-13 gr to realne całkowite  c.w dla tego blanku czy bardziej masa samej głowki ?

• Luciano79 lubi to

#3204 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 13 styczeń 2023 - 09:12

a jak  wygląda  trwałość  w praktyce   użytkowej   takiego  grubo  mielonego  korka  szczególnie  w  roli  insertu   ..?

#3205 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 13 styczeń 2023 - 11:22

Ładny projekt. DPS z insertem z korka fajnie wygląda. Jaka wyszła waga wędki na gotowo ? Czy masz jakieś fotki ugięcia tego blanku ? Te 3-13 gr to realne całkowite  c.w dla tego blanku czy bardziej masa samej głowki ?

Jeżeli chodzi o wagę to jak pewnie Ci wiadomo nie mam zwyczaju ważyć kijków więc nie wiem ile ma gramów a kijek już dawno jest u klienta. Ogólnie mogę tylko powiedzieć , że kijek wyszedł bardzo lekko. Z lekkim kołowrotkiem w okolicach 180g "nie czuć kijka w ręku". Zdjęć ugięcia też nie robiłem. Co do realnego c.w to myślę ,że od 3-4g + gumka 3' do 13g może 15g + gumka 3'. 

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 13 styczeń 2023 - 11:25

#3206 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 13 styczeń 2023 - 11:23

a jak  wygląda  trwałość  w praktyce   użytkowej   takiego  grubo  mielonego  korka  szczególnie  w  roli  insertu   ..?

Jeżeli chodzi o trwałość to nie widzę problemu. Robiłem inserty z naturalnego flora i też nic się nie dzieje. Oczywiście przy "normalnym " użytkowaniu. 

#3207 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 styczeń 2023 - 12:17

Jeżeli chodzi o wagę to jak pewnie Ci wiadomo nie mam zwyczaju ważyć kijków więc nie wiem ile ma gramów a kijek już dawno jest u klienta. Ogólnie mogę tylko powiedzieć , że kijek wyszedł bardzo lekko. Z lekkim kołowrotkiem w okolicach 180g "nie czuć kijka w ręku". Zdjęć ugięcia też nie robiłem. Co do realnego c.w to myślę ,że od 3-4g + gumka 3' do 13g może 15g + gumka 3'. 

Zwyczaje zawsze można zmienić Rafale ;)  waga wędki to istotna i obiektywna informacja - również dla Ciebie. Obecnie już wszyscy producenci podają ten parametr. Mam nadzieję że z czasem zmienisz podejście.   Dzięki za informacje o realnym c.w.

• homax i Luciano79 lubią to

#3208 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 13 styczeń 2023 - 14:43

Zwyczaje zawsze można zmienić Rafale ;)  waga wędki to istotna i obiektywna informacja - również dla Ciebie. Obecnie już wszyscy producenci podają ten parametr. Mam nadzieję że z czasem zmienisz podejście.   Dzięki za informacje o realnym c.w.

Proszę Cię nie poruszaj już ze mną tematu w kwestii wagi kijka jako istotna informacja. Ja wiem jak jest z tą wagą i co ona oznacza więc darujmy sobie. Tkwisz cały czas w błędnym myśleniu i wiem ,że nikt i żadne argumenty nie są w stanie zmienić Twojego nastawienia na ten temat. Więc już dajmy spokój temu tematowi.

• golsyl, ŁukaszK i guciolucky lubią to

#3209 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 19 styczeń 2023 - 14:55

NOWA XZOGA TAKA GX

Kijek castingowy na blanku Xzoga Taka GX- 5KG. Blank fajniejszy od starej Taka G. Szybszy , lżejszy, no i ładniejszy. Krzyżowy oplot nadaje blankowi charakterku.

Fajny kijek pod szczupłe pod przynęty do 40g.

Kijek na uchwycie AT Edge 16 ULH black gloss., pianka , carbon, złota biżuteria i przelotki Fuji Sic Slim w spiralce.

Załączone pliki

• carlus75 i malinabar lubią to

#3210 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 19 styczeń 2023 - 15:06

VEGTER BORON POD LŻEJSZE ŁOWY

Kijek na blanku Vegter Boron SS8310-2N w kolorze burgundy dust. Kijek zbudowany pod lżejsze ,rzeczne łowy. Świetnie sprawdzi się przy okoniach, kleniach, jaziach, bolkom i szczupakom na mniejsze przynęty również sprosta. Blank top jeżeli chodzi o rzeczne łowy różnych gatunków ryb na skrajnie różne przynęty. Uniwersalność przeogromna.

Kijek został uzbrojony w pełną rękojeść z korka flor+ dodatki z drewna stabilizowanego ( barwiona na czerwono czeczota klonu kanadyjskiego). Uchwyt Fuji DPS z insertem z tego samego kawałka drewna co reszta elementów. Całość dopełniają najlepsze z możliwych przelotki Fuji Torzite.

Załączone pliki

#3211 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 26 styczeń 2023 - 11:24

Proszę Cię nie poruszaj już ze mną tematu w kwestii wagi kijka jako istotna informacja. Ja wiem jak jest z tą wagą i co ona oznacza więc darujmy sobie. Tkwisz cały czas w błędnym myśleniu i wiem ,że nikt i żadne argumenty nie są w stanie zmienić Twojego nastawienia na ten temat. Więc już dajmy spokój temu tematowi.

@Friko nie tkwi w blednym mysleniu. To ze Pan Tu na jerku kariere zrobil swoimi wedkami przez kilka lat nie oznacza, ze wszystko Wie i jest wyrocznia jerkbaitowego rod-buildingu. Bardzo duzo "nowych" wedek z pracowni laduje na gieldzie co wiele mowi.

Zeby nie bylo do konca w jedna strone to trzeba by zbadac wlasciwosci przewodzenia drgan roznych korkow wszelkich.

Natomiast czytanie watku w ktorym kreuje sie Pan za wszystko-wiedzacego rod-buildera jest bardzo ciezkie. Wielu sie da na to nabrac zapewne.

Moje pytanie jest inne- gry jest napisane absolutny swiatowy top rozumiem ze te blanki czy zrobione na nich wedki Pan Sam testujesz, lowisz na nie wielkie ryby i pozniej opisujesz takie czy inne w watku?

Rozumiem tez ze przelowil Pan wszystkimi NFC czy innymi i na tej podstawie wysuwa swoje spostrzezenia? Tyle , ze w tym wypadku nie bylo by czasu na krecenie wedek...

#3212 ONLINE   tomchaf11

tomchaf11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 362 postów
  • LokalizacjaSIEDLCE

Napisano 26 styczeń 2023 - 18:36

Waga, waga waga a jakie ma znaczenie 2-5 czy 10g. Ja osobiście mam jedną wędkę "Skałek" i nawet nie myślałem aby ją ważyć bo i po co jest świetna. Jednak jak podepne do niej kołowrotek 350g to robi się cięższa:)
Jak komuś nie pasuje że Pan "Skałek" nie podaje wagi i nie chcę dalej odpowiadać na takie pytania to ma przecież do tego takie prawo i trzeba to uszanować. Żyjemy póki co w "wolnym"kraju
  • Artek, skalek-77 i Kozi81 lubią to

#3213 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie

Napisano 26 styczeń 2023 - 18:54

Mi nie przyszło żadnego z 13 wędek od Rafała ważyć… może coś nie tak robię a przy żadnym ręka nie odpadła a wyważone i dopasowane jak trzeba :) możliwe ze te 3 gramy więcej w najnowszym Boronie mi nie podpasuje…
  • Artek i skalek-77 lubią to

#3214 OFFLINE   Werem

Werem

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 639 postów
  • LokalizacjaHajnówka
  • Imię:Jerzy

Napisano 26 styczeń 2023 - 19:20

[quote name="Bujo" post="3092567" timestamp="1674728668"]

Bardzo duzo "nowych" wedek z pracowni laduje na gieldzie co wiele mowi.

Panie Bujo, nie wiem co Panu "wiele mówi", bo mi nic, po prostu nic.
Ja lubię zmieniać kije co roku i nie widzę w tym nic złego, więc wyciąganie pochopnych wniosków, obserwując giełdę, jest po prostu żałosne i dziecinne.

#3215 OFFLINE   PiotrN

PiotrN

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • Lokalizacjamazury
  • Imię:Piotr

Napisano 26 styczeń 2023 - 20:26

Czołem Panowie dla ścisłości, dość skrupulatnie obserwuję giełdę, nie pomylę się jak w ostatnich trzech miesiącach był ( ja widziałem) jeden kij zrobiony przez Pana Rafała :rolleyes:jeden :D

• skalek-77 lubi to

#3216 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie

Napisano 26 styczeń 2023 - 20:41

Czołem Panowie dla ścisłości, dość skrupulatnie obserwuję giełdę, nie pomylę się jak w ostatnich trzech miesiącach był ( ja widziałem) jeden kij zrobiony przez Pana Rafała :rolleyes:jeden :D

Możliwe, że i mój bo mi się zachciało czegoś nowego jak co roku... a stojaki nie wytrzymują... jak pisze kolega Werem :D

Użytkownik maniak edytował ten post 26 styczeń 2023 - 20:42

#3217 OFFLINE   Baars

Baars

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1228 postów
  • Lokalizacjaokolice Odry...
  • Imię:Wojtek

Napisano 26 styczeń 2023 - 20:45

@Friko nie tkwi w blednym mysleniu. To ze Pan Tu na jerku kariere zrobil swoimi wedkami przez kilka lat nie oznacza, ze wszystko Wie i jest wyrocznia jerkbaitowego rod-buildingu. Bardzo duzo "nowych" wedek z pracowni laduje na gieldzie co wiele mowi.

Zeby nie bylo do konca w jedna strone to trzeba by zbadac wlasciwosci przewodzenia drgan roznych korkow wszelkich.

Natomiast czytanie watku w ktorym kreuje sie Pan za wszystko-wiedzacego rod-buildera jest bardzo ciezkie. Wielu sie da na to nabrac zapewne.

Moje pytanie jest inne- gry jest napisane absolutny swiatowy top rozumiem ze te blanki czy zrobione na nich wedki Pan Sam testujesz, lowisz na nie wielkie ryby i pozniej opisujesz takie czy inne w watku?

Rozumiem tez ze przelowil Pan wszystkimi NFC czy innymi i na tej podstawie wysuwa swoje spostrzezenia? Tyle , ze w tym wypadku nie bylo by czasu na krecenie wedek...

Żenada i bez komentarza, tyle ode mnie.

Paweł ( Friko) proszę posprzątaj w tym wątku, bo zrobiło się bardzo nieprzyjemnie delikatnie mówiąc.
Rafał mam nadzieję, że nie odniesiesz się do co niektórych wpisów, szkoda Twojego cennego czasu.
  • skalek-77 lubi to

#3218 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 26 styczeń 2023 - 21:17

Czuć, unoszącą się w wątku woń, stołecznej, jedynej słusznej, manufaktury, która jakby od dekady co najmniej, myszką trąci...

#3219 OFFLINE   llunker

llunker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów

Napisano 26 styczeń 2023 - 22:20

Z jednej strony bujo ma trochę racji, bo coraz częściej czuć ze strony różnych składaczy, ze ta profesja ma coraz mniej wspólnego z lowieniem ryb. Z drugiej strony wędkę od Rafała mam, trafił w punkt co do oczekiwań, a w czasie gdy ja mi składał sam do końca nie wiedziałem czego oczekuje...
  • skalek-77 lubi to

#3220 OFFLINE   bartek

bartek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów

Napisano 26 styczeń 2023 - 22:33

A wracając do głównego tematu, użytkuje ktoś wyżej zrobiony kij to jest Vegter Boron SS8310-2N ? Czy jego parametry są dobrze opisane?

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych