Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3561 odpowiedzi w tym temacie

#3381 OFFLINE   flymar

flymar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 229 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 listopad 2023 - 22:10

DWU SKŁAD POD SANDACZA

Kijek dwu częściowy pod sandacza na blanku Kraag XF SKXF7016-2N . Blank lakierowany w kolor Black Gloss Satin. Kijek w długości 2,13m, moc 16lb, c.w 6-30g. Szybki czuły i elektryczny kijek jak na dobrą sandaczówkę przystało.

Kijek w dzielonej rękojeści z korka Black Tiger H, uchwyt AT. Apex 17 z insertem carbonowym, przelotki Fuji Torzite.

Trochę już chyba zapomniane te Kraagi w dobie ultra cienkich szcztówek(noctis diamond) na sandacze.Mnie by akurat taki mocniejszy szczyt bardziej pasował tylko jaki jest realny zakres obsługiwanych przynęt tego modelu bo gdzieś przed laty były opinie ,że to gruba armata pod główki nawet 35g.

#3382 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Maciej

Napisano 10 listopad 2023 - 10:18

35-40g obsłuży, ale masy całkowitej z pewnością. Jest on ciut mocniejszy niż opis z tabelki. Szczyt mocny. Mam też wersje 9’0 i tu opisany jest prawidłowo moim zdaniem. Długość ma w tym przypadku znaczenie :)

Użytkownik maniak edytował ten post 10 listopad 2023 - 10:40

#3383 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 10 listopad 2023 - 10:32

Trochę już chyba zapomniane te Kraagi w dobie ultra cienkich szcztówek(noctis diamond) na sandacze.Mnie by akurat taki mocniejszy szczyt bardziej pasował tylko jaki jest realny zakres obsługiwanych przynęt tego modelu bo gdzieś przed laty były opinie ,że to gruba armata pod główki nawet 35g.

Opis jest moim zdanie jak najbardziej prawidłowy jeżeli chodzi o górne c.w .Ogólnie z dołu minimum to 10g + guma 4' , górą 25g główka + guma 4'

#3384 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 10 listopad 2023 - 14:48

PIKE ISILO -SZCZUPŁY NA GRUBO

Kijek castingowy na blanku Pike Isilo model najmocniejszy PI7642-1N pod szczupaki łowione na duże gumy. Kijek w jednej części długości 23m, moc 42lb , c.w 42-150g ( realnie 170g). Bardzo dynamiczny blank o bardzo szerokim spektrum c,w i świetnej amortyzacji.

Kijek uzbrojony w cascie na uchwycie AT Razor CCT, rękojeść dzielona z korka kaktus 2, przelotki Fuji Sic w układzie spiralnym.

Załączone pliki

• gulf lubi to

#3385 OFFLINE   flymar

flymar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 229 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 10 listopad 2023 - 16:58

35-40g obsłuży, ale masy całkowitej z pewnością. Jest on ciut mocniejszy niż opis z tabelki. Szczyt mocny. Mam też wersje 9’0 i tu opisany jest prawidłowo moim zdaniem. Długość ma w tym przypadku znaczenie :)

Opis jest moim zdanie jak najbardziej prawidłowy jeżeli chodzi o górne c.w .Ogólnie z dołu minimum to 10g + guma 4' , górą 25g główka + guma 4'

Bardzo dziękuję z podpowiedź. Z tego wynika, że góra dla mnie to jeszcze z zapasem bo główki 20-25g to incydentalnie stosuję  choć max co czasami macham to 4' cannibal, a to już 17g samej gumy i spory opór w wodzie przy podbiciu.

Bardziej mnie niepokoi czy dół obsłuży przynęty , którymi najczęściej łowię tym bardziej , że celowałbym w długość 6,6 a jak pisał kolega maniak to tez trochę pewnie usztywnia całość konstrukcji.

Wklejam mój post z wątku "kij na sandacza"

Może  ktoś łowi albo łowił czymś podobnym i  poleci. Niby kijów setki, a nie bardzo mogę znaleźć 2 częściowego kruciaka na łódkę typowo pod sandacza.

parametry

-długość ok 2m lub mniej ,na pewno chcę krócej niż typowe 7'

-2 części

-główki 8-16g plus 3-4 cale czyli łącznie 14g-32g

To warunki konieczne.

Mile widziana oczywiście maksymalna czułość i szybkość. 

Nada się ten Kraag 16lb do tego bo oczko niżej jest 11 lb i pewnie za słaby.

Chyba , ze jest coś lepszego...ja nie znalazłem.

#3386 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 10 listopad 2023 - 18:16

Bardzo dziękuję z podpowiedź. Z tego wynika, że góra dla mnie to jeszcze z zapasem bo główki 20-25g to incydentalnie stosuję  choć max co czasami macham to 4' cannibal, a to już 17g samej gumy i spory opór w wodzie przy podbiciu.

Bardziej mnie niepokoi czy dół obsłuży przynęty , którymi najczęściej łowię tym bardziej , że celowałbym w długość 6,6 a jak pisał kolega maniak to tez trochę pewnie usztywnia całość konstrukcji.

Wklejam mój post z wątku "kij na sandacza"

Może  ktoś łowi albo łowił czymś podobnym i  poleci. Niby kijów setki, a nie bardzo mogę znaleźć 2 częściowego kruciaka na łódkę typowo pod sandacza.

parametry

-długość ok 2m lub mniej ,na pewno chcę krócej niż typowe 7'

-2 części

-główki 8-16g plus 3-4 cale czyli łącznie 14g-32g

To warunki konieczne.

Mile widziana oczywiście maksymalna czułość i szybkość. 

Nada się ten Kraag 16lb do tego bo oczko niżej jest 11 lb i pewnie za słaby.

Chyba , ze jest coś lepszego...ja nie znalazłem.

To faktycznie ciut przy mocny może byc ten Kraag 16lb. O ile góra bedzie ok 16g +4' , to z dołu 8g+3' już nie koniecznie. Myślę ,że tu idealnie wpasowałby się noctiss Nano SNT7317-2N . O ile musi byś 2 składy.

#3387 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 14 listopad 2023 - 17:47

MHX ELITE PRO NANO POD SANDACZA

Kijek na blanku MHX seria Elite Pro Nano model NEPS78MLXF. Bardzo fajna propozycja w kategorii fajny i tani (relacja cena/jakoś bardzo na korzyść ;) ). Kijek w jednej części długości 1,98m, moc 15lb , ogarnia od 7g +4' guma do 20g +4". 

Kijek został uzbrojony w dzieloną rękojeść z korka flor, uchwyt Fuji TVS16TK i przelotki Fuji Sic Slim. Kijek  godny polecenia.

Załączone pliki

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 14 listopad 2023 - 17:49

#3388 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 15 listopad 2023 - 13:53

BLAAS SLIM POD KLENIE, BRZANY

Kijek na blanku Blaas Slim model SLS8015-2N. Kijek dwu składowy o mocy 15lb , c,w 5-25g . Realnie jest to wyraźnie delikatniejszy kijek niż opis wskazuje. Ja oceniam go na 12lb , obsługuje przynęty w przedziale 3-18g. Blank juz doskonale znany więc opis jego możliwości myślę ,że jest zbędny. 

Kijek uzbrojony został w dzieloną rękojeść z korka flor, uchwyt metalowo drewniany na rdzeniu carbonowym, przelotki Fuji Torzite T2.

Załączone pliki

#3389 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 24 listopad 2023 - 13:24

PIKE ISILO POD "KOTLETY"

Kijek na blanku Pike Isilo PI7628-1N. Kijek jedno częściowy długości 2,3m, moc 28lb, opisany do 90g. Realnie obsługuje  komfortowo przynęty w zakresie 40-120g. Kijek pod szczupaki łowione na duże gumy i jerki. 

Kijek sprawdza się idealnie i już nawet połowił większych szczupali. ;)

Kijek został uzbrojony w pełną długą rękojeść z korka naturalnego i kaktus 2, uchwyt carbonowy AT RAZOR 16 ULH CCT, przelotki Fuji Sic Slim w standardowym zbrojeniu.

Załączone pliki

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 24 listopad 2023 - 13:29

#3390 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 30 listopad 2023 - 17:23

SUZUKI POD TWICZA

Kijek na blanku Suzuki RXXF-18lb-701pro ( przycięty dołem do 1,98m) zbudowany pod szczupakowe woblery Twitchingowe. Ogarnia wszystkie wobki od 10cm po Megabass Kanata( 16cm, 30g).

Kijek został uzbrojony w uchwyt AT Apex 17, insert carbonowy, rękojeść dzieloną z korka burnt Storm i korkogumy, przelotki Fuji Titanium Sic Slim.

Załączone pliki

• malinabar lubi to

#3391 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 01 grudzień 2023 - 17:57

NOCTISS NANO POD SANDACZA NA LEKKO

Kijek na topowym banku jeśli chodzi o typową sandaczówkę. Noctiss Nano model SNT61013-1N. Jeden skład w długości 2,09m, moc 13lb, c.w 5-20g. Blank jest po prosty świetny na sandałka  pod każdym względem. 

Kijek dostał nowoczesny tytanowo carbonowy uchwyt Fuji TCP-NHSSK13, zabudowa z twardej pianki Matagi + przelotki Fuji Torzite.

Załączone pliki

#3392 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 01 grudzień 2023 - 19:24

Fajna kompozycja  :good:

#3393 OFFLINE   chlodnica

chlodnica

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 798 postów
  • LokalizacjaPL-Opole/CH-Davos
  • Imię:Darek

Napisano 01 grudzień 2023 - 19:29

Oj Rafał kusisz... ;)

#3394 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 01 grudzień 2023 - 19:31

Miałem ten blank,bardzo lekki,czuły...

#3395 OFFLINE   sieko

sieko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 195 postów
  • LokalizacjaZwoleń

Napisano 01 grudzień 2023 - 22:50

Miałem ten blank,bardzo lekki,czuły...

Mam wędkę na tym blanku (delfin+delta) czuły i lekki

• Karpiu95 lubi to

#3396 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 grudzień 2023 - 07:36

Chłopaki wiecie może ile waży ten blank albo macie możliwość go zważyć ? Albo chciaż gotowy kij (@sieko) ?

#3397 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomek

Napisano 02 grudzień 2023 - 08:21

Chłopaki wiecie może ile waży ten blank albo macie możliwość go zważyć ? Albo chciaż gotowy kij (@sieko) ?

Ten sam model tylko w dwóch kawałkach Noctiss SNT7013-2N waży 38,5 grama jeżeli Ci to coś pomoże.
  • Sebulba lubi to

#3398 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 grudzień 2023 - 10:00

bardzo dobra waga, dzięki za info  :good: z reguły dwuczęściowe blanki ważą nieco więcej od modeli jednoczęściowych więc pewnie przy jednoczęściówce jest jeszcze lepiej. A jak to wygląda od strony parametrów - te 13 lb / 20 gr  to jest dokładne / niedoszacowane / przeszacowane ?

#3399 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomek

Napisano 02 grudzień 2023 - 10:25

Jeżeli chodzi o Noctissa SNT7013-2N czyli dwuskład o mocy 13LB i cw.to moje zdanie jest takie, że raczej jest on prawidłowo opisany. Może z lekkim zapasem 10-15%. Monoblank będzie pewne trochę mocniejszy, bo ma nawet ciut grubszą szczytówke i jest inna zbieżność. Fajne kije na tych blankach wychodzą. Thorus Boron jest zdecydowanie mocniejszy a szczególnie ten w dwóch kawałkach.
  • Friko lubi to

#3400 OFFLINE   bartek

bartek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów

Napisano 02 grudzień 2023 - 17:57

Thorus boron i Vegter boron to cud techniki.
  • Sebulba lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych