Klasyka dolnika, ciagle u mnie obowiazuje.
Werem to Twój kijek?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 14 grudzień 2024 - 19:52
Klasyka dolnika, ciagle u mnie obowiazuje.
Werem to Twój kijek?
Napisano 14 grudzień 2024 - 20:19
Zajebiste klasyczne zbrojenie dolnika, zajebiscie. Przypomina mi mojego HM’a
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 14 grudzień 2024 - 20:20
Napisano 15 grudzień 2024 - 00:40
Jest w tym sporo racji, mam wędkę którą ma pewnie ze 30 lat z korkiem właśnie i nic. Teraz kupuje te z pianką i się zastanawiam jak to będzie
Napisano 15 grudzień 2024 - 01:03
Napisano 15 grudzień 2024 - 06:41
Niestety nie.Werem to Twój kijek?
Napisano 15 grudzień 2024 - 09:34
Napisano 15 grudzień 2024 - 11:55
Ja dzielonego w ogóle nie toleruję . Pełny korek/pełna pianka - tylko i wyłącznie
Napisano 15 grudzień 2024 - 12:10
Napisano 16 grudzień 2024 - 10:42
O ile w kijkach pod pstrąga, okonia, toleruję dzielony dolnik, o tyle nie pasuje mi on absolutnie w wędziskach mocniejszych.
O to ciekawe . Zupełnie odwrotnie niż u dużej większości użytkowników. Ja uważam ,że w mocniejszym i dłuższym kijku pełna korkowa rękojeść to w zasadzie "mus". Im lżejszy i krótszy tym pełna rękojeść jest mniej uzasadniona.
Ale ... Co tak kto lubi.
Napisano 16 grudzień 2024 - 10:44
Ja niby podobnie, pełny korek wygląda lepiej, ale nie lubię trzymać gwintu i czasami lubię dzielony dolnik z zabudowaną nakrętką.
A to przy pełnej rękojeści nie można zabudować nakrętki uchwytu?
Napisano 16 grudzień 2024 - 10:51
Ja też lubię pełne rękojeści z koreczka. Nie z uporem maniaka ale lubię. Na szczęście efekt wizualny i wartości użytkowe dobrego koreczka portugalskiego są nie do podrobienia. I w niektórych ( dla mnie w większości) przypadkach jest nie do zastąpienia przez coraz szerzej panoszące się pseudo carbony, cfx-y ,plastik fantastik i inne "modne nowoczesne" bajery z aliexpres, które nie maja nic wspólnego z wygodną i miłą w trzymaniu rękojeścią.
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 16 grudzień 2024 - 10:52
Napisano 16 grudzień 2024 - 12:18
A to przy pełnej rękojeści nie można zabudować nakrętki uchwytu?
Napisano 16 grudzień 2024 - 12:45
O to ciekawe . Zupełnie odwrotnie niż u dużej większości użytkowników. Ja uważam ,że w mocniejszym i dłuższym kijku pełna korkowa rękojeść to w zasadzie "mus". Im lżejszy i krótszy tym pełna rękojeść jest mniej uzasadniona.
Ale ... Co tak kto lubi.
To wynik moich doświadczeń z "gubieniem" wędki. Jest to szczególnie dotkliwe, gdy wędka ląduje na bałtyckiej rewie np. podczas zmiany przynęty Ot. Była "pod pachą" a za chwilę już jej nie ma. Zdarzało się ...... Tutaj korek pewniej tkwi pod ramieniem niż śliski carbon.
Ale nie tylko.
Poza tym lubię kijek wstawić między kamienie, na rzecznej ostrodze i tutaj korek (wzgl. pełna pianka) znacznie lepiej zabezpiecza dolnik blanku.
No i.... Jestem tradycjonalistą i uważam, że nikt nie wymyślił lepszego rozwiązania nad pełny korek dobrej klasy.
Napisano 16 grudzień 2024 - 15:00
Ale ... Co tak kto lubi.
Czyli większość użytkowników woli lajty w pełnym korku, a heavyweight z rękojeścią dzieloną, czy też jakieś nieporozumienie się wkradło?
Napisano 16 grudzień 2024 - 17:14
Może można Nakrętka musi mieć gdzie się cofnąć i chyba nie wiem jak to rozwiązać. Masz jakiś kijek z takim patentem?
https://jerkbait.pl/...37#entry2833222
Napisano 16 grudzień 2024 - 18:05
Czyli większość użytkowników woli lajty w pełnym korku, a heavyweight z rękojeścią dzieloną, czy też jakieś nieporozumienie się wkradło?
Nie no. Odwrotnie.
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 16 grudzień 2024 - 18:08
Napisano 16 grudzień 2024 - 18:07
To wynik moich doświadczeń z "gubieniem" wędki. Jest to szczególnie dotkliwe, gdy wędka ląduje na bałtyckiej rewie np. podczas zmiany przynęty Ot. Była "pod pachą" a za chwilę już jej nie ma. Zdarzało się ...... Tutaj korek pewniej tkwi pod ramieniem niż śliski carbon.
Ale nie tylko.
Poza tym lubię kijek wstawić między kamienie, na rzecznej ostrodze i tutaj korek (wzgl. pełna pianka) znacznie lepiej zabezpiecza dolnik blanku.
No i.... Jestem tradycjonalistą i uważam, że nikt nie wymyślił lepszego rozwiązania nad pełny korek dobrej klasy.
Czyli ogólnie lubisz pełną rękojeść z korka. Bez względu czy to krótki lajt czy dłuższy mocny?
Już wszysko jasne. Źle odczytałem Twój wcześniejszy wpis.
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 16 grudzień 2024 - 18:11
Napisano 16 grudzień 2024 - 18:13
Może można Nakrętka musi mieć gdzie się cofnąć i chyba nie wiem jak to rozwiązać. Masz jakiś kijek z takim patentem?
O ile musi się cofnąć to jest na to patent. Ale może przecież nakrętka być od góry.
Napisano 16 grudzień 2024 - 18:56
Napisano 16 grudzień 2024 - 19:22
Nie zaznaczyłem, że nie lubię nakrętek od góry. Taki mam kaprys
Jakoś tak mam, że fore musi być stały w spinningu. Nigdy nic złego mnie nie spotkało w takim układzie, ale jakoś mi to nie leży.
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |
|