#3601 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2024 - 19:45
Ja nie twierdzę, że nie działa mam kilka kijków z nakrętką na fore i nic się nigdy nie odkręciło. Multiplikator też mi się nigdy nie odkręcił. Te nakrętki po prostu działają.
Ale jakoś mnie to mierzi, jeszcze się do tego nie przekonałem, jakieś takie moje skrzywienie
#3602 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2024 - 20:00
#3603 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2024 - 20:06
Od jakiegoś czasu we wszystkich nowych kijach mam dwie opcje. W mocniejszych albo dłuższych kijach mam pełny dolnik i zwyczajny TVS (i się godzę na ten gwint), a w lekkich mam dzielony dolnik z zabudowaną nakrętką.
A przede wszystkim, to nikt mnie nie pytał, wiec przepraszam za zaśmiecanie wątku Kolegi
Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post 16 grudzień 2024 - 20:48
- popper lubi to
#3604 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2024 - 22:45
Ja też lubię pełne rękojeści z koreczka. Nie z uporem maniaka ale lubię. Na szczęście efekt wizualny i wartości użytkowe dobrego koreczka portugalskiego są nie do podrobienia. I w niektórych ( dla mnie w większości) przypadkach jest nie do zastąpienia przez coraz szerzej panoszące się pseudo carbony, cfx-y ,plastik fantastik i inne "modne nowoczesne" bajery z aliexpres, które nie maja nic wspólnego z wygodną i miłą w trzymaniu rękojeścią.
Jasne, nic nie zastapi korka klasy "flor" o ile nie jest czescia rod-buildingowej dekoracji gotowego produktu. W praktyce oprocz wedzisk muchowych jest tylko elementem jak wyzej plus waga jak wiadomo.
#3605 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2024 - 16:56
THORUS BORON SANDACZOWO SZCZUPAKOWA "KOSA"
Kijek na blanku Thorus Boron , model SBO7317-1n. 1 skład w długości 2,21m, moc 17lb , c.w 8-30g. Ekstremalnie szybki i czuły blank pozwalający skutecznie łowić sandacze i szczupaki z opadu. Akcja szczytowa ale progresywnie przechodząca w stosunkowo mocny dolnik. Amortyzacja kapitalna jak na taka szybkość.
Kijek został uzbrojony w pełną rękojeść z korka Burl tiger z elementami drewna stabilizowanego. Uchwyt FGRSS z drewnianym insertem opartym na carbonie. Swoją drogą kapitalne rozwiązanie jeżeli chodzi o tego typu uchwyty ( czułość mocno w górę , waga solidnie w dół). Przelotki Fuji Torzite T2.
Załączone pliki
- popper, maniak, Krzysiek Rogalski i 9 innych osób lubią to
#3606 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2024 - 17:27
COŚ NA CZASIE. TROCIÓWKA NA BLAAS SLIM
Kijek na blanku Blaas slim , model SLS9625-2N zbudowany pod rzeczne trotki. Kijek dwu składowy o długości 2,90m, moc 25lb, c.w 13-42g. Dla mnie to blank nr,1 na typową rzeczną trociówkę. Świetne właściwości rzutowe ( sporo poniżej minimalnego c.w), odpowiednia moc , głębokie ugięcie i świetna amortyzacja. Cóż więcej trzeba.
Kijek dostał jak na trociowy kijek przystało ; dość długą pełną rękojeść z korka kaktus 2, rivier , black tiger-H i korkogumy. Uchwyt Fuji DPS 18 z frezowanym ciepłym insertem korkowym, przelotki Fuji Sic Slim.
Załączone pliki
- popper, maniak, Krzysiek Rogalski i 3 innych osób lubią to
#3607 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2024 - 23:06
Kijek na blanku Thorus Boron , model SBO7317-1n. 1 skład w długości 2,21m, moc 17lb , c.w 8-30g. Ekstremalnie szybki i czuły blank pozwalający skutecznie łowić sandacze i szczupaki z opadu. Akcja szczytowa ale progresywnie przechodząca w stosunkowo mocny dolnik. Amortyzacja kapitalna jak na taka szybkość.
Kijek został uzbrojony w pełną rękojeść z korka Burl tiger z elementami drewna stabilizowanego. Uchwyt FGRSS z drewnianym insertem opartym na carbonie. Swoją drogą kapitalne rozwiązanie jeżeli chodzi o tego typu uchwyty ( czułość mocno w górę , waga solidnie w dół). Przelotki Fuji Torzite T2.
Mocowanie kołowrotka obracając foregrip? Wygląda zajebiście. Ten insert drewniany bardzo estetycznie zrobiony. Uchwyt godny reszty - bo te blanki boronowe to kilka monet kosztują
#3608 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2024 - 21:26
Już się nie mogę doczekać kiedy go wezmę w dłoń
- skalek-77 i Darek_W lubią to
#3609 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2024 - 01:03
Już się nie mogę doczekać kiedy go wezmę w dłoń
no to jak Twój to gratulacje !
- skalek-77 i sumy i sandacze lubią to
#3610 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2024 - 17:10
no to jak Twój to gratulacje !
dzięki
#3611 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2024 - 18:08
Cholera dopiero co się pozbyłem kilku kijaszków, a już mi się oczy świecą hehe..,piękny ten dolnik..pomijając wartości użytkowe
#3612 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2025 - 16:44
XZOGA POD CIĘŻSZEGO VERTA
Kijek na blanku Xzoga Taka GX o mocy 10KG zbudowany jako mocny casting pod vertykalne łowy. Chyba najlepsza znana mi opcja pod typowy kijek do Verta. 10KG mocy już pozwala na wiele. 1 skład o długości 1,90m. Rękojeść dzielona z korka burl moon, wstawki czerwonej pianki, uchwyt castingowy AT EDGE ULH w malowaniu na czarny połysk, przelotki Fuji Sic slim oczywiście w Spirali.
Załączone pliki
- Biesan lubi to
#3613 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2025 - 17:48
NOWE UCHWYTY CARBONOWE
Nareszcie wjechały. Piękne i świetnie zrobione. Jakość wykonania 10/10.
"Dla każdego coś miłego". Castingowe i spinningowe. Do pełnych rękojeści , do dzielonych, do mocnych blanków jaki do okoniowych wykałaczek.
Fajne i bardzo dobrze leżące w łapie kształty bardzo dokładnie spasowane.
Załączone pliki
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 08 styczeń 2025 - 17:49
- malinabar, Karpiu95 i chlodnica lubią to
#3614 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2025 - 16:00
SUZUKI RXF-12LB-762
Kijek spinningowy zbudowany na blanku Suzuki RXF-12lb-762. 2 składy w długości 2,28m, moc 16lb , c.w 5-18g. Świetna propozycja na kijek pod szczupaka na lekko lub jako mocna pstragówka pod "grube kropki". Dość szybki kijek o głębszym ugięciu. Świetny pod gumy jaki wszelkiego rodzaju przynęty twarde (obrotówki, wahadełka, cykady i woblery).
Kijek został uzbrojony w lekką dzielona rękojeść z pianki i carbonu, na uchwycie Fiji VSS1 z nakrętką od SKSS16 zabudowaną carbonem. Przelotki Fuji Sic Slim.
Załączone pliki
- Biesan i malinabar lubią to
#3615 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2025 - 17:06
#3616 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2025 - 10:51
Miałem w łapach kilka blanków pstrągowych i wyżej wymieniony to ostatni jaki bym wziął pod pstrągowe gumy Chyba, że ich animacja miałaby polegać na braku animacji a jedynie jednostajnym prowadzeniu, w moim odczuciu szczytówka w tym blanku jest wybitnie antygumowa Woblery czy żelazo - jak najbardziej.
Pytanie o jaki gumach mowa. Tanty i jej podobne na główkach 1-2g to oczywiście ,że nie . Ale 7-9 cm typu gumowa rybka na główce 5-7g jak najbardziej. Zaznaczyłem ,że to mocny blank jak na kijek pstrągowy .Pod "grube kropki".
Jeżeli miałbym się wybrać na pstrągi (normalnej wielkości ryby 35-50 cm) i z góry wiedziałbym, że będę łowił na niewielkie gumy to oczywiście wybrałbym kijek na innym blanku. Ale gdybym miał łowić pstrągi gdzie jest opcja ryby 60+ 70cm. Dodatkowo nie wiem z góry czy będą to woblery, obrotówki czy większa gumka. Zwyczajnie okaże się na wodzie. To brałbym tego właśnie Suzuki bez żadnych wątpliwości.
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 10 styczeń 2025 - 11:00
- Pumba i Biesan lubią to
#3617 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2025 - 11:35
Pytanie o jaki gumach mowa. Tanty i jej podobne na główkach 1-2g to oczywiście ,że nie . Ale 7-9 cm typu gumowa rybka na główce 5-7g jak najbardziej. Zaznaczyłem ,że to mocny blank jak na kijek pstrągowy .Pod "grube kropki".
Jeżeli miałbym się wybrać na pstrągi (normalnej wielkości ryby 35-50 cm) i z góry wiedziałbym, że będę łowił na niewielkie gumy to oczywiście wybrałbym kijek na innym blanku. Ale gdybym miał łowić pstrągi gdzie jest opcja ryby 60+ 70cm. Dodatkowo nie wiem z góry czy będą to woblery, obrotówki czy większa gumka. Zwyczajnie okaże się na wodzie. To brałbym tego właśnie Suzuki bez żadnych wątpliwości.
Dokładnie o takich gumach myślę, łowię na gumy 7-10 cm z główkami 3-10 g. Suzuki jako uniwersał jest ok, natomiast stricte do gum w takim rozmiarze jaki wymieniłem (czyli już niemalże małym sandaczowym) zdecydowanie wolę blanki o innej akcji pozwalające na bardziej finezyjną animację przynęty.
- SPINKAMION lubi to
#3618 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2025 - 11:45
Dokładnie o takich gumach myślę, łowię na gumy 7-10 cm z główkami 3-10 g. Suzuki jako uniwersał jest ok, natomiast stricte do gum w takim rozmiarze jaki wymieniłem (czyli już niemalże małym sandaczowym) zdecydowanie wolę blanki o innej akcji pozwalające na bardziej finezyjną animację przynęty.
Jeden woli rude inny blondynki. :-)
Dla mnie jeżeli chodzi o pstrąga najważniejszym parametrem blanku jest jego głębsze ugięcie i pewny hol z dobrą amortyzacja bo jak wiadomo pstrąg cuda na kiju potrafi odstawić. Animacja przynęty w sinym nurcie??? . Wystarczy kontrola linki i robi się samo.
Ale jak pisałem wyżej. Co kto lubi.
#3619 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2025 - 16:20
THORUS BORON POD SANDAŁKA I SZCZUPAKA NA LEKKO-ŚREDNIO
Kijek na boronowym blanku Thorus Boron, model SBO7210-1N zbudowany jako łódkowy kijek pod lekkośrednie łowienie sandaczy i szczupaków z opadu. Kijek w jednym kawałku o długości 2,18m, moc 10lb , c.w 4-17g ( w miarę poprawnie opisany) obsłuży główki od 5-16g z guma 3-4". Bardzo szybki, bardzo czuły i elektryczny. Ugięcie szczytowe ale płynnie przechodzące w dość mocny dolnik. Typowy kij pod jiga i twicza.
Kijek został uzbrojony w pełną rękojeść z korka Flor + wstawki z drewna stabilizowanego. Uchwyt Fuji SKSS16 z insertem z drewna, przelotki Fuji Torzite t2.
Załączone pliki
- maniak, Krzysiek Rogalski, Fatso i 4 innych osób lubią to
#3620 OFFLINE
Napisano wczoraj, 15:23
SUZUKI W CASTINGU
Kijek na blanku Suzuki RXF-16lb-661 uzbrojony w wersji cast. Kijek jedno częściowy o długości 1,98m, mocy 20lb, c.w 11-21g. realnie ogarnia 35-40g.
Kijek uzbrojony został w carbonowy uchwyt castingowy AT Razor cct ulh, nakrętka zabudowana carbonem, rekojeść z twardej pianki Matagi, przelotki Fuji Sic Slim .
Załączone pliki
- Biesan, malinabar i FoH ! Krzysiek lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →