Kolejny Suzuki RXF-6lb-661, czyli uniwersał okoniowo pstrągowy. Tym razem w pełnej rękojeści z korka naturalnego bardzo dobrej jakości i torzite.
Super kijek wyszedł
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 26 lipiec 2016 - 11:29
Kolejny Suzuki RXF-6lb-661, czyli uniwersał okoniowo pstrągowy. Tym razem w pełnej rękojeści z korka naturalnego bardzo dobrej jakości i torzite.
Super kijek wyszedł
Napisano 26 lipiec 2016 - 12:19
Kijek ma blanku Matagi TR80 Super Mebaru L. Ubrany w fuji Torzite, korek tygrys ciemny, uchwyt DPS 17 silver z insertem z wooven carbon. Świetne narzędzie do dłubania okoni od paprochów na maleńkiej główce do powiedzmy gumki ok 6cm z 5 g główką. Szczytówka dość delikatna, dolnik stosunkowo mocny, także przyłów w postaci zębatej nie straszny.
super kijek bardzo fajnie pracuje przy połowie klenika 40+ tłustego jest duża radocha, super blank
Napisano 28 lipiec 2016 - 17:09
Witam,
czas pochwalić się nowym kijem z pracowni Rafała, który to zastąpił MHX-a S842-2 wykonanego przez Hubertusa. Po pierwszych kilku testach nad wodą mogę stwierdzić, że opłaca się wydać kilka złotych więcej na blank z górnej półki jakim moim zdaniem jest Suzuki aby posiadać wędkę bez kompromisów. Porównując Suzuki do MHX-a to jest zupełnie inna liga, MHX wydawał się OK ale po wzięciu do ręki Suzuki to jest to czego szukałem. Co do różnicy w pracy na korzyść Suzuki przemawia płynne ugięcie i fajna pracą nawet pod małym okoniem, podczas wyrzutu szczytówka momentalnie gaśnie w porównaniu do makaronu jakim był MHX.
Na koniec chciałbym podziękować Rafałowi za dobrze wykonaną robotę. Dla wszystkich niezdecydowanych co do wyboru blanku i komponentów pod wędkę czasem warto dozbierać te "pare groszy" aby później być zadowolonym w 100% z finalnego dzieła.
Napisano 28 lipiec 2016 - 20:23
Rafale mam takie pytanie- jak oceniasz suzuki 6lb w monoblanku pod okoniowego casta? będzie się dobrze ładował, czy jest zbyt sztywny? Miałeś doświadczenie z czymś takim?
Napisano 28 lipiec 2016 - 23:31
Łoł, porównanie tych omotek pod topem to porażka dla Hubertusa.
Napisano 28 lipiec 2016 - 23:36
Nie ma to jak z grubej rury
Napisano 29 lipiec 2016 - 09:51
Rafale mam takie pytanie- jak oceniasz suzuki 6lb w monoblanku pod okoniowego casta? będzie się dobrze ładował, czy jest zbyt sztywny? Miałeś doświadczenie z czymś takim?
RXF-6lb w jednym kawałku pod casta na pewno nie będzie gorszy ,podejrzewam nawet ,że to będzie lepszy wybór niż dwuskładowy blank. Co do ładowania to nie będzie problemu ani w jednym , ani w drugim przypadku.
Napisano 29 lipiec 2016 - 12:15
Dzięki za konkret info.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 29 lipiec 2016 - 12:15
Napisano 29 lipiec 2016 - 22:13
Łoł, porównanie tych omotek pod topem to porażka dla Hubertusa.
Napisano 02 sierpień 2016 - 11:38
skalek-77 jak robiles kijki na blanku Suzuki RXF-4lb-602 to jaka waga ostatecznie ci wychodzila na dzielonej rekojesci + Fuji Torzite KR
Użytkownik horac edytował ten post 02 sierpień 2016 - 11:40
Napisano 02 sierpień 2016 - 14:04
skalek-77 jak robiles kijki na blanku Suzuki RXF-4lb-602 to jaka waga ostatecznie ci wychodzila na dzielonej rekojesci + Fuji Torzite KR
Nie wiem bo raczej kijków nie ważę. Jest to dla mnie sprawa mało istotna. Kijek ma być lekki i wyważony. A ile ma konkretnie gram to dla mnie mało istotne. Ale myślę ,że powinien ważyć w okolicach 60-70g.
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 02 sierpień 2016 - 14:14
Napisano 02 sierpień 2016 - 14:11
Idealna szczupakówka na blanku Suzuki RXF-12lb-762 na czarno. Pianka ,woven, SKSS i Fuji Sic. Kijek bardzo dynamiczny o pięknym ugięciu mimo tego ,że nie jest uzbrojony w Torzite.
Napisano 02 sierpień 2016 - 14:12
dokładnie, balans jest znacznie ważniejszy
Napisano 02 sierpień 2016 - 14:41
Czarna wdowa Ladny patyk
Napisano 02 sierpień 2016 - 14:54
dokładnie, balans jest znacznie ważniejszy
To czy taka suzuke RXF 4lb-602 w Torzite KR wazaca +/- 80 gram dobrze wywazy Shimano Rarenium 3000SFB o wadze 205 gram ? czy to za ciezki kloc
Napisano 02 sierpień 2016 - 14:56
Jak jest dobrze wedka wywazona to prawie kazdy kolowrotek do niej pasuje
Napisano 02 sierpień 2016 - 17:11
najważniejsze to ustawienie balans point wędki, j.w. wtedy nie ważne czy kołowrotek waży 180g czy 220g
Napisano 02 sierpień 2016 - 17:31
Dokładnie jak kolega wyżej napisał
Napisano 02 sierpień 2016 - 22:56
cyt:Idealna szczupakówka na blanku Suzuki RXF-12lb-762
Dokładnie o takim myślę, ale bez macania ciężko zdecydować
1.Jak z czuciem brania na tym blanku suzuki. Chodzi mi o przekazanie nawet delikatnego puknięcia w gumę-to dla mnie warunek konieczny.A może są bardziej elektryczne blanki?
2 Czy ten dokładnie kij nadałby się oprócz ww szczupaka na okonia na ciężej i trochę głębiej (wykałaczkę już mam ,ale powyżej 4g 2 cali i 4 metrów głębokości nie daje rady)Czy ten od tych parametrów wystartuje,czy trochę za mocny?
Napisano 03 sierpień 2016 - 11:03
Z czuciem branie przy blankach Suzuki nie ma najmniejszego problemu. Jeżeli chodzi o ten parametr to postawił bym go wysoko. Oczywiście są bardziej elektryczne blanki typowe X-fasty sztywne z wysoko modułowego grafitu ,ale ugięcie nie na szczupaki. Są po prostu zbyt "suche". W przypadku Suzuki największym atutem i moim zdaniem najważniejszym jest ugięcie i amortyzacja. Szczupaki zapięte nawet za skórkę po prostu nie spadają.
A jeżeli chodzi o okonia to RXF-12lb jest znacznie za mocny. To jest 16lb mocy.
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 03 sierpień 2016 - 11:04
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |